Приходната агенция обяви, че е започнала тотален контрол на търговията с горива

Приходната агенция обяви, че е започнала тотален контрол на търговията с горива

© Георги КожухаровНационална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба, съобщи пресцентъра на ведомството. Посочва се, че в последните две седмици екипи от звеното за фискален контрол са наблюдавали изходите на 26 данъчни складове, като са проверили над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната.


Със специализиран софтуер данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта, се казва в съобщението.


Новият подход до момента е довел до ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни.
Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.


"Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество ", коментира изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.


Това е поредната област, в която приходната агенция търси повишаване на събираемостта. От назначаването на служебния кабинет през май, когато беше сменено ръководството на НАП, до юли, министърът на финансите Асен Василев отчете с 1 млрд. повече приходи от планираното, като 848 млн. лв. от тази сума са приходи по ДДС. Още в първите дни на поста, той обяви промяна на фокуса в работата на приходната агенция, като проверките се насочват към големите фирми за сметка на малките и средните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK