КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември

КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември

© Лили ТоушекПрез последната година някои стоки от първа необходимост драстично поскъпват, а при други цените са силно повишени. Това показва собственото проучване на КНСБ за 32 хранителни и нехранителни стоки. То е проведено в периода 26 август - 1 септември и сравнява стойностите със същия период на миналата година.


Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка, посочва КНСБ и подчертава, че то не е представително. Наблюдават се постоянни търговски обекти, включени в извадката от тримесечното наблюдение за заплата за издръжка. Регистрират се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение. Получените данни са осреднени на национално ниво. Обхвата на извадката включва 27 областни центрове.


Синдикатът отбелязва, че наред с поскъпването на природния газ, тока и парното все повече поскъпват и някои храни. Цитират се браншови организации на производители на хляб, млечни продукти и на животновъди, според които повишението на цените е неизбежно, защото нарастването на цените на енергоносителите и транспортът пряко кореспондират с нарастването на производствените разходи.

КНСБ прави извод, че поскъпването е при стоки, които имат по-голям дял в основната потребителска кошница. "В условия на пандемия за домакинствата, особено за тези с ограничено потребление, това означава, че домакинският бюджет ще бъде насочен основно за храна, поддържане на дома и транспорт, от което следва, че ще се ограничат разходите пера за други групи. Затова усещането при тези домакинства е за по-висока инфлация и реален спад на покупателната възможност", се посочва в анализа.

Според изследването слънчогледовото олио за година поскъпва с 43%. Наблюденията показват, че по-ускореното нарастване в цената е започнало още през март като резултат от по-слабата реколта и влиянието на международните борси, където се отчита драстичното покачване на котировките на суровото слънчогледово масло. Средната цена на слънчогледовото олио е 3.86 лв. при 2.70 лв. през септември 2020 г.
Хляб "Добруджа" поскъпва с 4.2%, при това килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3%. Средната цена на килограм хляб "Добруджа" достига 1.72 лв. при 1.65 лв. преди година. Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 г. изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари, се посочва в анализа на синдиката.

Анализът на динамиката на цените хляб и зърнени храни показва, че за периода юли 2010 - юли 2021 г. нараства с 33.4%, при това общите равнища нарастват с 19.3%. Видимо е, че цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за година, отчита КНСБ. Отбелязва, че поскъпват зеленчуците, които се търсят силно заради приготвянето на зимнина. Драстично нарастване на цените има при:
  • Краставици - 35.8%;
  • Домати - 17.7%;
  • Пипер червен - 23.7%;
  • Зеле - с 18.0%;
  • Моркови - с 17.1%;
  • Картофи - ръст с 6.2%;
  • Фасул зрял - 7.4%.
Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. При прасковите поскъпването е с 24.1% за година, като средната им цена е 3.30 лв. при 2.66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич - 4.49 лв., Бургас - 4.30 лв., Пловдив - 4.10 лв.


При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. От месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилешкото със 7.5%, на сухите колбаси - с 4%.


Възходящ тренд се отчита и при горивата, като масовият бензин А-95 нараства с 26.8%, а дизелът - с 25.4%. Средната цена на литър А-95 и на дизел е от 2.27 лв.

Минималната работна заплата нараства от началото на годината с 6.6%, но с повишаването на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на около 502 хил. (23.4%) наети, анализира синдикатът.

Според синдиката се очаква ръст на броя на енергийно бедните хора заради поскъпването на тока, парното и очаквано на водата.


"Нашата прогноза е, че ще продължи да нараства издръжката на живота и оттам и заплатата, нужна за издръжка. Очаквания са в края на годината заплата за издръжка за тричленно домакинство (2 възрастни +1 дете) да достигне ръст с около 4-5%. Това означава, че всеки от двамата възрастни в това домакинство трябва да получават трудово възнаграждение, не по-ниско от 1300 -1350 лв.", посочва синдикатът.


Целиятанализ можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  " КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември"

  Благодарим за усилията на КНСБ да установи очеизвадното, но близо 7 милиона българи го усещаме на гърба си безпогрешно, та подобни констатации не са с особено практичеко значение за целокупния ни народ ! И прогнозата, че всичко ще продължава да поскъпва също я знаем......

 3. 3 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Така е при комунистическите управления. Само да ви припомня 1996-1997 година, когато доларът скачаше с по двадесет стотинки на ден и така хиперинфлацията докара пенсиите на равностойността на 15 долара.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  То е ясно- вдигнат ли горивата започват да скачат стрителните материали… храните… услугите…

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември
  ________________________________________________________________

  Зелената "сделка" показва бързи резултати! Гарантира чувствително спадане на жизнения стандарт.

 6. 6 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Така е при комунистическите управления. Само да ви припомня 1996-1997 година, когато доларът скачаше с по двадесет стотинки на ден и така хиперинфлацията докара пенсиите на равностойността на 15 долара.
  —цитат от коментар 3 на Мощ


  Бля, бля, бля
  Измисли нещо друго. Туй се изтърка.

  Комунистите са виновни!
 7. 7 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Българи, дано да ви е харесала Виденовата зима.
  Защото иде Радева зима !


 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Пламен е качествен!
  Проблемът е във останалите които често не знаят каква им е ролята

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Коги комунистите са на власт нямаме право да се оплакваме от скъпите цени ?
  Троловете и медийните бухалки скачат да защитават властта :)

 11. 11 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Обикновено простите въпроси са разобличителни. Например достатъчно е да се попита, защо като управляват реформаторсктие сили ежедневно има протести? Каква е причината хората да излязат на улицата само седмици след началото на "здравословното" управление и оттогава да не спират? Как допреди шест месеца имаше пари, а сега изведнъж няма? Къде отидоха тези пари и кой ги отклони? Лесни въпроси и лесни отговори, просто трябва да можеш да мислиш...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 12. 12 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Само в Българи синдикатите се занимават със статистика, вместо със защита на работниците.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#12] от "Viva la Evolution":


  Е това е големият проблем.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Разстроено

  Тези са установили онова, което няколко милиона българи установихме преди повече от половин година....
  За съжаление в Отечеството така и не възникнаха нормални - европейски синдикати...

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Цитат:
  КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември

  --------
  Откак се развихри Киро Канадеца в икономиката и цените ужасът е пълен.

  Преди една седмица, когато бяха най-големите хвалби за Киро канадеца като Спасител, Хлябът, който купувахме за 1.05, изведнъж подскочи на 1.40.

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аскет":

  Хляба скочи защото и ел.енергията скочи.
  ,,Киро канадеца”не пече хляб!

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аскет":


  Освен това СПРЕТЕ ГО ТОЯ ХЛЯБ! Започнете да се храните без хляб и с малко прочистване на чревният тракт с топла вода и лимон всичко ще е наред!

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Абе това не е важно. Като няма хляб, ще ядем пасти.
  Важното е, че се изчегъртва мафията, връщат ни държавността, парламентаризма, демокрацията, правата и всичко останало.
  А най-важното е, че още малко и ще изгрее свобода за добрите олигарси и техните авоари. Малко ли е?
  Напълно достатъчно е, пък некви неблагодарници протестират!

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело


  Освен това СПРЕТЕ ГО ТОЯ ХЛЯБ! Започнете да се храните без хляб и с малко прочистване на чревният тракт с топла вода и лимон всичко ще е наред!
  —цитат от коментар 17 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако нямаме пари за хляб да ядем пасти?

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Весело

  До коментар [#18] от "pag":


  Мхм.. ще го ударим на суджуци!…
  Или филии с мас.
  Кой каквото му харесва…

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дария Колев":

  Честно ти казвам белият хляб не е добър!
  Българите сме забравили колко е здравословен постът…

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#7] от "rdb41527334":

  Иде Борисова зима. Но и той като правешкия цървул се усети и изниза навреме. За да може пак някои /спестявам епитет/ да казват: "Добре ни бе при Тато/Баце"

 23. 23 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аскет":Освен това СПРЕТЕ ГО ТОЯ ХЛЯБ! Започнете да се храните без хляб и с малко прочистване на чревният тракт с топла вода и лимон всичко ще е наред!
  —цитат от коментар 17 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ази ям на месец общо един, нека са от сила два хляба.
  Дъня си САМОСТОЯТЕЛНО подготвени кълнове, които никой не харесва... :)

  А ти колко хляб ядеш на месец, а!?

 24. 24 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някои шеги си играят с червената болшевишка власт! Но това е само началото, те могат още! Нали др. Гечев!

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#23] от "Аскет":


  Когато ми се дояде обичам да си хапвам царевичен с лимец

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#11] от "Разобличител":

  "Например достатъчно е да се попита, защо като управляват реформаторсктие сили ежедневно има протести?"

  Кои са тези "реформатовски сили" които са управлявали? ГЕРБ? Каква реформа направиха ГЕРБ за 12 години управление? Цитирай поне една реформа!

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Весело

  До коментар [#26] от "vassilun":


  Е как каква? Оная с търговския регистър и НАП не я ли помниш

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#10] от "rdb41527334":

  Прав си, пред бухалкаджията Борисов и мафията ГЕРБ, ще мълчиш като мишок и ще си стоиш в дупката. Птеклонената главица, сикаджийска бухалка не пере.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Само една ще ви цитирам - тол системата.

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Ма нали и заплатите се вдигат, и пенсиите получват бонуси...........

  [email protected]
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deaddark":

  Борисов свърши курса още април, нали го изтъргахте? Значи трябва да е Радева зима или може би Радево-Харвардска.

 32. 32 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Само в Българи синдикатите се занимават със статистика, вместо със защита на работниците.
  —цитат от коментар 12 на Viva la Evolution


  В България синдикати няма. Тези, които се правят на такива всъщност са инсталирани с единствената задача да пазят интересите на работодателите. Затова и нищо смислено в интерес на работниците не съм видял да предложат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 33. 33 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Така е при комунистическите управления. Само да ви припомня 1996-1997 година, когато доларът скачаше с по двадесет стотинки на ден и така хиперинфлацията докара пенсиите на равностойността на 15 долара.
  —цитат от коментар 3 на Мощ


  Ако не беше платен трол, щеше да знаеш, че в целия свят всичко поскъпва, не е само тук. Ама нали ти се плаща са пишеш глупости.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":Само една ще ви цитирам - тол системата.
  —цитат от коментар 29 на m17


  И толсистемата е на загуба! Правилно! Такива са "реформите" на ГЕРБ!

  Има и още една - решиха да борят картела при горивата с Държавна петролна компания! Което е доказателство за "дясната" политика на ГЕРБ!

 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Цитат:КНСБ установи драстично поскъпване на основни стоки спрямо миналия септември--------Откак се развихри Киро Канадеца в икономиката и цените ужасът е пълен.Преди една седмица, когато бяха най-големите хвалби за Киро канадеца като Спасител, Хлябът, който купувахме за 1.05, изведнъж подскочи на 1.40.
  —цитат от коментар 15 на Аскет


  В САЩ "Киро Канадеца" ли управлява ?? Щото и там всичко поскъпва .... ми в Германия ??

 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Всички го виждаме по магазините и без КНСБ да ни го казват. Докато върви пЛандемията цените се вдигат а доходите намаляват. Процеса по обедняване на населението върви успешно.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Хлябът, който купувахме за 1.05, изведнъж подскочи на 1.40.
  —цитат от коментар 15 на Аскет


  Този хляб за 1.05 вероятно е дунапрен с малко брашно. Горещо препоръчвам хлябът да се пече вкъщи. Хлебопекарните дори имат отложен старт.

 38. 38 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#23] от "Аскет":Когато ми се дояде обичам да си хапвам царевичен с лимец
  —цитат от коментар 25 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Храниш се нездравословно...
  Доказателство за това са начатканите ти плюсове!

  А начатканите минуси на моето съобщение
  Дъня си САМОСТОЯТЕЛНО подготвени кълнове, които никой не харесва... :)
  —цитат от коментар 23 на Аскет


  говори, че жълтопаветниците масово се хранят не само нездравословно, но и и самоубийствено!

  Интернет има архив!
  Стотици пъти съм низпославал Моят Способ за изготвяне на кълнове в домашни условия - отнема максимум 2-3 минути на ден.

  Не отричам - това е моят УНИКАЛЕН ПРИНОС в Световното Хранене!

  За съжаление - хранителни самоубийци - колко щеш и никой не вдява!

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Сега всичкото соросоидес ще потвърдят, че комунистите са виновни. Въпреки че вече никой не знае кои са комунистите. А поскъпването си е резултат от епидемията.

 40. 40 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Мините заложени от Борисов навсякъде плюс безогледното пълнене на чекмеджето и безусловното обслужване на руския газов интерес водят до това, което предстои. Тази зима ще бъде запомнена като Борисовата зима и налице ще имаме съвкупност от икономическа, социална, здравна и политическа криза. Гарантирано от ГЕРБ...

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Увеличението на пенсиите може да стане само с увеличение на доходите от данъци и осигуровки. Това се постига и с увеличение на минималната заплата. Но последното автоматично води до инфлация. След като производителите плащат по-високи заплати, логично е да вдигнат и цените, иначе няма да оцелеят.

  От догодина минималната работна заплата се вдига с нови 15-ина %. И докато мат'риала си мисли, че му вдигат заплатата и пенЦията, пак ще има висока инфлация.

 42. 42 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Отвъд Кулата и Калотина също има хора ... покачването на цените е тенденция в цяла Европа и почти целия свят!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  В България инфлацията се усеща много по-силно отколкото в развитите държави.Това са мои лични наблюдения.Има даже абсурдни ситуации като цената на литър прясно мляко да е около два пъти по-скъпо от Великобритания например.Пълно е с картели и монополи у нас които дърпат цените на стоките нагоре.

 44. 44 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Този хляб за 1.05 вероятно е дунапрен с малко брашно.
  —цитат от коментар 37 на Лео


  Смея да допусна, че си от тези, които свято вярват, че цената определя качеството.

  Примерно - една и съща стока (абсолютно една и съща!!! от един и същи производител, един и същи грамаж) в един магазин струва 1.75 в друг - 2.10.
  Ти, като свято вярваш как цената определя качеството, купуваш това с цена 2.10.

  Горещо ти препоръчва да чуеш:

  Дурак - самый ценный ресурс капиталистической экономики!
  https://www.youtube.com/watch?v=Tb-WTifS2Q8

  Това го твърдя от 14 години, откак съм по форумите - Интернет има архив - можеш да провериш, затуй да не си помислиш, че някой ми е повлиял!

  ---
  заб. ВАЖНА!!! Написаното не бива да ти струва обидно, т.к. е насочено към ЦЯЛАТА АУДИТОРИЯ и в никой случай не се отнася конкретно за теб!

  Нали знаеш колко трилиони пъти съм спускал, пак отпреди 14 години, а в Живия Живот много по-отдавна:

  В света върви поточно производство на:
  1) инфантилни дебили,
  2) дебилни инфантили,
  и
  3) всякакви шизоиди,
  и то не как да е, а с ускорени темпове и в съкратени срокове.

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  В България инфлацията се усеща много по-силно отколкото в развитите държави.Това са мои лични наблюдения.Има даже абсурдни ситуации като цената на литър прясно мляко да е около два пъти по-скъпо от Великобритания например.Пълно е с картели и монополи у нас които дърпат цените на стоките нагоре.
  —цитат от коментар 43 на bat_plamen


  Да, защото, както горе писах, тук ежегодно вдигат минималната заплата с по 15%, което води неминуемо до инфлация. В развитите държави минималният доход, доколкото го има, е стабилен и се увеличава с не повече от 3%.

  Високата инфлация е следствие от комунистическият начин за вдигане на заплати - без обосновка и без реално увеличение на производителността.

  Само и единствено увеличение на производителността може да доведе до по-висок стандарт. Останалото е популизъм - прехвърляне от пусто в празно!

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  В България инфлацията се усеща много по-силно отколкото в развитите държави.Това са мои лични наблюдения.Има даже абсурдни ситуации като цената на литър прясно мляко да е около два пъти по-скъпо от Великобритания например.Пълно е с картели и монополи у нас които дърпат цените на стоките нагоре.
  —цитат от коментар 43 на bat_plamen


  Та същите от КНСБ настояват за по-високи минимални заплати.
  Което ще резултира директно във висока инфлация!
  И догодина КНСБ пак ще пишат как имало висока инфлация!

 47. 47 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  Борисов вдигна тока и горивата януари, оттам увеличението. Специално за гербтролбриг обяснявам - януари е преди април, януари бе Борисов на власт.

  Борисов може и да сме го изстъргали, но мръсотиите му още не.

 48. 48 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#44] от "Аскет":

  Всъщност са повече от 14 години - някъде от 2005-2006 буйствам в Интернетя!

  С две прекъсвания - едното 2.5 - 3 години, другото от 1.5 година.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  ААХАХАХАХАХАХА. Ама вярно тоя който ви пише опорките е крайно тъп
  —цитат от коментар 9 на Драгомир Дончев


  Нема да убиждаш севиту, ей!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  В САЩ "Киро Канадеца" ли управлява ?? Щото и там всичко поскъпва
  —цитат от коментар 35 на Alex Ivanov


  В САЩ управлява началника на Киро Канадеца - Филантропа, затова всичко е точно!

 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Ние си играем на тошковци, Западът на гретета, а цените -- ах, летете ескадрони.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Весело

  Свинско кантрафиле в Кауфланд, преди година 9-12 лв днес е 5,85 лв/кг!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "SaveBG":

  Глупости, тъкмо като по часовник се виждат ефектите от затварянето на всичко от април миналата година, че и до сега.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 55. 55 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#41] от "Гражданин":

  Ех тази икономика от комунистически учебник. Има много начини да се вдигат доходите, без да се вдига цената и данъците. Два ти посочвам - по-добре оптимизиран процес и по-добра техника. Примери от запада колкото искаш, и начини също.

 56. 56 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [quote#33:"Alex Ivanov"][/quote]

  Интересно , за Днес БГ това е новина и съответно многобройни " възмутени" коментари. На запад това си е просто очакван процес и никой не го коментира / или поне по този "сензационен начин". Някой да се е съмнявал че не чака криза и обезценяване на валутите ?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Не е само цената ами и грамажа :))) По хитро е да се удари в грамажа отколкото в цената, уви нещата заради вас корона шизофреници са толкова зле, че освен грамажа да намаля, цената ще се увеличава :))) А хляба има повече въздух от брашно....

  Да представете си, че глобалната търговия е много крехка машина и всяко нарушение води до фрапантни флуктуации, а това което направихте е зле, много по зле :))) Не сте виждали мизерия, която ще видите скоро :))))))) Ще се научите да обирате последните капки олио от чинията със скъпоценния последен залък хляб :))) Толкова чисто ще си изяждате нещата, че ще пестите от сапун, щот чиниите ви ще лъщят :))))

 59. 59 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  И какви действия ще предприемат в тази насока?

 60. 60 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ramon Asvalda":

  А и не чакайте да ви кажат по новините, че идват тежки времена.. Разумно е, все пак ако кажат, хората ще тръгнат като стадо да тършуват магазините и нещата ще станат много по зле отколкото трябва да са.. Тоест дори да не съм съгласен с мълчанието, го разбирам :)))

 61. 61 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#58] от "Ramon Asvalda":

  Супер, тамън да отслабна.

 62. 62 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  В България инфлацията се усеща много по-силно отколкото в развитите държави.Това са мои лични наблюдения.Има даже абсурдни ситуации като цената на литър прясно мляко да е около два пъти по-скъпо от Великобритания например.Пълно е с картели и монополи у нас които дърпат цените на стоките нагоре.
  —цитат от коментар 43 на bat_plamen


  Да, а пък в Великобритания едно кафе е 6 лева и това е нормално . А да не говорим за цената на доматите например. Разбира се че това са законите на свободната конкуренция. И примера ти е е просто неуместен

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Цял народ чакаше КНСБ-то да го установи. И то най-после видя.

 65. 65 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#41] от "Гражданин":Ех тази икономика от комунистически учебник. Има много начини да се вдигат доходите, без да се вдига цената и данъците. Два ти посочвам - по-добре оптимизиран процес и по-добра техника. Примери от запада колкото искаш, и начини също.
  —цитат от коментар 55 на Deaddark


  Нали това и аз пиша! Има само един начин да се вдигне РЕАЛНИЯТ доход и той е с увеличение на производителността. Няма друг начин! Дали ще я вдигнеш с "по-добре оптимизиран процес и по-добра техника" или друго, не е важно. Във всеки случай административното увеличение на минималната заплата не помага, защото с нея автоматично се вдигат и цените - преливане от пусто в празно. Мат'риала си мисли че му дават повече и с болка осъзнава, че му и взимат повече ...

 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#63] от "konservator.bg":

  Свитият юмрук е символ на младежи ГЕРБ. Така че си прав на 100 процента.

 67. 67 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#62] от "valerie pvi":

  Свободната конкуренция по принцип работи в по голяма степен в полза на клиента, то затова и навсякъде се подтиска, като стигне някои бизнес до трона :)))

  Изобилието, амбициите и алчността на многото фирми води до изгодни цени за клиента и качество също :)))

 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Сега всичкото соросоидес ще потвърдят, че комунистите са виновни. Въпреки че вече никой не знае кои са комунистите. А поскъпването си е резултат от епидемията.
  —цитат от коментар 39 на Judjuk


  Не приятелю. Първо много добре знаем, кои са комунистите. И второ пандемията доведе до свръх предлагане и от там срив в цените, въпреки други фактори.

  Сега горивата си идват лека полека на старите цени, от там и всичко останало се вдига и наваксва пропуснатата инфлация през последната година. 2021-ва също увеличиха минималната заплата, но заради горивата това не се отрази на инфлацията, имаше дефлация. Сега просто идва сметката за предишните две години.

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#7] от "rdb41527334":

  Организирана от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гражданин":

  Да, видях че сте го написал в следващ коментар. Държавата също може и трябва да печели, особено от обекти с национално значение - а у нас даже където държавата е монополист е на загуба, а печелившите обекти с национално значение са раздадени на мутри, които се отчитат в чекмеджето, да има за гербтролбриг и МК Бриг.

 71. 71 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дария Колев":

  от 02.20 с началото на така наречената пандемия започна разграждане на потребителския модел общество ,нашите стопани няма как да ни кажат директно събрахме се и решихме да живеете по-друг начин (който едва ли ще ви хареса).очаквайте още пандемии, блокажи на световните търговски пътища и доставки,интернет сривове . ще става интересно

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":

  Да ти е сладко. Бъкано с хормони.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гражданин":Да, видях че сте го написал в следващ коментар. Държавата също може и трябва да печели, особено от обекти с национално значение - а у нас даже където държавата е монополист е на загуба, а печелившите обекти с национално значение са раздадени на мутри, които се отчитат в чекмеджето, да има за гербтролбриг и МК Бриг.
  —цитат от коментар 70 на Deaddark


  Чекмеджетата допълнително утежняват ситуацията. 75 години комунизъм, корупция и кражби от народа. Това вече не е в графа икономика, а в графа правосъдие, където също имаме да наваксваме много. Стабилната мизерия сме си я заслужили.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  В световен мащаб инфлацията се дължи най-вече на пандемията, която тежко засегна икономиките по цял свят. Повечето специалисти твърдят, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в нормалното си русло. „Ръстът на инфлацията ще бъде временно явление“, смята Кристине Фолк, главен икономист на държавната /Германия/инвестиционна банка KfW.

 75. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  С други думи, причини за инфлация - много.............

  [email protected]
 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  "Европейската централна банка, Федералният резерв и Японската централна банка напечатаха страшно много пари в последното десетилетие. Все някога се очакваше това да доведе до инфлация”, коментира пред "Блумбърг тв" икономистът и преподавател в СУ Васил Караиванов.

  [email protected]
 77. 77 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  От началото на годината средните цени на суровия петрол почти са се удвоили до равнища от 70-75 долара за барел. Двойно са нараснали цените и на природния газ.

  [email protected]
 78. 78 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":

  ''А поскъпването си е резултат от епидемията.''
  Не, от безсмислените, ненужни ''мерки'' е.

 79. 79 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#74] от "Роси":

  дай ми дата за '' края на пандемията"!

 80. 80 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#74] от "Роси":

  няма да има край на пландемията ,ще дойде друга по-голяма пландемия ,инфлацията е търсена ,нарочно предизвикана и само ще се задълбочава. световният елит не иска свободни хора(тоест наприцел са спестяванията и дребния и среден бизнес-затова са и т.нар локе дауни .) крайна цел е отмяна на парите и заменянето им с дигитален сурогат -граждански доход под формата на дигитални импулси,който слуша и има всичките 59 ваксини ще яде ,който ги няма и не слуша няма да яде(ние за тях сме добитък ,и е нормално да приложат спрямо нас принципите на зоотехнията-животновъдствотосветовният финансов купол ,чиято собсвеност са САш И ЕС,НЯМА НУЖДА ОТ ГОЛЕМИ МАСИ ХОРА ,ХОРАТА СТАНАХА ИЗЛИшНИ,ОчЕВИДНИО щЕ ВЗЕМАТ НЯКАКВИ МЕРКИ В ТАЗИ ПОСОКА ,КОВИДЕ Е САМО НАчАЛОТО.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#74] от "Роси":няма да има край на пландемията ,ще дойде друга по-голяма пландемия ,инфлацията е търсена ,нарочно предизвикана и само ще се задълбочава. световният елит не иска свободни хора(тоест наприцел са спестяванията и дребния и среден бизнес-затова са и т.нар локе дауни .) крайна цел е отмяна на парите и заменянето им с дигитален сурогат -граждански доход под формата на дигитални импулси,който слуша и има всичките 59 ваксини ще яде ,който ги няма и не слуша няма да яде(ние за тях сме добитък ,и е нормално да приложат спрямо нас принципите на зоотехнията-животновъдствотосветовният финансов купол ,чиято собсвеност са САш И ЕС,НЯМА НУЖДА ОТ ГОЛЕМИ МАСИ ХОРА ,ХОРАТА СТАНАХА ИЗЛИшНИ,ОчЕВИДНИО щЕ ВЗЕМАТ НЯКАКВИ МЕРКИ В ТАЗИ ПОСОКА ,КОВИДЕ Е САМО НАчАЛОТО.
  —цитат от коментар 80 на bnc59488372


  Приятел, инфлацията е абсолютно необходима за икономиката!
  Винаги я е имало и винаги ще я има!

  И точно така - в дебелите учебници пише - инфлацията е умишлена и полезна и има за цел да стимулира инвестирането в бизнес, не трупането в банка. Без инвестиции икономиката стагнира и става голяма беля.

 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Весело

  По темата.... някой може ли да покочи цените на 1 кг олио, захар, брашно, св. месо, кашкавал Витоша.... от 1987-8 г?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 83 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Логичният ход на всяка инфлация и да расте редовно, но с малки незабележими темпове. Поне в периоди на растеж на икономиката и стабилна бизнес среда. Когато обаче инфлацията бъде задържана дълго време на едно ниво, в мига на нейното освобождаване тя се изстрелва със стражна сила и помита всичко. Също както онези катапулти от средновековието - изстрелмащият механизъм е закачен, а силата на опън се увеличава. В момента на отпускането, силата така изстрелва камъка, че той поразява дебели крепостни стени.

  Инфлацията не е страшна - тя е постоянно с нас. Страшни са ниските доходи на населението, както и слабата икономика, възпрепятстваща растежа на доходите, а оттам и социалните осигуровки, размера на настоящите и бъдещите пенсии. Растящите цени притискат и без това бедните българи са минимални доходи.

  От зората на човечеството досега има едно зловещо правило - винаги най-бедните плащат грешките на властите и богатите. Така беше през 1929, така беше през 2008, така е и днес. Така ще бъде всеки път при всяка следваща криза. Когато трябват пари, а няма; когато богатите не желаят да плащат, а няма кой. Кой ще плати, от кой да вземем парите? От бедните и от средната класа. Това се случва и сега с инфлацията и поскъпването на основните храни.

  Инфлацията в един момент ще бъде овладяна, но въпросът е един - колко трябва платим и колко трябва да гладуваме, докато това се случи? Поне според мнението на експертите, Ковид няма да изчезне до края на 2022, а евентуално въстановяване на икономиката отпреди вируса ще има чак от 2023 нататък. И само година по-късно българският народ, окъсан и обеднял, трябва да сменя лева с еврото. А след подобна реформа винаги следват няколко тежки години на поскъпване на стоките в съответната държава.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 84. 84 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#18] от "pag":Мхм.. ще го ударим на суджуци!…Или филии с мас.Кой каквото му харесва…
  —цитат от коментар 20 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Яж редовно суджука, разправят, че действало избелващо на лицевата кожа.

  Знанието е сила, информацията - власт
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Да обобщим дискусията за инфлацията...

  Задаваме си най-естественият въпрос: кой има полза от инфлацията?
  Всички отговаряме хорово - само и единствено длъжниците имат полза от инфлацията.

  Задаваме другият естествен въпрос: кой има НАЙ-ГОЛЯМА полза от инфлацията?
  Всички отговаряме хорово - само и единствено НАЙ-ГОЛЕМИТЕ длъжниците имат НАЙ-ГОЛЯМА полза от инфлацията.

  Задаваме си третият естествен въпрос: кой са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ длъжници?
  Отгворяме пак ХОРОВО...

 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#10] от "rdb41527334":

  Цените са такива, каквито са приблизително и в Европа. Проблемът е, че икономиката която остави ГЕРБ не може да генерира растеж, който да покрива инфлацията.

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#78] от "imaligoogle_hr":

  ВСИчКИ ТАКА НАРЕчЕНИ МЕРКИ НЯМАТ НИКАКВО САНИТАРНО ЗНАчЕНИЕ ,ТЕ СА НАчИНЪТ ИЗБРАН ОТ НАшИТЕ СТОПАНИ-ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СВЕТОВНИЯТ ФИНАНСОВ КУПОЛ ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ МОДЕЛ ОБщЕСТВО.ИНФЛАЦИЯТЕ Е ИНСТРУМЕНТ "МЕРКИТЕ" СА ИНСТРУМЕНТ ,ПЛАНДЕМИЯТА Е СУПЕР ИНСТРУМЕНТ ,С КОЙТО ПОСТИГАТ ДЕСЕТКИ РАЗЛИчНИ ЦЕЛИ.

 89. 89 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре, че последните 10 години българите понатрупаха малко спестявания в банките за черни дни.

  Щото радевата зима ще са точно черни дни.

 90. 90 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "Petleshev":

  На крив соросоид/путиноид борисовците му пречат.

 91. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Опитът от последните години показва, че работниците могат да защитават здравето и живота си само чрез бунт срещу синдикатите, които функционират като политическа и индустриална полиция на правителства и корпорации. Налагайки диктата на правителствата и корпорациите в продължение на десетилетия, синдикатите реагираха на пандемията, като подкрепиха огромни парични раздавания на големия бизнес, като задълбочиха нападението върху работните места и условия на работниците и принудиха тези, които лъжливо твърдят, че представляват, в опасни работни места.
  Работниците трябва да направят съзнателно скъсване с тези корпоративизирани организации. Новите организации на борбата, включително независимите обикновени комитети, са единственото средство за защита на здравето и живота и борбата срещу натиска върху работни места, заплати и условия. Такива комитети ще служат като форум за демократична дискусия между работниците, ще дадат възможност за обмен на информация между индустриите и в цялата работническа класа и планиране на съвместни действия, включително стачки, срещу стимула за възобновяване на печалбите и престъпното справяне с пандемията от управляващата класа........... Венсеремус !

 92. 92 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дария Колев":


  Ако нямаме пари за хляб да ядем пасти?
  —цитат от коментар 19 на Дария Колев


  Лечение предписано от д-р Гилотен е терапията

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  На КНСБ и "казионните синдикати" вяра не трябва да се има........ Те са основна причина за мизерията на българина ! "Тристранките" в които участваха са еманация на престъпното им поведение в полза на правителства и корпорации......

 94. 94 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Преди повече от шест месеца олиото поскъпна изведнъж със 100 %.

  Тези синдикати къде спаха тогава? 95. 95 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#81] от "Гражданин":

  МОМЧЕ ГОЛЯМА КАША ТИ Е В ГЛАВАТА.ПРЕДПОЛАГАМ СИ НА ОКОЛО 20-25 ГОД

 96. 96 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Така е при комунистическите управления. Само да ви припомня 1996-1997 година, когато доларът скачаше с по двадесет стотинки на ден и така хиперинфлацията докара пенсиите на равностойността на 15 долара.
  —цитат от коментар 3 на Мощ


  пенсиите бяха доста по-малко от 15 долара...ехей, 15 долара бяха няколко заплати
  Само че тогава имаше БНБ, което даваше пари срещу печатането на дълг. Сега няма. Но виж, при влизане в еврозоната, което Борисов силни иска, веднага ЕЦБ отново ще влезе в тази роля. Затова Борисов иска да се върне на бял кон, за да трупа дълг, който европейската централна банка да му го изкупува. Тогава може наистина по половин милиард километра магистрали за 10 години да построи. До всяко домакинство по една магистрала

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Колко стачки организираха тея за 10 години ?...... А пък по времето на царя нито една !....... ние вика сме му обещали......синдикални боклуци...... В бизнеса структури нямат, но в Александровска болница имат...... Мики-Маус герои.....

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Само в Българи синдикатите се занимават със статистика, вместо със защита на работниците.
  —цитат от коментар 12 на Viva la Evolution


  Абсолютно вярно. Българските казионни синдикати се занимават с това , което не им е работа, вместо да органидират стачки с искания за увеличаване на заплатите на работниците. От време на време се обаждат само, за да не ги забравим и да покажат , че съществуват.Българите са с най-ниски доходи в ЕС , а до сега не съм чул някъде работниците да стачкуват с искания да им се увеличат заплатите.

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#93] от "MPetr":
  "На КНСБ и "казионните синдикати" вяра не трябва да се има........ Те са основна причина за мизерията на българина ! "

  Точно така. Вместо България да се тресе от стачки на работниците с най-ниски доходи в ЕС, синдикатите са оставили българските капиталисти работодатели , повечето от които са бивши ченгета и активни борци против капитализма, на спокойствие. Затова сме най-бедни. Затова два милиона българи в работоспособна възраст са избягали извън странат.

 100. 100 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#99] от "tacheaux":

  + + + ! ....... и са един от най големите работодатели и акционери в България, чак до пенсионните фондове ...... и кърлеж смучещ пряко или косвено от бюджета.....не милиони а милиарди.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK