Комисията по ревизията откри куп нередности в "Топлофикация" - София, и газовата връзка с Гърция

Кадърът е архивен

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадърът е архивенГазовата връзка с Гърция, по която България очаква да получава предполагаемо по-евтин природен газ от Азербайджан, няма да бъде завършена преди пролетта на идната година. Това се разбра от изслушване в комисията по ревизията в Народното събрание. На него не дойде изп. директор на строителя на интерконектора Ай Си Джи Би Теодора Георгиева. Председателят на комисията Мая Манолова остро я критикува и обяви, че заплатата й е над 10 хил. лв. месечно, или от назначаването си преди 9 години е взела заплата от 1 млн. лв.


Манолова обяви, че Георгиева отказала да се яви в комисията с мотива, че ръководи дружество, в което българската държава (чрез Българския енергиен холдинг) има 50% дял, а не мажоритарен и няма задължение да идва, когато парламентът я вика. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов разказа, че са правени много проверки по трасето от специалисти, които им споделили, че видели много малко работници в частта от трасето, където са минали. Обяви, че е трудно да се каже какъв процент от трасето е готово, защото за различните елементи процентът е различен, като се позова на представители на строителя. Посочи, че до края на декември се очаква да бъде доставено оборудване от Италия, което също много се бави, но дори и да пристигне в този срок, монтажът ще отнеме много време. Посочи, че са водени разговори с Италия за доставките и с Гърция за строителството, за да се ускори то.


Изпълнителният директор на холдинга (БЕХ), който държи 50% в "Ай Си Джи Би" АД, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва, и обяви, че изпитва голямо неудобство пред депутатите. Напомни, че преди 4 години, когато отново е било на власт служебно правителство, е правен опит Георгиева да бъде отстранена, но другите акционери - "Посейдон", в което по 25% притежават Италия чрез "Едисон" и Гърция чрез ДЕПА, не са били съгласни и са поискали това да стане при редовно правителство. От думите му не се разбра дали има процедура и кой трябва да я изпълни, за да бъде сменена от поста Георгиева.
Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро.


Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че ако информацията за заплатата на Георгиева е вярна и също, че не е поискала от гръцкия строител дължимите неустойки за забава, то тя трябва да бъде отстранена и да бъде пратена "да си копае на село", защото очевидно не е подходяща за поста си.


Междувременно при посещението си на Кърстова гора днес бившият премиер Бойко Борисов, който често обикаляше с джипа през уикендите трасето на строящата се газова връзка и се хвалеше с него, заяви, че и доставчикът на тръбите, и строителят са избрани от гръцката страна. "Като идвах насам, чух по радиото, че била направила разкритие за газовата връзка с Гърция, но няма кой да провери, че компанията и всичко е от страна на гръцката държава. Ако не се справят - си плащат неустойки. Търгът беше спечелен от две гръцки компании", посочи той.


На 18 февруари при инспекция на изграждането на интерконектора с Гърция тогавашният премиер Бойко Борисов поиска той да започне да функционира до края на тази година. "Можем да спорим много по забавянето, но тази година искам да стане газопроводът. Защото това ни е стратегически проект, от който ни зависи диверсификацията", обяви тогава той.


Обект на гняв от страна на Мая Манолова стана и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която в това си качество е принципал на "Топлофикация" - София, но също не дойде на заседанието. Представители на общината обясниха, че получените документи в общината за заседанието с искане за информация за дружеството и за присъствие не били подписани и не било ясно от кого идват и какво точно ще бъде обсъдено.


"Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала", обяви Манолова. Заяви, че това не е единичен случай в поведението на кмета.


Представителите на дружеството бяха засипани с гневни упреци и въпроси както от депутати, така и от представители на потребителски организации, заради което многократно призоваха да не се правят внушения от типа на това, че задължително се извършват нередности в дружеството или че рекетират абонатите си, каквито реплики се чуха в залата, а също и намеци за нередности, каквито бяха открити при предишно ръководство, заради което бившият директор Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, бе съден.


При изслушването Мая Манолова обяви, че дружеството е на практика във фалит, като продължава да трупа дългове, които тази година ще отбележат рекорд. Само за шестте месеца те са 92 млн. лв., а общо към края на юни са малко над 1 млрд. лв. Те са към газовия доставчик "Булгаргаз", към БЕХ, а също и заем към Българската банка за развитие, който обаче редовно се обслужва, твърди ръководството. Той е взет, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия.


Междувременно обаче газът поскъпна многократно и това е линията, по която дружеството очаква да продължи да трупа загуби, обяви Иванка Попова, зам. изпълнителен директор на дружеството. На "Булгаргаз" столичното дружество дължи вече 97 млн. лв. от началото на годината. Тя посочи, че Комисията за енергийно и водно регулиране не е признала част от заявените разходи и само от това се чакат загуби за годината от 167 млн. лв. Общо 22 млн. лв. от тях са непризнати разходи за заплати, макар че през последните години по това перо разходите били оптимизирани, а ръководството не ползвало никакви социални придобивки. За загуби по трасето не са признати разходи от 35 млн. лв. Отделно от продължаващия да поскъпва газ се очаква загубите на топлофикацията да достигнат 84 млн. лв. за годината.


Манолова конкретно отправи упреци защо дружеството е плащало комисиона на посредник, който е трябвало да купува емисии парникови газове и го е правел на цени над пазарните. От ръководството на "Топлофикация" обявиха, че нямат право на такива сделки, защото не са инвестиционен посредник, а освен това ставало дума за форуърдни сделки с отложено плащане с цел да се гарантира покупката на емисии при цени, които се очаква, че в бъдещ период ще се повишат и така е бил защитен интересът на дружеството. Манолова постави въпроса и защо посредникът по тези сделки "Гранд Енерджи Дистрибюшън" е прехвърлил дейността на "Гранд Кепитал" и посочи, че те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. По думите на Манолова "Топлофикация" - София, сключила договор за търговия с 800 хил. т вредни емисии, който бил с 4.6 млн. евро по-скъп спрямо пазарни цени на въглеродни емисии, т.е. топлофикационното дружество е платило 4.6 млн. евро повече от необходимото, но тя сравни цени от 2016, 2019 и 2020 г. (28.50 евро на тон, 23 евро на тон и 25 евро на тон). Сделката за въглероден диоксид е скандална от пръв поглед, обяви депутатът Румен Гечев. Даже и децата знаят, че комисиона се плаща, когато посредникът постигне по-ниска цена от пазарната. Тук е трябвало да има незабавни арести. Значи една стока на пазара струва 1 лев, той я купува за 1.50 лв. Това е изумително. Тук е трябвало да влязат и да ги арестуват, обяви той. Посочи, че през цялото заседание са станали известни нередности, които и в Албания не биха просъществували повече от 3 часа.


Обяви, че в дружеството се работи по схемата на партията БРП - близки, роднини и приятели. Призова ръководството на дружеството да лъсне обувките и да чака представители на съответните институции, които ще проверят всичко.


Докладът на комисията по ревизията ще бъде внесен тази вечер в деловодството на Народното събрание, което ще приключи дейността си в четвъртък.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 998 Весело
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Азербайджан е дъщерна държава на Турция. Защо Турция не купува азерския газ, а ние ще го купуваме и то по-евтино?

 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "Нередностите" се оказаха евтиното парно в София и високата според Манолова заплата на шефката на газовата връзка?!?

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  В тая топлофикация се краде вече 30 години, явно е че в един момент, вероятно скоро, ще останем на студено. Добрият вариант е инфраструктурата да премине към газови доставчици, за да е по-лесно преминаването към газ. Шансът да ни крадат по-малко е да се поне 4-5 фирми в София, за да има все пак някаква конкуренция. Ама май съм прекален оптимист, тук кражбата е превърната в ежедневие. А някакви си щели да изкореняват корупцията...

 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро."

  Ами и "Ало, Бонов съм" пропусна да поиска в срок от строителя неустойка от 753 000 лв., ама г-н Гешев каза, че всичко е законно и пусна до Севда едно емотиконче, ухилено до ушите.

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Как точно си представяте конкуренция в доставката на парно - да има 3 чифта тръби до вашия апартамент ли? Или да разделим топлофикацията на 3, по райони и да имат три комплекта шефове, пиарки, ейчарки и сие офисен планктон?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Има магистрални тръби. А на ниво вход поне би могло да смени доставчика. Така ще имат интерес да те задържат. Макар че звучи твърде хубаво за държава, където монополизмът отдавна е на мода.

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Само че... публикацията "разкрива" бла бла бла
  относно важна, но не-монополна връзка, с Гърция,
  и нищо по "куп" нередности в монопола Топлофикация.

  Защо бла, бе?
  Защо бла бла?

  "Комисията по ревизията откри куп нередности
  в "Топлофикация"-София и
  газовата връзка с Гърция"

 11. 11 Профил на oolit
  oolit
  Рейтинг: 48 Неутрално

  На майчето само прическите и костюмчетата ѝ струват повече от милион за тези години. Но, ако си на правилното място и с правилните спонсори, може да се печели доста добре от врещене и вдигане на пушилка.

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#3] от "m17":

  А това, че двете дружеств са пред фалит и ще бъдат спасявани от данъците ни са редности.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Шансът да ни крадат по-малко е да се поне 4-5 фирми в София, за да има все пак някаква конкуренция.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Но ако тези фирми влязят в картелен сговор помежду си и забият болт на мечтите на овчиците за конкуренция...

  Ама май съм прекален оптимист
  —цитат от коментар 4 на НеКой

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "нередности" требе да е някакъв нов юридически термин! :)

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  "В тая топлофикация се краде вече 30 години"

  Чудя се защо твоят гуру Каскет Гешев не се сезира за тези кражби! Питай го в частен разговор и осветли форума за това!

 18. 18 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Газовата връзка с гърция няма да е готова и до края на следващата година. строителят , гръцката Авакс , е задлъжняла към доставчици по цялото трасе. Дори тока не си плащат . Работниците са гърци т.е карат я по гръцки по ресторантите в Стара Загора , Хасково и Кърджали. Големите босове и на двете фирими са в Атина никой не знае кой на кого колко плаща. Закъсняват заплати. Загубиха маса време да намерят кой да пробие под яз. Студен Кладенец и Марица. Докато някой не започне да ги чеше с неустойки на ден никаква няма да я свършат.Лошото е че са гърци и сами да си построим тръбата в гърция няма да я вържат на инат. Въобще една отвратителна комбинация от гърцки манталитет в среда на българското безаконие от всякакъв вид

 19. 19 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Радвам се, че по отношение на "Ало, Банов съм" и пропуснатата неустойка,
  нямате забележки.

  (А Слави си призна, че в личен разговор с г-жа Манолова я е убеждавал да се откаже от изборите за кмет на София.)

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добиче,
  поучително би било добичета "доставчици" да останете на студено.

  Конструктивно:
  организирайте газофицирани Електростанции Вън и За населени места.

  И Ленин ви каза: Електрофикация! е бъдещето безкрайно.

  Но сте... или шмекеруващо преструващи... все едно:
  шугави овци

  До коментар [#4] от "НеКой":

  В тая топлофикация се краде вече 30 години, явно е че в един момент,
  вероятно скоро, ще останем на студено.

  Добрият вариант е инфраструктурата да премине към газови доставчици,
  за да е по-лесно преминаването към газ.

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално


  « Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска неустойка на строителя на стойност 22,5 евро . «


  Пропуснала, или « пропуснала « ?
  Дали не е имало разговор с елините, от рода :
  « Това ми е банковата сметка в офшорката, кихнете 1 милион и аз « забравям « да ви поискам 22,5 милиона евро … « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро."Ами и "Ало, Бонов съм" пропусна да поиска в срок от строителя неустойка от 753 000 лв., ама г-н Гешев каза, че всичко е законно и пусна до Севда едно емотиконче, ухилено до ушите.
  —цитат от коментар 5 на Боян Баянов


  Пълни глупости ...
  Ай Си Джи Би" АД се управлява заедно и едновременно от българска и гръцка страна, като за имуществено разпореждане с над 70.000 лева е нужно и единодушно съгласие на акционерите.
  Искът за пропуснати ползи не е заявен, не защо България не иска, а защото няма 100% съгласие на акционерите за завеждането му.

  Маяма пак е неподготвена, както винаги де

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  А защо държавата /умишлено/ не е изкупила тая прословута акция, та да има 51% и да бъде мажоритарен собственик ?!?

  кратък
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Газовата връзка с гърция няма да е готова и до края на следващата година. строителят , гръцката Авакс , е задлъжняла към доставчици по цялото трасе. Дори тока не си плащат . Работниците са гърци т.е карат я по гръцки по ресторантите в Стара Загора , Хасково и Кърджали. Големите босове и на двете фирими са в Атина никой не знае кой на кого колко плаща. Закъсняват заплати. Загубиха маса време да намерят кой да пробие под яз. Студен Кладенец и Марица. Докато някой не започне да ги чеше с неустойки на ден никаква няма да я свършат.Лошото е че са гърци и сами да си построим тръбата в гърция няма да я вържат на инат. Въобще една отвратителна комбинация от гърцки манталитет в среда на българското безаконие от всякакъв вид
  —цитат от коментар 18 на djb95


  Така са подписали договора нашите ...
  Толкова им е акъла

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Някой изненадан?
  —цитат от коментар 1 на pinoccio  Няма изненади, където и да копне ревизията, или служебен министър, навсякъде кражби, измами и конска доза нахалство - това е наследството за България от 12 годишното « управление « на СИКаджията !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  А защо държавата /умишлено/ не е изкупила тая прословута акция, та да има 51% и да бъде мажоритарен собственик ?!?
  —цитат от коментар 23 на Мариана Кълвачева


  А защото реалният собственик се е договорил с държавния чиновник да не го прави. Направил му е предложение $$$ от което той не могъл да се откаже.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 917 Весело

  Имах нещастието онзи ден да си взимам пратка в Балгарски пощи.
  25 минути ми трябваха за да получа един колет, като ме обслужваха 7 (седем) гръбогласни индивида от женки пол и 2 (двама) от мъжки... Т.е. за пратката, която имаше стойност 1,20 лв. се загубиха 3,75 човекочаса работа.
  Според вас, ако се направи "ревиция" на това държавно дружество, ще се открие ли нещо, каквото и да е, РЕДНО?
  Та независимо дали са пощи или услуги всяко държавно предпиятие е гангренясало от непрофисионализъм, шуробаджанащина, простащина и мързел в парламентарни измерения!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 28. 28 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Няма изненади, където и да копне ревизията, или служебен министър, навсякъде кражби, измами и конска доза нахалство - това е наследството за България от 12 годишното « управление « на СИКаджията !
  —цитат от коментар 25 на niksan1


  В смисъл 12? Гледай в корена - от все 30! Че и малко повече, щото новите "господа" почнаха да се подготвят за "прехода" навреме...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  "нередности" требе да е някакъв нов юридически термин! :)
  —цитат от коментар 16 на lodkarski  « За бай Ганьо думата « крадец « беше нежна дума, той ги наричаше айдуци … «
  Аз, като потомък на бай Ганьо, ще ползвам същото определение - АЙДУЦИ !

  В случая думата « айдуци « е заменена деликатно с « нередности « …

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Значи тази газова връзка, която 11 години беше “приоритетна” за герболяка (докато Бойко Борисов за година построи на Путин цял поток), е служила само за кражби и обогатяване на калинки?!

  I am in shock… 😆😆😆😆🙄

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Говорите пълни глупости. Няма смисъл за изкуствено въвеждане на конкуренция просто защото няма откъде да дойде различен доставчик на продукта - всяка една централа би горила газ за да топли водата за парното. Парното както и водопровода са естествени монополи и досега никой не е успял да въведе смислена схема за конкуренция никъде по света и аз предлагам ние да не сме първите. Доставката на газ, електричество, влакови релси също са естествени монополи и затова са регулирани но там доставчика може да бъде различен и да таргетира различни групи.

 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":"В тая топлофикация се краде вече 30 години"Чудя се защо твоят гуру Каскет Гешев не се сезира за тези кражби! Питай го в частен разговор и осветли форума за това!
  —цитат от коментар 17 на vassilun  По- скоро, на теб се Очудвам - кога и за какво се е самосезирал каскет Гешев, освен за ухилени емотикони за Арнаудката . Не трябваше ли Каскета да се самосезира и за произхода на парите за Севдиния палат, или не трябва да се бърка в чинията на шефа ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#26] от "sablezub":

  И аз това написах, че умишлено е допуснато да се ощети държавата, но явно държавата няма контролен механизъм, който да следи действията на държавния чиновник в интерес ли са за държавата и гражданите или са в ущърб.
  Тогава ... за какво я имаме тая държава, след като служи за частно ползване от единици.

  кратък
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#12] от "3biri":

  Не, не са редности а следствие на соц.мисленето дори в "дясна" София. Вие да помните ДБ да е обещавала вдигане на парното за да се покрие реалната цена, без нужда от субсидиране? Да сте чули въобще някои от кметовете на ДБ да е предложил НЯКАКВА дясна мярка ВЪОБЩЕ? Примерно въвеждане на зона в целия град, на разгонване на незаконно паркиралите таралясници? Нищо "дясно" не са подкарали, само глупости и общи приказки. И някакви дребни кражби като на крадливата сврака от Красно Село.

 36. 36 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#27] от "olexander":

  Тръгнете от правилото колега, че държавните фирми са тих пристан за всякакъв вид мурви, приятелки и топли сърца и пазви на разни депутати, министри и обикновени общински служители.
  А къде ще работи балдъзата или шуранайката на тоя и оня от Голямото добрутро.
  Ами там, където не се иска много работа, заплатата върви, премията чака тримесечието, болнични има когато си поискаш, а шефа е сакъ приятел на партийния лидер.

  кратък
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  Значи трябва да отговарят по НК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  И това има наглостта да го казва почитател на партия с основател Малеева, участвала в брутална кражба на 40 декара от Борисовата градина срещу 12 порутени панелки?!? Хиляда години да управлява ГЕРБ, няма как да достигне откраднатото и разрушеното от Софиянски !!!

 39. 39 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#26] от "sablezub":И аз това написах, че умишлено е допуснато да се ощети държавата, но явно държавата няма контролен механизъм, който да следи действията на държавния чиновник в интерес ли са за държавата и гражданите или са в ущърб.Тогава ... за какво я имаме тая държава, след като служи за частно ползване от единици.
  —цитат от коментар 34 на Мариана Кълвачева


  А за да прикрива разбира се, че всички и всичко е в частно ползване от единици. Според известния цитат на Ленин: "Демократическата република е най-добрата възможна политическа обвивка на капитализма и затова капиталът овладял тази най-добра обвивка обосновава своята власт дотолкова надежно, дотолкова сигурно, че никаква смяна нито на лицата, нито на учрежденията, нито на партиите в буржуазно-демократическа република не поколебава тази власт."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Това другаря гоцев ли те научи?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  "Така са подписали договора нашите ...
  Толкова им е акъла"

  Чудя се кой ли бе премиер, когато този договор бе подписан?!

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Не си слушал дебатите михаилчо.Ходи пий една водичка от Възраждане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Е разбира се че Борисов е ср*л в гащите на всички, няма кой друг да ги е омазал така.

 44. 44 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  А защо държавата /умишлено/ не е изкупила тая прословута акция, та да има 51% и да бъде мажоритарен собственик ?!?
  —цитат от коментар 23 на Мариана Кълвачева


  Поддържам изцяло мнението Ви и съм убеден, че знаете отговора на въпроса си. Той се крие в ограденото в скоби понятие "умишлено".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  Много ти се ще но нищо не е откраднала за разлика от твоите авери в Централната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  «Пропуснала, или « пропуснала « ? Дали не е имало разговор с елините, от рода :« Това ми е банковата сметка в офшорката, кихнете 1 милион и аз « забравям « да ви поискам 22,5 милиона евро … « ?
  —цитат от коментар 21 на niksan1


  Е ние не знаем на практика дали е било така. Може да е било съвсем различно. Например:
  « Кажете коя ви е банковата сметка в офшорката, ще ви кихнем 1 милион и ще « забравите « да ни поискате 22,5 милиона евро … «

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мариана Кълвачева":

  Що за глупости, това е фирма основана с междудържавно споразумение, как си представяте гърците да ни дадат контрола върху общото дружество. Винаги в такива ситуации партньорите имат равни дялове.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Колко имота има бачо ти андрей иванов? 52 май бяха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма спасение от дъртите досадници дето все леят глупости.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":Има магистрални тръби. А на ниво вход поне би могло да смени доставчика. Така ще имат интерес да те задържат. Макар че звучи твърде хубаво за държава, където монополизмът отдавна е на мода.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  тия тръби често имат течове, защото тръбите са стари. Един слаб теч на топла вода по магистралната тръба не е проблем, но теч на природен газ...ще станем на Ливан

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боян Баянов":

  Кой е тоя Бонов?!

 54. 54 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Комисията нещо казала, Манолова критикувала - голям праз, керванът си върви. Без приватизация или концесия на Топлофикация София няма да стане, а никой не смее да излезе напред и да го предложи, все ще я контролират и оздравяват (разбирай насочване на парите в правилна посока).

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  До коментар [#16] от "lodkarski":

  Това е юридчески термин от революционните партии.на проМаямата!

 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  [quote#46:"sablezub"][/quote]


  ++++++
  Съгласен с корекцията !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Ама май българската държава няма проблеми с ... гръцката страна.
  Проблеми има с българските служители, които отказват да се явят в най-висшият държавен орган, парламента и да се отчетат какви са ги вършили.
  Това е основният проблем, безконтролността на едни вече поставени хора, за да движат държавните дела !

  кратък
 58. 58 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Последен валс за Маяма!
  В следващия парламент на нейното място ще е Копейкин и ще прави коалиция с неговите леви съмишленици от ДъБъ!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#58] от "Dankol":

  Май натам отиват събитията.
  У народа се натрупа доста скептицизъм спрямо тези, дето уж дойдоха да вършат работа, да свалят тирана и да чистят системата от боклука, а всъщност топаха топката, не приемаха правителство/умишлено/ и се потриваха, докато и заплати и бонуси вървяха по пълна програма.
  На всичкото отгоре оставиха Борисов да се окопити, по същия начин, по който след 10-11-89 оставиха комунистите да се съвземат, оставиха и не бутнаха нито един олигарх, награбил се за тези 30 години.
  И ако ги питаш, защо го направиха, и те не знаят. Знаят само, че им се плати.
  Цяло чудо ще е ако в следващият парламент има някой, различен от партиите на бетона и статуквото.

  кратък
 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":И това има наглостта да го казва почитател на партия с основател Малеева, участвала в брутална кражба на 40 декара от Борисовата градина срещу 12 порутени панелки?!? Хиляда години да управлява ГЕРБ, няма как да достигне откраднатото и разрушеното от Софиянски !!!
  —цитат от коментар 38 на m17  Ако беше учил малко повече, щеше да вземеш молива, да го наплюнчиш и да почнеш да смяташ и изчисляваш вредите от Малеева и нейните 40 декара ( това твърдиш ти ) и избомбването на КТБ, в която предварително бяха натрупани парите на държавните фирми, тръбата на Путин, автомагистралите, санирането, ББР, самоварите за « Белене « и изчезналите милиарди там и … продължавай сам, ти смяташ …
  Ако обаче не си много силен в смятането, обърни се за помощ към един екс-бездомен министър, той е завършил Харва … опс, стопанскато училище в Свищов . Дори може и да ти обясни нещо за една липса на 700 милиона в държавната хазна …
  Вземай молива, наплюнчи го и дано успееш .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Аз щях да бъда по-изненадан, ако всичко беше изрядно хахах

 63. 63 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#18] от "djb95":

  Кой има интерес от липсата на тази връзка? В никакъв случай Газпром...

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#54] от "boevbisser":

  Топлофикацията е естествен монопол, няма как наистина да я "приватизираме" и да се отървем от мъките. Дори с концесия, трябва проходите да покриват разходите, което значи примерно двойно увеличение на цените а това е политическа драма. И няма да се реши лесно.

 65. 65 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#58] от "Dankol":

  Е нали ДБ бяха американски мекерета, а ще правят достлук с руски хрантутник? Нещо не ти излиза пасианса дарагой...

 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#61] от "niksan1":

  Кефи ме как десните и либералните кряска "ама той крадеше повече и от нас". Давайте още, да се посмеем.

 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#64] от "m17":

  А Софийска вода как можеше, и то от Софиянски? И сега се управлява от Веолия, и, между другото, има най-малко загуби от питейна вода в България - каква изненада.
  Държавата/общината не може да управлява бизнес, не мо-же. И не трябва. Вкл. естествените монополи. Щото резултатът от този популизъм и кражби ще го платим един ден всички ние. Както ще платим и за АЕЦ Белене, за ТЕЦ Марица Изток 2 и пр.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мариана Кълвачева":

  Е нали е шефка на компанията, не е държавна служителка. Не я оправдавам но се съмнявам че нещата са точно както са представени от Мая.

 69. 69 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Весело

  Каква изненада .... ГЕРБЕРИ крадат :)))) Обратното ще бъде изненада ...., честен гербер,........и такова животно не съм срещал :)

 70. 70 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#68] от "m17":

  И какво, с призовка от полицията ли да я извикат да обясни ситуацията ?
  Тогава пък ще ревнат всички демократи, че имало полицейщина и своеволия от страна на властта. То угодия няма.

  кратък
 71. 71 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Боко тиквата сега с гърците ли се оправдава?

  Топлофикация София, дълг 1 млрд... а бе, ГЕРБ колко години управляваха в София? Сеща ли се някой? Баце плюс Фандъка...

 72. 72 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#69] от "dejmos":

  Всичките крадат, не само герберите. Държавната/общинската собственост ражда социализъм/разхищения всеки ден. А социализмът си спомняш как свърши.
  пп. Знам, че си падаш малко по старото време, няма лошо в социалната справедливост, но тя не се постига с повече държавна собственост.

 73. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#71] от "diegos":

  Ти да си чул Борисов нещо някога да е признал, особено пък за лошо управление? На калъп да го хванат - отрича. Чакай че се сетих за Мата Хари....

 74. 74 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А защо държавата /умишлено/ не е изкупила тая прословута акция, та да има 51% и да бъде мажоритарен собственик ?!?
  —цитат от коментар 23 на Мариана Кълвачева


  Защото е все тая в корумпираната наша държява.
  В инфраструктурни обекти, където възложител и собственик е Булгартрансгаз ( има мажоритарна собственост), като прословутия Турски поток, ГИС Странджа, Интерконектора със Сърбия и др. корупционните практики са обществена тайна. И какво, някой да е понесъл отговорност?
  Да не говорим, че Турския (срамежливо наречен Балкански) поток го строим с пари на българския данъкоплатец за да може московския диктатор да продава газ на запад.

 75. 75 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#36] от "Мариана Кълвачева":
  Без да обиждам екземплярите от моето преживяване за никакви "мурви" не ставаха :)))

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 76. 76 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 401 Гневно

  Чак сега ли разбрахте,че Тедито не става за строителен мениджър?!Че как да става-тя няма никакво инженерно образование,началничка в ОМВ,свикнала в офис,от онези,които имат дипломи и говорят езици,ама за нищо не стават!Строителен мениджър е този,който е с ботушите и каската в калта на обекта всеки ден!Как да не знаят графика за производството?!Нима нямат специалист (поне един!),който да следи това с разните видове специализиран софтуер?!Смешници!Друга тема е и гръцката производителност на труда и опита им в тръбопроводи,което съм коментирал още преди година.....Тъжно!

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Значи , най-висшия орган в държавата -НС, никой държавен чиновник не го бръсне за нищо. Нито се явяват, нито дават обяснение. Ето , до това докара държавата диктаторът Борисов. Направи я разграден двор, където всеки прави, каквото си иска. А Гешев си пише СМС-и със Севдето.

 78. 78 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро.

  Поредната лъжа на г-жа Манолова.
  Почвам да се чудя, дали тази г-жа не иска да отнеме сладкият прякор г-жа Лъжа от друга дама ?! Не мога да си обясня по друг начин този неистов напън да се лъже.

 79. 79 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Весело

  Значи , най-висшия орган в държавата -НС, никой държавен чиновник не го бръсне за нищо. Нито се явяват, нито дават обяснение. Ето , до това докара държавата диктаторът Борисов. Направи я разграден двор, където всеки прави, каквото си иска. А Гешев си пише СМС-и със Севдето.
  —цитат от коментар 77 на Роси


  Да ви припомня, тия дни г-н Рашков категорично отказа и не се яви пред комисия на НС. Кой сега е диктаторът ?

 80. 80 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Комисията по ревизията явно е захлебела подобаващо - в този парламента е доста по-пасивна...

 81. 81 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Всъщност купува азерски газ и то на много много добри условия и цени.

 82. 82 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  До коментар [#54] от "boevbisser":Топлофикацията е естествен монопол, няма как наистина да я "приватизираме" и да се отървем от мъките. Дори с концесия, трябва проходите да покриват разходите, което значи примерно двойно увеличение на цените а това е политическа драма. И няма да се реши лесно.
  —цитат от коментар 64 на m17


  Няма "естествен монопол". Това е измислено от обикновените монополисти, за да не им разрушиш монопола. Аре един тъп въпрос, ако няма топлофикация, на студено ли стоим, а? Газта и електричеството са естествените конкуренти на топлофикациите. Отделно, че топлофикациите ползват електричество, при това обилно за доподгряване (аха, в станцията в мазето има нагревател на ток, да дооправя температурата на парното), та хайде леко с "естествения монопол".
  А най-лесно се оправят нещата с декрет, да не се плаща за тръбите в апартаментите. Всичкото топло (и загубите по тръби и трасета) се разпределя между радиаторите, а не между неползващите и другите заробени. Много бързо на всички ще им стане ясно, че е тъпо за три месеца отоплителен сезон (предимно меки зими) да се плащат такива пари, и пазара ще оправи нещата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK