Сметната палата установи, че "Напоителни системи" е в критично състояние

Сметната палата установи, че "Напоителни системи" е в критично състояние

© Надежда Чипева, КапиталСлед като в началото на лятото служебният министър на земеделието Христо Бозуков направи кадрови промени в държавното дружество "Напоителни системи", като се позова на нередности, сега излизат данните и от одита на Сметната палата. Той обхваща периода от началото на 2018 г. до края на 2019 г.


В него се установява, че за 60 на сто от язовирите и 29 на сто от имотите си дружеството не притежава документи за собственост. В допълнение то се намира в критично финансово състояние, с много ниска степен на ликвидност и финансова устойчивост. Размерът на задълженията е два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията, отбелязват одиторите.Една от причините за състоянието на дружеството е липса на финансиране от Министерството на земеделието на извършени разходи през предходни периоди за изпълнението на възложени дейности за поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите. В допълнение на това е налице и негативната практика част от определените с държавния бюджет суми за обществената услуга през годината да се предоставят за покриване на средства за тези дейности през предходни периоди. По тази линия е установено забавяне с 2 години.


Проблем за финансовото състояние на дружеството е и неговата задъжнялост. В края на 2019 г. размерът на задълженията е близо два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията.
Вземанията на "Напоителни системи" ЕАД за 2018 г. са в общ размер на близо 18.9 млн. лв., а за 2019 г. - близо 20.8 млн. лв., формирани от: свързани лица в лицето на Министерството на земеделието храните и горите, продажби, предоставени аванси, съдебни спорове и други текущи вземания.


Задълженията за 2018 г. са за около 38.4 млн. лв., а за 2019 г. - 37.8 млн. лв., формирани от: доставчици, свързани лица под общия контрол на Министерството на земеделието, банков дългосрочен кредит и овърдрафт, такси за водоползване към Басейнови дирекции и др.


Сметната палата установява още, че заради това, че измервателните устройства са остарели, се стига до големи загуби на вода.

Управленските решения не са осигурили постигането на заложените показатели за разходи за заплати в бизнес програмата на дружеството, които да доведат до по-доброто му финансово управление и нормално функциониране през следващите периоди, посочват одиторите.

Най-голям дял в разходите са тези за заплати и осигуровки, като те достигат до 60% от всички.


Открити са редица нарушения при възлагането на обществени поръчки, като някои от тях са били отменени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK