Графика на деня: По-доброто лято

Графика на деня: По-доброто лято

© Татяна ДимитроваНаличните данни дават основание да се заключи, че до момента летен сезон 2021 г. протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания. Това обяви през седмицата Министерството на туризма след като в началото на лятото, което е трудно да се каже и кога точно започна, представителите н а бранша бяха силно скептични, че данните ще са по-добри от първото пандемично лято.


Данните на министерството наистина показват значително подобрение като те обхващат периода май-август на двете лета. За тази година числата са до 22 август.


Общият брой на туристите тази година е близо 3.7 млн. по неокончателни данни. От тях над 2.3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са близо 1.4 млн. Което отново показва, че много българи са предпочели за ваканцията си България вместо да се съобразят с променящите се изисквания на различни държави заради коронавируса.

За периода май до 22 август 2021 г. общият брой туристи нараства "по най-скромни оценки" на министерството с около 1.6 млн. или с над 70% спрямо същия период на 2020 г., но се очаква забавяне на ръста във връзка с четвъртата вълна на вируса, набрала скорост през последната седмица на август.

Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хил. или над 50%. Чуждестранните туристи се увеличават поне с 820 хил. или над 2 пъти, сочат данни на ведомството.

По неокончателни данни за периода от 1 май 2021 г. почти до края на август 2021 г., броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст поне 2 пъти, полските туристи са над 120 хил. и ръст над 90%, германските туристи са над 105 хил., чешките туристи са над 79 хил. и ръст над 2 пъти, украинските туристи са над 86 хил. и ръст над 2.5 пъти.


Очаквано на другия полюс са туристите от Великобритания и Русия заради съответно противоепидемичните и политическите ограничения.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK