Без парламент трудно ще се вземат мерки за скъпия ток, смята Валентин Николов

Без парламент трудно ще се вземат мерки за скъпия ток, смята Валентин Николов

© Цветелина Белутова, КапиталМерките, които трябва да се вземат заради високите енергийни цени, са финансово да се обезщети бизнесът, за да е конкурентоспособен на колегите си в Европа и да се налее ликвидност на електроенергийния пазар. Това коментира пред БНР Валентин Николов, изп. директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Все пак той отбеляза, че е много трудно да се предприемат мерки в момента, защото проблемът засяга цяла Европа, а освен това при липсата на парламент. Причината е, че за най-спешните мерки се налагат законодателни промени.


Обясни, че България изнася по 2000 мегаватчаса, с което покрива дефицита в региона и затова трябва да се включат още мощности, за да не се стигне до дефицит при и без това високите цени. В момента те са в диапазона 130-190 евро. Николов уточни и че дори под формата на ликвидност на пазара да се налее отново скъпа енергия, то това няма да промени ценово ситуацията, защото енергия се търси въпреки тези цени.


Наливането на ликвидност също е проблематично, тъй като 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е с намаляваща мощност, тъй като трябва да излезе в планов ремонт, а 2 от шестте блока на ТЕЦ "Марица-изток 2" се очаква скоро да излязат от ремонт, така че да компенсират частично. Напомни, че все пак блоковете на държавния ТЕЦ не могат да се включат веднага, когато се вземе решение, а освен това от предишен ден трябва да е продадена енергията, защото в противен случай ще се стигне до загуби, заради които прокуратурата може да повдигне обвинение на взелия решението за пускане на съответната мощност.
Според Николов важна краткосрочна мярка е даването на още лицензи на търговци, които да се включат в сегмента "ден напред" на енергийната борса, откъдето купуват големите енергоемки производства. От думите му обаче се разбра, че за да могат тези търговци да работят на чужди енергийни пазари, се изисква обучение и време, след което може да им бъде разрешено.


Дали не е възможно на борсата в България да се разработи сегмент, специално за тези енергоемки производства, Николов обяви, че България е имала и преди такава идея и е започнала комуникация по въпроса с Европейската комисия, която обаче поставила условия, "които правеха нещата неизпълними".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Валентин Николов от ГЕРБ го гледаме вече десетина години как по студията ни обяснява, че токът трябвало да поскъпва, а той да заема висок пост и да не му пука за народа.
  И защо сега да му вярваме ?

  кратък
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ами тогава да се промени закона и служебни правителства да няма. Значи може да се вдига ток и цени на всичко от служебните, но не могат да свалят цената?

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Е как бе, Рашков като прати МВР и ДАНС веднага ще му падне цената :)

  Ако не ще стане режим 2 има, 2 няма. :)

  Те толкоз си могат комунягите.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Не се учудвам че има проблеми щом баничарят стана "специалист". Освен въглища нямаме нищо друго, а газа е скъп и всички газови централи са спрени в Европа. Какво ще помогне мешерето след като БХ строи вече 12 години газовата връзка с Гърция. И като всеки гербер премълчава че и 3 от 4 агрегата на ПВЕЦ Чаира и те са извън строя.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Оправданията със скъпата енергия в лошия ЕС вече едва ли изненадват някого.
  Въобще стила на повечето управленски кадри на ГЕРБ е да се оправдават с международното положение, когато нещата не са ОК, а когато има нещо положително, то непременно е заради тях.

  Не се учудвам, че токът скача драстично, след като сме тотално зависими от руската газова тръба,а другият ни източник , освен АЕЦ са въглищните централи , произвеждащи безбожно скъпа енергия

 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Е с Парламент пък , какво ше стане ?! Депутатите въртят педалите на динамото ,може би !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Тази мърша защо още не е уволнена?

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "Без парламент трудно ще се вземат мерки за скъпия ток..."

  Логично, бухалката в енергетиката е жестока

 9. 9 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Блок №6 на ТЕЦ "Доган" в момента произвежда 105,6 Мвтч електроенергия.

 10. 10 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "Според Николов важна краткосрочна мярка е даването на още лицензи на търговци, които да се включат в сегмента "ден напред" на енергийната борса, откъдето купуват големите енергоемки производства. "

  Поне съзнават, че лицензите и въобще регулациите свиват предлаганията на съответните продукти. От там се вдига цената и пада качеството. Единствения път към по-ниските цени е именно този - по-малко пречки пред бизнеса и от там по-голяма конкуренция. Лявомслещите не харесват това :)))

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Европейците сами си го набутаха с въглеродните емисии , това със скока на енергията е посевместно !

  Важното е , че Грета Тумберг го одобрява ...

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Ама нали имаше парламент?! Даже ДВА! Какво превеха там? Чегъркаха си отзад! Когато някой е некадърен, все някой друг му е винавен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Относно цените на тока защо никой не е попитал най-голямие специалист Р.Овч?

 14. 14 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Разстроено

  Какво ли още трябва да се случи за да осъзнаят бюрократите на ЕС, че с провеждането на тази "зелена политика" правят огромна грешка.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Този некадърник не могат ли да го махнат и без парламент?

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Без парламент трудно ще се вземат мерки за скъпия ток, смята Валентин Николов
  =======================
  Написано по този начин, намеква, че ако имаше парламент - щяха да бъдат взети мерки.
  Приказки за наивници.
  Едва ли, дори и тийнейджър, ще им се върже.

 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#11] от "SS":

  Шъ одобрява О’ г(к) ретенчето, ама още максимум година. Сетне, по стра шведска тратиция, мамка ѝ и тейко ѝ, ще я пратят на свободния енергиен пазар, да се опраа самичка, па да я видим, га и доди сметка, след сметка и не иска да падне в лапите на държавната агенция по вземанията, ще смени плочата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Ами тогава да се промени закона и служебни правителства да няма. Значи може да се вдига ток и цени на всичко от служебните, но не могат да свалят цената?
  —цитат от коментар 2 на anonimnii


  В смисъл??

  Как каквито и да е министри - могат да вдигат и свалят цени?
  Цената е борсова!

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  "Според Николов важна краткосрочна мярка е даването на още лицензи на търговци, които да се включат в сегмента "ден напред" на енергийната борса, откъдето купуват големите енергоемки производства. "Поне съзнават, че лицензите и въобще регулациите свиват предлаганията на съответните продукти. От там се вдига цената и пада качеството. Единствения път към по-ниските цени е именно този - по-малко пречки пред бизнеса и от там по-голяма конкуренция. Лявомслещите не харесват това :)))
  —цитат от коментар 10 на bobix


  Лявомислещите вятър ги вее, на зелен кон..

  Ей ги фактите:

  ------------------
  11.5.2021 г.-България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“ (SDAC) чрез границата с Гърция.

  Българската тръжна зона започна успешно работа в условията на пазарно обединение като част от единния европейски пазар „Ден напред“, с първи ден на доставка 12.5.2021 г.
  Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече участва в оперативните процеси по пазарно обединение заедно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Успешното обединение е резултат от тясното сътрудничество между българските и гръцките борсови оператори и електроенергийни системни оператори, както и регулаторните органи на двете страни.

  Проектът за пазарно обединение между България и Гърция стартира като част от регионалния проект Italian Borders Working Table (IBWT) с официално решение на Управляващия комитет на IBWT, взето на 1.3.2020 г. Всички участващи страни следваха взаимно договорения план и завършиха успешно и в срок всички необходими подготвителни и тестови дейности.

  На пазара „Ден напред“ днес за първи път бе имплицитно разпределен трансграничен капацитет между Гърция и България чрез алгоритъма Euphemia. Реализираното ценово обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в региона. Ефективното използване на енергийната система и трансграничните инфраструктури в резултат на по-голяма координация между пазарите на енергия добавя стойност в полза на всички участници на българския пазар..."
  ---------------

  Това ще е бъдещето!
  Все повече ще сме част от световните пазари!

  Загърбваме миналото!

  И там - в Италия и Гърция - цената си е 110 евро .. и като сме в общ пазар, с обща борса.. няма никаква логика у нас да е различно, каквото и да правим ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK