Енергийните помощи за бизнеса ще дойдат от печалбите на държавните дружества в сектора

Енергийните помощи за бизнеса ще дойдат от печалбите на държавните дружества в сектора

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВИма възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените на тока, като парите дойдат от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, но за целта е нужна актуализация на бюджета за тази година, каза днес служебният премиер Стефан Янев след среща с експерти по темата. Обсъжда се компенсация от 50 лева за мегаватчас, като при нея ще са нужни около 650 млн. лв. за половин година.


От кога ще започне изплащането зависи от това дали новият парламент ще може да приеме актуализацията на бюджета за тази година, или парите ще се предвидят с бюджета за 2022 г..


Янев обясни, че се подготвя национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии. Обмисля се и създаването на клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти.


Краткосрочните мерки предвиждат от утре Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне да предлага пакети за електроенергия за малки фирми за срок от три или шест месеца, които ще са на по-изгодни цени. Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране ще засили регулаторния контрол върху пазара - издаване и прекратяване на лицензия, като ще налага и санкции при нарушаването на правилата.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  ... но за целта е нужна актуализация на бюджета за тази година, каза днес служебният премиер Стефан Янев ...

  Ха-ха-хааа!

  Да беше жив днес Тошко Колев, та да запее ПАК:

  И след м'глата - пак мъгла!

  Актуализацията на бюджета беше приета на второ четене в НС точно преди САМО две седмици!
  Бюджета, бе! Планът, демек. Държавният. Разбирането и Визията. За годината!

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Весело

  Пазарната ръка приключи курса ...Щели да им дават сухи пари!?? За какъв ЧЕП тогава има Енергиен холдинг ( заплати над 50 милиона) и енергийна борса , в която двама ГЕЕБЕРИ и един ДЕ ПЕСАР изнасят електричеството на България ..., спечелили са стотици милиони от препродажба.. Щом няма ""пазарна ръка" да въведем и останалите атрибути на комизма ..:))

 3. 3 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нашите управляващи са няколко нива над смешниците Борис Джонсън и Макрон и по тази причина няма стоков дефицит у нас и България е по-добро място за живеене от Британия. Единствено съдебната система и особено "Независимия и справедлив" български съд са спирачка за още по-голям икономически успехи.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  "бизнеса" вече си избива похарченото

  на овцете обаче докога ще им расте толкова бърже вълната?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Как беше !!! пазар, нали заради него матряла го бъхтат по протестите.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  безкрайна "зелена" идиотия! Товариш с въглеродни плащания централите, те товарят потребителите и накрая плащаш "компенсации" на същите тези потребители! Кретения на квадрат!

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  интересно за тези 650 милиона дето ще ги раздават, колко ли фотоволтаици може да се инсталират?

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  безкрайна "зелена" идиотия! Товариш с въглеродни плащания централите, те товарят потребителите и накрая плащаш "компенсации" на същите тези потребители! Кретения на квадрат!
  —цитат от коментар 6 на stargate


  Зависи. Не е за всички.
  Щото по пътя на тези финансови потоци седят скрити от погледите на мат'рялонаселението в шубраките едни сръчковци. И прибират добри пари, които им полепват по ръцете, като в приказката за Златното момиче.

  А има и един мно'о готин и печеливш от тая далавера "бизнес".
  Където субсидията стига 72% от "оборота" на "индустрията".
  За ВЕИ-тата става дума ...

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  А от печалбите на Ковачки, Гагаузов, Къдиев, Курувбашев....... кога?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Това нещо за виц или предозиране е, че не разбрах :)

  Държавни дружества в енергетиката на печалба :)

  Ма верно това правителство големи факири, изкараха сектора на печалба за 2 месеца. :)

 11. 11 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#7] от "karatista":

  Не си любопитен, защо тогава ще взимат от печалбата на АЕЦ?

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#11] от "hill875":

  не разбрах въпроса, но после питах гугъл и се чудя дали не е по-добре да се инсталират 100тина мегавата солари вместо да се плаща на бизнеса. без това скъпата цена на тока е вечер, което чак толкова не ги бърка

 13. 13 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#12] от "karatista":

  Да инсталираш фотоволтаици не е лошо (не съм против тях), но това би намалило незначително цената на пазара поради причината, че токът от тях не е евтин. Предлагане и сега си има достатъчно. Ако погледнеш в ЕСО товарът не е толкова голям. Точно сега не е сезон с пиково натоварване (лято-зима).

  Иначе токът е по-евтин вечерно време, когато консумацията е по-малко и цените съответно Затова се препоръчва сушилни, миялни и др. да се пускат тогава, ползвайки отложен старт.

  В тази връзка фотоволтаиците правят управлението на електроненергийната система по-сложно. Но за това си има специлисти да се оправят.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#13] от "hill875":

  то ако има предлагане, цената ще е ниска по принцип. правя си гимнастика на математиката просто. сигурно е доста по-сложна формулата. казва се, че цената от солари в момента е най-ниска по света. вярно, само в определен там слот, ама все пак.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Любопитно

  Всички РУСОФОБИ пак са скочили на АЕЦ Козлодуй , за да им вземат парите . Не може руска АЕЦ да дава за 20 години над 24 милиарда сухи пари . Въпреки Каратиста , въпреки космическите юридически услуги , въпреки милионите за безсмислени услуги ...АЕЦ Козлодуй е една огромна хранилка за герболяка... Няма да погледнем Американските ТЕЦ .., няма да погледнем з соларни Делян Добреви централи ...Няма по големи КОМУНИСТИ от ДЕСНИ КАПИТАЛИСТИ които не са изкарвали друг лев освен като КРАЖБА от държавата !

 16. 16 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  интересно за тези 650 милиона дето ще ги раздават, колко ли фотоволтаици може да се инсталират?
  —цитат от коментар 7 на karatista


  Много ..

  А каква е идеята на инсталирането на фотоволтаици???????

 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#11] от "hill875":не разбрах въпроса, но после питах гугъл и се чудя дали не е по-добре да се инсталират 100тина мегавата солари вместо да се плаща на бизнеса...
  —цитат от коментар 12 на karatista


  Или да се купят нови лимузини ..

  Или нешо друго да се направи с парите - да се вземат фурми за народа, например ..

  П.П
  А смисълът на инсталирането на ОЩЕ МОЩНОСТИ какъв е??????????

  Ето пример за септември 2021 с Германия - пионерът в енергийния преход..

  Инсталираната мощност от всякакви типове централи. Те вече надхвърлят 221 GW. Цели 120 GW или 55% от тях са слънчеви и вятърни. Ядрените централи са останали само 8 GW, a лигнитните ТЕЦ – 20 GW.

  Нетното производство на електроенергия от различните типове централи. Слънцето и вятърът заедно са произвели само 24.7% от тока.

  Ядрените централи са произвели повече ток от 63 GW вятърни и почти колкото 57 GW слънчеви. Работили са почти на 100% натоварване – общо 6 централи, които носят по-малко от 3.7% от инсталираната мощност на страната, са произвели 14.6% от тока.

  По-интересното е, че в това време и лигнитните централи работят изключително интензивно, въпреки че са с най-голям въглероден интензитет и плащат най-много за въглерoдни квоти на единица енергия. Те имат общо 28 блока, представляват 9% от мощността, но дават 23.3% от всичкия ток през септември. 18 от лигнитните блокове работят с над 75% от капацитета си.

  На 1.01.2022 г. Германия трябва да затвори половината от малкото останали ядрени централи. При горните ценови условия насред немската зима, те ще бъдат заместени почти изцяло от малкото останали лигнитни централи. И въглеродните емисии на прехвалената немска енергетика ще счупят тавана. А в това време немците купуват субсидирани термопомпи и електромобили, които очевидно ще зареждат с все „по-лигнитна“ енергия.

  Та .. ЗА КАКВО ДА СЕ ИНСТАЛИРАТ ОЩЕ ФОТОВОЛТАИЦИ - КАКВА НИ Е ТАЙНСТВЕНАТА ЦЕЛ????

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "sim4o":
  Ами себестойността на 1 MWh от фотоволтаици в момента е.....90лева. Виж цените на борсата днес. Такава е цената и от малки ВЕЦ. О.К., сложи им печалба от 10-20 процента....

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#16] от "sim4o":Ами себестойността на 1 MWh от фотоволтаици в момента е.....90лева. Виж цените на борсата днес. Такава е цената и от малки ВЕЦ. О.К., сложи им печалба от 10-20 процента....
  —цитат от коментар 18 на lz73


  И???

  Аре да видим Австралия..

  Енергия от ВЕИ (когато има достатъчно вятър и слънце) се изкупува ПРИОРИТЕТНО.. така е и в Европа..

  И идва момент - когато системният оператор трябва да търси заместващи мощности - и стигаме до ТЕЦ .. които не могат да се пуснат и спрат за 10 минути, а им трябват поне 6 часа.. и са въртяли на ПРАЗЕН ХОД..

  И гледаме КАКВА ЦЕНА плаща системният оператор на ТЕЦ - и виждаме .. 40 пъти по-висока.. която им избива въглеродни квоти, стоене без работа ама с разходи за персонал и поддръжка, празен ход..

  Ама плаща - какво друго..

  И като теглим калема- за СРЕДНА ЦЕНА .. нагоре ли е , или е надолу?? Инсталиране на двойно дублиращи мощности, далекорповоди насам-натам , поддръжка на системата, акумулиращи и допълващи мощности ..

  Ми вижда се с просто око - яко нагоре е цената..

  А на ВЕИ - нека им пада себестойността ..

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ужасно тъпа идея. Закъсалият, ограбен държавен сектор да покрива разходите на бизнеса?! Ми бизнеса да си беше инсталирал собствени ВЕИ и да си ползва, за тия неща се говори мнооооого отдавна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Ужасно тъпа идея. Закъсалият, ограбен държавен сектор да покрива разходите на бизнеса?! Ми бизнеса да си беше инсталирал собствени ВЕИ и да си ползва, за тия неща се говори мнооооого отдавна.
  —цитат от коментар 20 на today


  Как пък щеше да му излезне сметката със собствени ВЕИ - съвсем неясно ...

  Абе, то СПИРАТ ЗАВОДИ.. в Британия, в Европа - заради цени на енергия и енергоносители .. вие дуднете па за теа пусти фотоволтаици, дет са ви на корема израстнали ..

 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#17] от "sim4o":

  пфффф.... ти на кой коментар отговаряш? нищо от писаното няма никакъв смисъл

 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#17] от "sim4o":пфффф.... ти на кой коментар отговаряш? нищо от писаното няма никакъв смисъл
  —цитат от коментар 22 на karatista


  Tуkа си прав - инсталирането на още , и още , и още фотоволтаични мощности, няма голям смисъл ..

  Няма да променят положението, ама никак ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK