Експерти очакват лихвите по заемите да се запазят, ако инфлацията не нарасне значително

Експерти очакват лихвите по заемите да се запазят, ако инфлацията не нарасне значително

© Юлия ЛазароваДостигнатите равнища на лихвите по заемите са много близки до тези в останалата част на Европа и се очаква да се запазят и през следващите години, освен ако инфлацията не нарасне значително. Това прогнозираха участници в конференция на "БНП Париба Лични финанси" "Ритейл бизнесът днес и утре: плащания и устойчивост".


В отговор на въпрос, свързан с изразени наскоро опасения на БНБ от кредитната активност, заради което тя повиши нивото на т.нар. антицикличен буфер, Деян Василев, управител на "Моите пари", коментира, че според него за прегряване не може да се говори, защото за разлика от 2008 г. и клиентите са по-образовани, и банките са по-внимателни при оценката на рисковете. Посочи, че нивото на необслужваните заеми е на историческо дъно, средата е стабилна, а доходите продължават да растат. Той добави, че потенциална промяна в нивата на лихвите може да има, ако инфлацията в следващите няколко години продължи да расте над 2-3%. Цените на кредитите са близки до тези в ЕС и се очаква да се запазят стабилни на тези нива, прогнозира и Жозе Салойо, управител на "БНП Париба Лични финанси".


Експертите отчитат още, че клиентите стават все по-взискателни и измерват времето, в което са склонни да чакат, а получаването на услуга - с това да чакат "Гугъл" да намери търсеното от тях. Сравняват ситуацията с тази отпреди години, когато хората са били склонни да чакат в салоните на банките, докато сега очакват всичко това да се случва за секунди онлайн.
Освен това се отчита, че през последните няколко години групите на най-младите и на хората на възраст над 60 години са двете групи на потребяващи бързи кредити, които растат най-много. Това показват данните на "БНП Париба Лични финанси".


Ако преди водещият сегмент бяха хората в групата 30 - 45 години, сега има нарастване на двете крайни - 18 - 30 години и тези на 60 плюс. От една страна, тази тенденция е логична, защото населението застарява, а пък младите все по-рано влизат във финансови ангажименти, анализира Людмила Петрова, маркетинг мениджър в банката.


Според данните в първата група чрез тези кредити се търси възможност за покупка на стоки на изплащане, на увеличаване на достъпа до финансов ресурс, на заеми за развлечение, но също и първи по-сериозни проекти - първи ремонт, покупка на първи автомобил и др.


При хората над 60 години се търсят заеми и за по-високи суми, като те са насочени към пътувания, семейни тържества, покупка на електроуреди. "Това означава, че с днешна дата хората над 60 години продължават да са активни", посочва Петрова. Експертите на банката отбелязват и че вече не е вярно твърдението, че дигиталните канали за искане на кредит са територия само на младите. Данните на институцията показват и че ако преди хората са взимали кредит за покупка на стока, която е задължително от най-новото поколение, то сега се търси такава, която ще им служи по-дълго и която като характеристики по-добре отговаря на техните нужди.


По данни на платформата "Моите пари" Деян Василев коментира, че анализът показва тенденция на нарастване размера на взиманите заеми през последните години, като едновременно с това се увеличава и времето за изплащането им, като той посочи, че това означава, че хората се чувстват уверени, че ще могат да ги плащат.


Анализът на платформата за последните 10 години показва, че нараства от 4% през 2012 - 2015 г. на 17% делът на хората, които отказват да посочат доходите си, когато попълват анкетна форма. Според Василев това са хора с високи доходи, тъй като тези с ниски не се притесняват да укажат това. За същия период от 6% на 15% расте делът на тези, които казват, че техните са над 3 хил. лв.


Също така през последните 10 години се смалява групата на хората на възраст 36 - 45 години, които търсят кредити - от 33% на 28%, докато тази на 26 - 35 години расте.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Значи лихвите по депозитите са отрицателни, а тези по кредитите растат...
  Банка да си в тия времена братче...само зимаш, не даваш... по нищо не се различават от обикновения циганин лихвар, освен от това, че той е доста по-честен.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":

  Банката никога не губи.
  Ако фалира - губят вложителите, но не и банката.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Значи лихвите по депозитите са отрицателни, а тези по кредитите растат...Банка да си в тия времена братче...само зимаш, не даваш... по нищо не се различават от обикновения циганин лихвар, освен от това, че той е доста по-честен.
  —цитат от коментар 1 на georgievb


  Услади им се това с депозитите, уж беше временно при предишната криза, ама забрави повече да видиш лихва на депозит. Банките са поредните кожодери. Съвсем се овълчи този свят.

 4. 4 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 343 Неутрално

  В момента банките директно наливат пари в строителството за да не загубят от инфлацията.
  После, ако се спука балона, губят само крайните клиенти с кредитите, банката си е ОК

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Тази година за Еврозоната инфлацията (индексът на потребителските цени) вероятно ще бъде около 3%.
  За БГ нещата се изчисляват по една сложна нагаждаческа "схема" от НСИ и не се знае, нищо чудно да изкарат повече от тия 3%.
  А за догодина (това, което ще се отчете през 2023та) няма да се учудя да отиде на 5-7%, отчитайки скока на цените на тока и други ключови суровини...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Весело

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  "Ако фалира - губят вложителите, но не и банката."

  Значи след фалита на КТБ, банката КТБ не е загубила?! Спечелила ли е?

  Не знаех това! Благодаря!

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Значи лихвите по депозитите са отрицателни, а тези по кредитите растат...Банка да си в тия времена братче...само зимаш, не даваш... по нищо не се различават от обикновения циганин лихвар, освен от това, че той е доста по-честен.
  —цитат от коментар 1 на georgievb


  но се очаква ФЕД през 2022-ра година да вдигне поне веднъж основната лихва и в края на 2023-та година тя да не е по-малко от 1%. В Европа това действие обаче ще е проблематично, защото лихвите по държавните дългове ще поскъпнат, а лихвите са си голям разход за държавните бюджети. Покрай това и лихвите по заемите за фирми и домакинства ще скочат, което ще намали свободният доход и ще свие инвестициите и потреблението. ЕЦБ няма много полезни ходове.

 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  В момента банките директно наливат пари в строителството за да не загубят от инфлацията.После, ако се спука балона, губят само крайните клиенти с кредитите, банката си е ОК
  —цитат от коментар 4 на hifi_hifi


  с личният фалит банките имат проблем. Във всеки случай ЕЦБ ще остави по-висока инфлация и отрицателна лихва, за да изгори национални дългове спрямо БВП и с цел да прегрее икономиката на ЕС първо. Но това го правят от години и икономиката на съюза не прегрява, а дългът спрямо БВП скочи (предвид разходите покрай кризата).
  Банките не надуват инфлацията, просто цените жилищата следват реалната инфлация, а не това което ни представят за повишение на индекса.
  За съжаление българинът държи много кеш и тази инфлация ще изяде много спестявания, както на частни лица така и на фирми. Бюджетът щрака с пръсти, защото емитира ДЦК на отрицателни лихви.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Загубиха вложителите.
  Цветан Василев си харчи парите на спокойствие.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  То остава и да се повишат. Нали са много ниски. Правилно ги наричат банкстери.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#6] от "vassilun":Загубиха вложителите.Цветан Василев си харчи парите на спокойствие.
  —цитат от коментар 9 на atmanpg


  Попитах как така банката не загуби?

  "Ако фалира - губят вложителите, но не и банката."

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Печелят банкерите. Тях се втурват да спасяват. В името на доброто за обикновените хора. Последните обаче все са губещи.

 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  В България инфлацията е 3% на годишна база,а в Турция е 40% на годишна база.Хайде сега кажете в коя държава е по-добре развитието?.При нулев лихвен процент в България и 19% лихвен процент в Турция.Българският лев е стабилен и допълнително заради прикрепването му еврото,а турската лира се е сгромолясала спрямо щатския долар и другите основни валути в света..Растеж на БВП на годишна база в България 3% така и в Турция..В България увеличение на пенсиите ни заплатите средно с 14%,а в Турция с 10% на годишна база....

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Те лихвите ще се запазят, ама таксите и застраховките по тях непрекъснато растат.

 15. 15 Профил на Dick Dickerson
  Dick Dickerson
  Рейтинг: 194 Неутрално

  "... клиентите са по-образовани, и банките са по-внимателни при оценката на рисковете, средата е стабилна, а доходите продължават да растат...." Само "банкер" може да надрънка такива чутовни простотии в едно изречение. Този, на свободния пазар, може да е максимум хамалин.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  сега очакват всичко това да се случва за секунди онлайн.
  🙈🙈🙈🙈
  Очакваме????
  Имам сметка в ЦКБ, до време всичко добре, можех да я следя с приложението им.
  Докато направиха апдейт на приложението и за да се логвам “трябвало да посетя клон на банката”
  Че ти клон има на няколко хиляди километра бе другари банкери.
  🐒
  Чудя се как в другата ми банка правят спгрейтове пък не се “сещат” да те викат в клон след всеки?

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално


  Услади им се това с депозитите, уж беше временно при предишната криза, ама забрави повече да видиш лихва на депозит. Банките са поредните кожодери. Съвсем се овълчи този свят.
  —цитат от коментар 3 на Alex Ivanov


  Това, че банките имат отрицателни лихви по депозитите не е по тяхна вина. Вината е на европейската централна банка, т.е. централната банка на Еврозоната, към която искаме да се

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  сега очакват всичко това да се случва за секунди онлайн.🙈🙈🙈🙈Очакваме????Имам сметка в ЦКБ, до време всичко добре, можех да я следя с приложението им.Докато направиха апдейт на приложението и за да се логвам “трябвало да посетя клон на банката”Че ти клон има на няколко хиляди километра бе другари банкери.🐒Чудя се как в другата ми банка правят спгрейтове пък не се “сещат” да те викат в клон след всеки?
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  принципно БГ банките са усърдни в спазването на закона срещу прането на пари (заради евродиректива), че веднъж годишно трябва да се идентифицираш пред тях. Масово банките искат да ходиш в клон и да им обясниш, че не переш пари, но например Прокредит го правят онлайн.

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Когато банките имат излишни пари, т.е. това, което имат края на деня, трябва да паркират останалото в БНБ за през нощта, там лихвата е нулева. В еврозоната банките паркират парите в ЕЦБ, там лихвата е отрицателна, т.е. банките плащат на ЕЦБ. Поради този факт, банките в Еврозоната нямат нужда от вложенията на хората, защото трябва да плащат на ЕЦБ за тях. А ако на банката ѝ трябват пари, но ги няма, ЕЦБ ще ѝ даде заем на нулева лихва. С други думи, банките в Еврозоната могат да съществуват без влогове на фирми и ЧЛ, защото пари във всеки момент може да напечата ЕЦБ. Тия решения се вземат на централно политическо ниво в съюза. Цялото нещо представлява скрит данък благосъстояние (не върху доходността) = инфлацията + отрицателната лихва или в момента около 4%/година

 20. 20 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Има някакво дрънкане на балалайката последните 2 месеца за вдигане на инфлацията.

 21. 21 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Тия решения се вземат на централно политическо ниво в съюза. Цялото нещо представлява скрит данък благосъстояние (не върху доходността) = инфлацията + отрицателната лихва или в момента около 4%/година
  —цитат от коментар 19 на alabalko


  Съгласен съм напълно, това е, но не са 4% - доста повече са. Сигурен съм, че в "кошницата" има неща, които са нарочно поставени по политически причини. Ако изхвърлим оттам "пианото Petrof", нещата ще са други.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Банките могат да ме хванат за някой части😂
  Аз пари в банка не държа. Има една малка сума ако потрябва нещо спешно, всичко друго е в тухли. За всекидневни нужди ползвам парите на банката (кредитни карти) и като дойде времето погасявам напълно. Парите в разплащателна сметка до £4000 имат 2% доходоносност, в спестовната лихва в момента е 0.25%.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Те лихвите ще се запазят, ама таксите и застраховките по тях непрекъснато растат.
  —цитат от коментар 14 на Роси


  В икономиката е така,трудно се балансира и се взимат много показатели за да разбереш как върви,нагоре или надолу.Да имаш 10% растеж на БВП на тримесечие и да имаш инфлация от над 40%,местната парична единица да се срива и основния лихвен процент да е 19%,означава,че нещо е сбъркано и икономиката върви надолу,така е в Турция да речем.В България също не върви добре икономиката,но от Турция е много по-добре...

  shlshlshlshl
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Сега остава да дефинират и значително :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK