Калоян Стайков: Проблемът с цената на тока не може да се реши с мерки в България

Калоян Стайков: Проблемът с цената на тока не може да се реши с мерки в България

© Надежда Чипева, КапиталВече два месеца цената на тока на свободния пазар е на нива, които удрят сериозно всички, които се снабдяват с електроенергия от него. Проблемът е особено голям за едрите индустриални консуматори. Този път причините не са вътрешни, а освен това и не са краткотрайни. Единствено битовите потребители остават в голяма степен незасегнати, поне по линия на сметките си за ток заради това, че пазарът не е напълно освободен и цените на тока за бита все още се контролират от Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Това не е национален проблем, който да се реши с национални мерки. С такива донякъде може да се облекчи, но те трябва да са съобразени с европейските регулации за максимална ненамеса на пазара и трябва разрешението на ЕК за допустима държавна помощ. Много други страни вече повдигнаха този въпрос", коментира пред "Дневник" Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт.


Цяла Европа под натиск


Според Калоян Стайков настоящата ситуация е можело спокойно да се прогнозира и е странно, че Европейската комисия не го е направила, а още по-лошото е, че не дава признаци да готви мерки след 2 месеца на екстремно високи цени на тока.

"Можеше да се очаква, че ще се стигне дотук и Европейската комисия в това време не направи нищо да изготви насоки, като по този начин се удължава финансовият натиск върху фирмите. Те може да предложат помощ с ретроспективен характер, но в това време фирмите сами трябва да се оправят. Нещо подобно на това, което гледахме в България с мерките заради коронавируса - пандемията започна от март и леко затихна в началото на лятото, а мерките сработиха през есента", илюстрира той.


Допълва, че тъне в неизвестност и въпросът с цената на квотите въглеродни емисии, но очаква тяхното поредно поскъпване, което товари финансово замърсяващите производителите, поне да бъде отложено.


Всичко това се знаеше
Икономистът посочва, че случващото се сега се е очаквало още от миналата година. Причина за това са прогнозите още тогава, че икономиката ще се възстанови след удара от пандемията, това, което не се е очаквало, е това да стане толкова бързо. Последното допълнително е тласнало цените нагоре, но това също не е нещо неочаквано.

"Еврокомисията трябваше да има идея вече, а дори да не беше ясно, това положение е вече факт втори месец. Ако й отнема 3 месеца да изготви насоки за държавна помощ, очевидно нещо не е наред", заключава Стайков.

Напомня, че част от проблема идва тъкмо по линия на екологичните политики на Брюксел, голяма част от които са свързани с намаляване на емисиите при производството на ток, което означава, че автоматично се намалява делът на ток от въглища и от ядрена енергия и така големият дял от производството в ЕС идва от централи на природен газ и ВЕИ.


"Но това лято хем е топло, което вдига потреблението, хем нямаше достатъчно вятър за ветрогенераторите. Добивът на въглища се базира на прогнози и ако не се очаква търсене, няма как изведнъж да нарасне добиването им. Освен това потреблението им веднага вдига цената на квотите", описва ситуацията икономистът. Посочва, че наистина случилото се е в резултат на наслагването на всички тези фактори, но е трябвало да се адресира от Брюксел.


Същевременно политиката на обезсърчаване на производства, при които се отделят вредни емисии, водят до намаляване производството на газ и липса на инвестиции в нови находища в момент, в който глобалното търсене се повишава.


"Тази политика излага и целия сектор на електроенергетиката на ценови шокове. Това е слабо място в целия преход към нисковъглеродна икономика. Вероятността всичко това да се случи наведнъж наистина не бе голяма, защото много фактори трябва да са налице едновременно, но голяма част от проблема е в европейската политика", посочва Стайков.


Чака се да отмине


Поради това, че става дума за екстремна ситуация, която е малко вероятно да се повтори през следващите години, представители на ЕК я третират тъкмо като нещо временно, което ще изчезне.


Може да е временно, но като потопи половината бизнес, каква е ползата, че догодина цените ще са нормални?


Калоян Стайков,

икономист


Според него политиците третират кризата все едно е 1974 година и страните, които добиват природен газ, просто са решили, че ще намалят добива и ще вдигнат цената. "Не е това ситуацията. Търсенето изпреварва предлагането. В Европа заради възстановяването на икономиките, в други страни - заради несигурността", подчертава той.


Какво да се прави


В тази ситуация е очевидно, че няма как просто увеличаване на ВЕИ мощностите да даде гаранция, че ще има достатъчно производство. Компенсирането може да дойде от т. нар. сторидж батерии, но дори и за тях все отнякъде трябва да дойде енергия. Не можем да разчитаме, че правим стратегия за 10 г. напред и да разчитаме, че на петата година ще има батерии, които могат да се инсталират веднага, казва Калоян Стайков.


Според него в тази ситуация ключово е бизнесът да упражни натиск върху европейските политици за мерки, защото въпросът е колко бързо се прави този преход към нисковъглеродна икономика, колко надеждна е тя и колко струва. Допълва, че освен това в различните европейски страни могат да си позволят различна цена на тока, но в същото време по-голямата част от Европа не е стигнала до такова развитие, че да понесе каквито и да било цени на енергията.


Какви мерки може да вземе България


След всичко казано излиза, че реално България в момента не може да вземе никакви локални мерки още по-малко в условия на липсващ парламент, макар служебният кабинет в началото на седмицата да даде заявка за някакви стъпки.


Според Калоян Стайков все още няма основания поскъпването на тока за бизнеса да е влязло в крайните цени, които са за потребителите. Напомня, че инфлацията в страната започна да расте далеч преди тези цени на тока - заради възстановеното търсене, по-високите цени на горивата. Ефектът върху потребителите той очаква да се види най-вече през цената на ВиК услугите и на парното заради природния газ.

Напомни и че сближаването на доходите с тези в ЕС няма как да мине без сближаване на разходите, тоест на цените. "Затова и инфлацията е по-висока, защото българската икономика е догонваща. Същото е и с пазара на ток, няма как да избегнем това", заключава Стайков.


Според него опасността в случая е България да изпадне в "някакви популизми", които да счупят пазара, който години наред е създаван. Това означава да не се предприемат мерки, които принципно променят начина на работа на енергийния пазар. Според него са допустими други като например данъчни облекчения за засегнатите бизнеси, намаления на ДДС, на акциза, на данъка върху оборота. Другото важно е тези мерки да не са насочени към ограничаване на търговията - като например на износа, тъй като това няма да бъде одобрено от ЕК, посочва икономистът.


Ден напред ли?


От създаването на енергийната борса на няколко пъти имаше сериозни подскоци на цените, които не бяха обусловени от общи европейски проблеми и за които бизнесът имаше предположения, че се дължат на нерегламентирани действия на търговци на ток, на необяснимо поведение на производители и т. н. В началото на август, когато това отново се случи, се появиха същите подозрения.


Особеност на българската енергийна борса е, че основните количества енергия се продават на сегмента "Ден напред". Звучи нелогично за големи предприятия всеки ден да купуват по този начин.


Според Стайков България е стигнала по естествен път до този проблем, а не че някой злоумишлено е заложил такива правила за функционирането на енергийната борса. Посочва, че 85% от търгуваната на борсата електроенергия преминава именно през сегмента "Ден напред".


"Което означава, че всички фирми са изложени на ценовия риск .Традиционно пазарите не работят така, а две трети се търгуват по дългосрочни договори", обяснява той. Това е и обичания механизъм, по който действат предприятията с 24-часов цикъл на работа, които си прогнозират потреблението. "Но тези продукти ги няма, защото и законодателната и регулаторната рамка са фокусирани върху "Ден напред". А купуването от днес за утре трябва да го има, но за да обере флуктуациите, защото няма как абсолютно всичко точно да се прогнозира", обяснява икономистът.


И след като политиците и регулаторите вперили поглед този сегмент, съответно участниците на пазара са били насърчени във времето да търгуват именно на него вместо по двустранни договори. "Сбъркана нормативна уредба, която води до това изкривяване", обобщава той. Посочва, че макар и млада борсата в България е минало достатъчно време да се видят дефектите и да се отстранят.


От какво се страхува КЕВР


След предходни поскъпвания на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бе вменено да контролира и дали борсата работи по правилата. Проблемът на регулатора обаче е принципен и той е, че не смее нищо да направи, защото има твърде голям политически натиск върху него, обяснява Калоян Стайков. "Сега няма правителство, но натискът е от различни политици, постоянни коментари и нападки, които са изключително вредни и е напълно естествено комисията да е консервативна", посочва той.


Напомня предишни случаи, най-нашумелият сред които бе, когато КЕВР направи 12-месечна прогноза за цената на природния газ, при което се наложи парното да поскъпне докато в това време България тъкмо бе получила отстъпка от цената на газа от Русия. Напомня, че прогнозата е била вярна и е отразявала промяната, по която се формира цената за вътрешния пазар. "Но когато политици атакуват по този начин независим уж регулатор, тогава самите решения стават по-консервативни", обясни той.


Посочва, че същевременно регулаторът трябва да има по-голяма роля, защото има административно създаден монопол, тъй като цялата енергия се търгува на борсата и никъде другаде и затова трябва да се регулатор като всеки друг монопол, обяснява той.


"Не става така. Или има независим регулатор, на който не се месят политиците, освен ако не върши глупости, или нямаме. И ние сме във втората хипотеза", заключава икономистът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Отлична статия! Браво! Първия човек който в прав текст обосновава, че проблемът в енергетиката основно се корени от маститите и безумни действия на ЕК. Лошото е че тя отново ще продължи с меркелтизма. А в бойколандия от днес един блок на АЕЦ козлудуй е в годишна профилактика.

 2. 2 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Токът не е скъп. Ние сме бедни.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  Компетентен текст, единствено, поне според мен, Стайков би трябвало да добави и бурното печатане на пари от ЕЦБ и ФР. Аааа, и не е необходимо да съм Айнщайн, за да кажа, че темата за тока ще преобладава в предизборната кампания, Нинова и Манолова вече почнаха с глупостите....

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  Компетентен текст, единствено, поне според мен, Стайков би трябвало да добави и бурното печатане на пари от ЕЦБ и ФР. Аааа, и не е необходимо да съм Айнщайн, за да кажа, че темата за тока ще преобладава в предизборната кампания, Нинова и Манолова вече почнаха с глупостите....

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Не искам да съм песимист, но сме още в началото на ”зеления” преход и берем само малка част от плодовете на Зелената сделка. Така както са я замислили болшевиките, електричеството, личния автомобил и мобилността ще станат лукс. За производството изобщо не ми се мисли... Ако целта на зелените болшевики е да върнат Европа в 19 век, опасявам се, че са на път да я постигнат.

 6. 6 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Това отдавна го говорихме..

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Когато се назначават комисари на квотен принцип резултатите не закъсняват. Каквото си направиш сам и Путин не може..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Значи пак ще светиме на смени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Както са я замислили зелените талибани, да изсечем горите за еко гориво, ще превърнем Европа в пустиня. Голяма зелелена политика, ей.
  Кво да правиш, европейски директиви са и трябва да се изпълняват. Не ти оставят и алтернативи - сечеш горите или стоиш на студено. Лошото е, че дърветата не се ядат, щото като въведат нови зелени данъци, нулират и производството, и транспорта, храна също няма да има за всички.
  Болшевиките, които ще прибират милиардите не ги е грижа.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Евала! Казал си е какви са проблемите и че основния е че...не ВЕИ достатъчно

 12. 12 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Пандемията отминава, а ТЕ искат да я продължат... Умуват за сертификатите, но не и как ще е след пандемията ИМ.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Разстроено

  И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките? Но няма изгода, няма данъци за събиране, лобитата на разните интереси няма да им плащат подкупи, хората ще станат независими, това никой политик не го исла.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както се казваше в една кинопродукция :" ... следи раздаващия картите"
  А действията на ЕК да се "бори" с последствията а не с причините!

 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Любопитно

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":"Както са я замислили зелените талибани, да изсечем горите за еко гориво, ще превърнем Европа в пустиня. Голяма зелелена политика, ей."

  Да не би Китай да участва в "зелената сделка" защото и там имат проблеми с тока .
  https://www.dnes.bg/business/2021/09/27/zaradi-nedostig-na-tok-zavodi-v-kitai-zatvariat-gradove-gasiat-lampite.505031
  Бизнесът за който трябват огромни количества ток трябваше отдавна да се пренастрои към по малко потребление , собствено производство или просто ще изчезне под натиска на конкурентите.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Умирам български "икономист" като започне да доказва, че цените в България трябва да са високи, това точно така трябвало да бъде, и заплатите в България трябвало да бъдат ниски, това също така трябвало да бъде.
  Добре че в чужбина нямат такива комунистически "икономиксти", че Светът и досега щеше да е в каменната ера.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Не е демократично и евродемократическо да се протестира срещу пазарната икономика. Тя е нашта най-голяма ценност, нашта гордост. Плащайте си тока и парното и се радвайте на живота.

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките?....
  —цитат от коментар 14 на fpyyh


  Няма изгода разбира се, тези панели са само за "големите, нашите" мъже, не за простолюдието.
  Изобщо нашите анализатори обичат да се правят на глобалисти, но тук си задаваме едни прости, елементарни въпроси за неща, лишени от елементарна логика и обяснение.
  Напр. безумните харчове за енергийни проекти, свързани с Русия? Сещам се за ,4 млрд лв за оная тръба до Сръбско, която досега и 1 лв не е донесла! За десетки милиони за консултанти за АЕЦ Белене, не знаем колко ни струва и 12 години за интерконектора, но се досещаме, че е дошло време да изплащаме тези сметки, въпреки ниските лихви. Защото нищо не пада от небето, не са и марсианците виновни.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Когато имаш бездарни управляващи комунисти не ти е виновна пазарната икономика.
  Защото навсякъде по Света има пазарна икономика, но толкова бездарни са само комунистите. И понеже в другите държави от Източна Европа се Освободиха от комунизма и от комунистите, те дръпнаха напред.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 534 Неутрално

  браво, добър анализ, но да има кой да чуе...

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Радев подавай си оставката. Ти си виновен за високите цени.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Убийствено

  1. Уж на всички било ясно, че щело да има "възстановяване" - само въглищарите не знаели и не се подготвили. Интересно само, като има Възстановяване на икономиките, що има Повишаване драстично на цените

  2. "стигнала по естествен път до този проблем, а не че някой злоумишлено е заложил такива правила за функционирането на енергийната борса"... А по-надолу "Сбъркана нормативна уредба, която води до това изкривяване"

  3.А това просто кърти и е признание за Картел ....."Посочва, че същевременно регулаторът трябва да има по-голяма роля, защото има административно създаден монопол, тъй като цялата енергия се търгува на борсата и никъде другаде и затова трябва да се регулатор /регулира/ като всеки друг монопол, обяснява той."....

  Такива статийки без цифри са изкл. манипулативни, а Дневник постоянно ги пуска такиви... Немаше да е лошо да напише две числа авторчето. Обаче нема да ги напише...

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ти си путинскиоптимист. През 19 век има парни двигатели, техника. Тези искат да ни върнат в пещерите.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Каквото "направи" другарката Меркел почти невъзможно е да се поправи. Да си затвориш ядрените централи, вкл. и нови?! А драмата дори ще става по-голяма, в момента в Германия работят само 6 централби, 3 от тях спират работа най-късно до края на 2021 г. , а другите 3 ще бъдат изключени най-късно до 31 декември 2022 г.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар 24 да се чете "ти си оптимист". Да му се не види, какво пиша, какво излиза.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Не искам да съм песимист, но сме още в началото на ”зеления” преход и берем само малка част от плодовете на Зелената сделка. Така както са я замислили болшевиките, електричеството, личния автомобил и мобилността ще станат лукс. За производството изобщо не ми се мисли... Ако целта на зелените болшевики е да върнат Европа в 19 век, опасявам се, че са на път да я постигнат.
  —цитат от коментар 5 на Котаракът на Шрьодингер


  Крайно време е да се помисли за Булзит.Оставането в ЕС ще донесе само проблеми за България.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Те ще живеят по уютни и чисти местенца, изолирани от другите хора. Защо да им пука?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките?
  Но няма изгода...
  —цитат от коментар 14 на fpyyh


  Ми не се пести много .. да, няма изгода..

  Пример - Австралия ..

  Там имаше монтрани "сами панели" с мощност ок 67% от товара..

  И дават ток .. ама докато има слънце - като няма слънце - операторът пуска запитване до ТЕЦ .. и теа му лашкат ебати цените..

  Като теглиш калема- няма , кой знае каква далавера ..

 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  ... Кво да правиш, европейски директиви са и трябва да се изпълняват. Не ти оставят и алтернативи - сечеш горите или стоиш на студено.......
  —цитат от коментар 9 на Котаракът на Шрьодингер


  Европейска директива имаше за интерконектора, даже и пари за него осигуриха, но 140 кг Тулуп имаше друга директива. Североизточна.

  А за сечта на горите, и износа на дървата за огрев за Турско и Гръцко Брюксел не ти е виновен, а наши мили, родни фирми, все от обръчите на ДПС и ГЕРБ, за които и ти гласуваш.

 32. 32 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Моето решение е хибридно отопление на дърва. Хамалогията да се отоплявам изцяло на твърдо гориво ми идва малко нагоре, но да припалвам печката в студените вечери след работа и уикендите ми е даже приятно. Пък като ме домързи или бързам включвам конвекторна. 1/3 от миналата зима я прекарах на дърва, целта за този сезон ми е 50/50.
  Два кубика събрах безплатно лятото от паднали дървета по съседски имоти и два си поръчах да ми докарат.
  Не мисля, че българина има много “по-зелени” опции към момента, предвид че близо 50% от енергията ни идва от въглища, които замърсяват въздуха в пъти повече от дървото.
  Скандинавците имат устойчиво практики в отоплението на дърва. Много от финландците се отопляват на цепеници/ брикети/ пелети, а горския им фонд расте.
  Почистването на гората от паднала дървесна маса, пък предотвратява бързото разрастване на горски пожари.
  Разбира се всичко трябва да се прави с мярка - част от дървесината се оставя в гората, за да има и за мравките.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  Има само един проблем и той е, че емисиите от изгарянето на биомаса далеч не са нулеви. Всъщност, те са дори по-високи (с 50%) по сравнение с изгарянето на въглища. Според актуални изследвания, ще са нужни десетилетия, преди въглеродът, изпуснат залпово при изгарянето на растителност и боклук, да се „секвестира“ от нови растения...
  Според екологични и правозащитни организации, натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС.

  Изгарянето на дървесината за отопление и производство на енергия води до здравословни проблеми, включително ракови и сърдечносъдови заболявния, проблеми с дишането, астма и т.н. Според анализатори, цитирани от Линде Зюдема от Fern, разходите за здравеопазване се изчисляват на 137 хил. евро годишно за всеки инсталиран мегават мощност от биомаса.

 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До 30 от "sim4o":
  "...Като теглиш калема- няма , кой знае каква далавера .."

  За това ти не се вълнувай, те са частни инвестиции, и друг се вълнува за тях. За разлика от инвестициите на НЕК, БЕХ, които на задника ни ги лепват, а комисионните са за ония двамата дебели - Боце и Нушка.
  Между другото къде ли се е скрила Нушка?

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  "И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките?"

  Преди петнайсетина години купих апартамент на последния етаж в малка сграда. Апартаментът заема целия осми етаж. Та си казах, след като всеки ремонт на покрива ще е само за моя сметка, нека инсталирам соларни панели върху целия покрив. След ходене по институции в продължение на почти шест месеца, разбрах че е невъзможно да се пребори човек с бюрокрацията и се отказах. Сега панелите поевтиняха още, та при ремонт на покрива и апартамента, ще опитам пак!

 37. 37 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Вчера влязох в едно малко квартално магазинче/20 квадрата/ с 4 хладилника и климатик..та жената / собственик на малък бизнес/ каза изключила съм всички хладилници без 1/ за месните и млечните/ защото с тая сметка от 600 лв за ток без да съм пускала и климатик сигурно ще изкарам още няколко месеца и затварям... Та нека г-н Стайков да убеди тая жена,че ЕК и е виновно за това, че ще затвори магазинчето с което си изкарва хляба от 15 години...

 38. 38 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  Ако има някакво утешение, същюото се случва и в Китай, даже повече, ама защотъо партията крие, спират тока на цели градове и райони.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":
  Много по демократично беше при комунизма , когато ти е топло не спираш парното а отваряш прозореца . Затова и при комунизма държавата фалира няколко пъти .А и доколкото си спомням режим на тока имаше при управлението на любимият ти вожд Живков .

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#12] от "pontius_glarus":

  Всичко продължава нормално според Пфайзер. Вируса е с нас и заверка с по една игла годишно. А вечни двигатели нямало?

 41. 41 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 30 Неутрално

  само с едно нещо не съм съгласен - консумацията на газ в Европа през 2021 е същата като през 2019 т.е търсенете не е по-голямо от преди

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До 30 от "sim4o":"...Като теглиш калема- няма , кой знае каква далавера .."

  За това ти не се вълнувай, те са частни инвестиции, и друг се вълнува за тях.

  За разлика от инвестициите на НЕК, БЕХ, които на задника ни ги лепват, а комисионните са за ония двамата дебели - Боце и Нушка.Между другото къде ли се е скрила Нушка?
  —цитат от коментар 35 на pontius_glarus


  Да бе - сичкото ВЕИ си е частна инвестиция ..

  И кво да се вълнуваме - ми нищо.. цената ко на брига - ша плащаме !

 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  "У нас имаше ток и все гледат да ни го повишат
  та да се изравним със "световните цени"!..."

  И сега има евтин ток, но частни фирми-прекупвачи го изнасят за Централна Европа. Нещо като през 1995г., цената на житото и брашното у нас бе ниска, и червените фирми изнесоха всичко навън. Е, и имаше малко кораби в морето, които чакаха зърното да поскъпне, и като поскъпна, се прибраха в пристанищата.

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Зелените екоталибани мислят най - много за 24 часа напред. Всякакви дългосрочни прогнози и проекти не ги интересуват, освен увеличаване цените на въглеродните квоти и затваряне ТЕЦ на въглища. После и тези на мазут, газ, АЕЦ. Да останат само ВЕИ - ВЕЦ, соларни панели, вятърни мелници. За последствията са на принципа "след нас и потоп".

 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Пандемията със своите последици.

 46. 46 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Компетентен експерт, ама български... В Полша може цените да са ниски, с действащи въглищни ТЕЦ -ове, а в България - не можело. Ами да пробваме, на практика, не с моделиране. А цялата криза идва от незапълнените газохранилища в Европа. А защо не са дозапълнени? ЕС има 30 регазификатора, гиганското газово находище Грьонинген, газопроводи от Северно Море и от Русия. Недалновидна и политизирана ресурсна политика. Газопроводите на Газпром са с ограничен на 50 % капацитет с директиви и пакети на ЕК, а за цените- виновен пак Путин. Айде, чиба, Путинова ви майчина.

 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  е открихме америка. все едно, че проблем с цената на свинското може да се реши само в България.

 48. 48 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Да бе - сичкото ВЕИ си е частна инвестиция ..
  И кво да се вълнуваме - ми нищо.. цената ко на брига - ша плащаме
  —цитат от коментар 42 на sim4o


  Няма какво да се убеждаваме взаимно. Дошъл е келнерът със сметката, а някои си вЕрваха, че ще ни отмине.
  Между другото къде се е покрила Нушка Петкова? Нещо всички я забравиха?

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Ако има някакво утешение, същюото се случва и в Китай, даже повече, ама защотъо партията крие, спират тока на цели градове и райони.
  —цитат от коментар 38 на Realist


  Разликата е,че Китай има недостиг на мощности,докато в ЕС има мощности в излишък,но се товарят с идиотски такси за въглеродни квоти.Та за недостиг на ток в Китай си има обективни причини,докато в ЕС са изцяло субективни.

 50. 50 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#16] от "lout66":

  ”Да не би Китай да участва в "зелената сделка" защото и там имат проблеми с тока .
  https://www.dnes.bg/business/2021/09/27/zaradi-nedostig-na-tok-zavodi-v-kitai-zatvariat-gradove-gasiat-lampite.505031

  Е, поне да беше прочел статията, която ми показваш. Там пише, че проблемите са същите, защото и Китай минава на ВЕИ и целта била до 2060 година да бъде въглеродно неутрален.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 599 Весело

  О-оо, ама чакайте бе. Още нищо не сте видели. Залената европейска сделка е само в началото. Тепърва ви очакват горчивите изненади от евробезумията за трилиони. Кога беше, 2030 ли? Дупе да ви е яко! С Гретето напред към жабуняка!

 54. 54 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Интересно твърдение - преди 70 години, по-голямата част от българите, са се отоплявали така, а пък здравословните проблеми, които описваш се срещат в пъти повече в съвременното общество.
  Бих прочел материали по темата, ако имаш събрани и ти се споделя.

  Така или иначе да мръзна, понеже с какати Линде натдаваме за един същ ток (но тя взима западняшка заплата) няма как да стане…

  “Изгарянето на дървесината за отопление и производство на енергия води до здравословни проблеми, включително ракови и сърдечносъдови заболявния, проблеми с дишането, астма и т.н. Според анализатори, цитирани от Линде Зюдема от Fern, разходите за здравеопазване се изчисляват на 137 хил. евро годишно за всеки инсталиран мегават мощност от биомаса.”

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Когато сееш зелени илюзии, жънеш кафяви реалности. Учудващо, но съвременна Европа се оказа една крайно безпомощна баба.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#55] от "ncl331078354":

  се едно че пък у гръцко го крадат и ще го внесеш без пари

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките? Но няма изгода, няма данъци за събиране, лобитата на разните интереси няма да им плащат подкупи, хората ще станат независими, това никой политик не го исла.
  —цитат от коментар 14 на fpyyh


  Само една малка поправка
  ", това никой БЪЛГАРСКИ политик не го иска!
  Не съм съвсем убеден за всеки политик.

 63. 63 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Глупости, глупости и пак глупости! България произвежда два пъти повече ток от необходимото, но в момента се управлява от невежи некадърници, популисти и лаладжии. Когато има "недостиг" всеки кадърен управляващ намаля квотите за износ, както го правят съседите ни. България е в катастрофа най-вече заради егото на един фюрер, който иска втори мандат и за тази цел се уповава на преданите си помагачи от жадни за власт нищожества. /Купените медии никога няма да признаят тези факти./

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Хем некадърен, хем лъжлив... В Полшацената ениска,с работещи ТЕЦ-ове,а в България - неставало. Ами да се задействат всички блокове и стоката им да се продава, а "Козлудуй" да работи за населението. А цялата европейска кризаидваот незапълнените газохранилища. А имат гигантското находище Грьонинген, 30 регазификатора, газопроводи от Северно море и РФ. Самодето тръбите на Гзпром са ограничени с директиви и пакети на ЕК до 50 % капацитет. А като няма газ, се включват ТЕЦ-овете и цените на въглищата също тръгват нагоре. Пазарни принципи. Абе, некадърно и политизирано ресурсно управление. Пък после - Путин виновен. Ние имаме действащи газови връзки с Румъния и Гърция. Втората тръэба с Гърция няма да поправи автоматично нещата. Подозирам, азерският газ се пуска по Трансадриатическия тръбопровод и се продава на високи цени в Италия. Същото се прави с ел-енергията на АЕЦ "Козлодуй". Работи се по един терк, населението понася загуби, държавата трупа печалби.

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хи-хи":

  Точно. Проблемът се казва картелиране. На нас ни пеят приспивни песни за невидимата ръка на пазара.

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Европейската зелена сделка и Планът за възстановяване и устойчивост (NextGenerationEU) ще са в основата на справянето с икономическата, социалната и климатичната кризи, в които се намира Евросъюзът, както и светът. Това стана ясно от годишната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза, която тя произнесе днес пред Европейския парламент. „Намираме в най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и ЕС реших да я преодолее заедно с NextGenerationEU. В същото време сме и в най-тежката климатична криза за всички времена и отново избрахме да я преодолеем заедно с Европейската зелена сделка“, отбеляза Фон дер Лайен.„

  Страхотна визия с тая Зелена сделка - изсичаш горите, изгаряш ги като еко гориво, слагаш непосилни квоти за другите източници на енергия, вдигаш данъците, а стотиците милиарди от данъци ги даваш на зелените болшевики да пазят климата, земното притегляне или слънчевото излъчване.
  Ще цъфне и ще върже Зелена Европа от просперитет.

 68. 68 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1262 Любопитно
 69. 69 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  И така ..защо тока и газта поскъпват ??
  1. Нямаме собствени "екологични" мощности ..., като АЕЦ .. Освен това централата е системно ограбване от "Митко Културисти" ...Въпреки всичко ,въпреки затворените 4 реактора тя дава чист доход в рамките на 18 милиарда лева през тия 15 години ...Пак поотварям въпреки данък ГЕРБ от 25-30%
  2. Тежките загуби от американските ТЕЦ , които са с гарантирана висока изкупна цена , а освен това държавата плаща емисиите ...някъде към 12 милиарда лева за 15 години
  3 . Многото зелени ВЕЦ и солари -в 99% са на ГЕРБ и ДПС . Чрез малките ВЕЦ се източват и язовирите ..
  4.Създадена схема и законодателство от ГЕРБ за несменяемост ( засега). Енергийните олигарси са ГЕРБОЛЯК

 70. 70 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Зелено-червените идиоти успешно набутаха Европа в 'зелен' капан, и сега измъкването ще е много трудно защото поради слабоумието им много от надеждните източници на енергия не се използват.
  Докато се върнем към нормалното (ако изобщо успеем) ще страдаме много.

  България трябва напълно да забрави за всякакви устойчиви зелени климат чейндж дивотии, и особено за затваряне на Мариците (не пречи на хартия да си даваме вид, че ще го направим)

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#54] от "dwr30648311":

  ”Интересно твърдение - преди 70 години, по-голямата част от българите, са се отоплявали така, а пък здравословните проблеми, които описваш се срещат в пъти повече в съвременното общество.
  Бих прочел материали по темата, ако имаш събрани и ти се споделя.„

  Преди 70 години, по-голямата част от населението живее в селски райони. В едно село, че горят 5 печки на дърва, изобщо не може да се стигне до високи нива на ФПЧ. София е била с 400 000 жители, сега е с 4 пъти повече население. Отиди рано сутрин в Слатина, през студена зимна нощ - не се диша от ФПЧ от печките на дърва и кюмюр, заради съседния ромски квартал. Раково отделение.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#14] от "fpyyh":"И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките?"Преди петнайсетина години купих апартамент на последния етаж в малка сграда. Апартаментът заема целия осми етаж. Та си казах, след като всеки ремонт на покрива ще е само за моя сметка, нека инсталирам соларни панели върху целия покрив. След ходене по институции в продължение на почти шест месеца, разбрах че е невъзможно да се пребори човек с бюрокрацията и се отказах. Сега панелите поевтиняха още, та при ремонт на покрива и апартамента, ще опитам пак!
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Колега, не се занимавай с глупости. Това е скъпо и безсмислено упражнение. При сегашната нормативна уредба просто ще се набуташ с едни пари, освен ако не си стоиш вкъщи в светлата част на деня, а нощем да обикаляш по баровете (те пък затворени). Има смисъл ако продаваш тока на същите пари през деня, на които го ползваш вечерта. Но да продаваш на 5 стотинки и да купуваш на 25 (скоро по-вероятно на 45) малко не му виждам файдата.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  "И нищо за либерализация за малките производители на ток за лични цели. Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките?"


  Роси, за лични цели не е забранено. Можеш да си инсталираш панели на отделна верига и ще си независим от гнета на монополистите.

  Но някакси вместо за лични цели те искат да са вързани към мрежата и да ПРОДАВАТ НА ДРУГИТЕ зелена енергия. Затова ЕРП-тата се видяли в чудо как да им изкупуват енергията и да балансират системата.

 79. 79 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 126 Неутрално

  До коментар [#69] от "dejmos":

  Само едно уточнение...в моя край всички вецове са на хора свързани с БСП...не с Герб или Дпс...

 80. 80 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Отиди рано сутрин в Слатина, през студена зимна нощ - не се диша от ФПЧ от печките на дърва и кюмюр, заради съседния ромски квартал. Раково отделение.
  ------------------------------------
  Няма нужда да ходя никъде, живея в Сухата река и много добре знам колко замърсява Хр.Ботев.
  Ти иди до Миленков, Абдовица и Бусманци да видиш българите какво правят.
  Около 80 000 домакинства в цялото СОФИЙСКО ПОЛЕ, Витошката яка и южните склонове на Ст. Планина се отопляват с твърдо гориво и при ИНВЕРСИЯ е нормално въздухът да е мръсен в двумилионен град, построен в ЗАТВОРЕНО КОТЛОВИННО ПОЛЕ!

 81. 81 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) публикува своя Годишен доклад за качеството на въздуха в Европа. Въпреки политиките за подобряване качеството на въздуха провеждани в ЕС като цяло, неговото замърсяване продължава да бъде сред основните екологични причини за влошаване на човешкото здраве, което води до високи разходи за системите за здравеопазване. Само през 2011 година в Европа са регистрирани около 400 000 случая на преждевременна смърт, свързани с влиянието на замърсения въздух върху човешкия организъм. Почти 95% от градското население в Европа е изложено на замърсители на въздуха, с нива смятани за опасни от Световната здравна организация (СЗО).

  Най-сериозният замърсител за Европа и за България са фините прахови частици (ФПЧ), които са сред основните причинители на сериозни респираторни заболявания като астма и ХОББ. Според размера те се разделят на: ФПЧ10 - частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона. България е най-замърсената държава от страните-членки на Европейската агенция по околна среда по отношение на ФПЧ10 за 2012 г., следвана от Полша и Словакия. Причините за това са битовите, транспортните и промишлените дейности, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания. Най-замърсените градове в България по отношение на брой превишения на средноденощната норма за ФПЧ10 са Перник, Димитровград, Видин и Пловдив. В България процентът на населението, изложено на наднормени нива на ФПЧ10 за 2012 г. е близо 90% и е значително над средният за Европа (38%).”

  В София проблема с ФПЧ е решен кардинално - руската учителка премахна измервателната станция от Орлов мост и всичко е точно.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#81] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Споко, бе, кюстендилската като стане кметица, ще е достатъчно само да застане на Владая и да зине, и тутакси сичките ФПЧ-та ще бъдат издухани чак до Ихтиман.
  Абе нещо много бързо забравихте Кремиковци и саждите от софийскоте тецове.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Много неща може да се направят б България и трябва да се направят.
  Топлофикациите живеят от продажбата на ток, а от продажбата на топла вода губят. Всички са кажи речи фалирали. Дължат много пари за природен газ и едва ли ще ги платят. Затова и газът ще поскъпва.

  ТЕЦ-ве вземат големи пари за студен резерв и нищо не правят за осигурят резерва, когато трябва. Справка - Ковачки. И доган пълни гушата от студения резерв. ДПС ни посъветва да не врънкаме, а да инвестираме като Доган.

  ЧЕЗ иска да излезе от пазара, ама мутрата не си беше наумил кой да го купи и после да му плаща. Появи се една Гинка, ама не стана продажбата.

  Бг енергетищката е пропита от корупция. Ние трябва да си я изчистим от корупцията и да си оправим пазара. Не ни е виновна ЕК.

 88. 88 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 570 Весело

  ЗА РОДИНАТА : р а д е ф ф - И М П И Й Ч М Ъ Н Т !!!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#82] от "jgb491078413":

  Всеки си е малко ”прос”, както е казал поета.
  Ето, аз например, не мога да се сетя кое е зелено екологичното на една централа като Дракс Пауър Стейшън в Англия, която изгаря 1 милион тона дървесина годишно. Ударно се освобождават десетки хиляди тона въглероден диоксид. Логиката била, че тоя въглероден диоксид щял отново да се абсорбира от дърветата, които ще израстнат на мястото на изсечените. Да се чудиш, да плачеш ли да се смееш ли... Тоест, за да сме въглеродно неутрални, ще освободим огромно количество въглероден диоксид с горене на дървета, а след 30 години, ще компенсираме, когато гората се възстанови. „Прос” съм и не се сещам защо вместо подобна глупост, просто не оставим гората да ”поеме” още въглероден диоксид, вместо да я сечем?

 91. 91 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Педалчета,

  а ни проглушихте ушите с ЕФТИНАТА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ!
  НОВ ИГРАЧ, НОВИ ХАРЧОВЕ, ВАШТНА МАМАЧЦКА МРЪСНА!

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "режим на тока имаше при управлението на любимият ти вожд Живков ."
  До коментар [#39] от "lout66":

  По комунистически въпроси се отнеси до родителите си. Аз не съм бил.
  Имаше дефицит на тока преди да пуснат първия хилядник. А сега ще има щото Брюксел и Меркел затвориха 4 реактора. И соросоидната измет крещи БелеНе!

 93. 93 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  Как пък пропуснах ГАЗ. И така ние плащаме по 1000 долара за 1000 куб метра газ !! Защо така ли !!! ? Стария газопровод ( Дружба) и новия минават през България ( Турски поток) . Защо Германия плаща 220 долара , а от ВÈРА Унгария сключи договор с ГАЗПРОМ за 220 долара до 2035 година , ползвайки газ от турски поток !!? Мииииииии да питат ТЕМЕНУЖЕНИТЕ ЕКСПЕРТИ НА ГЕРБ ..., да погледнат имотите и сметките на едни гербави фамилии.... Булгаргаз е другата огромна финансова ЯМА оставена от ГЕРБ

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Когато имаш бездарни управляващи комунисти......"
  До коментар [#20] от "anonimnii":

  Аз комунист не съм бил и не съм компетентен по комунистическите въпроси. И не знам кои са комунистите. Преди бяха цял милион, с родата им, половината население. Сега никой не си признава. Но е ужасно досадно и отегчително всички сегашни дивотии и простотии да се прехвърлят на комунизма и комунистите. Казано е "Умрял кон не рита".

 95. 95 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Дървесината абсорбира въглеродния диоксид във въздуха, докато расте, превръщайки го във въглерод в своите влакна. Изгарянето на дървения материал води до обрат на този процес, отделяйки около 1900 g CO 2 на всеки 1000 g дърва, които са напълно изгорени.

  Обаче, според Зелената сделка и евродирективите, дърветата са супер-дупер-хипер-ултра-мега зелено еко гориво, без въглероден отпечатък. Само това трябва да е достатъчно, за да разбере човек каква измама е Зелената сделка и как ни лъжат, докато ни ограбват с милиарди. А как ограбват и здравето ни, тъй като горенето на дървесина за отопление и електроенергия е източник на най-опасния за човека замърсител ФПЧ, това е друг сериозен въпрос. Случайно ли е, че нормите ФПЧ в ЕС, са 5-6 ПЪТИ по-високи от препоръчаното от СЗО? Здравето на европейците изглежда е последна грижа за Брюксел.
  Важното е да вървят измамите на болшевиките с климата, мигрантите и джендърите.

 96. 96 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#81] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Скоро ще махнем и понятието ФПЧ и ще се окаже, че големите ни градове са революционно чисти - въздухът им е със състав като този в Юндола или Пампорово, например !

 97. 97 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 763 Любопитно

  А какво става с Плана за възстановяване?????

 98. 98 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 534 Неутрално

  всичките зелени талибани са се активирали и цъкат минуси на поразия....

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  "Колко може да се спести, ако къщите и блоковете могат да си сложат сами панели, които да намалят сметките? "

  Колкото от санирането - минус два милиарда лева годишно.
  Но модерното строителство има дългосрочно решение - правят стаите метър на два - по-малък обем за отопление. Влизаш и спестяваш дори от поп за опелото.
  А сметките ще намалеят като изчезнат потребителите. Още три "бустера", по 124 хил. на бустер и ще имаме чисти от към прахови частици гробищни паркове. Тъй де, да се разкърши снага от ковчезите... в деня на вси светии.

 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) публикува своя Годишен доклад за качеството на въздуха в Европа. Въпреки политиките за подобряване качеството на въздуха провеждани в ЕС като цяло, неговото замърсяване продължава да бъде сред основните екологични причини за влошаване на човешкото здраве, което води до високи разходи за системите за здравеопазване. ..
  —цитат от коментар 81 на Котаракът на Шрьодингер


  На 19 декември, 2019 г. Европейската агенция по околна среда публикува прессъобщение със заглавие „Възобновяемата енергия в Европа: ключова за климатичните цели, но замърсяването на въздуха се нуждае от внимание“. Новината се базира на техния най-нов доклад за развитието на ВЕИ, в който освен информацията за невероятния напредък се появяват и данни за един страничен ефект от този процес – увеличеното замърсяване на въздуха с фин прах и летливи органични съединения, което се дължи на големия ръст в потреблението на биомаса и биогаз. За разлика от предишни подобни доклади, този път информацията за отрицателни ефекти, свързани с климатичните политики, влиза в самото прес-съобщение, даже и в заглавието.

  Да, ама какво от това, когато никоя медия не го отразява? Работата е свършена, данните са публикувани, експертите ги ползват, но посланието не достига до масовата публика. Защото властта не иска да го чуете, камо ли пък да разберете какво означава. Представете си само:

  На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.
  Давам още малко данни, за да стане ясно за какво говорим: Общите годишни емисии на ФПЧ2.5 от отопление на твърди горива в България са около 26 хил. т. Всички знаем до какви тежки последици водят те за качеството на въздуха във всяко едно населено място. Според доклада на Европейската агенция по околна среда ръстът на ВЕИ в ЕС е довел до емитирането на 145 хил. т. повече ФПЧ2.5 през 2018 г. в сравнение с 2005 г. Тоест, благодарение на повсеместното изгаряне на биомаса, което дължим на климатичните политики, през 2018 г. Европа „се радва“ на допълнително замърсяване с фин прах, равно на 5.6 пъти по цялото годишно замърсяване в България. Този допълнителен ръст е равен на 11% от всичките емисии на ФПЧ2.5 в ЕС през 2018 г.

  Ако трябва да го кажем по най-грубия начин ще звучи така:

  Животът на 44 000 европейци годишно е цената, която заплащаме за постигане на целите на ЕС за ВЕИ.

  Това е неудобната истина, която Европейската агенция по околна среда практически констатира с проучването си, но няма кой да сведе до вниманието на хората. Някакси не звучи много еко и здравословно, нали?

  Активисти, политици, лобисти и медии продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии – все едно става въпрос за едно и също нещо. Малко го правят с ясното съзнание, че лъжат. Повечето просто не знаят. Крайният резултат обаче е, че в обществото се налага невярна представа за реалната връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората наивно да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK