Свободният пазар на ток е притегливо място за спекуланти, каза енергийният министър

Свободният пазар на ток е притегливо място за спекуланти, каза енергийният министър

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталКато всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо място за спекуланти, но за момента нямаме официални данни за това, каза днес пред БНТ служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Според него в закона има достатъчно защита срещу такива намеси.


"Спекулации на пазара с електроенергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено", коментира пред Би Ти Ви и изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Той припомни, че в борсата е имало и проверка на ДАНС. Константинов уточни, че са предоставили
документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път.


Живков допълни само, че е нужна промяна в наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която е от 2013 г. Това е една от мерките, които правителството предлага. Другата е финансова помощ от 50 лева за мегаватчас, която обаче може да стане факт след актуализацията на бюджета за тази година или да се заложи в този за следващата.
Министърът на енергетиката не вижда причина в България, която да води до високата цена за тока за бизнеса. "Икономиките в Европа се възстановяват след КОВИД. Има голямо търсене на енергия, в същото време зелената сделка изважда електроцентрали на въглища от микса. Цените на въглеродните емисии се повишават непрекъснато. Това е комплекс от фактори, който предизвиква високата цена на тока, обясни Живков. Той отбеляза, че в България токът е най-евтин в Европа, след Полша, като намесата на служебното правителство е успяла да задържи цените.


Министърът на енергетиката смята също, че недостатъчната информационна кампания сред небитовите потребители ги е хванала неподготвени за либерализацията на пазара на ток от 1 юли. "Така една голяма част от тях са клиенти на т.нар. доставчик от последна инстанция, а там е най-високата цена", посочи Живков.


Той поясни, че е предложено на КЕВР да промени методиката за образуване на цената от доставчика от последна инстанция, за определен период, което да я намали и да остави финансов ресурс във фирмите. В същото време се планира и кампания, която да обясни на фирмите как да си намерят "нормален търговец", доставящ ток на пазарни цени.


Министър Живков посъветва фирмите и да внимават какви договори подписват, защото има много случаи, когато им се предлагат такава клауза, че токът се продава на цената на борсата плюс надбавка. "Това напълно защитава интереса на търговеца и не го стимулира да търси добра цена", допълни той.


По повод вариантите за влияние върху цената на газа Живков каза, че за момента нищо не може да се направи, защото изграждането на връзката с Гърция, през която може да дойде гориво от Азербейджан, продължава да се бави. Министърът е на мнение, че и подписаният анекс за удължаване на срока на изпълнение с 8 месеца, няма да бъде изпълнен.


По повод призиви на кмета на София Йорданка Фандъкова държавата да помогне на "Топлофикация-София" и дружествата в електротранспорта, Андрей Живков посочи, че предстои среща, на която темата ще бъде обсъдена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK