Свободният пазар на ток е притегливо място за спекуланти, каза енергийният министър

Свободният пазар на ток е притегливо място за спекуланти, каза енергийният министър

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталКато всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо място за спекуланти, но за момента нямаме официални данни за това, каза днес пред БНТ служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Според него в закона има достатъчно защита срещу такива намеси.


"Спекулации на пазара с електроенергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено", коментира пред Би Ти Ви и изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Той припомни, че в борсата е имало и проверка на ДАНС. Константинов уточни, че са предоставили
документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път.


Живков допълни само, че е нужна промяна в наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която е от 2013 г. Това е една от мерките, които правителството предлага. Другата е финансова помощ от 50 лева за мегаватчас, която обаче може да стане факт след актуализацията на бюджета за тази година или да се заложи в този за следващата.
Министърът на енергетиката не вижда причина в България, която да води до високата цена за тока за бизнеса. "Икономиките в Европа се възстановяват след КОВИД. Има голямо търсене на енергия, в същото време зелената сделка изважда електроцентрали на въглища от микса. Цените на въглеродните емисии се повишават непрекъснато. Това е комплекс от фактори, който предизвиква високата цена на тока, обясни Живков. Той отбеляза, че в България токът е най-евтин в Европа, след Полша, като намесата на служебното правителство е успяла да задържи цените.


Министърът на енергетиката смята също, че недостатъчната информационна кампания сред небитовите потребители ги е хванала неподготвени за либерализацията на пазара на ток от 1 юли. "Така една голяма част от тях са клиенти на т.нар. доставчик от последна инстанция, а там е най-високата цена", посочи Живков.


Той поясни, че е предложено на КЕВР да промени методиката за образуване на цената от доставчика от последна инстанция, за определен период, което да я намали и да остави финансов ресурс във фирмите. В същото време се планира и кампания, която да обясни на фирмите как да си намерят "нормален търговец", доставящ ток на пазарни цени.


Министър Живков посъветва фирмите и да внимават какви договори подписват, защото има много случаи, когато им се предлагат такава клауза, че токът се продава на цената на борсата плюс надбавка. "Това напълно защитава интереса на търговеца и не го стимулира да търси добра цена", допълни той.


По повод вариантите за влияние върху цената на газа Живков каза, че за момента нищо не може да се направи, защото изграждането на връзката с Гърция, през която може да дойде гориво от Азербейджан, продължава да се бави. Министърът е на мнение, че и подписаният анекс за удължаване на срока на изпълнение с 8 месеца, няма да бъде изпълнен.


По повод призиви на кмета на София Йорданка Фандъкова държавата да помогне на "Топлофикация-София" и дружествата в електротранспорта, Андрей Живков посочи, че предстои среща, на която темата ще бъде обсъдена.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Тепърва ще позеленяваме от това, което сътворяват зелените лобите.
  Затова и АЕЦ Белене е лош проект, щото пречи на такива интереси. Защото ще произвежда по-евтин ток, а и най-вече ще го прави постоянно. Не като перките и соларите.
  Ама нали искате да сте модерни, те тогава плащайте си масрафа.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Весело

  Не думай.

  А как само напоително Ни обясняваха, КОЛКО блажно щяло да Ни бъде А ??? Да се чудиш КАК изкарахме толкова време без "пазар" на тока ???

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  "Живков допълни само, че е нужна промяна в наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която е от 2013 г. Това е една от мерките, които правителството предлага. Другата е финансова помощ от 50 лева за мегаватчас, която обаче може да стане факт след актуализацията на бюджета за тази година или да се заложи в този за следващата."

  Какво разбираме: Променяме наредбата за лицензиране така, че само "наши фирми да търгуват с ток и после даваме по 50 лв/мвч от бюджета за да ги финансираме допълнително! Супер мошеничество на квадрат! Всички ще плащат "данък ток" на "нашите"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  "Живков допълни само, че е нужна промяна в наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която е от 2013 г. Това е една от мерките, които правителството предлага. Другата е финансова помощ от 50 лева за мегаватчас, която обаче може да стане факт след актуализацията на бюджета за тази година или да се заложи в този за следващата."Какво разбираме: Променяме наредбата за лицензиране така, че само "наши фирми да търгуват с ток и после даваме по 50 лв/мвч от бюджета за да ги финансираме допълнително! Супер мошеничество на квадрат! Всички ще плащат "данък ток" на "нашите"!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Борса..

  Международна..

  Споко ..

  -----------------
  .."11.5.2021 г.-България се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“ (SDAC) чрез границата с Гърция.

  Българската тръжна зона започна успешно работа в условията на пазарно обединение като част от единния европейски пазар „Ден напред“, с първи ден на доставка 12.5.2021 г. Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече участва в оперативните процеси по пазарно обединение заедно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Успешното обединение е резултат от тясното сътрудничество между българските и гръцките борсови оператори и електроенергийни системни оператори, както и регулаторните органи на двете страни.

  Проектът за пазарно обединение между България и Гърция стартира като част от регионалния проект Italian Borders Working Table (IBWT) с официално решение на Управляващия комитет на IBWT, взето на 1.3.2020 г. Всички участващи страни следваха взаимно договорения план и завършиха успешно и в срок всички необходими подготвителни и тестови дейности.

  На пазара „Ден напред“ днес за първи път бе имплицитно разпределен трансграничен капацитет между Гърция и България чрез алгоритъма Euphemia. Реализираното ценово обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в региона. Ефективното използване на енергийната система и трансграничните инфраструктури в резултат на по-голяма координация между пазарите на енергия добавя стойност в полза на всички участници на българския пазар.

  За SDAC

  Единното обединение на пазарите „Ден напред“ (SDAC) в ЕС разпределя ограничения трансграничен капацитет за пренос по най-ефективния начин, обединявайки пазарите за електрически енергия на едро от различни региони посредством общ алгоритъм, отчитащ едновременно трансграничните ограничения при преноса, максимизирайки по този начин ползите за всички участници на пазарите.

  Целта на SDAC е да създаде общ за цяла Европа трансзонален пазар за електрическа енергия “Ден напред“. Интегрираният пазар „Ден напред“ увеличава цялостната ефективност на търговията като насърчава конкуренцията, увеличава ликвидността и осигурява по-ефективно използване на ресурсите за производство в цяла Европа..."

 6. 6 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Хем некадърен, хем лъжлив. Има работещи връзки с Гърция и с Румъния. Е, и? Не се ползват по различни причини. Втори интерконектор с Гърция не поправя автоматично нещата. За азерския газ - подозирам , че се пуска по Трансадриатическия газопровод и се продава на Италия. Печалбата би била много голяма. Нали точно това се прави сега пред очите на всички с електичеството на "Козлодуй"...

 7. 7 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 36 Неутрално


  не мога да се съглася
  моля ви, провере сайта на ЕСО. над 1/4 от тока, който се произвежда в БГ се изнася (дори и в момента)
  не съм "зелен", защото ентусиазма им, но без реални планове им идва в повече (затова сега нормалните хора ще платят сметката на прехода), но не съм и фен на АЕЦ, защото там никой не включва целите експлоатационни разходи (в момента никой не иска завод за боклук край населено място, а представяте ли си за хранилище)

 8. 8 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Кирчо Добрев,Кадиев/жена му,за маскировка/-
  "играчи" на енергийния пазар.
  Хубави хора.
  Наши хора.

 9. 9 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Опитайте се да станете "играчи" на имагинерния "енергиен" пазар...
  И ще разберете ,че такива стават само правилните хора,главно милиционери или изтърсаците им...
  А вие си блъскайте за хиляда лева...

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Весело

  Както се вижда групата на Делян Добрев , Теменужката и семейния клан Ненкови ..
  За десет дена милиони...

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Мани го Белене я стане я не ами кажи нещо по просто.
  Кога Козлодуй още от самото си създаване е произвеждал Ток за България?
  Тази Централа винаги р работила за Износ и при соца и сега.
  При Шест блока имахме Режим.
  С един подпис това може да спре но не става защо?
  За цената на Токът пискат гяволетата без дългосрочни договори на фиксирани цени.
  Разчитаха на далавера Ден напред е найграха се.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Само един приятел/десен, като мен/ беше за Аец Белене. И то с аргументи , а останалите му говорехме познатото. Реално, част от парите за такива обекти се крадат, ама иначе и нищо не се построява и пак ги няма парите. Реално, проекта щеше да се окаже успешен и да се изплати сравнително бързо.
  Трябваше и трябва да се помисли в тая насока и то при сегашните излишъци от пари.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Правиш борса, кой очакваш да играе там. Правиш публичен дом и очакваш да го посещават монахини и монаси ли? Понякога се чудя на глупостта на нашите управляващи, после се усещам че накрая сметката я плащаме всички ние. Но като имаш пазар един ден напред, какво друго може да очакваш….

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  "... Като всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо място за спекуланти, но за момента нямаме официални данни за това..."!

  Айде и тоя започна с претоплените манджи! Пазарът на ток не е свободен, ами силно картелизиран. А така наречените спекуланти са едни червени фирми, които обират каймака от евтиния ток, който отива за износ.
  И тоя нямал официални данни. Като при търговията с горива, където вече от има-няма 20 години КЗК усилено търси монополистите. Ама не може да ги намери...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Само един приятел/десен, като мен/ беше за Аец Белене. И то с аргументи , а останалите му говорехме познатото. Реално, част от парите за такива обекти се крадат, ама иначе и нищо не се построява и пак ги няма парите. Реално, проекта щеше да се окаже успешен и да се изплати сравнително бързо. Трябваше и трябва да се помисли в тая насока и то при сегашните излишъци от пари.
  —цитат от коментар 12 на grayeagle


  ... а ядрените отпадъци от Беленето ,щеше да ги складираш в мазата си,нали.За по-евтинко??
  Разходите за една АЕЦ са просто неизчислими...
  Путин да си стри ядрени самова

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Искахме свободен пазар, а сега искаме държавата да ни защити от него. Например, таксиджиите искат държавата да им плаща ДДС.

 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  Всеки пазар/борса е притегливо място за спекуланти и те така от времената на западно/източно индийските компании.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До всички с началните коментари - в Бъкгария няма пазар на ток - за какво са ни 100 търговеца при условие, че всички купуват ток от НЕК, който препродават?

  Какво му е пазарното като има само един реален търговец?

  Защо всички държавни производители на ток вдигат цените с оправданието, че реализират по-голяма печалба, която отива за комисионни и петцифрени заплати?

  Защо не се позволява крайните потребители да сключват договори с производителите на ток?

  Благодарим ти Бойко за поредното миризливи ла..., за което всички ние плащаме.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Голямо прозрение, както че и огъня пари !!!

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  И къде е този свободен пазар за който говориш?

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Още преди повече от 20 години Гамизов го каза в национален ефир:
  "В този бизнес са банда разбойници и мошеници с бели якички", май при Кеворк беше, когато още имаше Всяка неделя.
  Как го пуснаха тогава това и аз не знам, но днес вече никой не говори открито за енергийната мафия, която е по-силна от държавата.

  кратък
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Весело

  "Като всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо място за спекуланти"...
  По-нататък изречение:
  "Министър Живков посъветва фирмите и да внимават какви договори подписват, защото има много случаи, когато им се предлагат такава клауза, че токът се продава на цената на борсата плюс надбавка."

  Малко ми се струва че министърът изобщо не е наясно с пробелмите в енергетиката...

  Panta rhei....
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Ако преди 10 години американската марионетка Борисов не беше прекратил и замразил проектите за АЕЦ Белене и Южен поток, сега щяхме да се къпем в евтин ток и газ на корем, че и да изнасяме и транспортираме към целите Балкани. А и вече щяха да са се изплатили и да ни носят милиарди като едни златни кокошки. Редно е лицето Б.М.Б. да бъде осъден за държавна измяна и обслужване на американски интереси!
  —цитат от коментар 23 на hir11648618


  Майтапиш се,нали?
  Със съседна Турция,където Путин им строи АЕЦ,без даже да си я плащат турците???

 25. 25 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Време е другарят А. Живков да проумее, че спекулантите са част от пазарните отношения. Има ги на всяка борса, при всякакви сделки.
  Кога Живков ще разбере смисъла на явлението? Май никога

 26. 26 Профил на hir11648618
  hir11648618
  Рейтинг: Неутрално

  Т.нар. свободен пазар на ток е най-големата щуротия. И много ми е любопитно как ще си пробутват тока от соларните централи на пазарен принцип, като е хем скъп, хем наличен само когато потреблението е ниско? Кой ще им го купува?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#25] от "BezEmotsia":

  Зависи какъв % от пазара са.
  За хала в енергетиката ни до 10% някак е допустимо но май са много повече :)

 29. 29 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ако преди 10 години американската марионетка Борисов не беше прекратил и замразил проектите за АЕЦ Белене и Южен поток, сега щяхме да се къпем в евтин ток и газ на корем, че и да изнасяме и транспортираме към целите Балкани. А и вече щяха да са се изплатили и да ни носят милиарди като едни златни кокошки. Редно е лицето Б.М.Б. да бъде осъден за държавна измяна и обслужване на американски интереси!
  —цитат от коментар 23 на hir11648618


  Вярваш ли си наистина?
  Как щеше да е евтин токът като се сметнат всички разходи за изграждането на АЕЦ-а и после допълнителните разходи за отработване и складиране на ядреното гориво?
  Как Южен поток щеше да промени цената на газа като така или иначе щеше да се доставя от същото място, от което се доставя и сега?!

 30. 30 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Т.нар. свободен пазар на ток е най-големата щуротия. И много ми е любопитно как ще си пробутват тока от соларните централи на пазарен принцип, като е хем скъп, хем наличен само когато потреблението е ниско? Кой ще им го купува?
  —цитат от коментар 26 на hir11648618


  Токът от фотоволтаичните централи е супер евтин и се изкупува много евтино. Друг прибира разликата от това, което се продава после на крайния потребител...

 31. 31 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 737 Весело

  ПРИТЕГЛИВО или ПРИТЕГАТЕЛНО, ммм? Като тъпашката "експертиза'....Родна реч, омайна, сладка....

 32. 32 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Т.нар. свободен пазар на ток е най-големата щуротия. И много ми е любопитно как ще си пробутват тока от соларните централи на пазарен принцип, като е хем скъп, хем наличен само когато потреблението е ниско? Кой ще им го купува?
  —цитат от коментар 26 на hir11648618


  Най-голямата щуротия се опитваш да напишеш ти.
  Токът от соларките е евтин. И е през деня, когато потреблението е най-високо. И е най-много, когато е горещо и всички климатици работят.
  Сега разбра ли кой им го изкупува?

 33. 33 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 723 Любопитно

  До къде стигна Плана за възстановяване??????

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Нормален търговец на ток и да внимават какви договори подписват. Хумор сатира и забава.
  Абе хафте, човек нормален телеком не може да намери и общо взето подписва и там каквото му дадат, тоя..... нормален търговец на ток.

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Спекуланти на борса? Не може да бъде! Това го няма никъде по света! Дедо Шорош е направил милиарди, като е спестявал от закуски. 😂😂
  Иначе, тока ще продължава да поскъпва ударно, щото такава си е европейската ни политика.
  Кои са източниците за производство?

  Въглища. Производството на електроенергия от тях поскъпва, заради въведените в ЕС квоти за тон СО2.
  Атомна енергия. Отказваме се от нея, щото... и аз не знам защо. Скъпо било, май.
  Енергия от соларни централи - тотално субсидирана, тоест скъпа.
  Водни централи, същото.
  Вятърни, ако има вятър, без особена тежест в микса.
  Биомаса. Заради набеждаването на дървесината като основно еко зелено гориво, логично ще поскъпва.
  Остана газа... Основните производители на природен газ трябва да са големи балъци, за да не вдигнат цените, при положение, че всички останали източници за производство на електроенергия поскъпват ударно.

  Политика. Това е, Минке, положението с тока. 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#35] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тая спекула не е като оная спекула . Не е лошо малко да се мисли, преди да се говори

 37. 37 Профил на wkj10648634
  wkj10648634
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#29] от "T.M.":

  Пълни глупости, ако Белене беше построена преди 10-15 години разходите щеха да са в пъти по-ниски, отколкото евентуални такива днес. Плюс това основната част от разходите я плащаш еднократно и ползваш централата десетилетия наред.
  ЮП щеше да ни спести милиарди левове транзитни такси, платени на Украйна и Румъния за съответните години и бъдещи на Турция. А България да има по-силни аргументи да договори и по-ниска цена на газта от Газпром. За пропуснатите печалби от транзитни такси, включително и по Трансбалканския газопровод към Украйна, който щеше да се освободи, нема смисъл и да се споменава.

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Още преди повече от 20 години Гамизов го каза в национален ефир...
  —цитат от коментар 21 на Мариана Кълвачева


  Тогавашният Гамизов , много напомняше днешншя Маг Фидан.

  Абсолютни прогнози..

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Най-яко е как преди 10 години обясняваха, как сме имали много ама много мощности и ако сме стояли нови, нямало да има кой да купува тока. Сега изведнъж се оказа, че мощностите ни не са зелени и трябва да ги затваряме, а нямаме построени нови и модерни за да ги заместят. Белене или 7-ми блок на Козлодуй, трябваше да бъде построен, при положение че бяхме поръчали и платили реактора. Поредното национално предателство на назначените политици!

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Нали искахме да се либерализира пазара? Защо ли? За да може определени кръгове да печелят милиони. Това не е като, да либерализираш пазара на чушки и домати.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#40] от "stargate":

  Да, трябва спешно да построим Белене, но слугите на ЕС и САЩ в България не дават.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Правилните хора са спекулантите. За 12 години всеки си зае по-едно доходно място.Сега и Доган напира да газифицира ТЕЦ Варна и да ни продава скъп ток.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK