Банката за развитие ще приключи годината със загуба

Даниела Везиева

© Велко Ангелов

Даниела ВезиеваБългарската банка за развитие ще приключи годината със загуба в размер на около 200 млн. лв. заради нередностите с обезпеченията при отпускането на 20 кредита. Това съобщи пред БНТ служебният министър на икономиката Даниела Везиева.


Тя добави, че новото ръководство на банката е подало множество сигнали до прокуратурата.


В ход е разработката на нова стратегия за дейността на банката с нови продукти, насочени най-вече към малките и средните предприятия, към креативните индустрии, с които малко банки работят, както и към туризма. "Банката дълго време изглеждаше като бутикова, но е прекрасна за малките и средните предприятия, защото осигурява държавен ресурс, който гарантира ниски нива на обезпечение", каза Везиева и даде пример с компаниите в туризма, които могат да се възползват от финансиране при едва 10% самоучастие.


Везиева каза, че планът за възстановяване в момента се преработва по желание на бизнеса в полза на грантовете за сметка на финансовите инструменти. "Икономически превесът трябва да е във финансовите инструменти, но разбираме, че в условията на криза на бизнеса му е необходима помощ", каза министърът. Тя потвърди, че за внасянето на плана няма да се чака редовно правителство. "Нямаме време, ако искаме да получим финансиране в началото на следващата година", подчерта тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK