Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

© Национален исторически музейКопията на Панагюрското и Варненското златно съкровище вече са освободени от митническите власти на летището в Дубай и красят щанда на България на изложението "ЕКСПО 2020". Това е станало, след като консорциумът, спечелил обществената поръчка за организацията на българското участие ДЗЗД "ЕКСПО 2020", е платил гаранция и сандъците с ценните предмети са били освободени.


Това съобщи пред "Дневник" Веселин Тодоров, изп. директор на "Сиела Норма". Компанията държи 7% в консорциума. Представителят на консорциума Любомир Ганчев е на място и връзката с него е трудна, поради което и "Дневник" не успя да се свърже.


Изложението трябваше да се проведе през миналата година, но заради пандемията бе отложено за тази есен и от утре отваря врати.
За задържането на предметите се разбра преди 2 дни, като Министерството на икономиката хвърли вината за това на спечелилия обществената поръчка.


Кой организира изложението


Договорът за организирането на участието на България в изложението е подписан през декември 2019 г. с ДЗЗД "ЕКСПО 2020". В него влизат "Проджект мениджмънт адвайзори" ЕООД, "Арка Л.Т.Д." ООД, "Д.о.Ф" ЕООД, "Сиела Норма" и "Инфинити травел" АД, а консорциумът се представлява от Любомир Ганчев. За него четете по-долу.


Тази сутрин пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че на консорциума е платена авансово половината от сумата по договора, който е общо 5.6 млн. лв. без ДДС. Подчерта, че на изпълнителя е задължение да плати всички мита и такси, свързани с организацията, а не на оглавяваното от нея ведомство.


Справка в договора, подписан от бившия министър на икономиката Емил Караниколов в третия кабинет "Борисов", показва, че наистина такъв текст има.


"Ние сме платили всички мита, такси и данъци, свързани с участието", обяви пред "Дневник" Веселин Тодоров, чиято компанията "Сиела Норма" държи 7% в консорциума. Той посочи обаче, че тук не става дума за мито или такса, а за временен внос, за който се дължи на местните власти сума като гаранция, че предметите отново ще бъдат изнесени. Така сумата от около 40 хил. долара, макар той да не е съвсем сигурен в размера й, в местна валута, днес е била внесена в брой и предметите са освободени. Причината парите да се дадат в брой е, че консорциумът няма банкова сметка в емирството.


Допълва, че консорциумът не е собственик на въпросните предмети и затова не е логично той да плаща възвръщаемата гаранция.


Маневри в последния момент


Тодоров отрича тезата на Министерството на икономиката, че е чакан последният момент за всичко това. Обяснява, че "много отдавна" е внесено писмо в министерството какво е необходимо да се направи, уведомени са и консулът на България в Дубай и търговският аташе. По негова информация те, или поне аташето, са посрещнали българите на летището, но са си тръгнали, тъй като никой от тях не е разполагал с пълномощно да освободи пратката от митницата.


Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

© Национален исторически музей


Подчерта, че никой и нищо не е било арестувано и задържано, а сандъците със съкровищата, тежащи общо 120 кг, са били оставени в транзитната зала на летището до внасянето на гаранцията и подписването на декларацията, че ще бъдат върнати в България. Допълни, че подобна процедура дори в България е доста по-бавна, а властите в Дубай веднага са освободили пратката при внасянето на сумата.


Отрича появилите се информации, че не са изчакали преди пренасянето на предметите на съответните разрешителни и допуска, че вина в цялата ситуация има "леко бюрократично забавяне" от страна на министерството. Допълни, че вероятно това е свързано и със смяната на ръководството му.


"Единствените представляващи щанда на България на изложението са министърът на икономиката и главният секретар. Само те или упълномощено от тях лице могат да оформят документите. Ние не сме получавали такъв документ. Мисля, че в крайна сметка търговският аташе е получил такова пълномощно", допълни той.


"Таймингът е точен"


Тодоров обясни, че няма как документите за тези предмети да се оформят година по-рано. Това ставало непосредствено преди или по време на доставката.


"Направихме го достатъчно навреме. От друга страна не бихме искали в строителна площадка да разнасяме златни предмети. България е от малкото държави с готов за откриване павилион в деня на откриването на изложението", обясни той. Посочи, че таймингът на пренасяне на предметите е "перфектният" - 3-4 дни преди откриването на изложението, за да може да има време за отстраняване на евентуални проблеми, но и да не е по време на строителните работи на изложението.


Подчерта, че важното е работата да е свършена и да не се стига до каквито и да било спорове с министерството. Не се разбра докога копията на двете съкровища ще останат в Дубай, това зависело от министерството.


По-късно от Националния исторически музей обявиха също, че в българския павилион на изложението в Дубай са изложени копия на едни от най-значимите съкровища открити в нашите земи.В девет отделни стъклени витрини ще бъдат експонирани копия на златните съдове от Панагюрското златно съкровище.


Другите предмети, които могат да бъдат разгледани от посетителите на "ЕКСПО 2020" са от Варненския некропол. Това са копия на златните предмети от гроб 43 и копие на глинена маска от гроб 2, допълват от музея. От съобщението се разбира, че предметите ще бъдат експонирани в Дубай до април 2022 г.


Кой е Любомир Ганчев?


През октомври 2018 г. Любомир Ганчев напуска поста съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов. Пред "Капитал" от министерството съобщават, че причината за това са публикации в медиите за Ганчев, които свързват името му със злоупотреби със средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".


Караниколов наследява, образно казано, Ганчев от предшественика си Драгомир Стойнев, на когото той също е бил съветник по време на кабинета "Орешарски". Според изданието Ганчев се смята за лично назначение на министъра на икономиката и името му дори е споменавано като евентуален началник на политическия кабинет на Караниколов.


Преди това той е зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във визитката му, публикувана тогава на сайта на министерството, пише, че в периода 2007 - 2012 г. е бил експерт по финансов мониторинг в ОП "Конкурентоспособност". От началото на 2012 г. до юни 2013 г. е работил в администрацията на Министерския съвет като главен сътрудник по управление на европейски програми и проекти, а след това е назначен за съветник на министъра на икономиката и енергетиката с ресор ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г. Бил е член на съвета на директорите на "Джереми България" ЕАД. Участвал е в изготвянето на Национална стратегия за защита на интелектуалната собственост, като външен експерт в Световната организация по интелектуална собственост (WIPO).


Тъкмо с него, вече извън Министерството на икономиката, Караниколов подписва договор за организацията на българското участие на изложението в Дубай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Весело

  Значи изнесоха оригинала, направиха му златно копие в Дубай, и сега връщат копието - като на филм.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Любопитно

  Помислих, че ще ги дадат на Черепа за съхранение...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Оригиналът е в трезор и навсякъде се показват само копия. Дори и в НИМ.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Много сте подозрителен с този начин на мислене. Човек може да си помисли, че или сте писател, или престъпник или полицай ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Весело

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Недей си мисли че е в трезор, беше - вече е в колекцията на света на Борисов - господин Божков.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Весело

  До коментар [#4] от "DDR":

  Читател.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Весело

  Имах си хас да не платят ГАРАНЦИЯТА :)) Гербав договор за 7 милиона лева !! :)

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  12 кг. злато...
  Реплики... ама от злато... И не било нищо ценно, защото било реплика, а не оригинал...
  И това е минало през българска митница... Като личен багаж...

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Има толкова много сценарии с това злато, че... Отива злато връща се метал със същата тежест позлатен...

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Фирмата Сиела на Иван Тодоров, който “ходи горе при Делян” има 168 млн. лв обществени поръчки спечелени пряко или през свързани фирми, или чрез специално създадени ДЗЗД.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159940699431189

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  "Представителят на консорциума Любомир Ганчев е на място и връзката с него е трудна, поради което и "Дневник" не успя да се свърже".?!
  Е, трудна била връзката!? А с Божков дори и видеовръзката бе прекрасна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  А и Сиела с тези 7.5% участие да не са им говорител, къде е фирмата съдружник с 50% в ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020"

  Даните от Булстат за участие в собствеността:
  Проджект Мениджмънт Адвайзори, БЪЛГАРИЯ, правна форма: Еднолично дружество с ограничена отговорност, юридическо лице - съдружник, процентно разпределение на собственост без капитал, процент участие - 50 от 29.07.2019;
  АРКА-Л.Т.Д., БЪЛГАРИЯ, правна форма: Дружество с ограничена отговорност, юридическо лице - съдружник, процентно разпределение на собственост без капитал, процент участие - 25 от 29.07.2019;
  Д.о.Ф, БЪЛГАРИЯ, правна форма: Еднолично дружество с ограничена отговорност, юридическо лице - съдружник, процентно разпределение на собственост без капитал, процент участие - 10 от 29.07.2019;
  "СИЕЛА НОРМА" АД, БЪЛГАРИЯ, правна форма: Акционерно дружество, юридическо лице - съдружник, процентно разпределение на собственост без капитал, процент участие - 7.5 от 29.07.2019;
  ИНФИНИТИ ТРАВЕЛ, БЪЛГАРИЯ, правна форма: Акционерно дружество, юридическо лице - съдружник, процентно разпределение на собственост без капитал, процент участие - 7.5 от 29.07.2019;

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  ... Това е станало след като консорциумът, спечелил обществената поръчка за организацията на българското участие ДЗЗД "ЕКСПО 2020" е платил гаранция и сандъците с ценните предмети са били освободени ...

  Мисля, че това обяснява май случая.
  Гаранцията за временния внос! за тази "стока" е сериозна, а някой тъпанар се е пробвал да си я "спести", като ги е писал "ръчен багаж" и се е мислел за ВИП с правителствена протекция и голям тарикат. Ама селски!

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Оригиналът на Панагюрското съкровище беше продаден в чужбина още от Людмила Живкова в края на 70-те години.

  Тайната колко копия са направени и колко са продадени Божидар Димитров отнесе със себе си.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Така се формират съмнения за далавери с БГ съкровищата

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ние там имаме здрави връзки.

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Ми имайте си ги, знаем ги Божков и сие

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  А вие да не сте бил посредник при продажбата

 19. 19 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Добре е да се проследи и прибирането на експонатите. Да не изчезнат по пътя, или да се върнат, но направени от друг материал, както предположиха други коментиращи.

 20. 20 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#4] от "DDR":

  Не сте далеч от истината.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  Сега остава да кажете, че и оригиналният Мадарски конник е продаден в чужбина...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не, Мадарският конник не е продаден в чужбина единствено поради липса на интерес.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Свобода за плагиата
  потвърждава новината!

  А ние се... Не.
  Вие се съмнявахте.

  "Копията на Панагюрското и Варненското съкровище
  са освободени от властите в Дубай"

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Незнайко не се бои от "липса на интерес".
  Мацепродавеца е винаги готов ;)

  До коментар [#22] от "Един препатил":
  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не, Мадарският конник не е продаден в чужбина
  единствено поради липса на интерес.

 25. 25 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 410 Весело

  Да Мадарският не можаха да го продадат , единствено поради материалът от който е направен и локацията му , но за сметка на това внесоха Мадритският конник , който ни разказа играта , точно когато му дойде времето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK