Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

© Национален исторически музейКопията на Панагюрското и Варненското златно съкровище вече са освободени от митническите власти на летището в Дубай и красят щанда на България на изложението "ЕКСПО 2020". Това е станало, след като консорциумът, спечелил обществената поръчка за организацията на българското участие ДЗЗД "ЕКСПО 2020", е платил гаранция и сандъците с ценните предмети са били освободени.


Това съобщи пред "Дневник" Веселин Тодоров, изп. директор на "Сиела Норма". Компанията държи 7% в консорциума. Представителят на консорциума Любомир Ганчев е на място и връзката с него е трудна, поради което и "Дневник" не успя да се свърже.


Изложението трябваше да се проведе през миналата година, но заради пандемията бе отложено за тази есен и от утре отваря врати.
За задържането на предметите се разбра преди 2 дни, като Министерството на икономиката хвърли вината за това на спечелилия обществената поръчка.


Кой организира изложението


Договорът за организирането на участието на България в изложението е подписан през декември 2019 г. с ДЗЗД "ЕКСПО 2020". В него влизат "Проджект мениджмънт адвайзори" ЕООД, "Арка Л.Т.Д." ООД, "Д.о.Ф" ЕООД, "Сиела Норма" и "Инфинити травел" АД, а консорциумът се представлява от Любомир Ганчев. За него четете по-долу.


Тази сутрин пред БНТ министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че на консорциума е платена авансово половината от сумата по договора, който е общо 5.6 млн. лв. без ДДС. Подчерта, че на изпълнителя е задължение да плати всички мита и такси, свързани с организацията, а не на оглавяваното от нея ведомство.


Справка в договора, подписан от бившия министър на икономиката Емил Караниколов в третия кабинет "Борисов", показва, че наистина такъв текст има.


"Ние сме платили всички мита, такси и данъци, свързани с участието", обяви пред "Дневник" Веселин Тодоров, чиято компанията "Сиела Норма" държи 7% в консорциума. Той посочи обаче, че тук не става дума за мито или такса, а за временен внос, за който се дължи на местните власти сума като гаранция, че предметите отново ще бъдат изнесени. Така сумата от около 40 хил. долара, макар той да не е съвсем сигурен в размера й, в местна валута, днес е била внесена в брой и предметите са освободени. Причината парите да се дадат в брой е, че консорциумът няма банкова сметка в емирството.


Допълва, че консорциумът не е собственик на въпросните предмети и затова не е логично той да плаща възвръщаемата гаранция.


Маневри в последния момент


Тодоров отрича тезата на Министерството на икономиката, че е чакан последният момент за всичко това. Обяснява, че "много отдавна" е внесено писмо в министерството какво е необходимо да се направи, уведомени са и консулът на България в Дубай и търговският аташе. По негова информация те, или поне аташето, са посрещнали българите на летището, но са си тръгнали, тъй като никой от тях не е разполагал с пълномощно да освободи пратката от митницата.


Копията на Панагюрското и Варненското съкровище са освободени от властите в Дубай (допълнена)

© Национален исторически музей


Подчерта, че никой и нищо не е било арестувано и задържано, а сандъците със съкровищата, тежащи общо 120 кг, са били оставени в транзитната зала на летището до внасянето на гаранцията и подписването на декларацията, че ще бъдат върнати в България. Допълни, че подобна процедура дори в България е доста по-бавна, а властите в Дубай веднага са освободили пратката при внасянето на сумата.


Отрича появилите се информации, че не са изчакали преди пренасянето на предметите на съответните разрешителни и допуска, че вина в цялата ситуация има "леко бюрократично забавяне" от страна на министерството. Допълни, че вероятно това е свързано и със смяната на ръководството му.


"Единствените представляващи щанда на България на изложението са министърът на икономиката и главният секретар. Само те или упълномощено от тях лице могат да оформят документите. Ние не сме получавали такъв документ. Мисля, че в крайна сметка търговският аташе е получил такова пълномощно", допълни той.


"Таймингът е точен"


Тодоров обясни, че няма как документите за тези предмети да се оформят година по-рано. Това ставало непосредствено преди или по време на доставката.


"Направихме го достатъчно навреме. От друга страна не бихме искали в строителна площадка да разнасяме златни предмети. България е от малкото държави с готов за откриване павилион в деня на откриването на изложението", обясни той. Посочи, че таймингът на пренасяне на предметите е "перфектният" - 3-4 дни преди откриването на изложението, за да може да има време за отстраняване на евентуални проблеми, но и да не е по време на строителните работи на изложението.


Подчерта, че важното е работата да е свършена и да не се стига до каквито и да било спорове с министерството. Не се разбра докога копията на двете съкровища ще останат в Дубай, това зависело от министерството.


По-късно от Националния исторически музей обявиха също, че в българския павилион на изложението в Дубай са изложени копия на едни от най-значимите съкровища открити в нашите земи.В девет отделни стъклени витрини ще бъдат експонирани копия на златните съдове от Панагюрското златно съкровище.


Другите предмети, които могат да бъдат разгледани от посетителите на "ЕКСПО 2020" са от Варненския некропол. Това са копия на златните предмети от гроб 43 и копие на глинена маска от гроб 2, допълват от музея. От съобщението се разбира, че предметите ще бъдат експонирани в Дубай до април 2022 г.


Кой е Любомир Ганчев?


През октомври 2018 г. Любомир Ганчев напуска поста съветник на министъра на икономиката Емил Караниколов. Пред "Капитал" от министерството съобщават, че причината за това са публикации в медиите за Ганчев, които свързват името му със злоупотреби със средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".


Караниколов наследява, образно казано, Ганчев от предшественика си Драгомир Стойнев, на когото той също е бил съветник по време на кабинета "Орешарски". Според изданието Ганчев се смята за лично назначение на министъра на икономиката и името му дори е споменавано като евентуален началник на политическия кабинет на Караниколов.


Преди това той е зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във визитката му, публикувана тогава на сайта на министерството, пише, че в периода 2007 - 2012 г. е бил експерт по финансов мониторинг в ОП "Конкурентоспособност". От началото на 2012 г. до юни 2013 г. е работил в администрацията на Министерския съвет като главен сътрудник по управление на европейски програми и проекти, а след това е назначен за съветник на министъра на икономиката и енергетиката с ресор ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г. Бил е член на съвета на директорите на "Джереми България" ЕАД. Участвал е в изготвянето на Национална стратегия за защита на интелектуалната собственост, като външен експерт в Световната организация по интелектуална собственост (WIPO).


Тъкмо с него, вече извън Министерството на икономиката, Караниколов подписва договор за организацията на българското участие на изложението в Дубай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK