Сиренето халуми вече е със защитен произход в ЕС

Сиренето халуми вече е със защитен произход в ЕС

© Associated Press



Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия на продуктите със защитен произход и защитени географски указания, съобщи "Сайпръс мейл", цитиран от БТА.


От 1 октомври единствено халумито, произведено в Кипър и според изискванията за продукта, може да използва това наименование. Това се отнася и за сиренето, произведено в северната част на Кипър, стига да изпълнява производствените критерии на ЕС.


Министърът на земеделието Костас Кадис заяви, че се водят преговори между неговото министерство и Кипърската асоциация на производителите на сирене, които предприеха съдебни действия през юни срещу ЕК в опит да попречат на включването на халумито в регистъра на продуктите със защитен произход.




Те настояват за изменение в спецификациите, като главното им възражение е срещу вида на използваното мляко. Според изискванията халумито трябва да се произвежда от 51 процента овче или козе мляко.


Производителите настояват, че това вреди на интересите им, като намалява продуктивността и променя вкуса на сиренето, понастоящем произвеждано от 80 процента краве и 20 процента овче или козе мляко.
/Мина Иванова/

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 1184 Неутрално

    Отново от цялата статия нищо не се разбра. Дали се оказва, че защитеното халуми е с 51% овче или козе мляко, или е с 80% краве?

  2. 2 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2811 Неутрално

    Невероятно вкусно сирене...

  3. 3 Профил на прост(о) киро
    прост(о) киро
    Рейтинг: 78 Неутрално

    Ред и на българското палмово изобретение да влезе в регистрите! Като забранен продукт!

  4. 4 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    А сиренето което аз купувам не го защитиха.
    Днес платих с лев и петдесет повече за килограм.

  5. 5 Профил на benefikato1
    benefikato1
    Рейтинг: 434 Весело

    Това е страхотно, ама тази информация не трябва ли да е в кипърския Дневник ? Признавам си, че запръв път чувам за такова сирене.

  6. 6 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3051 Неутрално

    Знаете ли колко видове сирена има по света?
    Признати и непризнати.
    Какво ме интересува някакво сирене, което дори не е българско?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  7. 7 Профил на meh
    meh
    Рейтинг: 1644 Неутрално

    На грил е страхотно, от мен не могат да го защитят.

  8. 8 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    В Гърция и в България съм консумирал много продукти наречени халуми като повечето бяха с различен вкус. Повечето михаресаха.

  9. 9 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 1585 Неутрално

    А сиренето :"имитиращ продукт" кога ще бъде със защитен произход в ЕС?

  10. 10 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1653 Неутрално

    Май съм слаб в смятането. Ако сирене се прави от 51% овче ИЛИ козе, останалите проценти от какво са ? При 80% краве ?

  11. 11 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 2207 Неутрално

    Според мен е отвратително , лично мнение .

  12. 12 Профил на ivangabrovo
    ivangabrovo
    Рейтинг: 646 Неутрално

    До коментар [#8] от "star bastun":

    Не го приемайте като заяждане - просто стилистична поправка. Хората, а и животните, ядем. Консумират съответните консумативи, например, двигателите с вътрешно горене, климатиците, реактивните двигатели и други творения на ядящия човек.

  13. 13 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 2444 Неутрално

    Халуми може да се направи само с козе мляко. Правили сме в къщи, но с 80% краве мляко ще има по-малък % готов продукт. 50/50 ще даде повече готов продукт.

    "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на ivo
    ivo
    Рейтинг: 1096 Неутрално

    Поредното българско сирене с гръцко име, както фетата, която също е българско сирене. След като ни откраднаха шопската салата ("гръцка салата"), гърците продължават да крадат!

    Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
  16. 16 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 2444 Неутрално

    До коментар [#15] от "ivo":

    "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
  17. 17 Профил на Alex Ivanov
    Alex Ivanov
    Рейтинг: 2678 Неутрално

    Май съм слаб в смятането. Ако сирене се прави от 51% овче ИЛИ козе, останалите проценти от какво са ? При 80% краве ?
    —цитат от коментар 10 на ahasver


    Върни се и прочети пак, щото нищо не си разбрал.

  18. 18 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 2444 Неутрално

    До коментар [#15] от "ivo":

    Това не е българско сирене, повече прилича на моцарела.

    "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
  19. 19 Профил на Alex Ivanov
    Alex Ivanov
    Рейтинг: 2678 Неутрално

    Поредното българско сирене с гръцко име, както фетата, която също е българско сирене. След като ни откраднаха шопската салата ("гръцка салата"), гърците продължават да крадат!
    —цитат от коментар 15 на ivo


    Хайде стига македонщини, не ставай като тях, всичко ние сме измислили и създали ...

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    До коментар [#8] от "star bastun":Не го приемайте като заяждане - просто стилистична поправка. Хората, а и животните, ядем. Консумират съответните консумативи, например, двигателите с вътрешно горене, климатиците, реактивните двигатели и други творения на ядящия човек.
    —цитат от коментар 12 на ivangabrovo


    Не се засягам.Консумирам е синоним на поглъщам , изяждам,изпивам ,ям, пия според тълковния речник и разговорния език.

  22. 22 Профил на elv56649803
    elv56649803
    Рейтинг: 30 Неутрално

    Не знам дали е точно българско, но гръцко/кипърско със сигурност не е. В уикипедиите пише, че е левантийско, а името му произлиза от Египет. Тоест, гърците пак си присвояват храни, които не са техни, както мусаката и мн. др., но само защото имало много гръцки гастарбайтери по света ги популяризират като гръцки. Да, ама не.

  23. 23 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Весело

    Ха хаааа.... 😁👍
    И арабското сирене Hellim ли е станало гръцко....
    Браво....брависимо..... 👏🤣....
    Ми то вече не е за чудене....
    И Ренесанса в Европа е възникнал така....
    От тук краднеш....от там близнеш.....и хоп... Ренесанс.... :)
    Хайде сега слагайте минусите.... Но не на мен, а на DW....

    https://youtu.be/e_fLDDie-no

    Bukalemun
  24. 24 Профил на chedeuvre
    chedeuvre
    Рейтинг: 949 Любопитно

    До коментар [#19] от "Alex Ivanov":

    Не им обръщай внимание....ние, българите поради всякакви комплекси все си мислим, че ние сме създали това-онова..................а други ни го крадат...
    Ние, българите поради нерешителност, слабохарактерност, еснафщина сме били стотици ходини под най-различни робства, докато други народи през това време са създавали, укрепвали самостоятелни държави....формирали са собствена кухня, манталитет, обичаи...
    БГ е що годе свободна държава от началото на 20 век........и нищо което имаме като кухня не е наше, българско...всичко е наследство от робствата ни....сирена, яхнии, мусаки, скари, кайми, и всичко друго което го има отдавна в другите тогава свободни държави...та така....

  25. 25 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 1077 Неутрално

    До коментар [#3] от "Бони и Клайд":

    И мислиш, че само в България ползват палмова мазнина в сирена? Хайде да не прекаляваме с демонизирането на българските производители. Предлага се това, което се търси. Пазарът определя правилата.

  26. 26
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  27. 27 Профил на Араламбене му е майката
    Араламбене му е майката
    Рейтинг: 391 Неутрално

    Май съм слаб в смятането. Ако сирене се прави от 51% овче ИЛИ козе, останалите проценти от какво са ? При 80% краве ?
    —цитат от коментар 10 на ahasver


    А между овча и козя миризма приликата е колкото между бяло и червено вино.

  28. 28 Профил на meh
    meh
    Рейтинг: 1644 Неутрално

    До коментар [#20] от "elv56649603":

    Каква риба бълнуваш бе, разбирач? Ти как ядеш халуми, хрупаш го като ябълка ли?
    Има различни начини да се консумира, аз казвам как ми харесва, тъй като е едно от любимите ми сирена.
    Но според теб явно по цял ден гледам снимки на сирене да се науча как да го ям, разкри ме, тъй като очевидно си изключително интелигентен.
    И по-внимателно с топлинната обработка, че и без това са почнали да ти гърмят бушоните.

  29. 29 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2311 Неутрално

    Заради трудното произношение на Тракийиско мляко, турците налагат йогурт, гърците го патентоват. Заради трудното произношение на Саламурено сирене, гърците прокарват Фета и го патентоват. Другите млечни проукти са дребна част.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  30. 30
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  31. 31 Профил на Араламбене му е майката
    Араламбене му е майката
    Рейтинг: 391 Весело

    До коментар [#20] от "elv56649603":

    Хе! Много точен!

  32. 32 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7454 Неутрално

    Гърция не харесва това.

  33. 33 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 746 Неутрално

    До коментар [#10] от "ahasver":


    Май съм слаб в смятането. Ако сирене се прави от 51% овче ИЛИ козе, останалите проценти от какво са ? При 80% краве ?
    —цитат от коментар 10 на ahasver


    По-скоро сте слаб в четенето. Много ясно е написано, че искат да бъде защитено сиренето халуми което се прави с 51% овче или козе мляко а производителите искат да е защитено това което се прави с 80% краве.

  34. 34 Профил на Toshko Afrikanski
    Toshko Afrikanski
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    До коментар [#32] от "Роси":
    Глупости, Гърция пък си регистрира Фета, докато наште лапаха мухи и всичко останало.
    Халуми ми е носил брат ми, който повече от десетилетие живее в Кипър и е привърженик на здравословното хранене.
    Носил ми е и автентично домашно, и купешко от магоаина.
    Първото е закупено от едни женички, с които дори се е снимал, от вътрешността на острова, второто е от супермаркет в Пафос.
    Същественото е, че халумито се консумира топло, току-що свалено от тиган на котлона, закъснееш ли, става на гьон.
    Ароматно и меко е, не е така солено като нашето саламурено сирене, много приятно мезе.
    Разлика между домашното и купешкото има, но не е непременно във вреда на купешкото, в Кипър общо взето ментета не виреят.

  35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    Браво, Дневник! Толкова очаквана от всички новина, естествено с отделна статия. А новината за издигането на Лозан Панов от ”Правосъдие за всеки” и подкрепата за него от ДБ - в общия тюрлюгювеч от новини, с 500 коментара по всичкология. Очаквам за утре за водещата новина да е ”Убийство на червена мравка в Мозамбик”. Да ви имам акцентите...

  36. 36 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2602 Неутрално

    ЦИТАТ : "Това се отнася и за сиренето, произведено в северната част на Кипър, стига да изпълнява производствените критерии на ЕС."

    ;-) за това е статията ... окупираната част от ЕС от някаква дива азиатска държава ... ей тий някак си да изпълни критерии на ЕС :-)

    НЕ !!! Първо фесовете да си изнесат пюскюлите в Анадола и тогава "Халуми" в ЕС

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  37. 37 Профил на praseta_mezeta
    praseta_mezeta
    Рейтинг: 806 Неутрално


    Е тва е !!
    Еврозелките оправиха положението в ЕС!!
    Халумито от Кипър му е майката !!!
    Рекордно високите цени на тока, газта и храните не е нещо което има нужда от внимание!!!!

  38. 38 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    Прекалено много сол има за моя вкус.
    Има едно индийско, paneer, подобно на халуми, но не толкова солено.

    ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  39. 39 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2764 Неутрално

    До коментар [#18] от "AModoMio":

    Халуми прилича на Моцарела?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  40. 40 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    До коментар [#39] от "дерибеев":

    Кой твърди това? Разликата е като между коприна и каучук. 😅😂

    ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  41. 41 Профил на Syzygy
    Syzygy
    Рейтинг: 884 Весело

    Светът се дели на две - такъв знаещ на кое се вика сиренье и такъв дето вика чийз на кашкавала и краде на децата дъгата

    Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
  42. 42 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    До коментар [#39] от "дерибеев":

    Не, никак даже не прилича на мозарела. Мозарелата е от биволско мляко. Освен това Халуми е жилаво сирене , почти гумено. Но като го сложите на скарата омеква. Приличат си само по цвят. Когато сте в Турция пробвайте салата с халуми (хелим пейнир).

  43. 43 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    До коментар [#41] от "Syzygy":

    Кашкавалът (турска дума) също е вид сирене.
    До коментар [#41] от "Syzygy":

    ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  44. 44 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    Прекалено много сол има за моя вкус.
    До коментар [#38] от "kaiser":

    Някога всички сирена са били силно солени. Днес почти всички производители са намалили солта. Вместо сол консерванти.

  45. 45 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 850 Весело

    Прекалено много сол има за моя вкус.До коментар [#38] от "kaiser":Някога всички сирена са били силно солени. Днес почти всички производители са намалили солта. Вместо сол консерванти.
    —цитат от коментар 44 на half truth


    😃 Логично😃 Солта си е консервант! Защо нашите деди (моите САМО от българската страна😃) са осолявали сланината зъмъска? 'Ми да се запази поне до пролетта😃

    Апропо, И МЕДЪТ е консервант, и е ползван като такъв от древните гърци и римляни за консервиране на месо😃

    П.С. По нашенско имаше един зевзек (май Майкъл Щерн му беше името) който спряташе за ЯКИ ПАРИ едни "антични парти'та" от разни епохи, най популярните бяха гръко'римския период по 'СВЕЩЕННИТЕ ЗЕМИ-"купони" за паралии с обслужващ персонал в минимално/липсващо(в басейните) облекло😃

    Та...да не описвам мерзо'пакостните деяния😃 и да споделя КУЛИНАРНАТА ЧАСТ (за да съм "по темата"): Поднася се блюда по антични рецепти. Месата бяха омазани (или натопени преди това) В МЕД😡 ГРРРРРРРРРХХХХ😡😡😡! Ама поне тези омазаните успявах да ги изтрия нЕкак си-мръФките бяха качествени😃

    Напитките бяха 2 сорта: антични (нек'ви сладки бири и вина) и съвременни. След кусване на антиките (ГНЪСОТИИ) първия път минах на съвременните, срещу заплащане на бара. Добре че ветераните ме посъветваха как да си нося банковата карта в "античо облекло"😃 Демек без джобове😃😃😃
    До коментар [#44] от "half truth":

    -------------

    П/С: "Халуми" е левантинско сирене от библейски времена😃И в Ливан, и в Израел го правят някои малки мандри😃 Не е върха на кулинарията ама....

    П.П.С -Жалко че България не е патентовала/защитила българското овче сирене...По нашенско то (и от овче, и от краве мляко) се нарича "БЪЛГАРСКО сирене😃! И всяка мандра пише от к'во мляко е правено. Овчите са НАЙ скъпи, естествено, ама ВСИЧКИ са с добавена сол май...

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  46. 46 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#42] от "half truth":

    Освен това Халуми е жилаво сирене , почти гумено. Но като го сложите на скарата омеква. Приличат си само по цвят. Когато сте в Турция пробвайте салата с халуми (хелим пейнир).
    =========
    Стои по витрините и продажбата му е слаба.....
    В Анадола има сирена, милион пъти по предпочитани....
    Едно Ezine например....

    Моя сиренар.....като ме види на пазара, че се доближавам до него.....предварително ми прави знак.....да отида ли при него или не....

    Bukalemun
  47. 47 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#44] от "half truth":

    Шведите дори са го обявили за вредно...."по вредно от месото"...

    https://tr.euronews.com/2019/07/06/isvecli-uzmanlar-kibrista-uretilen-hellim-peyniri-etten-daha-zararli

    Bukalemun
  48. 48 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#42] от "half truth":

    Около 250 е броя на сирената в Анадола.....
    Ето я и десятката на най предпочитаните.....

    https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-cumartesi/turkiyenin-en-iyi-10-peyniri-36920504

    А моите фаворити са два вида....
    1.....бялото и застояло Ezine....
    2....пещерското плесенясало от Караман (Коня)

    Bukalemun
  49. 49 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    До коментар [#48] от "eti mehter":

    С какво сирене правите баница пейнирли?

    ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  50. 50 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3931 Неутрално

    ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

    Бюрокрация, бюрокрация...

    Ама и производителите.
    Не вдеват, че бюрокрацията настоява за по-просто производство.
    Заобикалящо договор между овци и кози, и, след това,
    с друга страна: крави.

    "Според изискванията халумито трябва да се произвежда от
    51 процента овче или козе мляко.

    Производителите настояват, че това вреди на интересите им,
    като намалява продуктивността и променя вкуса на сиренето,
    понастоящем произвеждано от
    80 процента краве и 20 процента овче или козе мляко."

  51. 51 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1540 Весело

    До коментар [#47] от "eti mehter":

    Да бе, много вредно, затова и в най-малкия супермаркет в Швеция има по няколко вида халуми.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  52. 52 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3931 Неутрално

    UNITED EU UNION

    бла бля...

    Може да снимат и показват снимки всякакви,
    но пилешко, например, печено на "грил" е едно,
    а "на скара" простотия.

    Има различни подходящи начини за готвене/печене
    на различни ястия.

    До коментар [#20] от "elv56649603":

    На грил е страхотно, от мен не могат да го защитят.
    —цитат от коментар 7 на meh

    Защото и ти като останалите шилета си видел, че е
    модерно да го снимат и показват запечено на грил

  53. 53 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1540 Весело

    Халуми е доста претенциозно сирене, или го ядеш веднага след сваляне от барбекюто, или го изхвърляш. Толкова ми е омръзнало, че един ден спонтанно реших да го заменя с някакво обикновено сирене за грил (grillost), което се оказа по-вкусно и можеше да се яде и студено. Полюбопитствах откъде е и прочетох на опаковката Tillverkad i Bulgarien…

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  54. 54 Профил на Green Day
    Green Day
    Рейтинг: 882 Неутрално

    Светът се дели на две - такъв знаещ на кое се вика сиренье и такъв дето вика чийз на кашкавала и краде на децата дъгата
    —цитат от коментар 41 на Syzygy


    Syzygy президент

  55. 55 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3931 Неутрално

    UNITED EU UNION

    "Сиренето халуми вече е със защитен произход в ЕС"

    Споко, значи.
    Спокойно, ако се тревожите.

    За разлика от "Политическо напрежение".
    В проблематиката е натъпкан под фалшив линк заглавие
    "тюрлюгювеч" от злободневни темички.
    Както един доблестен колегафорумец вече отбеляза.

    В сравнение, главната тема защитен произход на халуми:
    вмешателство чуждо и хибридно или невменяемо?

    За сравнение, и главни спор(т)ни теми "софия опън"

  56. 56 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3931 Неутрално

    UNITED EU UNION

    То и в Халкидики сирене с етикет "feta"
    e сирене Българско.

    Ако разгърнеш етикета на кутия "йогурт" от Danon:
    ингредиент Lactobacillus Bulgaricum.

    ...
    ...
    ...

    Все едно и също

    До коментар [#53] от "Мария":

    Халуми е доста претенциозно сирене, или го ядеш веднага след сваляне от барбекюто, или го изхвърляш. Толкова ми е омръзнало, че един ден спонтанно реших да го заменя с някакво обикновено сирене за грил (grillost), което се оказа по-вкусно и можеше да се яде и студено.

    Полюбопитствах откъде е и прочетох на опаковката
    Tillverkad i Bulgarien…

  57. 57 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 534 Неутрално

    До коментар [#7] от "meh":

    В България няма сирене. Има само два вида, които са лоша имитация на гръцко/турско прясно сирене и италианско отлежало...

  58. 58 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
    Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
    Рейтинг: 1732 Любопитно

    В Америка латиносите му викат:
    кесо пара фреир. Сирене за пържене. Много е вкусно ама трябва да се яде топло.

    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
  59. 59 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    Поредното българско сирене с гръцко име, както фетата, която също е българско сирене. След като ни откраднаха шопската салата ("гръцка салата"), гърците продължават да крадат!
    —цитат от коментар 15 на ivo


    Като оставим патриотарското в поста, има нещо върху което сериозно трябва да се замислим. Гърците са дали някакви лесни за произнасяне от всички европейци имена на различни варианти на бялото саламурено сирене - кравето е "фета", вариант на сирене смес е станал "халуми", а киселото им мляко се продава в целия ЕС като "йогурт". Освен в България кой ще потърси под марката "краве сирене", "овче сирене", "сирене смес"? Допреди 30 години йогурта бе български продукт, вече е гръцки (включ. и у нас), просто те успяха да го регистрират като свой, вероятно и невероятни количества български саламурени сирена се препакетират като "фета".

    А шопската ни салата изчезва от ресторантските менюта, заместена от разни" гръцки", "житарски", "овчарски" и какви ли не глупости? (в малко ресторантче в Катерини моя позната си поръчва "грийк салата", а сервитьорът доби много замислен вид - асжеба що е то ?

  60. 60 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    Страната ни е залята с какви ли не варианти на немски, чешки, датски бири, а липсват френски минерални води - "евиан", волвик". Или ако има "евиан", цената й е умножена поне по 3. А и вкусовете на родните ни води стават все по-странни, вероятно повлияни от особеностите на местните чешмени?

  61. 61 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    До коментар [#60] от "pontius_glarus":

    До Лидл!
    В 11 л бутилки с изворна вода от коя квартална чешма е?

  62. 62 Профил на АБПФК
    АБПФК
    Рейтинг: 1590 Весело

    А сиренето което аз купувам не го защитиха.Днес платих с лев и петдесет повече за килограм.
    —цитат от коментар 4 на jmf29537805


    Както и сиренето от .ур не е защитено от ЕС!? 😜

    ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
  63. 63 Профил на АБПФК
    АБПФК
    Рейтинг: 1590 Весело

    Поредното българско сирене с гръцко име, както фетата, която също е българско сирене. След като ни откраднаха шопската салата ("гръцка салата"), гърците продължават да крадат!
    —цитат от коментар 15 на ivo


    Също е и с "Йогурта"- демек българско кисело мляко, което на него наложиха името, макар и бацилът да е открит от българин...

    ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
  64. 64 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#49] от "kaiser":

    То не е сирене, а екшимик... Вид извара с по остри вкусови качества....

    Bukalemun
  65. 65 Профил на ThePal
    ThePal
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Не понасям кози продукти. Халумито (имам приятели с такава фамилия ;) е един от тях. Но най-отвратителния вкус има едно малтийско такова - викат му ДЖБЕЙНА и прилича на магарешка фъшкия. Отврат отвсякъде, да не го кусвате !

  66. 66 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    До коментар [#64] от "eti mehter":

    Само българските турци казват на изварата екшимик. В Турция такава дума не знаят. В Истанбул казват льор пейнир, а в Измир чьокелек.
    А на сиренето казвате пийнир вместо пейнир.

  67. 67 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Весело

    До коментар [#66] от "half truth":

    :)....
    Заета ли си....?
    На последък много почна да оцъстваш...

    Bukalemun
  68. 68 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Весело

    До коментар [#66] от "half truth":

    Само българските турци казват на изварата екшимик
    =======
    Hatta... не екшимик, а ишмик.....:)....и понякога се бъзикат по между си...
    Sütaş ayran... ##... Sütaş işmik... ##........ Като в оная реклама.... :)

    Bukalemun
  69. 69 Профил на dnevnikeradost
    dnevnikeradost
    Рейтинг: 100 Неутрално

    Кашкавалът (турска дума) също е вид сирене
    —цитат от коментар 43 на kaiser


    Това не е турска дума (иначе, да...сирене си е).
    Идва от латинските - caseus (саирене) and caballus (кон).
    Най-вероятно при нас е дошла думата от италианската caciocavallo - конско сирене.
    Свързано е с начина на отцеждане на сиренето, отстрани е изглеждало, сякаш е поставено на гърба кон.


  70. 70 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1653 Неутрално

    До коментар [#7] от "meh":В България няма сирене. Има само два вида, които са лоша имитация на гръцко/турско прясно сирене и италианско отлежало...
    —цитат от коментар 57 на EU Fighter


    Ял съм всякакви видове сирена. Но по-добро от български кашкавал от овче мляко (направен от истинско мляко, по класическа технология няма; просто няма).
    Има изгъзици колкото искаш.
    Едни с пино нояр, други с бургунди, но нищо подобно на български кашкавал, както и на българско бяло саламурено сирене няма.

  71. 71 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#69] от "trafopost":

    Идва от латинските - caseus (саирене) and caballus (кон)
    ========
    Кашкавал може да произхожда от това, но в Турция, кашкавал oзначава кашaр (kaşar peyniri )...
    А отделно има вид kaşar peyniri На име Кашкавал....

    Bukalemun
  72. 72 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3746 Неутрално

    До коментар [#71] от "eti mehter":

    Тоест....коментар 57 се доближава до някъде до истината....

    Bukalemun
  73. 73 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    [quote#69:"trafopost"][/quote]

    Благодаря, вероятно е така както казваш. Все пак в българския е навлезла от турски.
    Понеже съм голям фен на сирена ето 3 интересни които много харесвам

    скамоза - италианско
    манчего - испанско
    уенслидейл с боровинки - британско от Йоркшир

    https://cheese-etc.co.uk/cheese-shop/cheese/flavoured-cheese/english/cranberry-flavoured-cheese/wensleydale-with-cranberries-cheese/

    ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  74. 74 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1653 Неутрално

    До коментар [#17] от "Alex Ivanov": халумито трябва да се произвежда от 51 процента овче или козе мляко.
    А ти какво разбра ?

  75. 75 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1653 Неутрално

    До коментар [#24] от "chedeuvre": сме били стотици ходини под най-различни робства,

    Ти история учил ли си ?

  76. 76 Профил на elturco
    elturco
    Рейтинг: 699 Неутрално

    Много крадат тия бе!
    Гледам по супермаркетите на Европа, гръцки йогурт, гръцко фета сирене, гръцки сарми, долми, баклави .....
    Намерят ли мейдана празен тия не прощават!

  77. 77 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 549 Неутрално

    До коментар [#59] от "pontius_glarus":
    Истинското фета е от овче мляко, евентуално със смес от козе, а по принцип бялото саламурено сирене е традиционен продукт за целия Балкански полуостров и част от Близкия Изток.
    Гърците не са измислили името йогурт - това е най-разпространеното наименование на млечния продукт, който се произвежда традиционно в ареала от Балканите, през Предна Азия, до Северна Индия от двата вида бактерии (Лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус). На някои места в Северна Индия включват и още 2 млечнокисели бактерии. Наименованието йогурт е тюркско и ествествено е най-често срещаното в Османската империя, а българите наричат продукта югурт и кисело мляко. Гръцкият йогурт е на практика изцедено от суроватката кисело мляко.
    Наименованието халуми също не са го измислили гърците, а има арабски произход.

    Абсолютни глупости са и това, което си писал за салатите. Шопската салата е изобретена от Балкантурсит през втората половина на 50-те години на 20-ти век по подобие на средиземноморските салати. По принцип до ПСВ повечето български селяни са избягвали зрелите домати, а до ВСВ употребата им е изключително ограничена. Ползвали са зелени домати предимно в туршии ( по-популярни са били туршиите с краткотрайна ферментация). А жътварската салата, която определяш като "глупости" също е изобретена от Балкантурист, като всъщност предхожда шопската, която се явява нейно продължение.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK