Пет от осемте големи длъжници на банката за развитие са в гратисен период за плащанията*

Новото ръководство на ББР, снимано през юни. Цанко Арабаджиев е третият отдясно наляво.снимка: Министерство на икономиката

© NA, Министерство на икономиката

Новото ръководство на ББР, снимано през юни. Цанко Арабаджиев е третият отдясно наляво.снимка: Министерство на икономиката* Статията е коригирана в 10.39 ч. на 5 октомври. В първоначалния текст беше погрешно посочено, че фирмите в гратисен период са 7, а не 5.


Пет от осемте големи длъжници на Българската банка за развитие (ББР) нямат ангажимент да плащат по кредитите си за момента, защото ползват гратисни периоди за това, съобщи днес пред БНР новият изпълнителен директор на финансовата институция Цанко Арабаджиев. Както е известно, те са получили общо 1 млрд. лв., а фирмите са се възползвали от разсрочването на плащанията, което беше прието заради епидемията от коронавирус. Две дружества редовно обслужват задълженията си, а едно е в просрочие от няколко месеца.


Арабаджиев отбеляза и допълващия ефект на мораториума по кредитите, който де факто прави така, че освен главница, да не се плащат и лихви към момента;
Според Арабаджиев са спрени редица неизгодни договори, включително такива за отношения с медиите на стойност пет-шест пъти над нормалното. Той допълни, че много от правилата за работата на ББР са променени. Вече се работи и по система за превенция на измамата и корупцията с външен консултант, така че вътрешни и външни хора да могат да подават сигнали за нарушения.


В отговор на въпрос Цанко Арабаджиев коментира, че е получил поканата да оглави банката от Кирил Петков, още преди той да стане официално служебен министър на икономиката. Банкерът подчерта, че до този момент не се е познавал с Петков.


Цанко Арабаджиев коментира, че новият фокус на ББР е финансиране на малки компании, които нямат достъп до кредитиране от търговските банки, като за целта се пускат и нови продукти. Заради големия интерес се обмисляло и създаване на колцентър. От момента на поемане на управлението на банката от новото ръководство през юни директно за били отпуснати кредити за 20 млн. лв.


Без да посочва конкретни суми Арабаджиев уточни, че заплатите на новото ръководство са в пъти по-ниски от тези на предшествениците им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK