Министърът на финансите предлага 9% ДДС да остане до края на извънредната обстановка

Министърът на финансите предлага 9% ДДС да остане до края на извънредната обстановка

© Юлия ЛазароваНаред с други промени Министерството на финансите предлага изменение в Закона за ДДС, според което намалената ставка на данъка за някои стоки и услуги от 9% да се запази до края извънредната епидемична обстановка.


Това се вижда от публикуван за обществено обсъждане проект за промени в закона. Общественото обсъждане е до 4 ноември.


Предлага се също към списъка с продукти, за които се прилага облекчението - храната, сервирана на място в заведенията, книгите, детските пелени и някои храни, да се добави и специализирани млечни формули и диетични храни със специални медицински цели за кърмачета.
В частичната оценка за въздействието на проекта е записано, че предлаганите промени не се очаква да окажат значителен ефект върху приходите от ДДС, който на този етап не може да бъде изчислен с точност.


В неделя в телевизионно интервю министърът на финансите Валери Белчев допусна, че мярката, въведена от август 2020 г., ще бъде удължена. Повечето експерти обаче очакваха тя да е валидна още една година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK