Токът и парното ще поскъпнат с поне 20-30% от януари

Токът и парното ще поскъпнат с поне 20-30% от януари

© Надежда Чипева, КапиталАнализите към днешна дата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показват, че токът и парното за бита от 1 януари ще поскъпнат с 20-30%. Оценката е "по груби първоначални изчисления", обясни пред БНР Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в комисията. По думите му има налични регулаторни инструменти, така че "увеличението да не е в тези граници".


Поскъпването се налага, след като за последната година природният газ поскъпна с близо 400%. От началото на август и борсовата цена на тока в цяла Европа поскъпна значително.


"Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната - дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът", заяви Младеновски.
Преди ден от Асоциацията на топлофикационните дружества прогнозираха поскъпване на парното дори с 50%.


"Идва зимата и страхът движи пазарите - страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент", допълни той.


Напомни, че тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден. Даде пример с цената на тока, чиито фючърси към юни са се търгували за около 65 евро, а в момента са 200 евро.


На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, поясни Пламен Младеновски.


Според него въпреки по-високата цена на газа финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират поскъпнали газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата.


Все пак посочи, че на прага на новия отоплителен сезон "започват проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят".


Защо поскъпна токът в цяла Европа четете тук. Колко поскъпна газът за българските потребители вижте тук.


По-късно днес енергийният министър Андрей Живков и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг за мерките в подкрепа на бизнеса, който купува ток на борсата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK