Кабинетът поиска държавните дружества да платят междинен дивидент

Кабинетът поиска държавните дружества да платят междинен дивидент

© Юлия ЛазароваПравителството промени свое разпореждане, с което се иска от държавните дружества да внасят в бюджета дивидент. С промените от компаниите, чиито мажоритарен собственик е държавата, сега се иска да внесат в хазната междинен дивидент в размер не по-малко от 50 на сто от печалбата, съгласно 6-месечния финансов отчет за първото полугодие на 2021 г.


Срокът за внасяне на дивидента е 15 декември.


Мотивът за тази промяна е "заради необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет". Посочва се още, че това разпореждане е в съответствие с дивидентната политика на правителството, разработена за нуждите на средносрочната бюджетна прогноза, и със заложените във връзка с нея параметри в Закона за държавния бюджет за 2021 г., по отношение на планираните постъпления от дивидент през бюджетната година.


Напомня се, че през 2018 г. с промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа е предоставена възможност на публичните дружества да разпределят и междинен 6-месечен дивидент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK