Енергийната борса изпълни една от мерките на правителството за цената на тока

Енергийната борса изпълни една от мерките на правителството за цената на тока

© Надежда Чипева, КапиталБългарската независима енергийна борса (БНЕБ) по препоръка на Министерството на енергетиката e внесла днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за промени в правилата за работа на организирания борсов пазар, които предвиждат премахване на "застраховка-гаранция" като вид обезпечение на пазарен сегмент "Двустранни договори". По този начин на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция или комбинация между тях. Това е и една от мерките, които правителството предложи на 27 септември, за овладяване на кризата с цените на електроенергията. Целта е тя да бъде внедрена максимално бързо в дейността на борсовия оператор.


"Промяната в правилата за работа на борсовия пазар ще съдейства за повишаване на прозрачността и за подобряване на функционирането му. Това е част от комплекса мерки, които предлагаме в защита на бизнеса от повишаващите се цени на електроенергията", каза министърът Андрей Живков.


"Правим всичко, което е в правомощията и възможностите на борсовия оператор, за да улесним търговските участници, да имаме по-ефективна и сигурна търговия на борсата, и най-важното - в резултат на това да има реална полза за потребителите на електрическа енергия в страната ни", каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.
Мотивите за внесеното в КЕВР предложение са повишаване на защитата на добросъвестните и спазващите правилата търговски участници, които при евентуално неизпълнение на задълженията на насрещната страна ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят своите финансови претенции от обезпечението, което са изискали да бъде предоставено.


Предстои предложението да бъде обсъдено от КЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK