През август продажбите на фармацевтични продукти са нараснали с близо 40%

През август продажбите на фармацевтични продукти са нараснали с близо 40%

© Юлия ЛазароваПрез август оборотът в търговията на дребно се повишава с 12% спрямо същия месец на предходната година, а в сравнение с юли се свива леко - с 1.1%, според предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.


През месеца търговията с нехранителни стоки расте с 14.2%, тази с храни, напитки и тютюневи изделия- с 10.5%, а с автомобилни горива и смазочни материали - с 8.5%.


От данните се вижда, че най-голям ръст има при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 37.7%. В същото време през месеца, в който най-много хора са във ваканция, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия спада с 6.2%.
В сравнение с юли ръстът при продажбата на горива е 1.3%, при храните той е едва 0.3%, при нехранителните - с 1.7%.


Оборотът при интернет покупките се увеличава за месец с 2.9%, продажбите на компютри и комуникационна техника спадат с 2.6%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK