Пътностроителни фирми блокират с техника центъра на София в знак на протест

Пътностроителни фирми блокират с техника центъра на София в знак на протест

© Юлия ЛазароваВ понеделник - 11 октомври, от 8.30 до 12 ч. в центъра на София със строителна техника ще протестират компании от браншовата камара "Пътища, съобщи МВР.


Заявеното място на протеста са булевардите "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Цар Освободител".


Организаторите са информирали, че ще се включат 60 камиона и 40 - строителна техника, които в интервала от 08.00 часа до 09.00 часа ще се позиционират по бул. "Цар Освободител" в отсечката между бул. Княз Ал. Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски". Очаква се и включването на около 3000 участници на пл. "Независимост", пред сградата на Министерския съвет.
Механизираната техника ще започне да се събира на магистрала "Тракия" в района на Враня в посока София от 6 ч. сутринта, а от около 07.15 часа колоната трябва да се придвижи по маршрут: магистрала "Тракия", бул. "Цариградско шосе", бул. Цар Освободител" до съгласуваното от общината място за паркиране.


МВР напомня, че общинска наредба забранява влизането на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона от 07.00 до 21.00 часа в центъра, но уверява, че е създадена организация за обезпечаване на обществения ред преди по време и след приключване на мероприятието. Организаторът също се е ангажирал да съдейства.


От СДВР напомнят, че спрямо водачите, нарушили наредбата, ще бъдат наложени съответните административни санкции, каквито законът за движението по пътищата предвижда.


Пътните строители протестират заради неизплатените им заплати, како по техни изчисления държавата задържа плащания към фирмите за около 800 млн. лв. Според правителството причината е, че предишната власт е договаряла с работодателите им по-голям обем дейности, отколкото са били планирани в бюджета, и всяко ново плащане е незаконно..

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK