Енергийната инфлация е на прага - лошо за потребителите, добре за бюджета

Енергийната инфлация е на прага - лошо за потребителите, добре за бюджета

© Велко АнгеловОрганизацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) обяви през седмицата, че цените на храните са продължили да поскъпват и през септември и така са достигнали 10-годишен връх. Месеци преди това в резултат на затрудненията, които създаде пандемията, започна рязкото поскъпване на редица суровини, а от началото на август в общия натиск се включиха и енергийните цени - на природния газ и в резултат - на тока в цяла Европа. Всичко това подхрани инфлацията и както каза вече финансовият министър, тя "може и да ни изненада".


Инфлацията отдавна е отчетена от потребителите през по-високите цени, които плащат за редица продукти и услуги. Сега се задава и енергийна инфлация, макар според анализаторите да се очаква тя да е с еднократен ефект - до пролетта. Такава е прогнозата и на 19-те страни, използващи еврото.


През седмицата Министерството на финансите публикува есенната си прогноза за икономиката и в нея вече се виждат корекции спрямо предвижданията от пролетта. Оценката на икономистите е, че негативът за потребителите от по-високите цени е добра новина за бюджета, който ще събере повече пари от данъци.


Поскъпването, което предстои
България си внася инфлацията и затова "не се знае откъде ще дойде" по думите на икономиста Георги Ганев, поради което и той смята, че при подготовката на бюджета за догодина трябва да се предвидят социални буфери в полза на конкретно застрашени социални групи.


Главният икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов коментира също пред "Дневник", че инфлацията в България за момента се движи от международни фактори - от цените на енергията, петрола, горивата, тока, природния газ и храните, които поскъпват на международните пазари. "И това не е само за България, енергията движи високите нива на инфлация в Европа", подчертава той.


Обяснява, че ефектът от енергийните цени ще се види най-вече в началото на годината, когато Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква да определи по-високи цени за тока и парното. "Но това е еднократен ефект от поскъпването на енергията. Освен ако следващият парламент не вземе мерки да предотврати това, но все още няма парламент и не може да прогнозираме", допълва икономистът.

В България ток не се произвежда от газ - а от въглища и ядрено гориво, и там разходите не са се повишили, но са се повишили приходите на тези компании, допълва той. Посочва, че при това положение държавните енергийни компании ще направят огромни свръхпечалби от скъпия ток, което означава, че в бюджета ще влязат повече приходи от ДДС, дивиденти, данък печалба и т.н. Отделно България продава въглеродни емисии, които поскъпнаха много, и това също носи високи приходи в бюджета.


"Така че държавата ще спечели милиарди от високата цена на тока и би могла с част от тези пари да компенсира поскъпването за потребителите", смята той.

Енергийната инфлация е на прага - лошо за потребителите, добре за бюджета

© Надежда Чипева, Капитал


Посочва, че ако следващият парламент "се организира бързо", има вариант да не се стигне до голямо поскъпване през януари, като се помогне на по-уязвимите групи - битовите потребители и малките фирми, доколкото помощта за големите е обект на държавна помощ, за която разрешение трябва да даде Европейската комисия. Допуска, че може например да се подпомогнат топлофикациите, за да не вдигат цените, или да се дадат пари на домакинствата, за да поемат поскъпването. "Ако не, бюджетът ще е с голям излишък, което не е най-разумното", посочва Ангелов.
Това, което се вижда, е, че бюджетните приходи растат по-бързо от разходите, тоест бюджетната позиция е антиинфлационна. Заради тези високи цени бюджетът повече печели и затова очаквам новият парламент, като се окаже с големи фискални възможности, към края на годината да отиде към втора актуализация, за да върне част от тези пари на пострадалите от високите енергийни цени. Така стана и с тази актуализация - първо се събраха парите, а после се похарчиха част от тях, напомня икономистът.


Според него напролет, когато спадне търсенето на газ и се навакса с доставките му в Европа, "положението ще се регулира". Тогава вътрешни фактори ще влияят на инфлацията в България.Инфлация не от внос


Повишеното потребление е един от механизмите, които генерират инфлация. Заради дефицит на хора и кадри фирмите ще трябва да вдигат по-сериозно заплатите, прогнозира Георги Ангелов. Напомни, че това е било налице и преди пандемията, която е поставила на пауза възхода на заплатите, но се очаква той отново да е факт догодина, когато с възстановяването на икономиката ще има натиск за вдигане на цената на пазара на труда. Това ще е и вътрешният източник на инфлация.


Според Ангелов това е по-скоро положително от гледна точка на покупателната способност и икономическия растеж, ще бъде подкрепено потрeблението.


Това е положителен шок върху инфлацията за разлика от сегашната ситуация.


Георги Ангелов,

икономист


Такава роля няма да играят завишените добавки към пенсиите, смята той, тъй като скъпите енергийни цени "ще ги изядат". По-скоро това компенсира пенсионерите за допълнителните разходи заради поскъпналото вече парно, което ще почне да се плаща през зимата. Те ще послужат за посрещането на тези допълнителни разходи, те няма да надуят инфлацията, казва той. "Като се платят енергийните сметки, то няма да остане много за харчене", заключава Ангелов.Как се изчислява


За да изчислят измененията в цените на стоките и услугите, Националният статистически институт ползва така наречената потребителска кошница. За тази година във въпросната кошница има 838 стоки и услуги, разпределени в четири основни потребителски групи: хранителни стоки - 177; нехранителни стоки - 368; обществено хранене - 52; услуги - 241.


В извадката от населените места са включени 27-те областни центъра. В тях живее над 50% от населението на страната и се реализират над 65% от продажбите. Точките за наблюдение през 2021 г. са над 6400 търговски обекта.


При изчисляване на инфлацията се използват:

- базисни цени, формирани като средногодишни цени за предходната година за всеки представител от потребителската кошница;
- базисни тегла, формирани от паричните разходи за цялата предходна година.


Базисните цени и базисните тегла се актуализират всяка година. Теглата определят дела (важността, значимостта) на различните стоки и услуги в потребителската кошница и от там и влиянието на изменението на техните цени върху общото изменение на цените, т.е. върху процента на инфлация. Теглата пък се определят, като се ползват данни за домакинските бюджети на средностатистическия потребител. Тоест те отразяват неговото потребление, поради което изчисленията на официалната инфлация може да се различават от личните. За тях НСИ има специален калкулатор, с помощта на който всеки може да изчисли личната си инфлация.


Много често потребителите не смятат, че инфлацията е такава, каквато я представя статистиката. "Човек се влияе от цените на стоките, които купува най-често, но те не влияят най-сериозно върху семейния бюджет. Ако например всеки ден си купуваш кафе и то поскъпва с 10 ст., това няма да се отрази върху инфлацията чак толкова, повече ще се отрази, ако токът поскъпне с 30% от 1 януари", обяснява Ангелов.


НСИ изчислява средна цена за месеца и средна цена за предходната година. Общият индекс на потребителските цени (инфлация или дефлация) се изчислява, като средна претеглена от промените в цените на всичките стоки от кошницата, наблюдавани в над 6400 търговски обекта в 27-те града, в които се извършва наблюдение на цените.


Допълва, че хората гледат тези разходи, които най-често правят, и затова е така. Смята, че от няколко години цели групи стоки поевтиняват - алкохол, тютюн, облекла, обувки, телекомуникации. "По-скоро в момента повечето хора не са усетили енергийната инфлация, за която се говори. Тепърва ще я усетят, защото сметките за ток и парно ще са голяма част от бюджета през зимата", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  ПОТРЕБИТЕЛИ ОТКЪДЕ?
  ИЛИ СИ МИСЛИТЕ, ГОВАДЕ ГАДНИ, ЧЕ ШЕ ВИ ПЛАЩАМ СКИПИЯ ТОК И СТОКИ?
  ВЕЧЕ СЪМ СИ ИЗКЛЮЧИЛ ХЛАДИЛНИКОТ!

 2. 2 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 529 Весело

  Моля затегнете колани3!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 3. 3 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 529 Весело

  *коланите

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Досега ни крадеше строителната мафия,сега почва да ни краде енергийната мафия

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално  смеехте ми се преди години, га ви думах, че газът (в цял свят) ще поскъпне яко.

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  смеехте ми се преди години, га ви думах, че газът (в цял свят) ще поскъпне яко.
  —цитат от коментар 5 на Нинов


  отлична причина да го отсвирим for good

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Кога последната секретарка от янки-амбасада спира Белене и секви потоци , ще премерим чалми и сюнет за една нощ.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  фао, както и оон и сзо е организация, чиято "ефективност" е в ляво от нулата!!!

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Разстроено

  Не съм съгласен, че бюджетът ще е печеливш от енергийната инфлация. Като започнат да затварят предприятия /или драматично да съкращават производството си/ заради сметките за ток - то отсега се чува за подобни действия, какъв е точно ефектът върху приходите на държавата - няма ддс, няма осигуровки, няма данък печалба.....
  Дано идващото правителство мисли бързо и действа решително, защото ни чакат тежки времена, за бизнес потребителите на ток те вече започнаха, а от януари най-вероятно ще има и бунтове.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#4] от "Сд":

  Енергийната кога е спирала?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на conservative
  conservative
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, вярвайте си още в зелената сделка, която ще самоубие Европа. Едно на ръка, че предишните ни продажници не договориха по-добри цени на Газ-а въпреки че можеха, но не можем да изключим и факторът за драстично по-скъпата зелена енергия, която сме принудени да плащаме, за да правим някой хора от богати - още по-богати.

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Допуска, че може, например, да се подпомогнат топлофикациите, за да не вдигат цените, или да се дадат пари на домакинствата, за да поемат поскъпването. "Ако не, бюджетът ще е с голям излишък, което не е най-разумното", посочва Ангелов.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша?
  Държавата да се откаже от излишък в бюджета? Няма да стане тая, тоягата ще я отнесем ние - народът.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 933 Неутрално

  В Гърция, Испания (навярно и в други страни) правителствата компенсират повишените цени на енергията. А тук ....?
  "Оценката на икономистите е, че негативът за потребителите от по-високите цени е добра новина за бюджета, който ще събере повече пари от данъци." - това само донякъде може би е вярно, но неминуемо и ще свие и потреблението. А оттам - и данъците. Така, че не бих казал, че е определящо.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  "Всичко това подхрани инфлацията и както каза вече финансовият министър тя "може и да ни изненада"

  За каква инфлация говорят тези? Само преди дни тук в Дневник имаше обширна статия как същата тази инфлация щяла да бъде само 2.3%😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":

  прир. газ може да бъде отсвирен само с водород (музика в далечното бъдеще) или с по-малка консумация.

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Представям си какво ще е, когато "зелената сделка" започне да действа по - сериозно... Това не трябва да се допуска преди държавите да са напълно готови за структурни реформи по естествен път, което може да не се случи в следващите няколко десетилетия.

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":

  що? с новите цени на тока нек ще изкара за един нов павец за нула време (образно казано) след това да се пусне народ да инвестира наред в солари наред вместо airbnb апартаменти и ще го докараме горе долу. малко смарт грид в чеза и... дотогава и водорода ще стане готов

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Преди години написах: Тока /за 10 квт/ ще стане 3 лв преди бензина!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  ТОВА Е ВЕРНО, само когато требва да ти изчислът лихвата по депозитът!
  Ако говориме за кредита и за цените - инфлация от 50% е най-доброто.....
  ШИЗОФРЕНИЯ НЕКВА.

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  Цитат:"Енергийната инфлация е на прага - лошо за потребителите, добре за бюджета"

  То, кога ли е било добре за потребителите?!

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":

  Павец е отлично решение, но може да устиска положението сама няколко часа в момента на залез слънце или преди изгрев.

  Дългосрочното (складиране) на енергия е възможно само във водород или други химически процеси.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Ха, не може да бъде, нали Буци вече го няма, калинките му са изринати и сега всички милиарди дето ги крадяха ще се влеят в бюджета. И от там под вещото ръководство на Радев и умнокрасивите му министри всички тия крадени досега блага ще ни залеят. А то какво стана, сега и за бунтове говорим. Че защо, нали вече няма диктатура на простия?

 23. 23 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  "Всичко това подхрани инфлацията и както каза вече финансовият министър тя "може и да ни изненада"За каква инфлация говорят тези? Само преди дни тук в Дневник имаше обширна статия как същата тази инфлация щяла да бъде само 2.3%😂😂😂
  —цитат от коментар 14 на padrino


  Много вярват в написаното в Дневник. Те затова постоянно цитират Дойче веле, за да не носят отговорност за написаното.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  е сега, ти да не искаш в един форум да измислим всичко от раз. водорода е интересен, ама още е тнтм май... ма не пречи да се експериментира де

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Весело

  В момента политическата инфлация става за смях по нова...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":Павец е отлично решение, но може да устиска положението сама няколко часа в момента на залез слънце или преди изгрев.Дългосрочното (складиране) на енергия е възможно само във водород или други химически процеси.
  —цитат от коментар 21 на Нинов


  Предвид КПД на процеса - електролиза на водород и последваща регенерация на ток или още по-зле - горенето му, не виждам как ще стане това складиране.
  По-скоро някакви нови евтини батерии ще са. Може би натриеви? Или графенови, или бог знае какви.

 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  А пък най - добре е за климата!

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":

  и вместо него какво?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Това се знаеше че ще стане, даже доста се забави. Дупката от 2008ма беше огромна, задържаха доста за да може да е социално поносимо , но няма как да изчезне без да се запълни.

 30. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":Павец е отлично решение, но може да устиска положението сама няколко часа в момента на залез слънце или преди изгрев.Дългосрочното (складиране) на енергия е възможно само във водород или други химически процеси.
  —цитат от коментар 21 на Нинов


  Впрочем разковничето може да се окаже в самите ел. автомобили, като част от смарт грида. Тия батерии за над милион мили дето ги прави Тесла издават такова намерение, през по-голямата част от времето докато ти седи колата, прави пари с балансиране на мрежата. :)

 31. 31 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#11] от "conservative":


  До коментар [#16] от "4okuto":

  Вие къде видяхте да се говори за "зелена сделка"? Написано е недвусмислено и категорично: причината е в затрудненията около ковида!

 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Любопитно

  До коментар [#31] от "Араламбене му е майката":

  Щом не се говори за нея, значи не е фактор викаш 😃

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Накратко казано
  1. БГ произвежда евтина енергия, щото немама газови централи
  2. Дебелите печалби между ниската цена на производител и свет. цени /зарад газа/ остава някъде в ДЕБЕЛИТЕ ПЕЧАЛБАРИ щото си имаме енергийна "борса-картел"
  3. Обаче бюджетът щял да спечели милиарди /???????/ и щял да обезщетява енергийно бедните /по-полека/ .
  4. За цените на останалите стоки - бг матрияла да си е. м....

  Демек излиза, че и 10 ядр. централи да имаме с цена на тока 0.01 ст., пак ще плащаме дебелите печалбите на спекулантите...

 34. 34 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Не забравяйте, инфлацията е скрития данък който държавната мафия ви налага. Прави го чрез печатане на все повече обезценени хартийки, така когато ви увеличава цените стоките и услугите ви облага с по високи данъци.

  А данъците не са за да се храни бюджета, а за по пълен контрол, защото държавната мафия сама си печата хартийките.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 35. 35 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#32] от "zxp53317185":

  Ами да! Не видиш ли в текста? Причината е ковида, кво умувате тука?

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#35] от "Араламбене му е майката":

  Прав си! Раздигаме седянката!

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#24] от "karatista":

  в Индия от край време имат батерии в къщи, защото енергото е супер ненадеждно (понякога с дни няма електричество).
  В днешно време си слагат соларки на покрива и се откачат напълно от мрежата. Там обаче слънцето е гарантирано. Боговете Шива, Лакшми и Ганеша са казали: "Нека да бъде светлина - през деня!" Индииците обаче са си напаснали консумацията на ел. енергия според даденостите.

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#30] от "bobyb":

  Батериите биха могли да балансират няколко дни, но не и месеци както газо- и нефтохранилищата, с които може да се изкара там половин година.
  Голям проблем става при дълги периоди на безветрие. Особено ако е през зимата с минимално слънцегреене.

 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  то това е хватката че всички експерти дрънкат само вуду магии, какъв ужас било, а никой не вземе да метне няколко цифри да може човек да направи някаква сметка. тичат като мухи без глави

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#12] от "дедо Андро":

  Един ден и това ще се случи, дедо....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  Значи индийците са на прав път....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Ако не беше валутният борд (на лошия Костов) бирата, която си купувате след работа щеше да е по-скъпа от онази в обедната почивка. Проверено от времето.

  Няма мрак който светлината да не може да разсее.
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#39] от "karatista":

  в момента проблеми с електричеството има дори и в Китай.
  Китайските другаре забраняват кóпането на биткойн за да освободят мощности равняващи се на консумацията на цяла Австрия.

 44. 44 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  "Като се платят енергийните сметки, то няма да остане много за харчене", заключава Ангелов.”

  Абе, приятел, кой ти е дал диплома? Дали плащаш по-висока сметка за ток или за повече банани в магазина, това все е повишено потребление и упражнява натиск върху инфлацията, ако хората харчат повече, било то и заради помощи и добавки към пенсиите. И другата глупост... държавата печелела заради по-високите въглеродни квоти и цената на енергията? И щяла да разполага с повече пари в бюджета... Да, прибира повече данъци заради по-високите цени и печалбите на АЕЦ и Мариците растат, обаче после бюджета плаща квотите на държавните дружества, а енергията от тях се изкупува на субсидирани цени.

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В Гърция, Испания (навярно и в други страни) правителствата компенсират повишените цени на енергията. А тук ....?"Оценката на икономистите е, че негативът за потребителите от по-високите цени е добра новина за бюджета, който ще събере повече пари от данъци." - това само донякъде може би е вярно, но неминуемо и ще свие и потреблението. А оттам - и данъците. Така, че не бих казал, че е определящо.
  —цитат от коментар 13 на papunqk


  Ахъм, "компенсира" ги с част от собствените им пари, които предвидливо е одрало под формата на ДДС...

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#43] от "Нинов":

  това пък е другата лудост. всички трябва да направят като китай

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  В Северна Индия през зимата не се отопляват, а обличат вълнените дрехи докато мине студа.

  Като додат в Европа са зашеметени как всички сгради и стаи се отопляват дори фирмени и обществени извън работно време.

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#42] от "1908":

  Костов няма нищо общо, дори е против валутния борд и заради тези зад него не беше въведен както настояваше Виденов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#29] от "uq":

  Разбира се че закъсня....
  От началото на миналия век процеса започна да се превръща в проблем.
  Енергията не само трябва да поскъпне.
  Трябва да се променят и навиците за консумиране на енергия....
  Промишлена и битова....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  На всеки е ясно, че основен фактор за цените на тока, а и най-бързо решение за тяхното нормализиране са спекулантите на енергийната борса. От доста време се правят оглушки и нищо по въпроса, но това ще приключи тази зима. Спомням си 90-те и как хората гледаха да си изхарчат заплата като я получат, защото не знаеха какво ще могат да си купят с нея след седмица.
  Българина може да търпи много, но като всеки човек освирепява, когато няма нищо за губене.
  Да му мислят хората, за които всичко е наред ;)

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#47] от "Нинов":

  Като додат в Европа са зашеметени как всички сгради и стаи се отопляват
  =======
  Ама така е....
  Но с течение на времето и те почват да се интегрират....
  Не за друго, а за да не са обект на критики, че не се адаптират към останалите.....
  Усещаш ли накъде отива края на този диалог...?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#30] от "bobyb":Батериите биха могли да балансират няколко дни, но не и месеци както газо- и нефтохранилищата, с които може да се изкара там половин година.Голям проблем става при дълги периоди на безветрие. Особено ако е през зимата с минимално слънцегреене.
  —цитат от коментар 38 на Нинов


  Има логика, но за такъв род студен резерв, може да се окаже по-смислено да се пускат ТЕЦ на въглища. Стига да е сравнително рядко явление.
  Иначе газ има много, и шистов сигурно има в Европа бая, ама явно така и ще си остане неизползван с тия зелени (немалко от тях и червени отвътре).

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  ами това е ТИПИЧНО за държавническия манталитет - бюджетът е юбер аллес

  плюс интересите на бюрократите и спонсорите на управляващата партия

  гражданите пък според тоя манталитет имат единствено задължения

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Инфлацията удря всичко. Е цените на храните са на 10 годишен връх. Строителните материали и те имат 30-40% отгоре.

  А нашата банкова система е пълна с кеш.

 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#42] от "1908":Костов няма нищо общо, дори е против валутния борд и заради тези зад него не беше въведен както настояваше Виденов
  —цитат от коментар 48 на дерибеев


  Светиня Му Костов е единствения източник на благодатта на тази земя.
  Даже лилявия Господ му сваля шапка.
  А за многознайниците - форумна анатема!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Ама скока на енергията няма нищо общо с прехвалената зелена сделка. Нито с гордото рушене на тецове на въглища. Екоталибаните са нипричем. Путин е виновен. Не евромалоумието.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#46] от "karatista":

  това пък е другата лудост
  ======
  Всъщност какво е енергията...!
  И защо я окачествяваме като евтина или скъпа.....!?
  Енергията си е енергия.....
  И ако в по голямата част от планетата тя е нужда....то за западния свят, е следствие от една криво разбрана индустриална надпревара....
  Затова Европа е водила две световни войни..... За да е на върха на световната енергийна пирамида....
  И както е тръгнало....ако отношението на човечеството към енергията не бъде променено.....най вероятно ще има трета война.....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Глупости, това е поредният трик на политиците да тормозят хората. Измислици премислици. ТЕЦ-овете си работят така както са работили преди. В северна Европа имат свръх производство от ветрогенератори, АЕЦ-те не са спирали, и изведнъж... енергийна инфлация, Рекетьори!

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 59. 59 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Анкетчица:

  Коя лява секта е по-вредна за България

  + Путинско-решетниковата левица. Нинова, Рашков, Радев, Костя Копейкин, потоци и аеци.
  - Сороско-жълтопаветната левица. Джендъри, затоплизъм, енергийна бедност, бензин по 4 лева, убийство на свободата на словото от улра левите и политкоректните.

 60. 60 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  "цените на храните са продължили да поскъпват и през септември и така са достигнали 10-годишен връх."

  Значи преди 10 години храните са стрували пак толкова, след това са падали и чак сега са стигнали сегашния си връх?
  После се чудят защо викат на статистиката "стъкмистика"...

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Весело

  Цената на тока не е най-големия проблем. Проблема е че хунтата на РРадев дръпна още 500 млн лв дълг за да го усвои до 14-ти...... усещат че ще ги изметем и грабят като за последно!
  Нали имаше рекордни приходи, какво стана с излишъка оставен от ББойко, какво стана с огромните приходи на Спецов?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  Напаснали са си консумацията щото живеят в топъл климат и няма нужда от отопление.

 63. 63 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1109 Неутрално  Инвестор.БГ
  България и още 9 страни от ЕС с инициатива в подкрепа на атомната енергия

  Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде AFP, цитирана от БТА.

  Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана вчера във френския ежедневник Figaro и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

  Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

  Атомната енергия "защитава европейските потребители от нестабилността на цените", изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци.

  Това би открило достъпа до "зелено" финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва AFP.


  Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора "ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.

  Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва AFP.

  За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно Льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва AFP.

  Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция."" "" ""

 64. 64 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Някой ако може да ми обясни, питам напълно смирено, как така след Ковид кризата се създаде и такава с високите цени на енергията и горивата. Това за мен не е случаен процес. Тоест някой го управлява и нямам предвид процесите само в България. Моето обяснение е, че се напечатаха много пари, но срещу тях няма нужния еквивалент на стоки и услуги, което е нужно за да има баланс между пари в оборот и произведени стоки и услуги. В следствие на това, се повишават спекулативно цените на тези компоненти в икономиката, които ще доведат до скок на цените на стоките и услугите, което донякъде ще овладее ефекта от набиращата скорост инфлация.

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  А водорода се получава от природен газ (син) и чрез електролиза на вода (зелен). Като за второто трябват голямо количества електроенергия. Деленето на "син" и "зелен" е на зелените екоталибани.

 66. 66 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пландемията върви по план. Енергийната криза е само началото на това, което предстои. После ще има криза с доставките, после ще почнат да страдат цели индустрии и производства. Важното, че ще ни спасят, но за да ни спасят трябва да ни ваксинират. Кристалинка го каза в прав текст - имаме за раздаване, като заемчета 3.2 трилиона евра, айде размърдайте се!

 67. 67 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#62] от "m17":

  ето малко инфо за зимната в Делхи, столицата на Индия

  Winter starts in November and peaks in January, with average temperatures around 6–7 °C (43–45 °F). Although winters are cold, Delhi's proximity to the Himalayas results in cold waves leading to lower apparent temperature due to wind chill. Delhi is notorious for its heavy fogs and haze during the winter season. In December, reduced visibility leads to disruption of road, air and rail traffic.[3] Winter ends by the first week of March.

 68. 68 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Истината е, че цените на енергоносителите скачат заради зелените лобисти, осблужващи големите финансови кръгове! Не се наядоха тея боклуци!

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#33] от "Хи-хи":

  Това е заради посредниците и борсата за ток. Изискване на ЕС.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#64] от "Martin Todorov":

  Англия вече даде.... "тон за песен".....
  Дълги опашки, поскъпване на храни......

  Това ще е социалната "естетика" на утрешния ден....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":

  Виденов предлагаше борд при 500лв/1$ пролетта на 1996г,когато долара беше по 400 лева. Точно Костов беше най - голямия противник.

 72. 72 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Инвестирайте във фирми, които добиват уран. Няма друг път напред. Може пак да се отворят урановите мини в България

 73. 73 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Комините за развитието на икономиките са: войните (всичко се разрушава, дава се рестарт и се строи наново); създаване на никому ненужни стоки и услуги като космическата индустрия, екскурзиите, туризмът, хотелиерството, хазарта, лихварството, производството и търговията с наркотици, проституцията, изкуството (изкуството, както гениално е отбелязал О. Уайлд е абсолютно непотребно)... В днешно време воденето на войни е толкова унищожително, че е безсмислено от край до край; туризмът и екскурзиите също са животозастрашаващи, с нищо не подобряват здравословното състояние на хората и създават условия за епидемии като тази с ковид 19; мафиотите с техните любими бизнеси: наркотици, лихварство, хазарт, проституция, търговия с отпадъци, докарват до катастрафално, робско положение огромни човешки маси, които излизат на улицата и започват да ИСКАТ... Трагична перспектива за целия човешки род!

 74. 74 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#64] от "Martin Todorov":

  Напечатаните пари заедно с намаленото производство генерират инфлация. Това е процеса с който правилните хора кешират от установения терор, опс здравни мерки. Обърках се.
  Специално за газа причината е друга. Нефта поскъпна много по-малко. Някъде 80 долара за барел. Газа над 4 пъти. Примината е в тоталното разрушаване на тецове на въглища. Другата е намаленото производство то вятърни инсталации. Изненадващо вятъра можело и да не е толкова силен и постоянен. Чудо невиждано. И за да има ток през лятото заработват на макс газовите централи. Вместо да се трупа газ в хранилищата за зимата, се точат наличности. Това вдига търсенето в Европа. В Китай пък решават да се борят със замърсяването. И също вдигат консумацията, съответно цените се вдигат. Втечнения газ поема към Азия и цените в Европа нарастват. А тецовете на въглища са намалели и не може да се превключи на тях.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 75. 75 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Гарантирано от Радев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#67] от "Нинов":

  В Делхи и северните щати не съм бил и не мога да коментирам. Според това което пейстнахте става 6-7 градуса и може би се налага някакво отопление. Но поне 2/3 от индийците живеят в централна и южна индия и там под 15 не става. Специално в Бангалор и надолу нямат никаква идея за отопление в сградите - изключват климатика да не духа студено, затварят прозорците и навличат по една блуза и чакат да се стопли.

 77. 77 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Ей това докараха червенолилавите протестъри...ИНФЛАЦИЯ...техният гури с вдигнатия юмрук сега да си сърба попарата която народа ще му сипе на изборите...

 78. 78 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#75] от "diq55699032":

  Хунтата на радев.

 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#1] от "scott":

  Икономията е майка на мизерията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Весело

  "Така че държавата ще спечели милиарди от високата цена на тока и би могла с част от тези пари да компенсира поскъпването за потребителите"
  ________________
  Либерастите още малко ще измислят безплатния ток! А истината е ,че корпоративните потребители хем получават по-евтин ток, хем и си възстановяват ДДС и сметките за ток им водят разход и намаляват от десятъка. На домакинствата им остава да харчат малкото което имат и да плащат повече ДДС Като бедняци с данъците с данъците си да подпомагат инвеститори КЛАС А от чуждестранната търговско-банкова окупация и офшорковците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Анкетчица:Коя лява секта е по-вредна за България+ Путинско-решетниковата левица. Нинова, Рашков, Радев, Костя Копейкин, потоци и аеци.- Сороско-жълтопаветната левица. Джендъри, затоплизъм, енергийна бедност, бензин по 4 лева, убийство на свободата на словото от улра левите и политкоректните.
  —цитат от коментар 59 на mbe281060634


  Повтаряте се. Нещо по-оригинално няма ли?

 82. 82 Профил на Lama
  Lama
  Рейтинг: 37 Любопитно

  изкуството (изкуството, както гениално е отбелязал О. Уайлд е абсолютно непотребно)...
  —цитат от коментар 73 на bobhunter

  Поживей известно време без книги, музика, радио, филми, сериали, концерти, изложби, паркове и т.н. пък после пак говори как изкуството е непотребно!

 83. 83 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Досега ни крадеше строителната мафия,сега почва да ни краде енергийната мафия
  —цитат от коментар 4 на Сд


  Енергийната мафия винаги е крала най-много. Сега просто си създадоха подходящи условия, кражбите да се увеличат в пъти.

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#71] от "Vlado Nikolov":

  И как мислиш.... Оправдано ли е това от икономическа гледна точка?

  Bukalemun
 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#6] от "karatista":прир. газ може да бъде отсвирен само с водород (музика в далечното бъдеще) или с по-малка консумация.
  —цитат от коментар 15 на Нинов


  Има и други начини за поевтиняване, стъпили на ефективност, ама българина е далече от такива помисли. Ще трябва още доста настъпване на енергийната мотика, докато му се образуват достатъчно гънки в мозъка, та да се сети как да я заобиколи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Виновно е международното положение!

 87. 87 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Красимир Дачев и не само той до онзи ден искаха по-малко държава, а сега искат държавни компенсации за цената на тока.
  Когато печелят не се интересуват от държавата, но когато губят искат от държавата.
  Объркан съм!
  Това сега комунизми или капитализми са?
  Свободни пазари или контролирани?

 88. 88 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нещата отиват на много лошко май май

 89. 89 Профил на Linuxer Python3
  Linuxer Python3
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Ще се редим на опашки у Кауфланд и Лидл за промоции. Явно тях не ги засяга инфлацията с тези цени.

 90. 90 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Дневник. Графиките с три оттенъка на сивото са нечетливи. Има и други цветове.

 91. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Ще се редим на опашки у Кауфланд и Лидл за промоции. Явно тях не ги засяга инфлацията с тези цени.
  —цитат от коментар 89 на Linuxer Python3


  Плащат по-малко данъци и тока на практика им е безплатен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 92. 92 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobyb":

  дългосрочното складиране на електричество ще е необходимо не само заради дълги периоди на безветрие, но и заради дълги периоди на силен вятър със свръхдобив....

 93. 93 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  С комунисти на власт не знам кой очаква нещо друго освен криза?

  ДБ=БКП
 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "по-високите цени е добра новина за бюджета, който ще събере повече пари от данъци."
  И с тях ще компенсира енергийно бедните и фирмите.

 95. 95 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "scott":

  банките дори не предлагат услугата депозит ,може да провериш аз го разбрах преди 2 седмици какво да пишат депозит 1 месец лихва 0.00% депозит 3 години -лихва -0.00%

 96. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#84] от "eti mehter":

  За онези години беше оправдано. Щяха да останат пари от спестяванията на хората за участие в приватизацията. Целта на хиперлинк инфлацията беше да няма свободни пари в населението и спасяване на кредитните милионери.

 97. 97 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Само да кажа, че пари има , но са в едно чекмедже.

 98. 98 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobyb":дългосрочното складиране на електричество ще е необходимо не само заради дълги периоди на безветрие, но и заради дълги периоди на силен вятър със свръхдобив....
  —цитат от коментар 92 на Нинов


  Ми ще минем на електрички, а старите батерии ще са в мазеттата като буферни електроцентрали — колкото повече, толкова повече. Еле пък японците какви пинизи имат за пестене на енергия, зимата снега, дето го изриват от пътищата си го събират за лятото, та вместо да бичи компресора на климатика, върти само вентилатора и въздуха хем мирише на сняг, хем хладен, хем свеж...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 99. 99 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#92] от "Нинов":
  До коментар [#98] от "gost22":

  Когато цената стигне €1 за kW/h закупуването на мега батерии за по половин милион € ще е оправдано!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 100. 100 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#72] от "alabalko":

  Запасите на урана на земята могат много точно да се оценят дори и от спътник, защото е радиоактивен. Та оказва се че урана за ядрени централи ще свърши. Кога? Ами оказва се че до 2040.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK