Антимонополната комисия отхвърли жалба срещу търга за строежа на тунел под Шипка

Изграждането на тунела ще намали значително времето да пътуване през една от най-използваните връзки между Северна и Южна България

© Георги Пауновски

Изграждането на тунела ще намали значително времето да пътуване през една от най-използваните връзки между Северна и Южна БългарияКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на "Трейс груп холд" срещу финалното решение за избор на изпълнител на пътната агенция в търг за тунела под Шипка. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на регулатора, съобщи "Капитал".


Търгът беше обявен преди две години, през октомври 2019 г., а офертите бяха събрани през март 2020 г.
"Трейс" има възможност да обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС) до 14 октомври 2021 г.


Обединението между "Трейс" и проектантската "Алве консулт" беше класирано на второ място в търга, а победител е "Консорциум ПСВТ", в който влизат "Пътни строежи - Велико Търново", "Пътинженерингстрой-Т" и "Хидрострой" на Велико Желев. Обединени от същите фирми изгради обхода на Габрово, който е предходен етап на проекта за тунела под Шипка и вероятно това е било плюс при изготвянето на офертата.
Засега няма договор с изпълнител и не е ясно кога ще може да започне работа по проекта, който ще струва близо 360 млн. лв. Той може да стане факт едва след като по новия програмен период за европейско финансиране проектът бъде одобрен.


Прогнозната стойност на поръчката за тунела под Шипка бе 267 млн. лв. без ДДС, или 320 млн. лв. с ДДС, но не беше пределна, т.е. кандидатите нямаше автоматично да бъдат отстранени, ако не се вместят в нея. И четирите отворени ценови оферти бяха доста над прогнозния праг.


Тунелът под Шипка е проект за най-дългото подобно съоръжение в страната и още четири по-малки тунела с обща дължина 4 км и 10 км път.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK