Тимерманс: Късното затваряне на въглищните мини ще струва много скъпо

Тимерманс: Късното затваряне на въглищните мини ще струва много скъпо

© ReutersКолкото по-дълго се отлага затварянето на въглищните мини, толкова по-скъпо ще струва това, заяви пред Би Ти Ви Франс Тимерманс, изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия за промените в климата на въпрос дали е приемливо за комисията България да затвори мините през 2040 г.


Това е един от вариантите (другият е за 2038 г. - бел. а.) за датата за затваряне на въглищните производства, предложена в плана ва възстановяване и растеж, който се очаква днес вече да бъде изпратен в Брюксел за одобрение.


Не мога кажа дали тази дата е приемлива докато не видя плана. Ще проверим тези планове и ще искаме да застанем на страната на работниците, допълни Тимерманс като спомена, че самият той е от семейство на миньори. Подчерта, че колкото по-дълго се чака преди да бъдат затворени въглищните мини, толкова по-скъпо ще струва това на данъкоплатците.


Плановете за бъдещето трябва да включват добруването на хората от мините, това трябва да е първи приоритет за нас.Франс Тимерманс


Новата икономика има толкова много да предложи за българите, подчерта той и даде за примери развитието на ИТ и автомобилния сектор. "Нека да използваме парите на Европа в тези сектори, за да подсигурим по-добро бъдеще", допълни той.


Той напомни прогнозата на Европейската комисия, че изключително високите енергийни цени в момента ще спаднат в началото на идната година. Посочи, че е можело да се предвиди този скок в цените заради възстановяването на икономиките, но че също са се натупали и други фактори - като малко вятър, поради което вятърните централи не са произвели достатъчно енергия.

Руснаците изпълняват своите договори, няма причина да смятаме, че те притискат пазара, но търсенето е огромно в световен план, търсенето в Китай е голямо и Русия се опитва да достави повече количества там. Нямаме причина да смятаме, че Русия манипулира пазара. Така Тимерманс отговори на въпрос дали с действията си по доставките на синьо гориво Русия манипулира пазара.


Не смята, че енергийната криза в момента ще доведе до преразглеждане на плановете в Европа за преминаване към по-чиста енергия. Даде пример с България, в която по официални данни 10 хил. души годишно умират заради мръсния въздух. "Дългосрочно няма бъдеще в използването на въглища. В глобален план все повече страни изповядват тази политика", допълни той.


На въпрос дали Еврокомисията би се съгласила България да построи втора ядрена централа, той посочи, че всяка страна сама преценява, но напомни, че докато започне такава централа да произвежда ток, минава много време и освен това такава енергия е скъпа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK