В сряда кабинетът ще гласува мерки заради високите цени на тока

В сряда кабинетът ще гласува мерки заради високите цени на тока

© Цветелина Белутова, КапиталНа заседанието си в сряда правителството ще вземе решение за мерки за справяне с високите цени на тока. Това обяви премиерът Стефан Янев на кръгла маса по темата по инициатива на президента Румен Радев. В нея участват министри, представители на регулатори, на държавни енергийни компании и на бизнеса.


Премиерът уточни, че става дума за краткосрочни мерки. Не пожела да съобщи какво ще съдържа решението, което щяло да се дискутира в сряда, но посочи, че става дума за задълбочаване на вече обявените мерки.


"Ще търсим именно това - защита на българския бизнес, защита на потребителите, които произвеждат стоки и услуги", посочи той. "Не искам отсега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които сме обсъждали и обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерския съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, КЕВР, Българската независима енергийна борса, всичко това, което е направено до момента, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава", каза Янев.
От една страна, цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар, на този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават във всекидневието си. Това е неизбежно, колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани, посочи Янев.


Подчерта, че в момента за България основният проблем е цената на тока за бизнеса. Отбеляза обаче, че някои от мерките, например разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки пакети, не е дало очаквания резултат. "Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това", добави премиерът.


Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. "В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", отбеляза той. По думите му тези, които политизират кризата "един най-нелеп начин" са тези, при чието управление, в продължение на повече от десетилетие, са се натрупали огромни проблеми и задължения в сектора, "които не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка".


Като най-важна за България мярка той определи дерогацията или намаляване цените на емисиите парникови газове. Обяви, че това е единствената политически контролирана мярка от страна на Европейската комисия, която би помогнала на България.


Правителството се е превърнало в кризисен щаб. 


Румен Радев,

президент


Обвини предишните управляващи, че са изкарали без подготовка на свободния пазар 350 хил. малки фирми при осъществената "псевдолиберализация" на енергийния пазар


Бизнесът чака помощ от държавата


Представителите на работодателските организации още веднъж призоваха държавата да се намеси и да им помогне. "Ако заради COVID-19 трябваше бързина, тук се налагат експресни действия", обяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.


Васил Велев, който оглавява Асоциацията на индустриалния капитал, обяви, че през септември бизнесът е получил двойни сметки за ток, а за октомври ще бъдат тройни. Оценката на организацията му е, че това ще изсмуче ликвидност от порядъка на 2.5-3 млрд. лв. от бизнеса, поради което ще се стигне и до фалити и на търговци. Обяви, че свръхпечалбата, която формират производителите на ток и извънредните приходи, които ще дойдат по тази линия в бюджета, трябва да се използват за подпомагане на бизнеса.


"Тоест парите ги има. И те могат бързо да се върнат оттам, откъдето са взети, за да не спре животът", обобщи той. Предложи в тази ситуация отново да се удължи кредитната ваканция и да се преразгледа моделът на ценообразуване на пазара на електроенергия.


Президентът Румен Радев все пак призова да не се иска "брутална намеса" на държавата в икономиката, защото това ще изкриви пазарните механизми и е връщане към други времена.


Бизнесът призова на енергийната борса да се заложи предимно на дългосрочни доставки, които би успокоило пазара и в момента вместо да се търгува основно в сегмента "ден напред". От ръководството на борсата призоваха за същото. Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов също предложи да се организират търгове с дългосрочна доставка.


Що е то енергийна бедност


Според служебния вицепремиер и министър на труда Гълъб Донев е наложително възможно най-бързо да се постигне обществен консенсус при дефиниране на енергийната бедност и освен това призова всички институции да предприемат адекватни действия при справяне с този проблем, чието решение не е по силата само на неговото министерство.


Според него е време да се въведат т. нар. социални тарифи. "Макар че в България имаме действащ механизъм и система за целево енергийно подпомагане през зимата на най-уязвимите социални групи с предоставяне на помощи, изцяло компенсиращи увеличението на цената на електроенергията, тази мярка не е достатъчна при сегашните ценови равнища на електроенергията и на другите енергоносители, като при тези равнища става наложително да се търсят и нови механизми", заяви той.


Според Гълъб Донев трябва да се разработи комплексен подход по отношение на ценообразуването и предоставянето на услуги, данъчното облагане, социалната подкрепа за определени категории потребители. "Това силно негативно отражение на динамиката на цената на енергоизточниците в контекста на сериозните проблеми в ЕС, свързани с енергийната бедност, която се увеличава, налага да се търсят решения със стратегически характер, които да са съобразени с общите цели и приоритети на европейската социална политика", заяви министърът.


Той напомни, че през последните 3 отоплителни сезона непрекъснато расте сумата в държавния бюджет, заделена за енергийни помощи като за започващият сега сезон, след актуализацията на бюджета, тя е 181 млн. лв., което е ръст от близо 43%. Помощта ще обхване над 300 хил. души и семейства, от които около 10% се отопляват на ток. От името на двата синдиката лидерът на КНСБ Пламен Димитров предложи да се замрази ръстът на въглищните емисии като се отложи затварянето им, а прагът на бедност да бъде ревизиран още тази есен, който според синдиката вече е 460 лв. при официално определен на 369 лв. за тази година. Освен това настоя минималната работна заплата да се вдигне на 700 лв. още от 1 ноември, а от януари - на 760 лв. Обяви и че до ноември държавата трябва да компенсира бизнеса за високите цени на тока, а до края на март помощи трябва да получават и домакинствата.

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Мораториум върху квотите за въглеродни емисии!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Българския бизнес вместо да напира да цица от печалбата на държавните предприятия, да се бори за отпадане на въглеродните квоти.

 4. 4 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Пленум направо да си направят, само гласуване не е престижно!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 5. 5 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Виденовата зима настъпва. И още след нея . Край няма да има. Но важното е да се говори само за Кови
  —цитат от коментар 2 на bta201082512


  +1

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Такова мъмрене ше им теглат на цените, немате си на представа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Единственото политкоректно решение е преминаване изцяло към ветрени мелници и фотоволтаици, работещи на лунна светлина. И забрана на мръсната руска АЕЦ "Козлодуй". А дотогава, познатото от недалечни времена изключване на тока за толкова, за колкото е необходимо. Населението и без това скоропостижно измира и скоро на никого нищо няма да е нужно.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  за мерки за справяне с високите цени на тока.
  🙈🙈🙈🙈🙈
  Равнис, мирно, и кръгом обратно към пенсионерскоте години на военен?
  Това е мярката!
  Енергоносителите се вдигат в световен мащаб, в европейски дори повече заради руските номера.
  Той щял да взема мерки?
  Какви мерки?
  Да помоли нежно Путин да намали цените, или Германия и Франция да не ползват газ и ток?
  Мерките трябва единствено дааа насочени към помощ за най-бедните да не измръзнат и да не умрат от глад.
  Другото се казва пазар.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Давайте по-чевръсто, де!

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Мораториум върху плащането на въглеродни квоти. Иницииране на дебат в ЕС, за размера и смисъл на тези квоти. Вместо това, тези внесоха план с 3 милиарда заделени за зелени идиотии и 0 лв. заделени за модернизация на конвенционалните мощности.

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":


  за мерки за справяне с високите цени на тока. 🙈🙈🙈🙈🙈Равнис, мирно, и кръгом обратно към пенсионерскоте години на военен?Това е мярката!Енергоносителите се вдигат в световен мащаб, в европейски дори повече заради руските номера.Той щял да взема мерки?Какви мерки?Да помоли нежно Путин да намали цените, или Германия и Франция да не ползват газ и ток?Мерките трябва единствено дааа насочени към помощ за най-бедните да не измръзнат и да не умрат от глад.Другото се казва пазар.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж


  Какво е виновна Русия, че евроидиотите преоборудваха повечето ТЕЦ-ове да консумират газ?!? Въглища в Европа има много, а газ НЕ!

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Какви по-сериозни мерки ще вземат точно, като нямат пари, а не могат да пипат бюджета? Единственото, което могат, с оглед на правомощията им, е да забранят износа на ток за определено време, тогава цената задължително ще спадне, но мярката никак не е пазарна.

 13. 13 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Бързо (незабавно) приемане на решение за 100% (сто процентово) безвъзмездно финансиране на индивидуални и групови фотоволтаични централи може би ще помогне малко за намаляване на енергийната ни бедност. Но да се направи така, че да не отиде всичката пара в свирката, демек у търговците на фотоволтаици. Знам как, ама здравите сили, нали такова..., здравия разум

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  Борисов: След това, което сами си причинихте, и аз не мога да помогна.

  [email protected]
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Във време оно токът струваше жълти стотинки. И даже по време на дефицит пак струваше жълти стотинки. "Сега са други времената и друг простора". Либерална демокрация е. "Десните" толкова я харесват и обичат. "Кого за таз прокоба да виним"? Който и да е виновен, не сме ние. Нас ни победиха и ние се предадохме. Топката е у победилите атлантици.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#10] от "stargate":

  Казваме се Киро и Асен,ние ще го правим вместо теб.
  Почини си.

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#9] от "Роси":

  12 години той показа че може да управлява, за 10 години доходите на работещите хора нарастнаха двойно.

  [email protected]
 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  "в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават във всекидневието си." - освен това САМО плащат, не произвеждат стойност, въпреки високата цена на тока. "Надценката" на всяка сметка да се заплати от печалбата на държавата, продаваща ел. ток.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Как така става така? Винаги някак "случайно" когато комунистите вземат властта цените винаги скачат. Дали ще е 90-те, следващото десетилетие или сега, нямат пропуск...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 20. 20 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Цените на енергоносителите се увеличават в световен мащаб, но няма логика цената да е различна за бита и за бизнеса. Това е незаконна манипулация на цените.

 21. 21 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":12 години той показа че може да управлява, за 10 години доходите на работещите хора нарастнаха двойно.
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Тя не е от работещите, не я интересува този факт.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на qkb03648726
  qkb03648726
  Рейтинг: Неутрално

  Снабдявайте населението с газени лампи - ето ти една подходяща мярка!
  Ако може от по-модерните - с огледалце.

 24. 24 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 784 Неутрално

  А защо да не се “размразят” спрените реактори на АЕЦ Козлодуй? Ако си спомням добре , имаше някаква клауза , която позволява това да се случи при кризисна ситуация. Така би се увеличило производството на евтина ел.енергия и в комбинация със другите мерки ще се облекчи натиска върху цената.
  Газа скъп , въглеродни квоти , високи цени на емисиите …..затова ми се струва удачен вариант.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#20] от "Lazarus":

  "Цените на енергоносителите се увеличават в световен мащаб"

  Според предишния коментирал сега в света управляват комунистите!

  До коментар [#19] от "1908":

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Проблема с тока е същия като с олигопола на мобилните оператори и хората плащат по по 30 и даже 50лв за телефон с по-широк план!
  Пуснете няколко АЕЦ до 5 години с пълна либерализация на търговията с ток за малките фирми и цените ще паднат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До сега трябваше да сте раздали безлихвени те кредити на гражданите за зелени енергийни проекти!
  Ама един си се търкаляше спалнята по гол гъз, а друг си ходеше на Шипка… и народа тъне в мизерия

 28. 28 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#10] от "stargate":

  С 3 милиарда лева ще се направят 2 гигавата фотоволтаици с батерии към тях. И директно може да се затварят първобитните тецове.

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Когато комунисти са на власт има само кризи.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Нали санираха един милиард!

  Е , сега няма нужда от топло , нали герберчета?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-силната мярка ще е режим на тока, както едно време - 3:1 или 3:2 или дори 3:3.
  Миналата седмица го направиха пробно в половин България.

 33. 33 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Енергоносителите се вдигат в световен мащаб, в европейски дори повече заради руските номера.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж

  Без да съм приятел на руснаците, ама те какво са ни виновни, че си гледат интереса? Търси се газ - предлагат газ, но вдигат цената. Кой ни е виновен на нас, европейците, че решаваме да се самоубием икономически и да си затворим базовите мощности, та да инсталираме перки и слънчеви панели? Ами като няма вятър, както тази есен нямаше? Ами като няма силно слънце, както цяла зима няма?
  Никъде в Европа не добиват шистов газ, забранено е даже да се говори за него - вреден бил. Холандците намалиха добива от огромното си находище в Гронинген, искат съвсем да го спират до няколко години, че било вредно. Съдът задължи Шел (най-голямата им енергийна фирма) да намали въглеродните си емисии до 2030 с 45%. Във Великобритания държавният секретар по бизнес, енергетика и индустриална стратегия (със звучното английско име Куази Куартенг) забрани разработването на две газови находища в Северно Море - вредно било. В Германия ще затваряли АЕЦ до 2025 и въглищните ТЕЦ до 2028. И много други подобни примери.
  И после - кой ни сра в гащите? Руснаците... добре.


 34. 34 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 884 Любопитно

  Няма да е лошо да се търси отговорност от хората плащали за Турски поток, да?
  Щото бизнесите ще фалират скоро, или ще вдигат цените яко.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  "Отбеляза обаче, че някои от мерките, например разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки пакети, не е дало очаквания резултат. "Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това", добави премиерът"?!?


  Остава и да не са "добри"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Във време оно на заплати от 120-150 лева, колко да ти струва токът? И на живот в постоянен дефицит за всичко, колко да ти струват битовите разходи? Ама не казваш, колко струваше автоматична пералня или телевизор от Корекома, а?

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#28] от "grigoo":

  До коментар [#10] от "stargate":С 3 милиарда лева ще се направят 2 гигавата фотоволтаици с батерии към тях. И директно може да се затварят първобитните тецове.
  —цитат от коментар 28 на grigoo


  Бихте ли ни казали, къде са успели да направят това, което описвате?

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#31] от "lxe12670340":

  Свободен пазар в енергетиката няма. Това е силно олигополизиран бизнес. Като с банките и телекомите.

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#30] от "strymski":


  Нали санираха един милиард!Е , сега няма нужда от топло , нали герберчета?
  —цитат от коментар 30 на strymski


  Санираха сгради за 4 милиарда! С тях можеше да сме построили още един ядрен реактор. Още повече, че беше произведен и платен.

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално
 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#28] от "grigoo":

  Нищо няма да правим. Вече платихме 2 милиарда за стиропор по панелките. И още 3 милиарда за Турско/Руски поток. Като изсипем още към 10 миарда за Белене и всичко ще е на шеС...!

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 268 Весело

  "Най-успешното" служебно правителство в историята на Република България ни върна 25 години назад във времето. Пълен провал, популизъм, лъжи. Инвеститорите избягаха, корабът потъва, промяната продължава хахаха...

 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#41] от "Petleshev":


  До коментар [#28] от "grigoo":Нищо няма да правим. Вече платихме 2 милиарда за стиропор по панелките. И още 3 милиарда за Турско/Руски поток. Като изсипем още към 10 миарда за Белене и всичко ще е на шеС...!
  —цитат от коментар 41 на Petleshev


  Не разбирам този Турски поток какво толкова ви пречи. Резервиран е за 17 години напред с гарантирани приходи. Ще се изплати. Да не говорим, че сега ако не работеше, няколко държави щяха да стоят без газ а борсовите му цени щяха да са доста нагоре.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#10] от "stargate":С 3 милиарда лева ще се направят 2 гигавата фотоволтаици с батерии към тях. И директно може да се затварят първобитните тецове.
  —цитат от коментар 28 на grigoo


  Да де, ама трите милиарда лева бяха похарчени от евроатлантика Бойко Методиев Борисов от Банкя, за да може Газпром да продава газ на Сърбия и Унгария!

 45. 45 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  От много време се чудя едно. Държавата притежава два атомни блока. Те отдавна са изплатени и произвеждат ток по 4-5 стотинки на киловатчас. Къде отива всичкият ток от АЕЦ? Защо държавата не започне приоритетно да продава тока от АЕЦ на българския бизнес и битовите клиенти, а ТЕЦ и ВЕЦ за износ? Защо евтиният ток се продава навън, а за България остава скъпият?

  Освен това може да се създадат на борсата отделни пакети с ток, но не като онези с 50 лв намаление. Пакети според размера и нуждите на компаниите - например малък завод да купи много по-малко количество елестроенергия от голям и на по-ниска цена, защото е ясно, че производството, оборота и печалбата на малкия завод са в пъти по-малки от тези на големия завод.

  Третият голям въпрос - какво стана либерализацията на ток за битовите клиенти? Защо в цяла Европа битовте клиенти могат да си поръчат ток от местен доставчик на определена цена за определен период на договора, а в България държавата и ЕРП-тата ти слагат пречки и хиляда спънки дори за един фотоволтаик на покрива да си сложиш... И както вече един колега писа - кога държавата ще дава частични субсидии или ще гарантира евтини нисколихвени заеми за покупка на фотоволтаични инсталации за битови и бизнес клиенти? Защо по тези изключителни важни въпроси се мълчи и никой нищо не предприема?

  Докато продължава великото енергийно мълчание и нищоправене, ще продължаваме да бъдем роби на ЕРП-та, на Ковачки, на Доган, на миризливи въглищни тецове. Уж се създаде свободен пазар за ток за бизнеса, създаде се борса. Кел файда? Борсата не само не намали стойността на тока, но я увеличи, защото някой нарочно изкривява пазара. Сключиха се договори за доставчици на ток за бизнеса. Някой имаше ли келепир от тая работа, освен енергийните олигарси?

  Чух онзи ден един "енергиен експерт", който каза, че България била държава, където много сме използвали електричество и затова цената на тока била голяма и търсенето също. Вицове на килограм. Ако бяхме нормална държава, в която да има своободен пазар на тока и всеки сам да си избира доставчик и цена, ако слагането на фотоволтаици на покривите беше свободно и лесно, нямаше да плащаме по 300-400 лв ток през зимата, дори с по два климатика в стая да се отопляваме.

  А какво ще гласува утре кабинетът? Нищо. Защото няма право да прави нови разходи без решение за актуалицазия на бюджета. Такава няма да има поне до Декември. Кабинетът няма пари, които да раздава. Аз знам какво ще гласува кабинетът - ще гласува решение на проблема в едно излечение:

  "Спасението на давещите се е грижа на самите давещите се."

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 46. 46 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Да забранят износът на цени под тези за българските потребители. Или вярата не им позволява?

 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#38] от "Petleshev":

  телекомите едно время бяха само 1 и ако чакахме сами да се сетят, какво да се прави както сегашните динозаври в енергетиката още щяхме да цъкаме на 33.6 модеми, дайлъп и дуплекси. сега са повече и е далеч по-добре положението, въпреки че пак е далеч от идеално

 48. 48 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Що е то енергийна бедност

  То е да си затвориш 3/4 от атомната централа и си замразиш строежа на нова. И 10 години по-късно палачинката да се обърне, и АЕЦ да ги обявят за "зелени".

  Вий чели ли сте "От ума си тегли" от А. С. Грибоедов? Не го знам какви гъби е ял тоз чивяк, ама убаво го е написал!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lou":

  "Защо в цяла Европа битовте клиенти могат да си поръчат ток от местен доставчик на определена цена за определен период на договора"

  Сърбал съм я тази попара! Не е по-евтин токът!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  А защо да не се “размразят” спрените реактори на АЕЦ Козлодуй?
  —цитат от коментар 24 на strymski


  Защото енергийната "независимост" на България е всъщност енергийна зависимост и никой няма да ти го позволи.

 52. 52 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Когато комунисти са на власт има само кризи.
  —цитат от коментар 29 на anonimnii


  Исторически Факт !

 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#23] от "qkb03648726":

  Снабдявайте населението с газени лампи - ето ти една подходяща мярка!
  🤣🤣🤣
  добра идея! И в силите на правителството!

  Това дали и каква инфлация ще има в България, и в частност какви ще са цените на газ/ток зависи от няколко неща, нито едно от които не е се влияе от бг генералитета и правителството.
  - проблемите в световното производство и доставки
  - политиката на американската, европейски и китайска централни банки
  - натиска от/над ОПЕК и Русия зажените на петрол/газ
  - как ще се развие балонът на жилищното строителство в Китай

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#48] от "sablezub":

  Не затвориха 3/4 от Козлодуй, а 40%. И въпреки това, около 1/4 от произвежданата електроенергия в България се изнася. НЕК я продава на цени около 1/3 от тази за българските потребители. Ако се построи Белене ще се изнася половината от произвежданата електроенергия. А цените за външните клиенти ще спаднат. За българските ще се увеличат.

 56. 56 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Да де, ама трите милиарда лева бяха похарчени от евроатлантика Бойко Методиев Борисов от Банкя, за да може Газпром да продава газ на Сърбия и Унгария!
  —цитат от коментар 44 на vassilun


  Ние откъде получаваме газ? От Марс ли? Даже направихме реверсивни станциите, за да може през потока и в посока Румъния да подаваме, точно на обратно спрямо досегашните украински доставки.

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Всъщност, санирането никак не е лоша мярка, при качествено изпълнена външна изолация и смяна на дограма на един стар апартамент спестяването от отопление е около 25-30 %, което никак не е за подценяване. Как обаче ние го направихме е съвсем друга работа - всичките пари идваха от държавата, а трябваше да има и самоучастие строителство по ЗОП с цени, завишени поне с 50 %, бавно и некачествено, а трябваше да се прави от малки и средни фирми и т.н. и т.н.
  Да видим в плана за възстановяване ще има ли промяна в начина, но като човек, който се занимава със строителство и ремонти, искам да ви уверя, че поне 30-40 % от отоплението на старите жилища в България буквално излита през прозорците.

 58. 58 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Йорданка вече обяваи че и столичният електротранспорт ще получи държавна помощ, като че ли столичани не могат да понесат 2лв. билет.
  Премиера да бъде така добър да изсипе пари и за всички други електротранспорти във всички български градове. Освен това и по няколкостотим милиона за инвестиции, по примера на метрото столично!

 59. 59 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#53] от "Таралеж":


  До коментар [#23] от "qkb03648726":Снабдявайте населението с газени лампи - ето ти една подходяща мярка! 🤣🤣🤣добра идея! И в силите на правителството!Това дали и каква инфлация ще има в България, и в частност какви ще са цените на газ/ток зависи от няколко неща, нито едно от които не е се влияе от бг генералитета и правителството.- проблемите в световното производство и доставки- политиката на американската, европейски и китайска централни банки- натиска от/над ОПЕК и Русия зажените на петрол/газ- как ще се развие балонът на жилищното строителство в Китай
  —цитат от коментар 53 на Таралеж


  Стига глупости! Ако имахме дългосрочни договори за доставка на Газ и щяхме да сме с други цени! Много неща в енергетиката зависят от решенията на правителството.

 60. 60 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Навсякъде в ЕС цените скачат, но няма национална драма.
  —цитат от коментар 50 на lxe12670340


  Няма, щото ората са подготвят! Ето в Германия Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (Федералната служба за защита и помощ при аварии) показва какво да са прави, като ви изключат тока и спрат газа! Или като СИ СПРЕТЕ тока и газа, щото вий скъпо!

  Те: https://twitter.com/BBK_Bund/status/1443516558232461314

  А нашето "Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи” нема твитер и не ни образова да се запасяваме със саксии и свещи, та затуй и националната драма!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Защо държавата не започне приоритетно да продава тока от АЕЦ на българския бизнес и битовите клиенти, а ТЕЦ и ВЕЦ за износ?
  —цитат от коментар 45 на Lou


  Защото това е социализъм.
  Капитализъм е когато само "лицензирани" (демек наши) търговци могат да изкупуват от АЕЦ-а и да го продават на "свободния пазар", тоест на който предложи най-висока цена. Ако държавната АЕЦ пък има право да избира на кого да си продаде енергията, това пак не би било "пазарно".

 62. 62 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Борисов: След това, което сами си причинихте, и аз не мога да помогна.
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  ++++++++++++

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  В сряда кабинетът ще гласува мерки заради високите цени на тока
  ===================================
  Браво! Това несъмнено ще реши проблема с цената на тока.

 64. 64 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#48] от "sablezub":Не затвориха 3/4 от Козлодуй, а 40%. И въпреки това, около 1/4 от произвежданата електроенергия в България се изнася. НЕК я продава на цени около 1/3 от тази за българските потребители. Ако се построи Белене ще се изнася половината от произвежданата електроенергия. А цените за външните клиенти ще спаднат. За българските ще се увеличат.
  —цитат от коментар 55 на 1107


  Е, а ти как я мислиш? Капитализъм се вика туй и пазарна икономика! Продава се там, дето е скъпо! Туй не ти е по комуняшко да я няма дългата дясна ръка на пазара!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 65. 65 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Навсякъде в ЕС цените скачат, но няма национална драма.
  —цитат от коментар 50 на lxe12670340


  Затова ли всички министри в ЕС се чудят какво да правят, а германците са настръхнали?

 66. 66 Профил на nikolai1982
  nikolai1982
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Бутат ни насилствено към създаване на комуни .
  Може би така ще бъдем свободни и енергийно независими .
  Ето и описанието на термина комуна -

  Комуната е доброволна общност на хора, живеещи заедно и споделящи общи идеи, интереси, собственост, ресурси, власт, а понякога също работа и доходи.

  В допълнение към комуналната икономика консенсусното взимане на решения, нейерархичните структури и екологичният начин на живот се превръщат в ключови принципи за много комуни.

  Андрю Джейкъбс от „Ню Йорк Таймс“ пише, че „противно на популярните заблуди повечето комуни от 1990-те години не са убежища на свободната любов за децата на цветята, а добре организирани, финансово платежоспособни кооперации, в които прагматиката, а не психеделичността, владее деня“.[1]

 67. 67 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 884 Любопитно

  В годините на икономически растеж един бинес не заговори че трябва да помогне на държавата??

  Евроатлантида
 68. 68 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  В годините на икономически растеж един бинес не заговори че трябва да помогне на държавата??
  —цитат от коментар 67 на sa6


  "Държавата" това са хората, която я съставляват. В този смисъл много бизнеси помагат на много държавни служители.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#56] от "stargate":

  "Ние откъде получаваме газ? От Марс ли? Даже направихме реверсивни станциите, за да може през потока и в посока Румъния да подаваме, точно на обратно спрямо досегашните украински доставки."

  Лъжа! БанкЯнският пАток е чисто транзитен газопровод! Няма никакви отклонение за България! Това тоди и Теменужката си го призна! Ние сега получаваме газ от турски поток!

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#64] от "sablezub":

  "Капитализъм се вика туй и пазарна икономика!"

  Нинова, ти ли си? Демокрациата ви отне много, нали? :-)

 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#34] от "SEAL":

  "Няма да е лошо да се търси отговорност от хората плащали за Турски поток, да?
  Щото бизнесите ще фалират скоро, или ще вдигат цените яко."
  ============
  И за спрелите Южен поток.
  Ама онзи, презморския, умря. Пък тукашния ще измисли нещо за българо-американската дружба.

  Еретик
 72. 72 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Никак не съм доволен от позицията на Радев. Човека го каза много ясно - ние произвеждаме ток, а борсовите спекуланти го купуват за чуждо потребление, те имат възможност да компенсират производителите си, ние нямаме. Защо предприятията ни да фалират заради идиотската наредба на ЕС за либерализиран пазар?

  След като никой не мисли за нас, то ние трябва да мислим за себе си! Радев трябва да се бори за нашите интереси, а не да се позовава на споразумения подписани от престъпници. Всички виждаме, че спекулантите и банките печелят от въглеродните емисии, защото са ги изкупили на ниски цени. Изходът е да спрем да плащаме рекета на банките с емисиите и да приемем решение да продаваме само излишната електроенергия! 90% регулиран енергиен микс и 10% за износ.

  Радев е крайно време да започне да се опълчва срещу чуждестранните грабители, като Орбан. Или държавата ще продължи да се обезлюдява, особено като затворят стотици средни и малки предприятия!

  Нека Радев да обясни къде отиват безценните помощи, които помогнаха на няколко човека да си напълнят чекмеджетата с кюлчета. Мерси за такава солидарност, ЕС налива джобовете само на нашите олигарси, не ни е необходима такава помощ!

  Още нещо, не може да се продава кон за кокошка, затваряш централите от маришкия басейн с обща стойност на въглищните запаси за 200 - 300млрд. Фирмите които работят там, техниката и работните заплати за 30г напред са още 200-300млрд, за да можеш да получиш едни мизерни 60млрд Е и то половината ще са пак по чекмеджетата на Доган и Тиквата? Управляват ни хора с пилешки мозъци!

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Хем кризата била световна, хем в доста европейски държави тока е значително по-евтин. Ама там си нямат Радев да ги поведе към демокрация. То и при нас докато не зависеше нищо от него беше добре.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Аз като малко по-прост да попитам все пак. Цените на емисиите не са се променили последните 2 месеца. Токът от ТЕЦ-овете казахме че излиза на около 200 лв с включени емисии. Имаме ток от ВЕИ, имаме и от АЕЦ. Е емисиите ли го докараха до 49 стотинки без ДДС, без таксите за пренос, мощности и не знам си още какво за фирмите не на последна инстанция. Явно търговците си го житкат на двойна цена и се правят на ощипани от зелените политики.

 76. 76 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Радев не може да заема антибългарската позиция, че видите ли ние сме били подписали за зелена сделка и трябвало да изпълняваме. Това е робски манталитет, не може да изпълняваш когато хиляди хора са застрашени да останат без работа. Абе инициирай поне дебат в ЕС, покажи, че си направил всичко възможно да защитиш държавния интерес. Това е едно мекотело подобно на Тиквата " Ами каквото кажат началниците"

  Началниците не те пощадиха 15г.

 77. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":Хем кризата била световна, хем в доста европейски държави тока е значително по-евтин. Ама там си нямат Радев да ги поведе към демокрация. То и при нас докато не зависеше нищо от него беше добре.
  —цитат от коментар 73 на m17


  Лъжа! Типично за гербер - лъже като вожда си!

  Дайте данни в кои европейски държави тока е значително по-евтин!

 78. 78 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Радев не може да търси проблема в България при положение, че всички му казват, че свободния пазар определя цените, тоест спекулантите!

 79. 79 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  Оставка, некадърници!
  —цитат от коментар 74 на Alarmstufe Rot


  Закъснял си! Трябваше да скандираш това през лятото на миналата година! :-)

 80. 80 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 244 Весело

  Докога всички на държавата бре? Или на парета от Европа? Докога бре?

 81. 81 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#73] от "m17":

  Радев е виновен за сегашната криза, така ли? Ей, а ти си един от сравнително грамотните....

 82. 82 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Келеша Пеканов, като е икономист, сметнал ли е загубите, които държавата ще понася за всяка година в която не работят въглищните ни централи, заедно с унищожената за скраб техника и работни заплати? И да предостави сметката на еврочиновника.

 83. 83 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Абе какви мерки. То няма да останат фирми.
  При 200лв ток викахме "ужас" сега при 500 не знам какво е
  ..а не му се вижда и края

 84. 84 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Весело

  Ще, ще, ще, ще........

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 85. 85 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  за мерки за справяне с високите цени на тока. 🙈🙈🙈🙈🙈Равнис, мирно, и кръгом обратно към пенсионерскоте години на военен?Това е мярката!Енергоносителите се вдигат в световен мащаб, в европейски дори повече заради руските номера.Той щял да взема мерки?Какви мерки?Да помоли нежно Путин да намали цените, или Германия и Франция да не ползват газ и ток?Мерките трябва единствено дааа насочени към помощ за най-бедните да не измръзнат и да не умрат от глад.Другото се казва пазар.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж


  Ганьо пак е най-умен. В целия ЕС вземат мерки, като компенсират част от еисоките разходи за енергия, само феновете на големия Барбас Ганьос командват равнис мирно, никакви помощи.

 86. 86 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#72:"otrqdnik" ] ...Още нещо, не може да се продава кон за кокошка, затваряш централите от маришкия басейн с обща стойност на въглищните запаси за 200 - 300млрд. Фирмите които работят там, техниката и работните заплати за 30г напред са още 200-300млрд, за да можеш да получиш едни мизерни 60млрд Е и то половината ще са пак по чекмеджетата на Доган и Тиквата? Управляват ни хора с пилешки мозъци![/quote]

  ...и тези мизерни 60Млрд са заеми дето трябва да се похарчат по програми с "равнопоставеност на хората от ЛГБТ"; с нулев въглероден отпечатък, субсидии за Теслите на някой тарикати и пр идиотии.

 87. 87 Профил на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей
  Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей
  Рейтинг: 200 Весело

  Абсурд някакъв...
  "Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това", добави премиерът.

  Мерките добри, ама за някакъв друг пазар и потребители.

  Дай да запеем „Изправи се гора от стомана“ и да направим по няколко лицеви опори.

 88. 88 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  Всичките им мерки ще са краткосрочни. Големият им проблем е как да добутат до изборите, без да се омажат до ушите.

 89. 89 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#50] от "lxe12670340":

  "Еенргийната стратегия на ЕС е дългосрочна и правилна и мнозинството европейци, същите тези които се вкасинираха на 80-90%, стоят зад нея."

  Видяхме ги колко стоят. За няколко цента екоданък върху горивата франсетата за малко да катурнат Макарона.

 90. 90 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#33] от "Камен":Малоумна логика.
  —цитат от коментар 50 на lxe12670340

  Браво! Кой мъдрец беше казал "Когато аргументите се изчерпат, започват обидите"
  Вместо да обориш какво съм казал, започваш с епитети - добре. Да видим кое е малоумно - това, което аз съм написал, или това, което европейците направиха сами на себе си. Ето няколко примера:
  https://www.reuters.com/business/energy/dutch-confirm-plan-end-gas-production-groningen-next-year-2021-09-24/
  https://industrialnews.co.uk/uk-regulator-rejects-shells-plans-to-develop-jackdaw-gasfield/
  https://www.dw.com/en/germany-shuts-down-atomic-plant-as-nuclear-phase-out-enters-final-stretch/a-51845616

  Това са от три различни държави - Холандия, Великобритания, Германия. Но от всичките могат да се дадат подобни примери. После руснаците ни били виновни, че не ни пращали достатъчно газ за тази зима и го били вдигнали.

 91. 91 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Ще направят ленински декрет:
  Електрификация и гьотференизация- цел на всеки ортодоксален комунист.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Без да съм приятел на руснаците, ама те какво са ни виновни, че си гледат интереса? Търси се газ - предлагат газ, но вдигат цената.
  —цитат от коментар 33 на Камен


  Не, че нещо, ама ... не руснаците вдигат цената.
  Цената е борсова. И я "вдига" Азия. Затова газът "тече" натам. И американският също, затова и няма доставки от там за Европа.
  Русия си изпълнява договорите. Каза го Меркел, проскърца го и ЕК.
  По тръбите - за $300. Това за Германия.
  Нашата "глътка" азерски също е по "старата формула" - вързаната с петрола.
  А на борсите ... там Европа се надцаква с Азия!
  Когато тук цената беше $900-$1000, в Азия беше $1300-$1400.
  И се оказа, че Европа не може да се "държи крак" в надпревара с Азия.
  А и беше достатъчно тъпа да си поизцоца хранилищата и да се прави на тарикат до последно да поръча доставки. И се нахендрихме сами, както се казваше - с двата крака!

 93. 93 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1821 Весело

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Дрогаре освен да вдигнете великая октябрьская друго не виждам... Да свалите омразните капиталисти. Oh wait...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Абсурд някакъв..."Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това", добави премиерът.Мерките добри, ама за някакъв друг пазар и потребители.Дай да запеем „Изправи се гора от стомана“ и да направим по няколко лицеви опори.
  —цитат от коментар 87 на Остап Бендер


  Бе и на него не му е лесно.
  Все пак е служебен премиер, как да напцуе в прав текст брюкселските залета, че са пълни индоктринирани идиоти "с картечница".

 95. 95 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#69] от "vassilun":

  До коментар [#56] от "stargate":"Ние откъде получаваме газ? От Марс ли? Даже направихме реверсивни станциите, за да може през потока и в посока Румъния да подаваме, точно на обратно спрямо досегашните украински доставки."Лъжа! БанкЯнският пАток е чисто транзитен газопровод! Няма никакви отклонение за България! Това тоди и Теменужката си го призна! Ние сега получаваме газ от турски поток!
  —цитат от коментар 69 на vassilun


  Явно си повярвал на другарите от Дневник, които го написаха това в статия. Само че отклонения си има и газопроводът си е вързан към нашата газопреносна система. Както написах, даже направихме станциите реверсивни към Румъния, откъдето до скоро само получавахме газ.

 96. 96 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1821 Весело

  До коментар [#24] от "strymski":

  Те да не мислиш че стоят във фризера, ммм? И само трябва да ги размразиш? Аве туй да не са краставици? А поддръжка? А проверка? За атмни централи проверките са двойни...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 97. 97 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1821 Весело

  До коментар [#34] от "SEAL":

  Туй ",да" е на савецки? На Български имаме "нали". Понял?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 98. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  А защо да не се “размразят” спрените реактори на АЕЦ Козлодуй?
  —цитат от коментар 24 на strymski


  Стига простотии, бе Мимета!

  Това не ви е гасиш бойлера - пускаш бойлера ...

 99. 99 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#95] от "stargate":

  "Само че отклонения си има и газопроводът си е вързан към нашата газопреносна система."

  Лъжа! Долна герберска лъжа! Повече нямам какво да си кажа с един лъжец!

 100. 100 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ганьо льо фури от льо балкан":

  Докога всички на държавата бре? Или на парета от Европа? Докога бре?
  —цитат от коментар 80 на Ганьо льо фури от льо балкан


  Енергетиката е стратегически отрасъл за всяка държава. Странно е, че такъв виден западен либерал не го разбира това простичко нещо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK