Строителите искат да може да индексират цените си и след сключен договор

Строителите искат да може да индексират цените си и след сключен договор

© Цветелина Белутова, КапиталЦените на строителните материали са се повишили между 30% и 100% от началото на пандемията, а изпълнителите на обекти по договори с държавата нямат възможност да калкулират това. По тази причина браншовата им организация е поискала среща с премиера Стефан Янев, обяви пред БНР Любомир Качамаков, председател на Областното представителство - София, на Камарата на строителите в България, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия.


Обясни, че за разлика от строителите на жилища, които залагат такива условия в договорите си с клиентите, това е невъзможно по договорите за изпълнение на проекти, по които контрагент е държавата. Даде пример с обектите, съфинансирани от ЕС, при които отнема години процедурата от избора на строител до реалното започване на изпълнението. Договорът е сключен миналата година, а изпълнението заради административните процедури ще започне след две. За това време цените на материалите са се променили много в конкретния случай, обясни Качамаков.


В България липсват механизми за индексация на договорени вече цени.


Любомир КачамаковДопълни, че в старите страни от общността този въпрос е нормативно уреден отдавна, а в други като Румъния има постановление на правителството от лятото, което позволява ценови корекции и при подписани вече договори. Обясни, че за бъдещи проекти очевидно трябва да се напише методика за индексация, но по-голям е проблемът със завареното положение.


В допълнение на този проблем все повече строители търсят реализация в чужбина заради по-доброто заплащане, каза Качамаков.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Схема за източване? Ами напролет като паднат цените, ще има ли индексация надолу?

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Яко, даваш договор на изкуствено ниска цена и печелиш, а после си индексираш парите и народеца плаща като поп. То не, че на нашите пишман строители им се е налагало да печелят някога договори в реална конкуренция. Или да строят качествено и бързо.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Защо не оставим "невидимата" ръка на пазара да свърши работат?! И без това много се строи заради самото бетониране.

 4. 4 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 619 Неутрално

  А ако бяха паднали цените наполовина, щяха ли да направят отстъпка за това? Като всяка иконимическа дейсност и тази носи рискове и несигурности, просто в България строителите не могат да губят! Трябва винаги да са на печалба!

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  Лесно е.
  Да си върнат авансите и след това да предоговорят всичко.

  подпис
 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Весело

  хахаха!

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  А ако бяха паднали цените наполовина, щяха ли да направят отстъпка за това? Като всяка иконимическа дейсност и тази носи рискове и несигурности, просто в България строителите не могат да губят! Трябва винаги да са на печалба!
  —цитат от коментар 4 на silverman


  С банките е същото. С голяма гордост държат да ни уведомяват за огромните печалби в банковата система, докато хората са драни с кожодерски такси за какво ли не, без аналог в нормалните държави. Това под благосклонния поглед на регулатори, БНБ и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно
 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Че какъв им е проблемът на строителите?
  Всяка оферта има определени условия и валидност. Да пишат, че цените са калкулирани при еди какви си цени на стоманата и петрола на международните пазари и при 5% промяна ВСЯКА страна да има право да индексира сумите. Това е стандартна практика.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  "в други като Румъния, има постановление на правителството от лятото, което позволява ценови корекции и при подписани вече договори. "

  Кеф.
  А още по-важно е корекциите да могат да се правят много много пъти.
  Ако е само една корекция и пропуснат срока, после какво ще правят.

  подпис
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Весело

  "за бъдещи проекти очевидно трябва да се напише методика за индексация, но по-голям е проблемът със завареното положение." - к`во ли да кажат гражднанята, дет броят на зелено, а после до червено още и още? Как така всички бизнеСМЕНИ отправят вопли към държавата когато се случи случка, а иначе така работят всички по веригата, че са забравили какво е пазар, договор, срок? Сложно и скучно, но пък разсеяно за евентуален спад на материалите и нЕква корекция.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  А после дали банките няма да поискат индексиране на лихвените проценти по ипотечните кредити?

  Евроатлантида
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  "в други като Румъния, има постановление на правителството от лятото, което позволява ценови корекции и при подписани вече договори. "

  Не ни стига само опитът на българските измамници. Искаме и опитът на румънските измамници. Наистина румънците не са за подценяване. Десетки телефонни измамници зарибяваха пенсионерите като се обаждаха с мобилни телефони от Румъния.

  подпис
 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":

  Интересно какво ще каже шефа ако отида и му кажа "пич, верно че подписахме договор, ама за този месец искам с 20% по-висока заплата, понеже бензина поскъпна..."

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  "В допълнение на този проблем все повече строители търсят реализация в чужбина заради по-доброто заплащане, каза Качамаков."

  Няма лошо! Милиони българи намерихме реализация в чужбина заради по-доброто заплащане. Нека и строителите намерят такава реализация! Нека там си индексират както си поискат цените!

 16. 16 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#14] от "sa6":
  ++++++
  Ако ще правим индексация трябва да е на всичко (включително и заплати)

 17. 17 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  В момента в който строителя приеме поръчката да се хеджира или да си вземе застраховка срещу поскъпване на материали горива и т.н.
  Или да си калкулира в цената потенциалното увеличение на цените.

 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  А сега сериозно: има си Закон за Задълженията и Договорите, според който всяка от страните може да го развали, като обезщети другата със съответните неустойки.

  Евроатлантида
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Весело

  Рекет и на ГЕРБ....Искат да строят без документи , без разрешителни , с анекси ...които изменят договора !!

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#18] от "sa6":

  Да де ма в бойколандия обезщетението за двете марици е повече отколкото две нови централи при сегашни цени.

 21. 21 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Щом даден строител е спечелил от щедрите ни държавни поръчки, да си договори материалите веднага ако цената на поръчката е фиксирана.
  Ние данъкоплатците ли сме виновни, че са поели риска да не осигурят материалите веднага, а евентуално да ги купуват прескъпо в бъдеще.
  Ако им де позволи такова индексиране, ще поемат този риск за наша сметка, с ние никога няма да знаем колко ще ни излезе даден проект!
  Да не говорим, че двойни цени на материалите от “правилния” доставчик им е от основните методи на източване на държавните и ЕС проекти.

 22. 22 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Прави са Гербаджите ,махнете парите,договорите .
  Всичко в стока,натура и всеки да работи колкото може,магазините отворени,всеки си взима според нуждите...

 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  А после дали банките няма да поискат индексиране на лихвените проценти по ипотечните кредити?
  —цитат от коментар 12 на sa6


  масата от ипотечните кредити не са с фиксирана лихва. Поне за една банка в сектора разликата между фиксиранат и нефиксираната е 1,75% (2,25 или 4,00) и човек избира дали да играе срещу това дали ЕЦБ ще вдигне лихвата или не. При плаващата лихва е 2,25+основната лихва, но не по-малко от 2,25% - т.е. 2,25% е надбавката. Не по-различно е в Германия, там банките теглят кредити на отрицателни лихви и ги дават за ипотеки на 0,8-1% (но фиксирани за първите 10 години, след това каквото стане - нов процент от банката или рефинансираш другаде, или изплащаш до край)

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Прави са Гербаджите ,махнете парите,договорите . Всичко в стока,натура и всеки да работи колкото може,магазините отворени,всеки си взима според нуждите...
  —цитат от коментар 22 на Atanas Yankov


  парите са начин държавата да прибира от благата. При едно разменно стопанство какво да прави държавата? Да взема 10кг чушки от производителя и да се опитва да ги раздава на служителите си за заплати?

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Пак лъжат. В договорите има цени за труд и цени за материали и нищо не им пречи да си сключат договорите със съответните клаузи. Търсят си вратички да мамят.

 26. 26 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#24] от "alabalko":

  Мисля че колегата беше саркастичен.

 27. 27 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Материалите поскъпват в момента - факт. А като дойде момент за корекция надолу дали ще си индексират и договорите надолу или ще е като цената на водата - едно и също качество за сметка на в пъти по-висока цена спрямо преди 10 години?!

 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Егати нахалството! Като сключваш договор и определяш цена, бъди готов и да следиш пазара и, ако е необходимо, да закупиш необходимия запас. От къде на къде купувачът/възложителят трябва да споделя бизнесрисковете ти?

 29. 29 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 493 Неутрално

  ... искам, искам и така заспивам (Милена Славово)... що за простотии чета в Дневник. Има си "форсмажор" и "търговски риск". Нали така - който го е страх от мечки, да ... гледа зайци ;-)

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  А какво направиха с авансово взетите суми. Не купиха ли от евтините материали. То и без това в тези цени е заложено многократно повишение, което даваха, като рекет. Сега няма да дават и ще се вместят в цените.

 31. 31 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#1] от "alabalko":

  Зависи от регламента (липсващ). Предложеното е разумно

  От идиоти отговор не чакам
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#1] от "alabalko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Фирмите , работещи в сферата на строителството у нас са едни от най- наглите , когато става дума за рисуване на цените.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Винаги всичко е за сметка на данъкоплатците-потребители у нас.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Любопитно

  До коментар [#14] от "sa6":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Плюс цените на храните в магазините, парното, тока,газа.......

 35. 35 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Интересно какво точно е мислил даден строителен предприемач, като е кандидатствал за определена поръчка! Ако той сам не си е направил сметка за приходи и разходи, ако не е способен да прецени колко, какви и с каква стойност материали са му нужни, ако няма капацитет да претегли риска и да го поеме или да си остави съответни буфери, заедно със застраховки, ако и на всичкото отгоре не е подписал читав договор, а даже и не се е поинтересувал единственият му възложител (държавата) дали има въобще средства в бюджета, то кой точно трябва да се чувства виновен сега и да се грижи за загубите или невъзможността на строителя да изпълни договореното? Ако има спор, претенции, недоволство - има си съд, действай! В крайна сметка не всеки е роден за бизнесмен и предприемач.

 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Това е част от търговския риск. Като знаеш, че отнема време между кандидатстването, сключването на договора и получаването на парите си предвиждаш застраховка в цената, а и да ме прощават ама и фютчърсна търговия. Аман от договори за без пари и после анексите минават без обществена поръчка, а и като нямаш валяк, а строиш път значи правиш консорциум, а не да даваш на подизпъшнители, на които после не плащаш.

 37. 37 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 776 Весело

  Малко ли крадат сега?
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Нали повече няма да се краде?
  Поне това обещават ДеБъ, Кирчо и Ко.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 38. 38 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 776 Весело

  Че какъв им е проблемът на строителите?Всяка оферта има определени условия и валидност. Да пишат, че цените са калкулирани при еди какви си цени на стоманата и петрола на международните пазари и при 5% промяна ВСЯКА страна да има право да индексира сумите. Това е стандартна практика.
  —цитат от коментар 9 на мики маус


  Явно нямаш представа как се работи с Обществените поръчки.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 39. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Че какъв им е проблемът на строителите?Всяка оферта има определени условия и валидност. Да пишат, че цените са калкулирани при еди какви си цени на стоманата и петрола на международните пазари и при 5% промяна ВСЯКА страна да има право да индексира сумите. Това е стандартна практика.
  —цитат от коментар 9 на мики маус


  Не са ли тези фирми дето са получили аванси за закупуване на материалите СЕГА за да ги ползват след две години? Или по-точно тези строители на автомагистрала Хемус

  Сам съм, други няма...
 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Очевидно повечето коментиращи никога не са строили. Имам опит като участник в строителството на блока, в който живея. Той бе строен 5 години, като грубият строеж с покриване с керемиди и измазаване отвън продължи 3 години. Как да купиш строителните материали авансово и да ги складираш.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Няма методика. Инвеститорът и строителят сядат на една маса и изготвят "Анекс" към договора... Не може строителят произволно да си индексира видовете работи. Едно време за държавните обекти имаше ЕТНС- та. Единни струдови норми в строителството. Там се пишеше всеки вид работа по количества и цени. Така се знаеше всеки вид работа колко струва... Тези норми могат пак да се направят и постоянно да се осъвременяват. Така може да се проверява всичко и да се види къде са изхарчени държавните пари,тоест нашите пари на всички данъкоплатци. Така ще се правят и проектите,с които да се доказва колко пари са необходими за завършването на даден обект. Само,че така няма да има 20 % комисионни и да се пълнят нечии чекмеджета.

 42. 42 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "В България липсват механизми за индексация на договорени вече цени."

  В строителството не са само фирми на Шиши,миши, Боковите авери...Има и много малки, средни, семейни и др. които са ощетени

 43. 43 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Развалят договорите, плащат неустойките и всичко се оправя.

 44. 44 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 776 Весело

  Малко ли крадат сега?
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov

  Нали повече няма да се краде?
  Поне това обещават ДеБъ, Кирчо и Ко.
  —цитат от коментар 37 на Родолюбец


  Явно не сте съгласни с горното.
  Жалко. Значи и при Де Бъ, Кирчо и Ко също ще се краде.
  А какви надежди имаше-е-е-е!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Явно нямаш представа как се работи с Обществените поръчки.
  —цитат от коментар 38 на Родолюбец


  Аз имам опит с ОП. Работи се на цени 3-4 пъти по-високи от пазарните. В тях влизаха и рушветите вероятно. Който искаше да си санира къщата по времето на голямото саниране, не можеше да намери майстори, защото майсторите отказваха да работят за 50 лева на квадрат при положение, че държавата им плащаше 200-300.

 46. 46 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  А робите им по прованса ще може ли да си индексират заплатите след сключен договор, или само цените на дубайските любовници ще се вдигнат?

 47. 47 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "мики маус":

  Е да,но така няма как да спечелят фиктивната обществена поръчка...

 48. 48 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#38] от "Родолюбец":

  Пет пари не давам за ЗОП и фирмите сключили договори по него! Да ги изпълняват или да ги прекратяват като не км изнася!

  В нормалния бизнес сключвщият договор предвижда клаузи за калкулиране и ограничаване на рисковете - бизнес, политически, валутни, суровинни. Като те е страх, сключваш краткосрочен договор и толкоз!
  Кьорав карти не играе!

 49. 49 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сатана Ликующий":

  Ако не ти изнася си намираш друга работа. Всеки бизнес си има рискове. И мен не ме кефи увеличението на бензина, при условие че работата ми е на 80 км разстояние и пътувам всеки ден. Но шефът не иска да ми увеличи заплатата, само защото бензинът се вдигнал. Или се местя да живея по-близо, или си търся друга работа, това е положението. Риск печели, риск губи.

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#1] от "alabalko":Зависи от регламента (липсващ). Предложеното е разумно
  —цитат от коментар 31 на chudomor


  Само изглежда такова. Защото при провеждането на конкурса печели някой "наш" човек, който дава нереално ниска цена. И после, къде с допълнителни споразумения за допълване на заданието, къде с предоговаряне заради променени цени на суровините, докарва цена надвишаваща два пъти реалната, че да има печалба и за него и за тоя дето провежда конкурса и дори да остане за този, дето ще проверява как се спазва закона за обществените поръчки.

 51. 51 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":Интересно какво ще каже шефа ако отида и му кажа "пич, верно че подписахме договор, ама за този месец искам с 20% по-висока заплата, понеже бензина поскъпна..."
  —цитат от коментар 14 на sa6


  Ако се съберем целя колектив и му го поставим като проблем, ще се замисли

 52. 52 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Значи аз като плащам на зелено мога да си нося риска. Нека и фирмата като взема парите предварително също да си носи нейния.

 53. 53 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#12] от "sa6":

  Това не е въпрос. Всеки който помни лихвите от 2008 знае отговора.

 54. 54 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "В България липсват механизми за индексация на договорени вече цени."

  Нали точно за това са договорите, бе, мух***вци!!!

 55. 55 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  90% от коментарите са на лаици, които си нямат никакъв хабер от договори и цени!

  До сега не се е налагало такава индексация, понеже инфлацията беше около 1%, ЕЦБ затова раздаваше мангизи на банките снулева лихва, за да диснела инфлацията над 2%!

  Да, но от миналата година инфлацията галопира с темпове над 30% на годишна база! И точно сега е моментът строителните фирми да поискат тази тъй наложителна индексация!

  А иначе вие тук си губете времето в обвинения на политическа основа , просто не ставате за дискусия на ниво!

  ДБ: Време е да спечелим България
 56. 56 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 397 Любопитно

  Очевидно повечето коментиращи никога не са строили. Имам опит като участник в строителството на блока, в който живея.....
  —цитат от коментар 40 на Сатана Ликующий

  Поредния невежа.."Участник в строителство..." Брат ми строи къщи от 17 г. в и около София.Аз не разбирам и за това не се занимавам с това,но си има таблици, договори и посредници!Сключва се договор на за изкоп, кубици пръст за изнасяне,договор за материал и т.н. и т.н. НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕНИ!До дата!Няма "ама Китай вдига,Германия отказва..."Има си неустойки и клаузи в самите договори.Всеки подписал си тегли - и стоителя,и собственика, ако е достъчно глупав да НЕ Е ЧЕЛ ВНИМАТЕЛНО договора!...Много мърша и невежи има в тая жалка страна..То и за това София се напълни с НЕОБИТАЕМИ сгради.

 57. 57 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Хах! Да не се минат случайно. Договрът е документ, очератаващ правата и задълженията на всяка страна. Как ще им дадат право на дерогация? Тия чуват ли се?

 58. 58 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#30] от "Роси":

  Купиха нови еС-класи и Поршета

 59. 59 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#28] от "ivanpopov":

  То даже не става въпрос за споделяне, а изцяло прехвърляне на риска.
  Много бизнеси в България са свикнали да работят така в условията на един или друг вид протекция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK