Бизнесът и синдикатите се разбраха с премиера за енергийните помощи за бизнеса

Бизнесът и синдикатите се разбраха с премиера за енергийните помощи за бизнеса

© Велко АнгеловБизнесът и синдикатите договориха с премиера компенсации за фирмите заради високите цени на тока. Финансовата помощ трябва да бъде изплатена със задна дата от месец юли и отразена в октомврийските сметки в началото на ноември, съобщи БНР.


Работодателите настояха за компенсация в размер на 75% от надвзетите суми, изчислени от разликата между цената на борсата и прогнозната пазарна цена на енергийния регулатор. За целта ще са необходими по 150 млн. лв. месечно.


Ангажиментът бе поет след национален протест пред Министерския съвет, който блокира центъра на София за три часа по обяд днес.
Очаква се решенията да бъдат окончателно разписани най-късно до заседанието на правителството утре.


Протестът на бизнеса и синдикатите съвпадна с деня, в който бе поставен поредния рекорд в цената на електроенергията на свободния пазар - 482 лева за мегаватчас.


Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал предупреди, че рекордната цена на електроенергията засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Според него този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK