Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат, отколкото да ни затворят

Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат, отколкото да ни затворят

© Юлия ЛазароваВъпреки лични несъгласия с някои аспекти на най-новата мярка за достъп до заведения и други обществени места и забележки към начина на въвеждане, собственици на заведения казват, че това е по-добрият вариант, отколкото да бъдат затворени.


Споделят, че не са изненадани от това решение на властите и са го очаквали предвид въведения вече зелен сертификат за достъп в доста европейски страни.


"По-добре, отколкото да сме затворени. Ресторантът не е канцелария и едно отваряне и затваряне беше пагубно", обяснява Любомир Василев, създател на Motto, Opera, веригата Spaghetti Company. Според него досегашната практика на затваряне е била ужасна за бизнеса.

"Само за да заредиш един голям ресторант, колко пари трябват, колко фира има стоката? Да не говорим, че хората остават без работа. В момента е ясно, че печалба няма да има, но поне хората да си взимат заплатите", описва ситуацията той.

В едното заведение в първия ден на изискването за сертификат заварил само чужденци. Допуска, че на местните клиенти ще им трябва време да свикнат или пък да решат да се ваксинират, ако вече не са го направили.
Не вижда проблем с проверката на клиентите. Тази функция е възложена на хостесите, които настаняват гостите като ползват апликацията за проверка на QR кода на сертификатите. "Не смятам, че това е особен проблем, не знам защо се бунтуват толкова хората. Бях във Виена, в Париж, там си е така и влизането със сертификат си е част от нормалното", казва той.


Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат, отколкото да ни затворят

© Цветелина Белутова, Капитал


Обяснява, че целият персонал вече е ваксиниран, за което признава, че са били "леко подтикнати" да го направят. "Отдавна следим тенденциите, нямаше как да не стане това. Бяхме готови за тази мярка. И те си знаят. Имат лошия вкус от времето, когато останаха без работа, защото ни затвориха", описва ситуацията Василев.


Някои от служителите му работят при него от самото начало и като лидери на мнение са повлияли и на другите да се ваксинират. "Но като цяло е трудно, защото знаете какви са настроенията. На мен не ми се ще да задължавам никого да прави нещо, което той не се е убедил, че е правилното решение. Но смятам, че селектираме здравомислещи хора - и като клиенти, и като персонал."


Подобно на повечето си колеги също смята, че ваксинирането е трябвало да почне от държавната администрация, която често работи и без маски, показва неговият опит от ходене по институции.


Смята, че ще отнеме време хората да се настроят към новите реалности - докато свикнат или докато продължат да се бунтуват и със сигурност ще има спад в броя на клиентите, но се надява хората да проявят разум.


И той подобно на другите в бранша смята, че обявеният внос от над 1 млн. безплатни бързи тестове от Европейската комисия, трябва да се разпредели пропорционално в техния и други засегнати сектори.


Напомня, че оцеляването на бранша е много сложно от началото на пандемията, като към проблемите сега се наслагват високите цени на тока. Обяви, че още преди въвеждането на зеления сертификат, в момента, в който новите заразени са надхвърлили 3 хил. за денонощие, клиентите са намалели с около 40%. Допуска, че в заведенията с по-младежка аудитория това не е така.


"Искаме да работим на всяка цена"


Въпреки множеството критики и забележки към цялостната работа на здравните власти и в частност към въведените мерки сега Стоян Радулов, съдружник в кафе веригата "Мементо" и клуб "Карусел", казва, че с колегите му искат да работят на всяка цена. "Защото всяко затваряне означава да загубим 30-40% от персонала, а вече загубихме половината."


Според него ситуацията е такава, че бизнесът на заведенията се опитва да помогне на държавата вместо обратното. Има предвид, че с колегите му от други заведения се обединяват и разкриват съвместни пунктове за тестване на клиенти, което има струва по 1000 лв. на ден - самия пункт и поемането на две трети от цената на тестовете. Това според него е усилие браншът да оцелее въпреки неадекватните действия на държавата.


Самият той е ваксиниран, това се отнася и за служителите, макар да смята, че целта е да се употребят произведените ваксини. Затова и според него властите не са съгласни да се признава за сертификат наличието на антитела след преболедуване.


"Като гледаме какво става в чужбина, беше ясно - или ще работим, или няма да работим", заключава той по въпроса с ваксинирането на персонала.


И той на свой ред подчертава, че ваксинирани трябва да са и проверяващите. Разказва, че когато при проверка се поиска сертификат от контролните органи, то те го приемат много остро и са безжалостни в санкциите.


Казва, че с разразяването на заразата клиентите са спаднали с 40%. "Но ние сме готови и на един крак да работим, но да работим", подчертава той. "Ще видим дали тези рестрикции ще бъдат подплатени с компенсации", казва, макар сам да допълва, че вече с колегите му са наясно, че няма кой да им даде тези компенсации.


Описва сътресенията в сектора като "ужасни" заради "абсолютно неадекватните" действия на властите, като няма предвид само настоящите. Дава пример, че докато държавата говори да въведе таван на таксите на лабораториите, бизнесът вече го е направил. От лабораториите пък първоначално не искали да правят пунктове на открито.


Абе, хора, война като има, все едно не можеш да направиш полева болница.


Стоян Радулов


Определя здравното законодателство, свързано с вируса, за малоумно и смята, че експертите в здравното министерство, които готвят заповеди и регулации в момента, се държат като най-некадърните хора на земята.


Разказва от опита си - свой и на колеги, да получи повече информация от РЗИ, че заедно се смеят на недоразуменията в разпоредбите, за които и двете страни не знаят за какво става дума.


Нашата работа е да работим и да пълним хазната. Ако здравната система не може да се справи, поради което ни се поставят рестрикция, нека да бъдем компенсирани, призовава Радулов.


Като те притиснат до стената трябва да се благодариш, че въобще работиш. За компенсации дори не можем да помислим. Те са закъснели, ако ги има, и неадекватни, като те наказват през цялото време. Самият той има поне 15 акта за различни нарушения.


На свой ред казва, че е много важно да се работи с план и предсказуемост. Това е едно от най-важните неща за бизнеса. Сега ние не знаем ще има ли Хелоуин или не. Станали сме по-добри от математиците - знаем всяка мярка до какви последствия води.


Как да изгоним клиент от обществено място?


Метин Алиев, управител и съдружник в Hamachi-ni, Cinecitta и Jazu by Hamachi (от групата на "Рене кетъринг", в която влизат още Sushi Bar, Mediterraneo, веригата La Bottega), казва, че настоящите мерки изглеждат логични съобразно броя случаи на новозаразени. Според него те са по-добре от пълно затваряне.


Разказва, че по телефона предупреждават клиентите си, че ще бъдат проверени. "Ако носят сертификат с QR код го сканираме, ако не - проверяваме документите на око", обяснява той. Допълва, че властите не са дали на бранша изрична инструкция как да става проверката. От разговора ни се разбира, че в цялото бързане има объркване и той смята, че сертификат имат само ваксинираните, а останалите - друг вид документ.


Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат, отколкото да ни затворят

© Цветелина Белутова, Капитал


Казва обаче, че заведенията са обществено място и с колегите му се чудят как да постъпят с клиенти, които например са влезли в заведението, докато на входа се проверяват сертификатите на други, и се окажат седнали, без да имат зелен сертификат. Освен това имат притеснения за това, че не могат да проверят лични документи, за да сравнят например дали сертификатът е на същия човек.

Дори на вратата не можем физически да прекратим достъпа до обществено място, каквото по същество е ресторантът. Ако реши някой злонамерено да влезе без сертификат и да седне, не знам как да го изгоним. Не се чувстваме в правото си да хванем някого под мишниците и да го изхвърлим. Нямаме хора, които да хващат други хора под мишниците и да ги изхвърлят, подчертава Алиев.


Разказва, че в различните заведения от групата ситуацията по отношение на клиентите е специфична. В едно от тях всички резервации са от хора с ваксина, в други само една трета са така и останалите обмислят какво и дали изобщо нещо да правят, за да бъдат допуснати.


За персонала казва, че ситуацията по отношение на зеления сертификат е "по-добра от очакваното", като доста хора са се мобилизирали и се ваксинират. Остават единици тези, които ще заложат на тестовете, а един на около 30 души не желае да прави нищо от това и се налага да се разделят.


Казва, че това е втората по значимост трагедия след затварянето - да се губят кадри.


Той не смята, че мерките са били изненадващи и без време за реакция, тъй като поне седмица преди това се е знаело, че се върви в тази посока. Това помогнало да се проведат разговори с персонала и да се обмисли всичко.


"Даването на време бе добра идея, добър подход, не както бе досега от днес за утре ни затварят. Така че помогна да говорим с персонала, да го обмислим", обобщава той за разлика от други мениджъри, които смятат, че решението е било от днес за утре.


Все пак посочва, че и преди въвеждането на зеления сертификат клиентите са намалели. Особено в заведенията, които разчитат на хора от бизнеси, разположени в близост, тъй като с ръста на заразените те са минали хоум офис. В други спадът е по-малът, но го има. За цялата група варира между 10 и 40% през октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Браво, имало акъл и в кръчмарите. И долу мутрите!

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  За съжаление, с това ниво на ваксинация, локдауна няма да ни се размине. Зелените сертификати бяха добра идея и в развитите страни вършат работа. При аборигените нещата не стоят така.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Някой знае ли, защо работодателите в заведения са длъжни да принудят работниците си да имат сертификат, а другите работодатели не са?

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат отколкото да ни затворят
  ========================
  А най-добре е да се премахнат всички ограничения и да си върнем нормалния живот.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Някой знае ли, защо работодателите в заведения са длъжни да принудят работниците си да имат сертификат, а другите работодатели не са?
  —цитат от коментар 4 на petiopit


  Имайки предвид, че ваксиниранита заразяват също толкова, колкото и неваксинираните - това е идиотщина.

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  само Ричи на Бойко се подвизава по ТВ студията и се жалва.
  Реално всички заведения могат да работят, като че ли миналата година им беше по-добре като дуото ББ - Ангелов ги затвориха за 4 месеца.

 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Упорството на голяма част от обществото да "защитава правото си на избор" доведе до това да сме на прага да нямаме избор. И докато цивилизования свят вече се отваря и бизнесът бележи ръстове, ние сме на ръба да се самозатворим! Хубаво е, че започва да се прокрадва някакъв разум.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Любопитно

  След 2-3 месеца има шанс ваксинираните да се удвоят, а тогава и работата на кръчмите ще се улесни. Но скърцане ще има, така е, като се правихме на хитри.
  При нас явно винаги е така - с малко бой, жалко, че толкова хора си отидоха.

 11. 11 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Нежеланието на някои от кръчмарите да спазват мерките според мен демонстрира за пореден път наглото им отношение към клиентите им. Идва ми в стил "не ми пука вие дали ще се заразите тук, важното е аз да работя и да ви взема парите, пък дали ще ви видя пак - не ми пука".

  You don't know what you don't know.
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Истината е, че Ковид ще си остане за постоянно и ваксините не са решение.
  Да, тези ваксини имат, да кажем, 30% ефективност, но толкова.
  САЩ и европейските страни се завръщат към сравнително високи нива на смъртност въпреки ваксинирането.
  Може би след 5-6 години ще има по-добри ваксини.

 13. 13 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":

  Може ли да извадиш точна статистика какъв брой хора са се заразили в кръчма?

  Благодаря предварително.

  Громя ваксъри!
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Ама как Ковид Варварина по студията други работи приказваше.

 15. 15 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":Може ли да извадиш точна статистика какъв брой хора са се заразили в кръчма? Благодаря предварително.
  —цитат от коментар 13 на pacioglu


  Поименно ли?

  You don't know what you don't know.
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Всички знаем вица за евреина, арменеца и българина и съответно солта, боя и парите. Е, видяхте го българина. По ясен премер от това няма.

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  "признава, че са били "леко подтикнати" да го направят" - под сурдинка споменава единият, докато другият е по-директен: "смята, че целта е да се употребят произведените ваксини." - т.е. репортажите, бодри и политкоректни ще изиграят ролята на катализатор и всичко живо ще се втурне да посещава ЗОХ и развлечение. Мерките за безопасност в заведенията се изразяват в "пръскане и бърсане" с дезифенктант, а проверките са по документи, щото може подсмърчащи и кихащи, не в ръкава, да се постоплят на чашка. Зеленото е модерно. А по-тъмно зелени винаги е имало.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  По - високи разходи ще имат за контрол, а и с поне 50% по - малкото клиенти. Най - вероятно само някои от тях ще работят.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Когато си учил бизнес/ресторантьорство не само във фитнеса ти се получават нещата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":Може ли да извадиш точна статистика какъв брой хора са се заразили в кръчма? Благодаря предварително.
  —цитат от коментар 13 на pacioglu


  Лично аз познавам поне 5 човека, които споделят, че след банкети и дискотеки са се разболяли. Единият си го занесе вкъщи, майка му се разболя и почина.

  You don't know what you don't know.
 21. 21 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Някой знае ли, защо работодателите в заведения са длъжни да принудят работниците си да имат сертификат, а другите работодатели не са?
  —цитат от коментар 4 на petiopit


  Не са само заведенията.
  Отделно въпросът ти звучи по следния начин: Крокодилът по-дълъг ли е, отколкото е зелен?

 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Били пълнили хазната - някакъв кръчмар за бизнеса си все едно става на въпрос за компания от ранга на Мицубиши или Нестле..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Е, разбраха го най-накрая.

 24. 24 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 71 Любопитно

  [quote#7:"atmanpg"][/quote]

  Имайки предвид, че теорията ти относно заразноста на ваксинираните е идиотщина, как ли трябва да се отнасяме към другите ти мнения?!?

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ковид 19 ще се извърти през населението под една или друга форма. Ваксините определено ще намалят силата му, но ще има поне още една или две вълни преди нещата да се нормализират.
  С ваксина или без всеки трябва да не се бута там, където може да стане струпване на хора. Една от основните причини за тежкото протичане е количеството вирус, което попада в организма.

 26. 26 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 71 Любопитно

  А най-добре е да се премахнат всички ограничения и да си върнем нормалния живот.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Много ми е любопитно как си представяш да се върнеш към "нормален" живот, каквото и да означава това за теб, при положение, че болниците са пълни в момента и без ограничения - ще се препълнят до степен да не могат да приемат никой?
  Сподели, че да се посмеем :)

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Наложените от държавата мерки бяха в сила от месеци в много банки и технологични компании. Всички си правеха антигенни тестове два пъти в седмицата, но неваксинираните сами си плащаха тестовете. Какво е пречело ресторантьорите да приложат този мек контрол?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "Собственици на заведения казват, че това е по-добрият вариант отколкото да бъдат затворени".
  Няма да е зле това да го проумеят Костя Копейкин и Джамбазки вместо да организират протести и да подават жалби срещу въвеждането на Ковид сертификата. При 5000 заразени на ден и 100-150 смърти случаи дневно това е единствената алтернатива на затварянето на бизнеси и въвеждането на пълен локдаун във вида му от пролетта на 2020г.
  В противен случай пак ще излезе, че пишман националистите са извън дневния ред на българското общество и да не се учудват, че ще пропуснат участие и в този парламент.
  Същото може да се каже и за Майчето Манолова/ДругаркатаМая#Която предложи Пеевски И #Която посъветваТошко да обещае на Христо всичко пък после нищо да не му даде/, както и другарката Курнелия Нинова също.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  "По-добре зелен сертификат отколкото да ни затворят" - това само подкупен ресторантьор може да го каже. Познавам много ресторантьори и можеш да накараш персонала да се набоде, но тези, които дават парите просто НЕ зависят от теб и ако работиш така със сигурност ще фалираш освен ако печалбите ти не идват от наркотици и само переш парите с ресторанта.

  Формално е прав, но де факто 99% от заведенията ще излезнат на червено. Както сам спомена хлдилните трябва да са пълни, фирата ще е огромна, малко хора ще се съгласят да им бъркат в носа заради едната вечеря. вече всеки има познат с проблеми след ваксина (аз трима) никога няма да си рискувам здравето заради някакви 6.6 млрд евро от ЕС, които ще ги прибере властта, а за нас нищо.

  Един Българин
 33. 33 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Ха, а какво стана с поръчковите акции на Алибегов? Май саботьорските му мераци по заръка на вожда не се подкрепят от бизнеса.

 34. 34 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#26] от "zakintos": Болниците не са препълнени, а и да се препълнят сегашните легла могат да добавят още. Ако намалят клиничната пътека за Ковид , болниците ще останат БЕЗ работа!!!.
  —цитат от коментар 28 на Един Българин


  Болниците не са препълнени, но са пълни. До толкова, че сигурно ще спрат да приемат болни за планово лечение, а ще настаняват само ковид болни.
  А ако не става дума за малките болници по общини с 1000 души население, болниците си имат достатъчно работа, дори и без ковид.

  You don't know what you don't know.
 35. 35 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  След 2-3 месеца има шанс ваксинираните да се удвоят, а тогава и работата на кръчмите ще се улесни. Но скърцане ще има, така е, като се правихме на хитри.
  При нас явно винаги е така - с малко бой, жалко, че толкова хора си отидоха


  ---------------


  Mnogo tochen komentar! Pokazatelno e kakvo da ochakvash ot takiva zavedenia

 36. 36 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Четох че има 30 хиляди ваксинирани за 1 ден
  Ако тия глупаци било то ГЕРБ ,БСП ,или новите партии си бяха отворили устата и бяга агитирали да се ваксинират всички масово в тая малката държава за 4-5 месеца щеше да има 80% ваксинирани и нямаше са си говорим за локдаун и учене онлаин ..Но пу*ки ни управляват ..пука им повече да не си наранят реитинга отколкото за хората !!!

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Браншовите организации определено не споделят това мнение, затова се готвят национални протести навсякъде, вчера вече имаше в големи градове. А хубаво е да ги знаем тези заведения дето искат зелен сертификат за да не стъпваме цял живот там.

 38. 38 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Лятото в Италия, Испания, Гърция и Португалия имаше стикери на някои заведения, че персоналът е 100% ваксиниран. Тогава още не бяха задължителни сертификатите, но явно е давало предимство на някои заведения като сигурни за клиентите и така по естествен път доста от персонала се беше ваксинирал. Тук всичко е на юруш и мисъл за бъдещето няма.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "Споделят, че не са изненадани от това решение на властите и са го очаквали предвид въведения вече зелен сертификат за достъп в доста европейски страни."
  Щом са го очаквали, защо не накараха персонала си да се ваксинира, ами тръгнаха след Алибегов да протестират.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един Българин":

  Аз пък имам три познати, на които след ваксината им изчезнаха алергиите и нито един с проблеми. А нямам познати антиваксъри, с които да си общувам.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#38] от "fpyyh":


  Аз ако видя заведение с такъв стикер никога не бих стъпил там

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  "Дори на вратата не можем физически да прекратим достъпа до обществено място, каквото по същество е ресторантът. Ако реши някой злонамерено да влезе без сертификат и да седне, не знам как да го изгоним. " - Не съм съгласен. Утре ако собственикът на заведението реши, може да не допуска хора с къси панталони или хора без вратовръзка в заведението си. По същия начин може да не допуска хора без сертификат и да изисква такива да напуснат заведението, като включително може да извика и полиция. Заведението е частна собственост и не е длъжно да допуска всеки решил да влезе вътре.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Така ли, айде да погледнем Германия - 1249 умрели на ден в края на декември 2020 на ден. А вчера са 77. Население 70 милиона, ваксиниране 70% грубо. Тогава имаше тотален локдаун, днес децата ходят, офисите работя, заведенията са пълни и живота е нормален за 90% (70%+ малките деца) от хората. А другите се налага да носят маски вътре.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#27] от "Корки":

  Тегаво е да го приложиш сам като си малка фирма в антиваксърска държава. Ако си гъгъл/фейсбук и даваш калифорнийски заплати и имаш по 100 кандидата за позиция е друго - може да заемеш героична поза дори с риск да загубиш няколко антиваксъра. Ама малко заведение, дето едвам кътка готвачите и сервитьорките и им кажеш - или се ваксинирате или си тръгвайте, какво мислите ще стане?

 48. 48 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 510 Разстроено

  В момента е същото като забраняваха и тютюнопушенето в заведенията и на обществени места - голямо реване, че се нарушават човешки права, дискриминация и т.н. глупости. Аз имам право да съм в среда, която да не ме трови или заразява. Задължение на властите е да я осигурят в тази обстановка. На никой не му се нарушават никакви права - дават се възможности, както на всички да ходи където иска, при еднакви за всички правила. Ако не иска да се ваксинира - да се тества редовно. Ако не иска да спазва правилата - да не посещава обществени места. Аман от вечно мрънкащи балкански субекти, за които правилата не трябва да има или ако има е най-голямото геройство да не ги спазват...

 49. 49 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 317 Неутрално

  "Дори на вратата не можем физически да прекратим достъпа до обществено място, каквото по същество е ресторантът. Ако реши някой злонамерено да влезе без сертификат и да седне, не знам как да го изгоним. Не се чувстваме в правото си да хванем някого под мишниците и да го изхвърлим. Нямаме хора, които да хващат други хора под мишниците и да ги изхвърлят, подчертава Алиев."

  Абе кои са му засведенията на този Алиев, там явно можеш да идеш, да хапнеш и да си тръгнеш без да платиш, щото той горикия не знае как "физически да прекрати достъпа ти" ... жив да го ожалиш.

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  Ма то било всичко кеф, цветя и рози!
  И всички викат - Еййй, доживяхме, братя!
  И са цалуват юнаците по магазини и заведения, байраци веят, песни възторжени пеят ... да перифразирам класика ...

  Благодаря на Дневник и Татяна Димитрова, че ми обЯсниха какво виждат очите ми!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#32] от "Един Българин":Аз пък имам три познати, на които след ваксината им изчезнаха алергиите и нито един с проблеми. А нямам познати антиваксъри, с които да си общувам.
  —цитат от коментар 41 на fpyyh


  Ти си истински правоверен, 200 девици те чакат в ковидрая! Никога не съм се замислял дали познатите ми са ваксинирани , но има и вакснати и не!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До 47
  Това беше сериозно един от най тъпите коментари ,които прочетох …
  Да сравнявам компании с трилиони долари капитализация и десетки хиляди служители с кръчма..Няква гадна ганджа са ти дали …
  Шефът на кръчмата може да каже на персонала си да вярват в науката а ако не вярват в науката да видят че има стотици милиони ваксинирани по света и са живи и здрави … Второ това да накарат хората да се ваксинират беше задължение на управляващите а не на собствениците на заведения ..

 55. 55 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 348 Весело

  За съжаление, с това ниво на ваксинация, локдауна няма да ни се размине. Зелените сертификати бяха добра идея и в развитите страни вършат работа. При аборигените нещата не стоят така.
  —цитат от коментар 2 на Viva la Evolution


  Положението е наистина "цивилизационен избор"... онзи ден гледам в кварталната поща едната лелка беше с плетена маска от дантела :D

 56. 56 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не са само заведенията.
  Отделно въпросът ти звучи по следния начин: Крокодилът по-дълъг ли е, отколкото е зелен?
  —цитат от коментар 21 на truder


  Прав си не са само заведенията. Хайде по друг начин да питам.
  Защо магазинера в мола трябва да е със сертификат, а магазинера на съседната улица не? Другите някакви по-специални ли са?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Затваряне безпорно е по-голямото зло, но тестването трябва да става лесно, бързо и безплатно, защото държавата е тази която въвежда тези ограничения и нека да бъдат така добри да разпишат ясни условия до кога ще продължава тестването, защото иначе тази мярка дефакто има ефект на задължителна ваксинация.

 59. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#57] от "9999 ":

  Перфектна обосновка и анализ на ситуацията.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 60 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Май ще се усетят собствениците на заведения, че всъщност по-добре повече ваксинирани със зелен сертификат и да нямат никакви ограничения. Реално така или иначе платежоспособните обикновено са и с по-висок процент ваксинация.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Ама моля ви се, как не, супер е! Цял ден предварително са ги уведомили, к’во искат повече? Можеше и в 12 без 5 да им кажат, че от 12 влиза в сила, а те цял ден на разположение им дават и на, пак недоволни, айайай!

 66. 66 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Е тоя как си представя че ще му влезе някой в кръчмата като преди това иска да му бърка в носа!
  Бойкот , нека си седи с принудително ваксинирания персонал и шепата зомбита -поне докато фалира!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 67. 67 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Продажници... кои са тия "наши заведения" да познаем ли.. в София големите вериги. Другите из страната ще разчитат на 5% млади хора с тамъв сертификат. Не мисля бабите ще се юрнат по кръчми..
  И с тая цена на тока и консумативите става невъзможно. По добре затворени но с компенсация, както направиха белите страни

 68. 68 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  [quote#61:"oob191083414"][/quote]

  ???

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  мъдро решение
  взето точно навреме

  нали?

  (за трудномислещите: туй бе сарказъм; думата "сакразъм" значи... абе я си я търсете сами!)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ЕСТЕСТВЕНО, че предпочитат - никой не ги задължава да проверяват клиентите си, а за собствените си служители са се "погрижили" - къде с менте сертификати, къде с убеждаване да се ваксинират реално...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":

  именно

  но то всякакъв бизнес е от тоя сорт

  затова се нарича "бизнес" - нищо лично

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на gwr181083004
  gwr181083004
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#37] от "Billy Pilgrim":

  Ти и без това няма как стъпиш там с твоята мизерна заплата от тролене, клошар нещастен.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един Българин":

  Какви са тия познати и какви са проблемите им? Повишаване на температура, болки в мускулите...? Това са нормални, описани странични ефекти, които отшумяват за около ден. Зависят от типа ваксина и дори не са задължителни. Аз например, нямах проблеми.
  А това с бъркането в носа ми напомня за един разговор по телефон, който чух докато бях на преглед при личния. -Имате суха кашлица и темперстура. Ваксинирана ли сте?-Не и нямам намерение!- А ще си направите ли тест? -Не!-Имате симптоми на делта варианта, не искате да се тествате, но искате да дойдете тук и да поставите под опасност не само мен, но и пациентите ми!
  Опасенията от бъркането в носа идва от разни лели, които мрънкаха, че така щели да им бръкнат в мозъка. Пълно невежество! Освен това, бързите тестове се извършват с бъркане в устата.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Ама малко заведение, дето едвам кътка готвачите и сервитьорките и им кажеш - или се ваксинирате или си тръгвайте, какво мислите ще стане?
  —цитат от коментар 47 на m17


  При соца готвачите бяха полагани на редовни проверки за паразити и заразни болести. Дали сега е така?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 82. 82 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иван":

  Аз пък точно сега ще почна да ходя спокойно по заведения. А предполагам и много други. А мнението ти освен, че е злобно(не заведенията налагат мерките) показва и защо сме на тоя хал. Лоши са защото ще спазват правилата. То това мислене е навсякъде тук. И щото сме големи тарикати и само ние "мислим с главата си" целият останал свят нищо не разбира и ще измре. Накрая ще оцелеят само хлебарките и гласувалите за Копейкин.

 83. 83 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":
  Реално просто може да не го обслужват.
  Иначе проверката за сертификат става бързо и безпроблемно на входа на заведение.
  Да си покажеш документ с имената , не значи че ще ти вземат личните данни.
  Реално същите данни сме си ги показали или дали на адски много места доброволно, но сега се мнооого принцпни.
  Царе сме на оправданията :)

 84. 84 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":

  Какви по-високи разходи? Разходете се до някое заведения- сервитьорите или хостесите сканират КР кода, това е. Много сложно...

 85. 85 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#30] от "Born":

  Патриоти, какво да ги правиш. Избори идат.

  "Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  и вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  изяда си и месата."
  Христо Ботев

 86. 86 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#81] от "Корки":

  И къде ще отидат неваксинираните сервитьорите и готвачите според Вас? Ще станат ИТ специалисти и ще започнат да работятя от вкъщи? При условие, че официално ги осигуряват на минимална заплата и живеят на бакшиши...

 87. 87 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#81] от "Корки":И къде ще отидат неваксинираните сервитьорите и готвачите според Вас? Ще станат ИТ специалисти и ще започнат да работятя от вкъщи? При условие, че официално ги осигуряват на минимална заплата и живеят на бакшиши...
  —цитат от коментар 86 на tediblabla


  Ще отидат да се ваксинират. Други въпроси?

 88. 88 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  ...Аз пък точно сега ще почна да ходя спокойно по заведения. ...
  —цитат от коментар 82 на filofob

  Че то ушната марка показва само че по всяка вероятност имаш по малък шанс от смърт. Тя не способства за предотвратяване на разпространението и не предпазва от хоспитализация .

  .... показва и защо сме на тоя хал. ....
  —цитат от коментар 82 на filofob


  На тоя хал сме защото сме копирайтери, конформисти и изпълняваме заповеди отвън!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 89. 89 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":

  Алибегов повечето сериозни хора в бизнеса не го бръснат...
  Това с накарвнето да се ваксинират как точно си го представяте при тотална липса на персонал?
  Говориш, обясняваш най-много до 80% да го докараш, останалите чао, най-късно в понеделник.

 90. 90 Профил на mdk_
  mdk_
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Добре ,е че се въвежда този сертификат . По- този начин дори като клиент аз лично ще се чувствам по- сигурен , тъй като ще знам , че съм заобиколен от хора или ваксинирани или тествани или преболедували . Получава се една по- защитена среда . Това , което е безумно е по-скоро въвеждането на сертификата в рамките на два дни . В Западна Европа този сертификат се въведе още лятото за помещенията на закрито . Хората имаха достатъчно време да преценят как да действат . Имаха месеци наред . Тук има и хора , които имат право на сертификат , но имат проблем с издаването му . Друго , което си мисля за мнозинството от българските ресторантьори , е че моето впечатление , е че те се стремяха всячески да не спазват голяма част от мерките и не взимаха никакви превантивни . Натъпкани заведения без дистанция , хигиена нулева - все едно няма пандемия . Пример - защо в една Гърция като отидеш на заведение ти носят приборите опаковани в салфетка , на всяка маса има шишенце с дезинфектант и има малки зехтини и балсамико , които са запечатани и са за всеки клиент отделно а в Бг можем само да мечтаем за подобна хигиена ? Та тук ти хвърлят приборите на мръсната маса и то не един и два пъти , дезинфектант на всяка маса не съм виждал, а индивидуални шишенца със зехтин са някаква химера . Много често не почистват масите . Та цялата тази неглижиранист от обществото към проблема води до тези резултати , които имаме в момента . Жалко , но факт .

 91. 91 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 765 Весело

  Защо на преболедувалите през ноември 2020 сайта за издаване на зелени сертификати (https://www.his.bg/bg/dgc ) им изписва "Нямате издадени сертификати"? Как да си осигурят сертификати тези хора? Нали заповедта от вчера вече ги включва и тях?

 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  нeka собственика на заведение да си вади сертификат и да не затваря
  ... може дори да изнуди персонала , ама с клиентите ще е по-трудничко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Заведенията е крайно време да спрат да се водят по акъла на мутрата-провокатор на Герб -Алибегов, възлюбеният на другарката Сачева.

 94. 94 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#88] от "Иван":

  По всяка вероятност е над 90%в зависимост от типа ваксина.
  Кой те излъга, че не предпазва от хоспитализация?За всяка ваксина има приблизителен процент. Хващаш се и четеш. Като първо почваш да четеш процента на предпазване изобщо от развиване на симптоми(тези хора няма да влязат в болница, защото няма да се разболеят) като на най-слабатс ваксина на Янсен е от порядъка на 68%. На РНК ваксините е много повече. Още по-малка съответно е вероятността ваксиниран дори да се разболее, да се наложи да влезе в болница. Има достатъчно статистика, вече дори и за България.Хвящаш се и четеш каква част от хоспитализирани и умрели са напълни ваксинирани . Като имай предвид, че дори този минимален процент са основно възрастни хора, със заболявания.
  Никъде не пише черно н бяло, че ваксинираните заразяват. Има такива предположения, но нищо конкретно. А и поради самият факт, че вирусът не може да седи вечно в носоглътката(целта му са белите дробове) тази способност да заразява ще е по-кратка
  Значи, викаш, че сме зле щото следваме лошите западни модели.Тя корупцията отвън си я донесохме. И с това мислене-язе няма да съм конформист щом не ми отърват правилата далеч ще стигнем? Ще ги минем тия скучни швейцарци с тяхните правила. Виж ги колко са зле.

 95. 95 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Ролята на Алибегов, който е кумец на Пешо Сумиста-факт, който медиите спестяват незнайно защо, беше да заплашва до последно с протести, за да може да изнудва правителството да не въвежда ограничителни мерки, докато гербаджиите да реват как Радев убивал хора и как се създавал хаос.

 96. 96 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Докога кръчмарството ще бъде най-важният бизнес в България!?

 97. 97 Профил на waldemaar1
  waldemaar1
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Затваряне безпорно е по-голямото зло, но тестването трябва да става лесно, бързо и безплатно, защото държавата е тази която въвежда тези ограничения и нека да бъдат така добри да разпишат ясни условия до кога ще продължава тестването, защото иначе тази мярка дефакто има ефект на задължителна ваксинация.
  —цитат от коментар 58 на Batezuzi


  Държавата е дала възможност да се ваксинираш безплатно, ако не искаш имаш избор да си правиш тестове, но защо да ти плаща държавата за тях след като е дала вече безплатно решение което ти доброволно не искаш да използваш.

 98. 98 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Весело  До коментар [#94] от "filofob":
  За днес:
  732 не ваксинирани в болница от заразени4217 -17%
  82 ваксинирани в болница от заразени 599 -14%
  За вчера:
  620 не ваксинирани в болница от заразени3871 -16,02%
  94 ваксинирани в болница от заразени 651 -14,44%

  Обобщено:
  22.10-3 % по малък шанс за хоспитализация
  21.10- 1,58 % по малък шанс за хоспитализация

  От седмица и нещо го смятам за България, и това са цифрите. Това където ти го пишеш е от рекламната брошура на ваксините и платената пропаганда! Освен четене е нужно и малко мислене!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 99. 99 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Били пълнили хазната - някакъв кръчмар за бизнеса си все едно става на въпрос за компания от ранга на Мицубиши или Нестле..
  —цитат от коментар 22 на angevins


  Пълнят я разбира се.Една кръчма плаюа повече данък върху печалбата от Лукойл,плащат и тротоарно право " на общините,И може да си направиш труда да видиш какъв е дяла на малките и средни предприятия в данъчните приходи и заетостта ,междо 70 и 90 % за повечето развити държави и може и да ти светне нещо и да ти изкара мегаломанията от главата.

 100. 100 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Държавата е дала ....
  —цитат от коментар 97 на waldemaar1

  Държавата нищо не дава, дава го народа !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK