Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персонал

Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персонал

© Лили ТоушекОчаквахме добър зимен сезон предвид ситуацията, но след тези рестрикции вече не знаем как ще е. Така може да се обобщят реакциите на представителите на туризма в трите зимни курорта, които очакват втори сезон в условията на пандемия и много неизвестни. Чувстват се притиснати до стената след въвеждането на зеления сертификат, гневни са, че трябва да тестват клиентите си и да ги проверяват, не могат да насилят персонала, който не иска, да се ваксинира.


Дори до началото на ски сезона поредната вълна да бъде овладяна, остават високите сметки за ток, поскъпналите храни, повишените заплати, за да бъде задържан персоналът и цените, на които са продали почивки преди две години, но по които ще посрещат чуждестранните гости сега. Евентуално.


Заразата не върви с паспорт


Туроператорите, които не можаха да работят през миналия зимен сезон, сега са много активни в заявките си и ако и 30% от интереса към момента се осъществи зимата, то това ще е голям успех. Очаква се силен сезон, основно отново с български туристи и такива от съседните страни, а има вече индикации и за начало на чартърните програми от Великобритания и Ирландия. Ще има нови участъци от пистите с инсталация за изкуствен сняг, поправя се инфраструктурата в курорта, лифт картите се заявяват и получават вече безконтактно, прави се проект за селище с минерални басейни на открито и закрито в съседство.
Така е изглеждал предстоящият зимен сезон през очите на Мариян Беляков, изп. директор на "Пампорово"АД. Но допреди да бъде издадена последната заповед на здравния министър.


Интересът и ръстът, който виждаме като тенденция най-вероятно ще се загуби предвид разпоредбите на държавните институции, смята той след прочитането на заповедта. "Защото колко хора ще искат на всяко второ влизане в заведение и здание да си правят тестове навън и да си ги плащат всеки път, колко?! Като добавим и броя на хората, които отказват да се ваксинират. Как да задължиш всичките си служители да се ваксинират? Не можеш. Тоест, в този случай нямаш право да работиш. Къде го има това?!", набира скорост гневът на Беляков.


Заразата не върви с паспорт и документ.


Мариян Беляков

Казва, че не споделя мнението на властите, че заради ниския процент ваксинирани българи чуждестранните туристи ще отбягват България. Оценката му е, че решенията до момента за справяне с вируса, който той самият е изкарал тежко, но също е и ваксиниран, са били правилни.
Не съм специалист по мерките срещу COVID-19, но трябваше да бъдем събрани всички сектори, всеки да си каже мнението, да се погледне не само от медицинска гледна точка, а от всякакъв друг аспект. Защото още по-лошата криза е бизнесите да фалират и хората да излязат на улицата с бухалките и с дърветата в ръце, защото натам ни тикат, обяснява той.

Посочва, че не разбира защо се правят срещи с бизнеса след като резултатът са заповеди, които нямат общо с обсъжданото. Прогнозата му е, че актуалната заповед ще доведе до фалит куп предприятия и огромна част от сектора, което очаквано определя като неприемливо.


"Всички усилия, които полагаме да се възстановим, биват тотално разрушени от подобен ход", заключава Беляков.


Според него най-проблемната част от новите мерки е частта с контрола върху клиентите.


Ние не сме РЗИ, държавен орган, полиция, болница, та да тестваме, ваксинираме, продаваме и подаряваме тестове пред вратите на заведенията, хотелите и други учреждения, в които се чудим как да спасим работните места, бизнеса и да плащаме кредитите си, а сега и това, възмущава се той.


Ако целта е всички да фалираме, нека да се продълажав в същия дух.


Мариян Беляков


Посочва, че с много усилия предният зимен сезон е бил спасен, благодарение на което бизнесът е успял да си плаща кредитите. Сега в допълнение на повишените цени, сред които и тези на тока, се добавят здравните рестрикции. "Загубихме и персонал, и пари, и клиенти, и позиции, които сме градили 15 г. назад", казва той.


Не могат да се дават примери с пет западни държави, а освен това там на бизнеса се помага с 60% от оборота и с толкова от заплатите, допълва Беляков. Според него схемата 60/40 в сегашния й вид вкарва фирмите в загуби. "Тоест, не получаваш държавни помощи или обезщетение, няма работещи програми, а сега те принуждават да бъдеш лаборатория, болница, държавен проверяващ орган и не знам още какво", заключава той.


Шефе, търси си друг


С проблема "аз съм ваксиниран, но не мога да задължа персонала" се сблъскват и мениджъри в Банско. Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес казва пред "Дневник", че с колегите му са в недоумение и вече не знаят какво да очакват от сезона. Допреди дни са прогнозирали да е по-добър от миналогодишния, отново с превес на българските туристи, но също и с гости от съседните страни, а вече започнали запитвания и от Израел. Картината се очертавала около една трета да са чужденци.


"Вече не знам какво да очакваме, ние самите сме в недоумение, заповедите пристигат от днес за утре", казва Бистрин. С колегите му се чувстват в "ролята на бухалка", ако трябва да притискат персонала да се ваксинира докато не виждат това да е изискване към държавната администрация. Разсъждават, че по този начин отнемат правото на труд на редица хора, ако те не искат да се ваксинират. А в допълнение в сектора има "глад за персонал".


"И какво да направим ние? Аз съм ваксиниран, но има персонал, който казва: Шефе, търси си хора", описва ситуацията Бистрин. Дава пример с бизнеси, които не страдат от подобни ограничения. "Представете си цех с 500 шивачки, тях не ги задължават да се ваксинират".


Призовава държавата да даде пример и то не с томболи, бонуси и награди, а като се ваксинират държавните служители. "Държавната администрация има право да се труди без да е ваксинирана, а ние нямаме право", дава пример той.


Ако целта е всички да фалираме, нека да се продълажав в същия дух.


Мариян Беляков


Допълва, че персоналът няма право да борави с лични данни, тоест да иска лични карти на клиентите, за да сверява данните с тези от сертификатите.


Всички тези неясни силно ни притесняват и не знаем как ще работим. А в това време се опитваме и да оправим един сезон, допълва Бистрин. Към проблемите на свой ред добавя поскъпването на редица продукти, а също и на тока при договори, сключвани с дълъг хоризонт. В същото време признава, че го има елемента на отлив на чужденци заради това, че в България ваксинирани са много малко хора.


Не знаем кое е правилното, но ние сме силно осакатени, заключава той.


Евентуални туристи по цени отпреди 2 години


Маргарит Цонев, мениджър на хотел "Ела" в Боровец и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се опитва да гледа по-спокойно на нещата с надеждата, че докато почне зимният сезон новите ограничения ще са отпаднали. Смята, че България сама се е "поставила лошо на туристическата карта" заради малкия процент ваксинации. Това създава реални трудности да се работи с външни пазари, "ако въобще решат да работят".


Извън това казва, че има добри записвания за зимата не само от българи, но засега е под въпрос дали ще може да се разчита на основните пазари - туристите от Великобритания и Ирландия. Това ще зависи от ситуацията тук и решението на техните здравни власти. Ако техните власти преценят, че в България е опасно място, чартъри няма да има и това е, обяснява Цонев.


Такъв сценарий е много лош за бизнеса, който няколко месеца не е работил заради затваряния, а и доста резервации за масови събития - сватби, семейни тържества, са били отменяни в "крилата" на сезона. Обичайно през пролетта и есента хотелите са домакини и на семинари, фестивали, тиймбилдинги. "А сега просто няма нищо", посочва той. Това обаче не отменя постоянните разходи за това хотелът да действа.


"И сега да дойдете всички системи работят, топло е, все едно е пълно с туристи", дава пример той. Към сметката добавя и това, че резервациите на чужденци са направени преди 2 години и сега просто са пренесени за този сезон. Само че цените отпреди две години нямат нищо общо с днешните - на продуктите, на тока, а освен това тогава е нямало разходи за дезинфекция. Разказва, че през миналия сезон, който мина под знака на българските туристи, те са се връщали по няколко пъти дори, а е имало и работещи хоум офис от там, но това са по-скоро единични случаи. Все пак визитите през уикенда няма как да компенсират другите туристи.


За Цонев добър сезон, какъвто все още се надява да има, означава да може да генерира ресурс, с който хотелът да издържи, ако през пролетта отново се наложат ограничения. "Като има такъв буфер, успяваме да задържим хората", обяснява мениджърът като посочва, че над 50% от разходите са за заплати.


Колкото повече спадат приходите, толкова повече спада качеството. Готвачи стават тираджии, а готвач не се става за два дни.


Маргарит Цонев

При това не намира начин да убеди хората да се ваксинират, макар самият той да е преболедувал и ваксиниран. "Ситуацията е патова. Ние сме запазили персонала с цената на всичко", описва той затруднението си.


Оценката му е, че ситуацията е "много изтървана" от здравните власти. Смята, че едно 14-дневно затваряне на всички е щяло да намали натиска над здравната система.


Разказва, че няма нищо сложно в контрола на посетителите, който досега е правен от пиколото с термометър, сега ще бъде с проверка на кюар кодовете.


За персонала, който е ваксиниран като дял колкото и като цяло българите, остава да се правят тестове и да се надява, че ще узрее сам за ваксиниране.


Цонев смята, че ако напълно ваксинираните българи останат толкова малко колкото са в момента, това рязко ще затвори вратите за чуждестранни туристи.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 675 Неутрално


  Гневни?? Германия вече ни вкара в карантинната зона заради ниския ни процент ваксинация....

  Ганьо е анти-ваксър, с румънците заедно станахме колония на прокажени за Европа, а сега реве що няма персонал и няма да дойдат туристи.

  С 20% ваксинирани толкоз, здравей здравей фалит :)

 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Е това беше целта на държавната мафия. Да убие малкия и дребния бизнес. Сега следващото е глобалния ресет или както решиха да му сменят името че хората им се приповръща от тях Build Back Better.

  Интересно ми е нашите парламентарни титани на мисълта какво ще измислят на български за Build Back Better

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Любопитно

  Няма страшно! Математиците имат идея как да се оправят нещата!
  "Хората да бъдат притискани да се ваксинират"
  https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/10/23/matematik-horata-da-bydat-pritiskani-da-se-vaksinirat.507935

  Интересно как точно ще протече притискането - освен със затваряне у дома и невъзможност да работиш, дали ще включва и физическо насилие?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 5. 5 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 244 Неутрално

  E, ще помрънкат малце, па ще им мине....

 6. 6 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  "Е това беше целта на държавната мафия. Да убие малкия и дребния бизнес."

  Е нали не налагахме никакви рестрикции, за да го спасим малкия бизнес?! Нещо май не стана работата. Да не би да се оказа, че учените са прави. Шокиращо!

 7. 7 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ето австрийците как виждат нещата:

  "В последното, пето ниво на ограничения лицата, които не могат да докажат ваксинация или скорошно преболедуване на ковид, няма да могат да напускат жилищата си освен за задоволяване на ежедневните нужди."
  https://www.segabg.com/hot/avstriya-e-gotova-da-nalozhi-pulen-lokdaun-za-nevaksinirani

  Ваксината те прави свободен!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Ae затваряй! Бяхте мамата на планините сега....сезон.

 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#6] от "L Glassman":

  Ти сериозно ли? Не са налагани рестрикции, а локдуните какво са? Помниш ли как протестираха собствениците на ресторанти, а? За какво протестираха според теб.

  https://bnr.bg/post/101523629

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  Не че някога съм мислил предприемачите в туризма за много прозорливи, но горните им изявления направо ми късат сърцето. Явно са смятали, че в днешното глобално село може да има остров, и то в ЕС, с неваксинирани юнаци, любители на свободния избор, които да въртят туризъм както им душа сака....

 12. 12 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Не разбирам какво точно искат от туристическия бранш - да няма никакви ограничения ? Добре, дори това да се "уреди", от къде ще им дойдат туристите като повечето европейски държави ни обявят за рискова зона ? Ще спрат полетите, ще се въведе карантина за прибиращите се туристи. Дори и тези дето не им пука от вируса ще се откажат заради разправиите.
  Ако бях на тяхно място по-скоро бих настоявал за максимално страги мерки сега, които да им дадат 2-3 месеца прозорец през зимата.

 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Какво ще му е на сезона? Ваксинираните ще карат ски, ще се греят в сауните, а неваксинираните ще обикалят с линейките София за да намерят някое легло с тръба...

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Току виж се прочисти от пишман хотелиерите дето са се завъдили! Особено в еБанско!

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Гневно

  "Посочва, че не разбира защо се правят срещи с бизнеса след като резултатът са заповеди, които нямат общо с обсъжданото. Прогнозата му е, че актуалната заповед ще доведе до фалит куп предприятия и огромна част от сектора, което очаквано определя като неприемливо."
  =============
  За туристите пък е неприемливо да гостуват при неваксиниран персонал. Така че - ако искате туристи, марш към болницата.
  Вас ако питат, и ръцете си няма да миете.

  Еретик
 16. 16 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да не би да се оказа, че учените са прави. Шокиращо!
  —цитат от коментар 6 на L Glassman


  Битката е епична- от една страна най-добрите световни учени, 6.7 милиарда поставени дози , 3.5 милиарда души в Европа, Америките и Азия - ваксинирани. Европейски държави масово спират локдауните и отново се връщат към нормален живот след 70% ваксинирани от населението.

  От другата страна са българи, руснаци и румънци анти-ваксъри, мрат с името на Мангъров на уста и кълнат до последен дъх Бил Гейтс и чиповете......
  А, да не забравяме и африканците , и те са в същия кюп, но не поради нежелание, а поради бедност и слаборазвити медицински системи.


 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Българският тарикат в момента не ще да се ваксинира само от гняв и инат, че някой през лятото го е направил на балък. Със срам не се живее...

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ако погледнете статистиката за Нидерландия и Великобритания ще Ви стане ясно, че болниците са им пълни. Лекарите настояват за мерки въпреки ваксините. По един или друг начин този вирус ще мине през всички. Това е. Въпросът е-кой и защо го измисли? Защото този вирус е модифициран. Мнение изразено от много учени. Да видим кой спечели пачките....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Това което човек сам син направи, никой друг не може да му го направи!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Не ги мислете предприемачите. Няма да перът парички 1 сезон, голяма работа. Държавата да мисли за онези с минималните пенсии и заплати как ще си плащат тока и дървата

 23. 23 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Какви зимни курорти - благодарение на либералите и соросоидите, ние почти нямаме зимен туризъм, въпреки огромния ни потенциал. Кой се противопоставяше на развитието на зимния туризъм в България? Соросоидите. Вместо да имаме втори лифт в Банско, вместо да се построи голям, модерен, луксозен зимен курорт, платените либерасти и пишман природозащитници саботираха развитието на нашият туризъм. Е, кой е най-големият враг на България и на нейното развитие?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на rpv01648785
  rpv01648785
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Добре е да пускаме всички желаещи туристи без никакви тестове и сертификати. Защото по-зле има ли некъде? Турист със симптоми и без друго нема да тръгне на курорт, т.е. рискът да разнесе вируси е в пъти по-нисък. Виж, да се зарази това е друго. Но повечето и без това не са в рискова група, а и ако ги е страх, да си се ваксинират и да избягват струпвания.

 26. 26 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 28 Неутрално

  "Има персонал, който казва: Шефе, търси си хора"

  Интересно тия "гении" къде другаде ще си намерят работа и кога?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на rpv01648785
  rpv01648785
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#25] от "rpv01648785":

  Има се предвид чужди туристи.

 29. 29 Профил на B. B
  B. B
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Казва, че не споделя мнението на властите, че заради ниския процент ваксинирани българи чуждестранните туристи ще отбягват България.- ще остане учуден как след едно предписание в страните да се избягва България потока на туристи не просто намалява но спира. Най малкото защото се налага рестрикции на пристигащите от такива региони и защото обществата в тези държави имат уважение към ясните и отговорности къв съгражданите си.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  "Идват полицаите с калашници, турят ти белезниците и те водят до най - близкия мобилен пункт за ваксинация. Няма не искам, няма - недей. Даже и декларацията за информирано съгласие ще ти попълнят и подпишат вместо теб."


  Направо да ти бият инжекцията, пък с какво е - няма значение ! Ако нещо има усложнения - калашника и толкоз ! Както по съветско време !

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персонал"


  Само те да бяха да ги окайваш ! А като правеха милиони, не ревяха, прибираха ги, нали ?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  От тримата единия е адекватен и не са му виновни само световното положение и илюменатите, другите са тотал щета.

  Все пак за едно са прави и те и гробарят Алибегов - трябваше да почнат с държавната администрация и всякакви смислени и безмислени държавни служители.

  И никакви безплатни тестове, безплатни 1 месец да ти дадат време да си завършиш ваксинационния курс, после от джоба.

  Пък да напускат, интересно 80% като напуснат къде точно ще отидат.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#34] от ".!.":

  Още един умник си мисли че когато му дават нещо и не плаща, то е безплатно.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 37. 37 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Няма проблеми със зимния сезон. Сега се чух със Слънцето, щяло да има зима, каза. Както винаги софиянеца ще отиде на екскурзия ако ще турско да е. В локдаун ли мокдаун ли, детето трябва да кара ски. Иначе ще отиде в Австрия за наказание. Много важна тема, щото леко застуди и веднага се погледна календара за празник+отпуска+болничен=2 седмици ски. Това тресе редакцията.

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Надеждата умира последна, но ни очаква нов слаб туристически сезон!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Надеждата умира последна, но ни очаква нов слаб туристически сезон!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#37] от "clw21688650":

  Точно така, в Австрия най-много ми харесва подхода, риска да се блъскаш с малоумни антиваксъри по лифтове и хютета е най-нисък. Натам ще да е.

  И не знам какво се заяждаш с децата, както винаги пак те го отнесоха. Щото от "затваряме училищата последни" стана "затваряме САМО училищата" (каквато дефакто е ситуацията в момента).

 42. 42 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#40] от ".!.":

  Това е и грешното ти. Ти си плащаш по същия начин както и тоя който не иска да се ваксинира.

  Тоест пред държавната мафия сте на равни начала. Проблема е че тоя който не иска да се ваксинира го заставят да го прави чрез зелени сертификати, а ти си свиркаш и си мислиш че антиваксърите са ти виновни.

  Истината е че на тоя на който си плащаш той е виновен, ама едва ли би го разбрал.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Не разбирам какво точно искат от туристическия бранш - да няма никакви ограничения ? Добре, дори това да се "уреди", от къде ще им дойдат туристите като повечето европейски държави ни обявят за рискова зона ? Ще спрат полетите, ще се въведе карантина за прибиращите се туристи. Дори и тези дето не им пука от вируса ще се откажат заради разправиите.Ако бях на тяхно място по-скоро бих настоявал за максимално страги мерки сега, които да им дадат 2-3 месеца прозорец през зимата.
  —цитат от коментар 12 на pafaka22


  Основните туристи са българите.Тези мерки ще отблъснат голяма част от българските туристи.

 44. 44 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Четох първата половина на статията, но нататък се отказах. Има само едно мрънкане и изказвания, под които прозира финансов интерес. Съжалявам, че търпях финансови загуби, но по КОВИД зоните в момента е страшно. И обратното, че досега решенията били правилни, може да го твърди или идиот, или човек, който има интерес от това.

  Ако ваксинираните бяха 80%, а не 20, и повече отговорни хора публично го бяха подкрепили, вместо да оставят антиваксъри да вършеят, сега нямаше да сме в тази каша.

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#40] от ".!.":

  И на мен ми писна да плащам ваксините на ваксърите и заплатите на администрацията на сертификатите, ама плащам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#37] от "clw21688650":

  Миналата зима се наложи да се задоволим с Банско и Боровец защото Австрия и Италия не работиха. Горе долу същото е като през лятото да си на море на кафявото блато по всички показатели. Румънците са много активни отсега с резервациите в Банско още от нова година.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 48. 48 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  А дали персоналът им си слага шапки като готви или косъм в храната е малка цена за свободата? За миене на ръце след ходене в тоалетната дори не ми се мисли.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 49. 49 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Благодарим на антиваксърите, че платиха ваксините и сертификатите ни, та да можем да ходим свободно където си поискаме. Само дразни това, че реват повече и от малцинствата и ЛГБТ за права и свободи.

 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#48] от "fpyyh":

  Браншовиците събират персонала от кол и въже, даже български не говори.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Този казус си го имаше и миналата година.

 52. 52 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#45] от "uq":

  Безспорно 8 евро на доза е сравнимо с 5 бона при хоспитализация + милиарди за всякакви помощи.

  То за съжаление текущата ситуация е доказателство за абсолютния провал на образователната система за поколония назад, сега с онлайна ще расте още по-неграмотно поколение.

 53. 53 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Моите уважения към тези собственици на бизнес, които не желаят да изнудват служителите си да се ваксинират.
  Пожелавам им да оцелеят този зимен сезон.
  Всички ние да оцелеем - физически и финансово.

 54. 54 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Хората масово мислят, че ваксинирането цели я да ги стерилизира, я да ускори смъртта. Причина за това е, че от една, страна очевидно с този ковид много се лъже от самото начало и за статистики и мерки , после няма обективна информация за нищо от това какъв е произхода на вируса до какви са дългосрочните последствия от ваксините и трето хората, не им се, вярва, че корумпираните политици изведнъж да се за грижили за тях. Колкото и да натиска те с пропаганда ефектът ще е обратен. Съпротивата само ще се увеличава докато няма отговор на горното.

 55. 55 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Само мрънкат ли, мрънкат, за да се изкарат жертви и да изпросят някоя помощ. И накрая на сезона - рекордни посещения. Като ги потърсиш за коментар, някакви оправдания си измислят и винаги - късмет. Отвратителна черта е това.
  В същото време има техни колеги, уверени в качеството на услугата, която предлагат, и с достатъчно опит в този бранш. Тях никога не ги чуваме да се оплачат. Хората си гледат бизнеса и решават проблеми, а не чакат на държавна хранилка.

 56. 56 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тоя нещастник от Пампорово дето му набирал сила гнева, една тояга по главата само и то и това няма да го оправи - като не искаш да притесняваш някой си да си прави тестове да не му развалиш кефа, ваксинирай го или го махай. Къде си спал цяло лято, то беше ясно накъде отиват нещата и че без зелени сертификати няма да се разминем. В Рим всичко що беше музеи и ресторанти на серификат или тест още от август, обаче селската паланка Пампорово много велика и за нея не важат законите на физиката.
  Ганьо все си мисли че може да мине по тънката лайсна.

 57. 57 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#56] от "enc19313130":

  Пампорово като зимен курорт е едно голямо недоразумение.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#54] от "Daria ":

  Евала бро! Точно! И глупостите продължават, няма смислени отговори на елементарни логични въпроси, а после "Вервайте ми"

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#52] от ".!.":

  Че хоспитализацията на колко човека се плаща? А колко МИЛИОНА дози бяха купени? А и тия хоспитализации половината поне са само кражба без да има никаква нужда да се хоспитализират.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Тоя нещастник от Пампорово дето му набирал сила гнева, една тояга по главата само и то и това няма да го оправи - като не искаш да притесняваш някой си да си прави тестове да не му развалиш кефа, ваксинирай го или го махай. Къде си спал цяло лято, то беше ясно накъде отиват нещата и че без зелени сертификати няма да се разминем. В Рим всичко що беше музеи и ресторанти на серификат или тест още от август, обаче селската паланка Пампорово много велика и за нея не важат законите на физиката. Ганьо все си мисли че може да мине по тънката лайсна.
  —цитат от коментар 56 на enc19313130


  През лятото курортите как бяха препълнени,без да се иска зелен сертификат?Да не би тогава да нямаше пандемия?
  И от какъв зор трябва да копираме Рим ?

 61. 61 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Логиката и разсъжденията на тези хора са на ниво 19ти век.
  Това е.

  Никой от чужбинско няма да им стъпи в кръчмите, докато БГ е в червена зона с 20% ваксинирани, а персонала е "над тия неща".

  Да не говорим, че в Банско няма много друга работа, та тия 'шефе търси си друг' са точно ден до пладне, като опре ножа до кокала изведнъж ще се присетят и там, че ваксините са безплатни.

  Докато имаме такова мислене - "ден да мине, друг да дойде", няма да се оправим.
  А и този АЛИБЕГОВ е същия кухоглавец. Можеше вече да сме поне на 50-70% ваксинирани, и спокойно да си посрещат зимния сезон без никакви ограничения. Но не би.
  Ами, не ги жаля. Да фалират, да мрат, каквото там искат.

 62. 62 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Точно заради факта, че курортите бяха препълнени лятото без сертификат, без маски и реално без какъвто и да било контрол сме на тоя хал момента
  2. Ако бяхме Конго или Тонга или Делхи сигурно наистина няма нужда да копираме Рим (и почти всички други бели държави, не се прави че не знаеш, че сертификат е задължителен и на други места), но за претендираща да бъде европейска страна сьс сигурност не е идеята хората да мрат на стълбите на болниците една година и половина в пандемията и при доказан ефект от висока степен на ваксинация . 3. Този от Пампорово, дето в момента реве и се трьшка да беше проявил професионализьм навреме по-добре и да се подготви за сезона навреме - мерките със сеетификата са били обявявани на брсншовете многократно и реално се забавиха. А ти приятелю директно в Москва занимавай да си седиш дома следващите четири месеца на локдаун като не ти харесва тука До коментар [#60] от "Мусаши":

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И земята е плоска До коментар [#63] от "Мусаши":

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  И земята е плоска До коментар [#63] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 64 на enc19313130

  Щом така смяташ.Още в първи клас в училище се учи,че Земята е със сферична форма,ама явно си ги пропуснала тези часове.

 66. 66 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Във връзка с безумните приказки по-долу - да се припомни, че зеленият сертификат позволява достъп на следните категории 1) ваксинирани 2) преболедували (с валидност една година, което е два пъти по-дълго от подобни стандарти другаде) и 3) хора с отрицателен антигенен тест. Кое не си разбрал? Какво лаеш? Ако се водиш за преболедувал и имаш имунитет по този начин, и считаш че той превъзхожда ваксинацияра, как те ограничават тебе? Как ограничават другите преболедували? Нали е посочено че могат да влизат? ...Това е то като човек е функционално неграмотен До коментар [#63] от "Мусаши":

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Комедия ...
  Комичен тертип с атаки персонално като му свърши плитката логика. Ваксинирай се или си прави тестове всеки ден, и да ти е честито. Това е положението. Държавата няма да промени правилата заради тебе, че те и без това са закъснели.
  До коментар [#67] от "Мусаши":

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поздрави от ресторанта
  Тест всеки ден, ваксинация или напускаш държавата - или ще си седиш вкьши.
  Явно е защо ТИ си изнервен До коментар [#69] от "Мусаши":

 71. 71 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Весело

  Седнал съм в ресторант от известна верига, пускат със сертификат или плоскоземци с проба. Иначе на нековидните тъпаци им изтича времето.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С мъжа ми отново ти пращаме поздрави от ресторанта. Знам че боли ... но ти си функционално неграмотен и/или разпространяваш неверни факти и от тази гледна точка трябва да бъде посочено, че го правиш, и то на достатъчно публичен форум за да не се подлъгват други по тебе. Което е и смисъла на упражнението. НИКОЙ не е ограничаван в държавата в момента и правата на ВСЕКИ са съхранени. Ваксинираните показват сертификат за ваксинация. Прекаралите вируса показват сертификат за боледуване. Онези, които нямат нито едното нито другото показват антиген тест в съответните времеви рамки. ТОЧКА. ВСИЧКИ могат да влязат, дори неваксинираните и непрекаралите ковид. В твоя първоначален отговор се изкривяват факти и се прокарват откровени лъжи, че правата ти били ограничени. Направи си тест - влизай където щеш. Както каза колегата по-долу и той от ресторанта, на нековидните тъпаци им изтича времето. Приятно прекарване вкъщи на зимата До коментар [#72] от "Мусаши":

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Като са толкова отчаяни, да бяха си ваксинирали поне персонала.

 75. 75 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#74] от "Роси":

  Някои ресторанти вече са го направили, въпрос на мотивация.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Мариян Беляков, изп. директор на "Пампорово"АД.
  ________________________
  С глобалното затопляне Пампорово е лош актив,сбъркал си е работата!


  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  Има резон в прозренията, клуба на милиардерите е решил да стават трилионери всички свързани с Ковид облажването, другите ще стават рая и обикновено простолюдие!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на vsp361082906
  vsp361082906
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tod":

  Този въпрос, драги, отдавна не е актуален. Отговора на този въпрос с нищо няма да помогне за разрешаването на глобалния проблем с пандемията. Да, хубаво ще е да се знае, но едва ли това ще постигне нещо в борбата с Ковид кризата. Докато едни гледат назад и се чешат по главата, други гледат напред и се опитват да изпреварят вируса.
  Нищо лошо или критично към теб приятелю, просто предлагам друг поглед върху нещата.
  Здраве и успех!

 78. 78 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#25] от "rpv01648785":

  То ние ще ги пускаме, ама все някога ще искат да се приберат в белите си държави и там ще ги чакат карантина. Така че ще предпочетат да отидет в някое по-нормално място, че и с по-хубави писти ;)

 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Нека да искат "Зелен сертификат" и на скиорите !
  :-) Здравите сили отново победиха здравия разум.
  Сега защо не се радвате ?! Ще фалират маскирани и ваксинирани.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Като са толкова отчаяни, да бяха си ваксинирали поне персонала.
  —цитат от коментар 74 на Роси


  Ваксърите да отиват да стават персонал, стига са се чекнали по форумите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":


  Ами зависи от българите. Неваксинираните не са особено високо платени ( по лични наблюдения), надали ходят редовно на Банско, все пак можеш да пиеш ракия и на по-евтини места :)

 82. 82 Профил на vsp361082906
  vsp361082906
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#78] от "tediblabla":

  Ама разбира се. Българите са се заблудили че само в Банско има хубави писти. Чужденците багаха в България зареди евтините почивки. Имайки предвид главоломните цени по нашите курорти за последните година две, не мисля че цените вече бихс били някакъв стимул за това да летят до Банско.
  На един чуждестранен турист който от години редовно пътува до България за да кара ски му е нужно да смени дестинация само веднъж за да узнае че има и други добри алтернативи.

 83. 83 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Комунистите приватизираха и планините ,е не нема държавата да им плаща ,тарикати селски НЕДОКЛАТЕНИ, цеко го познавам лично и отдавна трябва да е във затвора и то за дълго ма не е....агнешки главички сикаджия и всякаква друга комсомолска тиня управляват нещастната ни държава и още нещо за Каролев лека му пръст тъп и примитивен индивид ,ма в комбинация с номенклатурата.....

 84. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":Ами зависи от българите. Неваксинираните не са особено високо платени ( по лични наблюдения), надали ходят редовно на Банско, все пак можеш да пиеш ракия и на по-евтини места :)
  —цитат от коментар 81 на tediblabla


  +++ ДА ! А ваксинираните в повечето случаи са с видими отклонения, горките.
  (по лични наблюдения)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 85 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#84] от "dark'star":

  Понякога като ти чета постовете, наистина се убеждавам колко зле е здравната ни система, особено в специализираната психиатрична помощ.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#84] от "dark'star":Понякога като ти чета постовете, наистина се убеждавам колко зле е здравната ни система, особено в специализираната психиатрична помощ.
  —цитат от коментар 85 на Consumer


  +++ Благодаря ! Винаги сме били взаимно на едно мнение.
  В случая обаче става дума за един цял бранш от икономиката и хиляди човешки съдби зависещи от сезона ... лятото направи добър сезон, за което някои обвиняват сегашното положение с грипа, мака да ми се вижда прекалено дълъг инкубационния перод ... за се заразиш юли и да се разболееш ноември надхвърля познанията ми в тази област.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Чудо голямо.Едните щесе правят че имат сертификат,другите ще се правят,че го изискват и проверят.

 88. 88 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#86] от "dark'star":

  Вече писах, през изминалия сезон бях два пъти на Банско, февруари уцелих куца седмица, все едно карах ски в Букурещ, пращеше. После през март пак имаше хора и чак втората половина се усети разтоварването. А колко нерви потроших.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#36] от "radelmarfx":


  "Още един умник си мисли че когато му дават нещо и не плаща, то е безплатно."
  ==========
  Дааааа........
  А ти си мислиш, че с проклетията и тестовете ще ти излезе по-евтино?
  Давай!

  Еретик
 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#41] от ".!.":

  "Точно така, в Австрия най-много ми харесва подхода, риска да се блъскаш с малоумни антиваксъри по лифтове и хютета е най-нисък. Натам ще да е."
  ===========
  Най-добра организация, най-добро отношение.
  Австрия!
  Тази година щях да ходя в Италия, но Австрия се оказа за пореден път Доброто място.

  Еретик
 91. 91 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  С мъжа ми отново ти пращаме поздрави от ресторанта. Знам че боли ... но ти си функционално неграмотен и/или разпространяваш неверни факти и от тази гледна точка трябва да бъде посочено, че го правиш, и то на достатъчно публичен форум за да не се подлъгват други по тебе. Което е и смисъла на упражнението. НИКОЙ не е ограничаван в държавата в момента и правата на ВСЕКИ са съхранени. Ваксинираните показват сертификат за ваксинация. Прекаралите вируса показват сертификат за боледуване. Онези, които нямат нито едното нито другото показват антиген тест в съответните времеви рамки. ТОЧКА. ВСИЧКИ могат да влязат, дори неваксинираните и непрекаралите ковид. В твоя първоначален отговор се изкривяват факти и се прокарват откровени лъжи, че правата ти били ограничени. Направи си тест - влизай където щеш. Както каза колегата по-долу и той от ресторанта, на нековидните тъпаци им изтича времето. Приятно прекарване вкъщи на зимата До коментар [#72] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 73 на enc19313130


  Хахаха-викаш на ресторант си с мъжа си и вместо да се наслаждаваш на компанията,храната и напитките пишеш във форум.Има два варианта-или лъжеш,или мъжът ти е много скучен. Но много по-вероятен е първият вариант.
  И не разбрах кои са "ковидните тъпаци".Това е някакъв жаргон,с който не съм запознат.

 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":Ами зависи от българите. Неваксинираните не са особено високо платени ( по лични наблюдения), надали ходят редовно на Банско, все пак можеш да пиеш ракия и на по-евтини места :)
  —цитат от коментар 81 на tediblabla


  Интересна работа-значи знаеш всички хора колко печелят (което е лична информация)и дали са ваксинирани (също лична информация).

 93. 93 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Mechtaniat stzenarii na hotrlierite: niama ogranichenia, nisma maski, niama testove, niama vaksinirane.......rezultatut: Bulgaria chervena zona, nikoi niama da iska da doide v Bulgaria I da si trugne zarazen ili da prekara dve sedmitzi karantina..... rezultatut shte e placheven....

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Бай Ганьо антиваксър, като поокапе още някой друг бизнес, ще се сети 🤣🤣

 95. 95 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Интересна работа-значи знаеш всички хора колко печелят (което е лична информация)и дали са ваксинирани (също лична информация).
  —цитат от коментар 92 на Мусаши


  Съвпада и с моите наблюдения. Няма нужда да знае, логично е - антиваксърите са най-простата част от населението 😊 Заедно с вЕрващите в магии и конспирации. Че простите в общия случай печелят малко, е ясно.

 96. 96 Профил на rpv01648785
  rpv01648785
  Рейтинг: 51 Неутрално

  То ние ще ги пускаме, ама все някога ще искат да се приберат в белите си държави и там ще ги чакат карантина.
  —цитат от коментар 78 на tediblabla

  Ами нали в белите страни мнозинството е ваксинирано? И тех ли ще държат под карантина на връщане?
  Въпросът е ние да не им искаме нищо на влизане, защото може да спечелим и от антиваксърски туризъм, ако има желаещи. Пък на връщане дали ще показват тестове, дали ще седят под карантина вече си е техен проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK