Година по-късно пандемията леко намалява ефекта си върху фирмите

Година по-късно пандемията леко намалява ефекта си върху фирмите

© Лили ТоушекПрез септември 28.1% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с август 2021 г., при 54.5% няма промяна, а 17.1% са регистрирали увеличение.


Година по-рано, през септември 2020 г., намаление в приходите от продажби спрямо предходния месец са посочили 32.2% от нефинансовите предприятия, 49.5% - без промяна, и 17.8% - увеличение.


Това показват данните от провежданото всеки месец от Националния статистически институт (НСИ) кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия, за да установи ефекта от епидемичната обстановка и налаганите мерки. От тях излиза, че за година негативният ефект от пандемията леко е намалял, но преди година ръстът на заразените започна по-скоро през есента.

Разпределението по икономически дейности показва, че през септември 44.7% от предприятията в дейност "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности" са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в дейност "Търговия, транспорт и ресторантьорство" - с 29.9%, и "Индустрия" - с 28.8%

По отношение на наетия персонал 15% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на "платен отпуск" (при 17.1% за септември 2020 г.), следват "дистанционна форма на работа" - 9.6% (при 7.8% за септември 2020 г.), и "неплатен отпуск" - 7.6% (при 10% за септември 2020 г.). Към наемане на нов персонал през септември 2021 г. са пристъпили 7.5% от нефинансовите предприятия (при 7.9% за септември 2020 г.)


За следващия месец 94.7% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2.1% - ще преустановят временно дейността си, като също 2.1% очакват да прекратят дейността си.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Въобще не намалява никакъв ефект. Вируса е само въведение към това, което предстои. Той е тригер за глобалните промени и прехода към глобална световна държава. Фирмите тепърва ще фалират и които са по-окомуш вече са разбрали на къде духа вятъра. Липсата на доставки, високите цени на горива и енергия, липсата на работници, новите еко-директиви... всичко това ни очаква зад ъгъла.

 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Много елементарна статия.
  Нищо няма да тръгне нагоре. В световен мащаб се убива дребният бизнес.
  живеем във време на един голям социален експеримент. Ако успеят ХОРАТА СТАВАТ ЗАВИСИМИ.
  Марксизъм в нов вариант ще се получи на практика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Ефекта върху фирмите не идва от пандемията, а от мерките срещу нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK