През септември 50% от хотелите са предложили алтернатива за направени резервации

През септември 50% от хотелите са предложили алтернатива за направени резервации

© Надежда Чипева, КапиталПрез септември 50.9% от хотелиерите са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 51.3% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37.5% - на нощувката.


Това показват данните от традиционното проучване на Националния статистически институт сред хотелиерите, за да се оцени ефекта от коронакризата. В началото на лятото прогнозата бе, че в средата на август ще е пикът на поредната вълна на вируса. В допълнение времето се развали, което препятства възможността летният сезон да бъде удължен до края на месеца.


По отношение на наетия персонал 24.5% от ръководителите са предприели като мярка "освобождаване/съкращаване", 18.3% - "платен отпуск", а 8.3% - "неплатен отпуск". От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 6% от мениджърите, 2.9% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2.4% - "дистанционна форма на работа".
Същевременно 9.4% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите


Намаление в приходите от дейността си през септември спрямо предходния месец са отчели 51.6% от анкетираните управители, докато при 42% няма промяна.


През следващия един месец 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 39.5% - че ще успеят "До 100%", а 18.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.


По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 40.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 35.7% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 21.8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1.8% прогнозират да я прекратят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK