Заведенията със спад на оборота заради сертификатите имат право на подпомагане

Гълъб Донев

© Георги Кожухаров

Гълъб ДоневОбектите, които работят, но оборотът им е паднал заради въведеното изискване за здравен сертификат, подлежат на компенсации по мярката 60:40. Това разясни пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.


"Ако има работници и служители, които не се подпомагат по мярката 60 на 40, ме съмнява, че може би има и други нередности в заетостта" коментира той.


Вчера представители на ощетените бизнеси протестираха в София и други градове, обединени от седем искания, едно от които е изискването за сертификат да важи и за държавната администрация. Донев увери, че от момента на публикуване на заповедта това правило се прилага към всички държавни и общински чиновници, които работят в пряк досег с гражданите, както към сервитьорите, служителите на фитнесите и актьорите. И потвърди, че се прилага, например, в Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, КАТ, социалните служби, бюрата по труда.
Донев добави, че същото изискване би следвало да важи и за депутатите, които ще бъдат избрани на изборите на 14 ноември, но решението трябва да бъде взето от министъра на здравеопазването и от председателя на Народното събрание.


В отговор на друг въпрос на зрител Донев каза, че Кодексът на труда позволява работниците, които нямат право на сертификат, но не желаят да се ваксинират или тестват, да излязат в платен, а след това и в неплатен отпуск, като неплатеният отпуск до 90 дни се зачита за осигурителен стаж и няма да загубят социоалноосигурителни права. Напомни обаче, че не е достатъчно просто да не се явят на работа, а да уредят въпроса със заявление до работодателя, както е в обичайния случай за ползване на отпуск. "Мисля, че няма работодател, който да не разпише, разбира се за него се създават неудобства да намери заместник", коментира министърът.


На въпрос законно ли е работодателят да удържа от заплатата парите за тестове, отговори отрицателно като уточни, че тези пари се зачитат като разход на компанията.


Според министъра увеличението на правените тестове води до разкриването на нови случаи, а това ограничава и разпространението на вируса. Процентът на заразените постепенно започва да спада, мерките дават резултат, обобщи Донев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK