Изненадващо природният газ, вместо да поскъпне, поевтиня

Изненадващо природният газ, вместо да поскъпне, поевтиня

© Скрийншот:Природният газ ще поевтинее от 1 ноември, вместо за поскъпне с очакваните 32%, съобщи днес социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и с допълнителни преговори с "Газпром експорт". Преговорите с руската компания започнали преди повече от месец, като след тях на "Булгаргаз" ще бъдат предоставени допълнителни количества газ на цена, по-ниска от тази на газовите хъбове.


Така от 1 ноември цената, на която природен газ се продава на топлоелектрическите централи и газоразпределителните дружества, става 93.19 лева за мегаватчас, което е с 1.35 лева по-евтино от октомври. "Това ще спести на потребителите на природен газ в страната 40 млн. долара", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него българските потребители ще плащат два пъти по-ниска цена от тази на европейските газови хъбове.


Иванов каза още, че ако се беше случило планираното поскъпване, това е щяло да има катастрофални последици за всички топлофикации, особено за софийската. "Отражението върху цената на парното ще е пряко, защото 80% от нея се формира от енергоносителя, който за 90% от тецовете в България е природният газ", посочи още председателят на КЕВР Иванов.


Очаква се поевтиняване и през декември


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира, че вероятно през декември ще има ново поевтиняване на природния газ и цената ще падне под 93 лева за мегаватчас. В отговор на въпрос той коментира, че това не е подарък, а просто са били изчистени някои спорни въпроси с "Газпром експорт". Заради споразумение за конфиденциалност Павлов не влезе в конкретика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK