България изнася планктон от Бургаския залив

България изнася планктон от Бургаския залив

© Мила Янева - Табаковаekont

3 ноември 2050 година


За да стигнем до сърцето на Планктонното поле в Бургаския залив, минаваме край добре означено място извън фарватера. Лодката на Дончо Папазов е поставена върху малък изкуствен остров, оградена от две светещи тела, които приличат на портови светлини. Това съоръжение маркира най-западната точка на плантацията за планктон. Плавателният съд е без име и прилича на кино-декор, заедно с насмолените въжета, които са оставени да висят от двете страни на носа. Разбира се, под оцветената от времето винилова основа отдавна има нова арматура, старата е изгнила още в края на миналия век.

Лодката е просто символ и напомня, че експериментът, започнат от Дончо Папазов в далечната 1970-а година - две седмици изхранване само с черноморски планктон - през 2050г. е стигнал далеч отвъд единичното приключение
.
Базата на Първично планктонно поле "Юг" през това лято установи пълната си капацитетна мощност и снабдява няколко различни търговски сектори и био-индустрии с повече от 750 000 тона суровина годишно.


Островът-фар с лодката на пътешественика Папазов е и основна точка от тура за гости на Бургаския залив. Дори в по-слабо посетения месец ноември, тук могат да се срещнат любопитни туристи. Ние разполагаме обаче с нещо повече от билет за разходка с лодка по акваторията. Предстои ни да стигнем до затворената производствена зона, до самата "ферма".
Времето за посещението ни не е случайно. Формално, от началото на ноември 2050г., най-голямото българско планктонно поле в Черно море вече започва да клонира суровина за нова фотосинтезираща база. Това няма да бъде поредно разширение на поле "Юг" край Бургас - този път българската технология ще бъде пренесена в чужбина. Започва проекта "Хераклея Колхида" - първото поле за хранителен планктон в грузински териториални води, близо до Анаклия, северно от Поти.


Младият инж. Искрен Баръмов ръководи Първично планктонно поле "Юг". С него сме говорили засега само по телефона, очакваме да се срещнем на самата база.


Пътуваме навътре към фермата, първо с лодка, след това - по пасарелите на понтонното съоръжение. Пътят е широк четири метра, обслужва се с ектрически картове. От двете страни на тази магистрала без завои, се разминават потоци от тръбна инфраструктура. Най-вече синкав и жълто-оранжев пропилен, на всеки двеста или триста метра има подстанции, които контролират налягането. Това е система за ниско налягане със стерилен въздух, който тласка течния продукт в неагресивна среда и го доставя към лиофилизиращата база на брега.


Преди да стъпим на понтона, преминахме стерилната ограда и проверката никак не беше формална. Отне ни около двадесет минути, въпреки, че сме придружени от екип от базата и посещението ни е предварително уговорено с централния офис на Биозона Бургас.


Разглеждаме поплавъчната система. Водени от позицията на дрона, на височина двеста метра над морето, първо се открива Разливната платформа, после плаващата "4кос-система" и поле "Bloom" (тук наричат всичко това просто "цикъла"). Самият планктон, както бяхме предупредени, е невидим и дори свежото зелено сияние е по-скоро в ума и очакванията на наблюдаващия, отколкото да се забелязва ярко в сегментираните касети, плуващи под повърхността на морето.


Инж. Баръмов ни разказва за историята на проекта. Традиционно задоволява и любопитството, което посетителите проявяват: как точно изглежда планктонът? Можем ли да го пипнем с ръка? Свети ли през нощта? Баръмов дава разрешение да се извади единична поплавъчна касета, в която да разгледаме сгъстената проба. Това е естествен фитопланктон, без биологични присадки, но с концентрация над сто пъти по-голяма от тази в естествената среда. Само така е възможно постигането на рекордни добиви.


Връщаме се към брега, където е разположен най-големият по размери елемент на производството - фабричният пояс. В защитна газова среда протича селектиране и обезсоляване, както и отвеждане на водите. В утаители се изчистват и групират утайките от биохимическите процеси. Механизиран и почти без човешко участие, този етап не е кой знае колко ефектен - когато пристига на брега, планктонът вече е порасъл, нахранен, селектиран и събран в потапните сонди. Във финалната поточна линия се извършва селектиране по видове и накрая - лиофилизацията.


Над 70% от търговската суровина поема към клиентите в сух вид, което има едновременно икономическа и технологична логика. Мокрото вещество е десетки пъти по-тежко, а транспортната система на течен планктон изисква цистерни с постоянна температура, контролирано налягане, в съдове от алуминий.


Съществува пазар и за т.н. "суров планктон" (макар и понятието да е популярно, но технически неточно, защото всеки продукт напуска фабриката в различна степен на стерилизация - ниско, средно или високотемпературна обработка). Там обаче клиентите са строго специфични и това, което ги събира в елитен клуб, е готовността да платят по средно между 6000 и 8000 евро-лева за килограм от течната смеска на първокласния фитопланктон (серията "Бургас 12"). Както се досещате, това са хотелски вериги от високия сегмент, ресторанти, както и някои клиники, които използват фитопланктон в козметични продукти с прясно приложение и за производство на пробиотици.

Най-редовният и претенциозен потребител е веригата "Клуб за фотосинетезирана храна" (новият "веган" в средата на XXI век), които влагат черноморския планктон в най-престижните си коктейли, диатонични разтвори и дозирана течна храна от висок клас. Познати търговски марки като "Хлорофил Б" са почти изцяло базирани на микробиологичен микс от серията "Бургас 12".

Голямата конкурентна сила на българския продукт е свързана с умерената соленост на черноморската вода. Докато останалите доставчици в Европа се делят на два вида - сладководни (от ерезата на Италия) и соленоводни (Ирландия, Норвегия, Нидерландия, Испания), то ниското съдържание на сол и уникалният баланс между микроорганизмите в хранителния микс са извоювали особена позиция за продукцията на Планктонно поле "Юг". Не случайно и грузинският проект ще започне именно от българска присадка.


Стойността на сделката за изграждане на фермата при Анаклия/Поти не е обявена, но вече е ясно, че Биозона Бургас ще участва като партньор в бъдещата фабрика. Така ще се продължи българското участие не само в проекта и изграждането, но и в експлоатацията на мощностите на източното крайбрежие на Черно море. Това е добра новина и за българското търговско дружество на Биозоната, което опитва да стъпи директно на повече нови пазари, като пести от комисионни и като прави планирани доставки, затваряйки веригата на производство и крайна реализация.


Илюстрация към текста Мила Янева - Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  :)
  Фантастика, да му мислят тези, които ще я доживеят.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Тази комисия беше създадена със специален закон с огромни очаквания. Оказа се огромно нищо. Минимум всеки втори политик е във властта с цел лично облагодетелстване, осъдените политици се броят на пръстите на ръката.

 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1880 Весело

  Засилих се да прочета статията,
  ама стигнах до там където пише,
  че е 2050 година и приключих!
  Толкова ли ще ни стига акъла,
  та не друго , а планктон?!?

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  хубаво звучи

  обаче:
  - трябва да се помисли по въпроса за замърсяването на морето
  - ако не бъркам, в планктона има повече фосфор, отколкото може да обработи човешкият организъм
  - от друга страна, фосфорът се утаява и е нужно да се вдига от морските дъна, за да наторява земеделски площи, оттам да се отмива в реки, да стига до морето, там да подхранва планктона, а част от него да отива в утайка, която е необходимо да връщаме в този кръговрат, за да не закъсаме...  освен това, не ми допада като цяло идеята в тези "новини от бъдещето" да се говори за същата капиталистическа среда на развитие
  та точно тя ни докара кризите и задънени улици
  (който сега врекне, че проповядвам за "социализъм", нека си трае, защото 1) наистина проповядвам социализъм и 2) този социализъм не е като "съветския" в миналото или сегашния китайски държавен капитализъм; общо взето врякащите нямат никаква представа как би трябвало да изглежда и работи един социализъм, защото мозъците им работят по внедрени от Маркс програми, които са зловредни)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  е дайте неква снимка, де...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Весело

  Хубаво почнали с Дончо Папазов, ама що не довършили:
  "Не мога да свикна с две неща: планктона, който докрая остана най-отвратителното нещо, което някога съм вкус­вал..."

 7. 7 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Така е комунистите навсякъде обещават, и все до терор стигат, щото имат чудесни идеи, но хората им пречат :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  " между микроорганизмите в хранителния микс са извоювали особена позиция за продукцията на Планктонно поле "Юг". "
  Ммм,безспорно говната от Цяла европа,Русия вкл. ,изливащи се в Черно море са особено ценен микс.Сега към микса се прибави и урея,което го прави още по-привлекателен...
  Иначе шапо на тия юнаци,които вадят толкова мангизи от нищото..

 9. 9 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  е дайте неква снимка, де...
  —цитат от коментар 5 на pariah


  Планктона няма снимка.Той е идея.
  А Юлия си отиде преждевременно.😭

 10. 10 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално
 11. 11 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "от началото на ноември 2050г., най-голямото българско планктонно поле в Черно море вече започва да клонира суровина"


  Събудете се, продължавате да не четете какво сте написали преди да публикувате.

  Много хитър
 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Човек не пасе трева, нито се храни с плактон, защото Господ Бог Го е създал да консумира месо, зеленчуци и плодове, да пие вино и ракия. Като изхождаме от този здрав житейски принцип, трябва най- малкото да изпитваме съмнение към всякакви "хранителни добавки" и всякакви нестандартни хранителни продукти. Може да изглежда фантастично добро, но едва ли. От милионите растителни видове само стотици са "одобрени" от природа да стават за храна за човека. Не се бъркайте там, където не ви е работа. Нека рибата да си яде планктона, а ние пък ще си я печем на скара, а нас пък като умрем ще ни разграждат бактериите; такъв е кръговратът на живота.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#9] от "makemydayy":

  Планктона няма снимка.Той е идея
  ======
  Ааа, ах.....и същевременно... "мангизи от нищото".....
  Въобще знаеш ли какво е планктон?
  Това е едно от най разпространените неща на планетата....
  Верижно начало на почти всички морски животински видове....
  Годината в която Папазов е размишлявал.....е 1970....
  А тогава населението на земята е било около 3 милиарда....

  Хайде тогава.....юруш на планктона.....!
  Само него не бяхме унищожили.....ние белите хора....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  "от началото на ноември 2050г., най-голямото българско планктонно поле в Черно море вече започва да клонира суровина"Събудете се, продължавате да не четете какво сте написали преди да публикувате.
  —цитат от коментар 11 на Кум Лисан


  Държи ги от петък вечер..😆

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Весело

  До коментар [#11] от "Кум Лисан":

  Че трябва събуждане, е ясно.
  Рубриката е "Новини от бъдещето".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Мдааа.....
  Който не яде месо дава мляко😁😁😁😁

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  В материала е написано, че го отглеждаме.
  Все едно да твърдите че сме унищожили прасетата, овцете, кравите, козите, кокошките, житото, ЛУКА....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Човек не пасе трева, нито се храни с плактон, защото Господ Бог Го е създал да консумира месо, зеленчуци и плодове, да пие вино и ракия. Като изхождаме от този здрав житейски принцип, трябва най- малкото да изпитваме съмнение към всякакви "хранителни добавки" и всякакви нестандартни хранителни продукти. Може да изглежда фантастично добро, но едва ли. От милионите растителни видове само стотици са "одобрени" от природа да стават за храна за човека. Не се бъркайте там, където не ви е работа. Нека рибата да си яде планктона, а ние пък ще си я печем на скара, а нас пък като умрем ще ни разграждат бактериите; такъв е кръговратът на живота.
  —цитат от коментар 12 на bobhunter


  Ти не го яж тоя фураж.Но явно от него падат големи мангизи,които могат да се използуват за добри цели.Хората се стараят и заслужават респект...

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако искате си го добивайте, НО.....

  1).....Черно море е вътрешно...и еко системата му е много крехка....
  2).....ако всички черноморски страни почнат да правят същото...естествения маршрут на рибните стада може да бъде нарушен....
  3)....само повърхността между 80....200 метра на Черно море има наличие на живот....което на практика показва, че вертикални еко системи в това море почти липсват....

  Ама ти ще проплачеш едва когато хамсията стане цаца....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  хубаво звучиобаче:- трябва да се помисли по въпроса за замърсяването на морето- ако не бъркам, в планктона има повече фосфор, отколкото може да обработи човешкият организъм- от друга страна, фосфорът се утаява и е нужно да се вдига от морските дъна, за да наторява земеделски площи, оттам да се отмива в реки, да стига до морето, там да подхранва планктона, а част от него да отива в утайка, която е необходимо да връщаме в този кръговрат, за да не закъсаме...освен това, не ми допада като цяло идеята в тези "новини от бъдещето" да се говори за същата капиталистическа среда на развитиета точно тя ни докара кризите и задънени улици(който сега врекне, че проповядвам за "социализъм", нека си трае, защото 1) наистина проповядвам социализъм и 2) този социализъм не е като "съветския" в миналото или сегашния китайски държавен капитализъм; общо взето врякащите нямат никаква представа как би трябвало да изглежда и работи един социализъм, защото мозъците им работят по внедрени от Маркс програми, които са зловредни)
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов


  Социализмът си е социализъм!
  Няма съветски, несъветски, канадски, албански, севернокорейски.

  Социализмът, това означава един да работи, друг да му вземе парите.
  В самата му дефиниция е.
  Колкото и да е благо, не е гот един да се трепе, да учи, да рискува, а бай търтей да лежкуни по кафетата.

  Относно статията, явно минаваме на ново ниво "зелена" либерастка пропаганда, тоя път проза.
  Малко по малко, бавно и полека, со кротце и со благо, ще ни забранят пържолите и ще ни накарат да ядем водорасли и скариди.

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniboy":


  :)Фантастика, да му мислят тези, които ще я доживеят.
  —цитат от коментар 1 на Daniboy


  😀Гле'Й с'я, и телефонът е звучал като фантастика преди 150 г, и телевизията, и електричеството, и ядрната енергетика също😀 А безжичната телефония? Някой помни ли ПЪРВАТА поредица на "Стар'трек" с Уийлям Шатнер и Леонард Лерой (май, Спок) където той докосва една голяма значка на гърдите си и си плямпа с корабът ми на стотици километри над него😀

  А Жул Верн според мен си е "пътник във времето" който към края на 19 век описва неща немислими тогава, щото ги е видял лично през 20те до 50те години на 20тия век😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Наскоро имаше съобщение за експеримент с вкарване на фотосинтезиращи водорасли в кръвоносната система на попова лъжичка. Симбиоза доставяща кислород на клетките директно от фотосинтеза на водораслите. Бъдещето може да донесе изненади.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "....в Европа се делят на два вида - сладководни (от ерезата на Италия)..."

  Ми то и там има езерца, някои им казват утайници. Те са много богати на всякакъв планктон, имат невероятен аромат. И се изливат в морето. В залива живот почти няма. Казват, че утайките освен всичко друго са и токсични. А виж, планктон, не бях се замислил за това!? То ще е нещо наистина мръсно и даже гнусно. И нищо не го яде, само някои хора, истинските ценители.
  Дали пък няма да поизчистят залива по този екстравагантен начин? Малко вероятно. Този залив е най-мръсния по Черното море. Утайките са с мощност няколко метра.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  Само да попитам - шефът на Еконт с планктон ли се изхранва, както и семейството си? Че възприема служителите си за такъв съм виждал с очите си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Това е алтернатива за бъдещето, засега се справяме !!!

 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Какъв залив? 2050 местността ще се казва "Марина Делян". Пиле няма да може да прехвръкне.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 679 Неутрално

  А защо не изнася от Калиакра и акваторията наоколо? Там наторихме наскоро, с азотни торове, първо качество. Планктон да искаш следващото лято, плажовете ще са зелени...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Да изнасят планктон от Варненция залив.
  Може да се продава на по висока цена, защото е предварително оцветен и овкусен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1359 Весело

  Аз пък се хванах на въдицата, защото не прочетох, че репортажаът е от 2050 година. От магнитната буря ще да е.

 30. 30 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  "България изнася планктон от Бургаския залив..."

  По-вероятен сценарий за 2050-та!

  Говорителят по БНТ обявява:
  "Гледахте 10-минутните новини на български език. Продължаваме предаването на ромски..."

  Fu*k Your Opinion
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  А защо не изнася от Калиакра и акваторията наоколо? Там наторихме наскоро, с азотни торове, първо качество. Планктон да искаш следващото лято, плажовете ще са зелени...
  —цитат от коментар 27 на Barbarossa


  Водораслите са друга бира.

 32. 32 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1889 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Недей така! Гласяха чиляка за Транспортен Министър!

  Fu*k Your Opinion
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Айзък Азимов е описал фабриките за дрожди. Времето хич не изглежда привлекателно. Но явно днешните толерасти желаят да ни го начукат качествено. По всички линии.
  Ба си психарите вече на власт. Добре дошли в светлото неокомунистическо бъдеще.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Айзък Азимов е описал фабриките за дрожди. Времето хич не изглежда привлекателно. Но явно днешните толерасти желаят да ни го начукат качествено. По всички линии.
  Ба си психарите вече на власт. Добре дошли в светлото неокомунистическо бъдеще.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Айзък Азимов е описал фабриките за дрожди. Времето хич не изглежда привлекателно. Но явно днешните толерасти желаят да ни го начукат качествено. По всички линии.
  Ба си психарите вече на власт. Добре дошли в светлото неокомунистическо бъдеще.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  И сайта работи перфектно...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тангра":

  дрънкаш глупости

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вилдирас Владиленов":

  и ти дрънкаш глупости

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Да се ползва слънчева светлина за отглеждане на разстения е жива загуба на енергия. На разстенията са нужни 2 ланди за фотосинтеза (2%), останалата енергия може да се преобразува в електричество.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 722 Разстроено

  Пълни глупости, отвсякъде несъстоятелни драсканици и тъпизми... 😨 Кой има интерес от подобни текстове и защо се тиражират?!? 🤔

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Весело

  Дневник, кога станахме средата да 21-ви век? Каква е тази 2050 година? Аз ли съм проспал 29 годинки от живота си?

  Цитат от статията.

  Пътуваме навътре към фермата, първо с лодка, след това - по пасарелите на понтонното съоръжение. Пътят е широк четири метра, обслужва се с ектрически картове.

  Това чудо ектрически картове, ще да някоя нова ултра-супер-секретна разработка на бургаската планктонна плантация, щото до сега никой не е чувал за тия...джаджи.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 42. 42 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  е дайте неква снимка, де...
  —цитат от коментар 5 на pariah


  рисуват я още
  до 2050 г ще е готова

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Винаги е приятно да научим за иновациите на някой българин.
  Това се отнася и за младите и не за съвсем младите.

  подпис
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#39] от "Корки":
  "Да се ползва слънчева светлина за отглеждане на разстения е жива загуба на енергия."

  Загуба от енергия, която до сега не сме ползвали не е загуба. Това си е чиста печалба.

  подпис
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Любопитно

  Леееко ми липсва фигурата на лошия Путин в този правилен разказ за 2050-а, но се ядва. Все пак , един неминуем въпрос - това преди или след третата световна война се случва?

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 46 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#45] от "Манчо":
  Има изход! Сложи си портрета на путин над леглото , и го гледай предано 2 пъти по 3 часа на ден ...

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  До коментар [#45] от "Манчо":Има изход! Сложи си портрета на путин над леглото , и го гледай предано 2 пъти по 3 часа на ден ...
  —цитат от коментар 46 на fkm26555709


  В това няма чар, друже. Забавен е не Путин, а инерпретаторите му!

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на nqn07618061
  nqn07618061
  Рейтинг: 64 Неутрално

  хубаво звучиобаче:- трябва да се помисли по въпроса за замърсяването на морето- ако не бъркам, в планктона има повече фосфор, отколкото може да обработи човешкият организъм- от друга страна, фосфорът се утаява и е нужно да се вдига от морските дъна, за да наторява земеделски площи, оттам да се отмива в реки, да стига до морето, там да подхранва планктона, а част от него да отива в утайка, която е необходимо да връщаме в този кръговрат, за да не закъсаме...освен това, не ми допада като цяло идеята в тези "новини от бъдещето" да се говори за същата капиталистическа среда на развитиета точно тя ни докара кризите и задънени улици(който сега врекне, че проповядвам за "социализъм", нека си трае, защото 1) наистина проповядвам социализъм и 2) този социализъм не е като "съветския" в миналото или сегашния китайски държавен капитализъм; общо взето врякащите нямат никаква представа как би трябвало да изглежда и работи един социализъм, защото мозъците им работят по внедрени от Маркс програми, които са зловредни)
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов


  Кефиш ме! Ама ние сме по-далеч от социализма спрямо финските народи, въпреки че имаме някакъв опит с него. А моруците в България така и не разбраха, че не са живели в комунизма.

 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  Малко смях с този вдъхновен текст:

  ***
  Лодката на Дончо Папазов е поставена върху малък изкуствен остров, оградена от две светещи тела, които приличат на портови светлини. Това съоръжение маркира най-западната точка на плантацията за планктон. Плавателният съд е без име
  ***

  Лодката на ДП си има име. "Джу". Ако ще правиш паметник на Папазов с лодката му, да не сложиш името й е форма на малоумие. Дали на автора или на героите ми - всеки сам да прецени.

  ***
  Пътуваме навътре към фермата, първо с лодка, след това - по пасарелите на понтонното съоръжение. Пътят е широк четири метра, обслужва се с ектрически картове.
  ***

  Хубаво, но "пасарелите" не са пасарели, а пасарелки. Добре е да се знае и от хора, пишещи "ектрически картове".

  ***
  Младият инж. Искрен Баръмов
  ***

  Не, че нещо, ама да напомня - "Баръмов" е стара комунистическа фамилия На искрени последователи на Ленин и Сталин. Този искрено Баръмов е заменил идеолозите с планктон. Забавно!  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50 Профил на nqn07618061
  nqn07618061
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":Така е комунистите навсякъде обещават, и все до терор стигат, щото имат чудесни идеи, но хората им пречат :)
  —цитат от коментар 7 на Вилдирас Владиленов


  Що, те демократите като обещават, да не би да го изпълняват?! Проблемът не е толкова в идеологията, колкото в хората, които трябва да я изградят.

 51. 51 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#50] от "nqn07618061":

  правилно тавариш, порблемът е в хората :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#50] от "nqn07618061":правилно тавариш, порблемът е в хората :)
  —цитат от коментар 51 на Вилдирас Владиленов


  Тия дето искат социализъм, нали?

  Интересно защо им е.
  Ако са преуспели като Бил Гейтс, да си раздават имуществото, кой ще ги спре!?

  Ако за 2 лева нямат пипе и дупе да заработят, ясно е за какво циврят.
  "Кой ще ми даде парииии", "Дайте да дадете".

 53. 53 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тангра":

  За много хора парите са самоцел, но за някои не са, а властта над живота на хората е това което желаят - като Сталин примерно

  Иначе за т. нар. идеалисти - всичко които познавм имат мнгоо вискоко мнение за себе си и са убедени, че ако те командват другите хора, ще ги направят щастиливи :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#52] от "Тангра":За много хора парите са самоцел, но за някои не са, а властта над живота на хората е това което желаят - като Сталин примерноИначе за т. нар. идеалисти - всичко които познавм имат мнгоо вискоко мнение за себе си и са убедени, че ако те командват другите хора, ще ги направят щастиливи :)
  —цитат от коментар 53 на Вилдирас Владиленов


  Социализмът е "терор на пролетариата".
  И съвесм естествено волно или неволно, съзнателно или несъзнателно в управлението му попадат елементи, които обичат да упражняват терор и съответно твърдят, че действат "от името на народа".

  И нео-либералните-болшевики ползват същия прийом.
  Някак върви в комплект всичко, дори и сами да не си дават сметка за това.
  Заявяват и че действат от името на бъдещите поколения, децата, малцинствата, различните и изобщо който сварят.

  И ще "оправят" всички, безогледно.

 55. 55 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  ".... "Ммм,безспорно говната от Цяла европа,Русия вкл. ,изливащи се в Черно море са особено ценен микс......
  —цитат от коментар 8 на makemydayy


  Съставът на естествените торове не са жасмин и рози, а точно подобни остатъци. И храните, родхранвани с подобни торове ги предлагат като "био", или "органик".

 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#55] от "pontius_glarus":

  Иначе за плаването на Юлия и Дончо Папазови има и други факти-"експедицията" им е била подхранвана с консерви от корабите на БМФ. А и планктонът, с който те уж се изхранвали, май бил на доста по-голяма дълбочина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK