Кратки новини

"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Арестуван е мъжът, оставил Аспаруховия мост без осветление

Кратки новини

© Красимир Юскеселиев

Задържан е мъжът, който остави част от Аспаруховия мост без осветление, съобщи БНТ. Полицията установи, че това е 31-годишен варненец, който има и други криминални прояви. Мъжът е задържан в ареста на Четвърто РУ-Варна.


Преди дни осветлението на част от платното в посока Варна на Аспаруховия мост изгасна. По-късно беше установено, че причината е кражбата на 70 метра захранващ електрически проводник. Случаят е докладван на прокуратурата, предстои повдигане на обвинение.

Данъчните следят милиони пратки от онлайн пазаруване

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал

Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите, като сумата от наложен платеж е над 3.6 млрд. лв. Това показват данните за хората, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от куриерските фирми. Над 11 млн. от пратките са на физически лица, като повече от 34 хил. са декларирали доходите си от продажби в интернет за 2020 година, допълват от приходната агенция.


Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации, от които физическите лица могат да се възползват при обявяването на доходите си, придобити през годината.


При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП.
Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация, напомнят от НАП. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

Сертификат за антитела няма да се издава с тестове от чужбина

За да бъде валидно удостоверението, което от днес се издава за наличие на антитела срещу коронавируса, задължително тестването трябва да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е успешно интегрирана с Националната здравно-информационна система. Тестове, направени извън територията на страната или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ, съобщават от "Информационно обслужване".


Кратки новини

© "Информационно обслужване"

Всички граждани, които отговарят на условията за издаване на удостоверение, могат да го изтеглят от този адрес. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

"Булгаргаз" предлага сегашната цена на газа за януари

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз"

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз"

"Булгаргаз" предлага на енергийния регулатор цената на природния газ за януари да бъде 93.13 лв. за мегават час, съобщава компанията. За сравнение, цената за ноември е с 6 ст. по-висока - 93.19 лв. Това са цени без таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС.


В евро тази цена е 47.62, а от компанията уточняват, че прогнозната цена на европейските газови пазари (към д ноември) за доставки през януари е в приблизително 72 евро, или малко над 140 лв. за мегаватчас.


Окончателно предложение за цената на газа през януари ще бъде внесено на 1 януари, като в него ще бъдат отчетени котировките към предния ден.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK