Според антимонополната комисия "Лукойл" злоупотребява с господстващо положение

Според антимонополната комисия "Лукойл" злоупотребява с господстващо положение

© Георги КожухаровКомисията за защита на конкуренцията обяви, че групата "Лукойл" извършва злоупотреба с господстващо положение. Това е показала проверка на комисията на проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, се казва в съобщение на институцията.


Във връзка със свое производство КЗК е проучила поведението на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД във връзка с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура. Комисията е установила, че група "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.


Заключението е, че дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната, и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.
От КЗК смятат, че разглежданите практики създават пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат. Посочва се, че действията ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите - при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" и на следващите нива - търговията на едро и дребно.


"Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", е заключението на комисията.


"Поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като, ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки", е заключението на КЗК. В съобщението от комисията се уточнява, че групата "Лукойл" има 60 представи писмени възражения по предявените твърдения.


КЗК намира, че са нарушени чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. В правомощията на комисията е да наложи имуществена санкция в размер до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година на предприятие или сдружението на предприятия. По данни на класацията Капитал 100, приходите за 2020 година на "Лукойл Нефтохим България" и "Лукойл България" са общо почти 5.2 млрд. лв.


По-рано през седмицата се разбра, че KЗК e oбpaзyвaлa пpoизвoдcтвo cpeщy пeтpoлнaтa ĸoмпaния "Лyĸoйл Бългapия" зa злoyпoтpeбa c мoнoпoлнo или гocпoдcтвaщo пoлoжeниe пo cигнaл oт "ОМV Бългapия". Не е ясно дали нарушенията са установени в рамките на работата по тази жалба.


До момента КЗК проверява на няколко пъти "Лукойл" по същите текстове, като обичайно изводът е, че групата има монополно положение, но не злоупотребява с него. Последните две такива определения на комисията са от 2017 и 2019 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK