През трите летни месеца наетите и заплатите са нараснали на годишна база

През трите летни месеца наетите и заплатите са нараснали на годишна база

© Георги КожухаровПо предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите по трудово и служебно правоотношение към края на септември намаляват с 23.7 хил., или с 1%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 2.28 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 11.%, "Операции с недвижими имоти" - с 4.8%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 2.7%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите "Образование" - с 1.3%, и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 1%.


В структурата на наетите по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 20.7 и 16.9%.
В края на септември 2021 г. в сравнение с края на септември 2020 г. наетите се увеличават с 32.5 хиляди. Най-голямо увеличение има в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 8.7 хил., "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 8.4 хил., и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 4.8 хил., а най-голямо намаление - в "Административни и спомагателни дейности" - с 3.5 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 8.6%, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 5.5%, и в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 5.2%, а най-голямо намаление е регистрирано в "Добивна промишленост" - със 7%.


През третото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата e 1520 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2021 г. с 0.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 5.4%, "Добивна промишленост" - с 4.9%, и "Финансови и застрахователни дейности" - с 4.3%. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в дейностите "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7.8%, и "Култура, спорт и развлечения" - с 6.9%.


През третото тримесечие


средната месечна работна заплата нараства с 10.7%


спрямо третото тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" - със 17.4%, "Култура, спорт и развлечения" - с 16.5%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 16.2%.


Сферите с най-висока средна заплата са:

  • "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" - 3687 лева;
  • "Финансови и застрахователни дейности" - 2267 лева;
  • "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 2225 лева.


Най-нископлатени са били наетите в:

  • "Хотелиерство и ресторантьорство" - 940 лева;
  • "Други дейности" - 1013 лева;
  • "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 1150 лева.


Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие в обществения сектор нараства с 12.4%, а в частния - с 10.2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK