Белгийската KBC купи бизнеса в България на Raiffeisen Bank International

Белгийската KBC купи бизнеса в България на Raiffeisen Bank International

© Надежда ЧипеваKBC Bank (KBC) и австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) обявиха, че са постигнали споразумение базираната в Белгия банкова група за придобие 100% от акциите на "Райфайзен" (България) ЕАД, извършваща банковите операция в страната на RBI.


В сделката влизат още "Райфайзен лизинг България", "Райфайзен асет мениджмънт" (България), "Райфайзен застрахователен брокер" (обслужващ корпоративни и лизингови клиенти на "Райфайзен" (България), както и "Райфайзен сървиз". Всички тези дружества са изцяло собственост на "Райфайзен" (България).


Стойността на сделката е 1.015 млрд. евро.
Според двете страни в нея това отразява качеството на франчайза Raiffeisen и потенциала за синергия, от която купувачът очаква ползи в размер на десетки милиони евро в следващите години.


Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи и се очаква да това да е факт до средата на 2022 г.


"Райфайзен" развива бизнес в България от 1994 г. насам, предлага широк спектър от услуги и се смята, че е шеста на банковия пазар, като контролира 7.9% от активите и 8.4% от кредитите. Мрежата от клонове наброява 122 обекта плюс мрежа от консултанти за мобилно банкиране, партньори, кредитни посредници, персонал от около 2500 души и 635 хил. клиенти.


Питър Рубен, който ръководи бизнеса на КВС в България, коментира: "Разширяването на дейността ни в България, интегрирането на висококачествените продукти на Райфайзенбанк България, като в същото време надграждаме върху компетентността и динамичността както на ОББ, така и на ДЗИ, ще ни помогне да постигнем целите си и да си подсигурим успеха в бъдеще. Очаквам с нетърпение да приветствам с добре дошли персонала и управленския екип на Райфайзенбанк България и съм убеден, че заедно ще укрепим още повече лидерската си позиция, което ще е от полза за всички наши клиенти и други заинтересовани лица."


KBC Group е в България от 2007 г., а от 2009 г. страната е ключов пазар за банковата група. Днес нейни са Обединена българска банка, ДЗИ, "ОББ Интерлийз", "ОББ пенсионно застраховане", "ОББ асет мениджмънт", "ОББ факторинг", "ОББ застрахователен брокер" и "Кей Би Си груп клон България".


Последната по-значителна сделка бе придобиването на 30 юли тази година на "NN Пенсионно осигуряване" (част от нидерландската Nationale Nederlanden), която се вля в ДЗИ и ОББ пенсионно осигуряване.


ОББ е третата по активи, а ДЗИ е с най-голям пазарен дял на застрахователния пазар.


Новата Обединена банка ще има пазарен дял по активи, много близък до този на другите две водещи банки в България, с което ще се утвърди като изявен лидер, устремен към първото място. Освен това, ОББ ще заеме 2-ро място като пазарен дял по отношение на кредитите. С това KBC Груп се утвърждава като номер 1 напълно интегрирана финансова група, предлагаща пълния спектър от финансови услуги на своите клиенти в България, се казва в съобщението на сайта на ОББ.


Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19.8%) и на пазарен играч номер 2 (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Една банка по малко .

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 2. 2 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Ахх, избяга пенсионният ми фонд, а сега и банката. Явно бизнес климата е чудесен.

 3. 3 Профил на bry14687126
  bry14687126
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Най хубавото за деня - Тиквата вече го няма

 4. 4 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тези не стават ли почти монополисти?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Разстроено

  "Райфайзен" развива бизнес в България от 1994 г. насам"

  ... до 2022 г.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Един милиард евра и Райфайзен се раздели с нашия пазар......Влизането в еврозоната винаги води към намаляване броя на банките, както се и случва у нас в момента.......

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Райфайзен вдигат куфарите? Значи ще имаме повече офиси на ОББ? Не, че Райфайзен бяха много стока, обаче ОББ след сливането станаха доста неприятни. Все пак са за предпочитане пред Булбанк и Пощенска.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "синергии" - намаляване на разходите (съкращения на служители и клонове) + увеличение на цените/таксите. до няколко години ще има 4-5 банки в България. разбира се, Комисията за защита ОТ конкуренция ще одобри всички сливания и придобивания...

  Истината ни прави свободни.
 9. 9 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Райфайзен овреме се измъкват от физическата инфраструктура.
  Тепърва ще има сътресения и промени.

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Хубаво е да се поразчистят скапаните банки, но Райфа не беше от тях. Ортодоксалните банкови групи се опитват да се борят с конкуренцията на финтеха като се окрупняват вместо да предлагат да клиентите удобствата, които търсят. Мъка и липса на визия.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Жалко. На фона на останалите обслужването им е добро. Дано не се налага да си търся нова банка.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Ние не сме в евро-зоната. Банките намаляват, защото бизнеса у нас в последните години много я закъса. Докато се оправим с наследството на Борисов ще ни трябват поне 4-5 години. Отдавна трябваше да сме в евро-зоната. Просто ГЕРБ и компания не искаха. Предпочитаха да си крадат на спокойствие, далеч от погледа на ЕЦБ. Дано сега, когато ГЕРБ си отиват, до 2-3 години да приемем еврото.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Поредният чуждестранен инвеститор, който явно от определено време е искал да напусне България.
  Обърнете внимание, че Raiffeisen Bank International (RBI) продава само клона си в България, не и други в Европа.

 14. 14 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Браво, това е то свободния пазар, една еврейска банка притежава повече от половината банков сектор в България. Като станат монополисти, таксите видимо ще спаднат и ще живеем в най-свободния възможен свят...

 15. 15 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Това беше една от целите на вирусната истерия - да се окрупни бизнесът и така да се затрие средната класа, много умно, няма що.

 16. 16 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Един милиард евра и Райфайзен се раздели с нашия пазар......Влизането в еврозоната винаги води към намаляване броя на банките, както се и случва у нас в момента.......
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  влезем ли в зоната достъпът на българите до банки ще се увеличи доста, защото няма да има нужда от използваме български банки за разплащанията. Бъдещето е на онлайн банките. В България вече може да си отвориш сметка от разстояние, да подписваш документи от разстояние (само да имаш умен мобилен телефон). Отиваме там където западна Европа е от 10 години поне - малко офиси, отдел обслужване клиенти е в Горно нанадолнище с цел намаляване на разходите.

 17. 17 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":Ние не сме в евро-зоната. Банките намаляват, защото бизнеса у нас в последните години много я закъса. Докато се оправим с наследството на Борисов ще ни трябват поне 4-5 години. Отдавна трябваше да сме в евро-зоната. Просто ГЕРБ и компания не искаха. Предпочитаха да си крадат на спокойствие, далеч от погледа на ЕЦБ. Дано сега, когато ГЕРБ си отиват, до 2-3 години да приемем еврото.
  —цитат от коментар 12 на Petleshev


  Дано, ама съдейки по това, че в парламента влизат партии като на Копейкин, нещата по-скоро ще отиват в обратна посока, за съжаление. Много ме разочароват моите съграждани. Тиквата преглъщах, крадец е, но поне беше проевропейски настроен. Ама Копейкин? Гнусната руска подлога. И как му се връзват глупавите антиваксъри...

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":Ние не сме в евро-зоната. Банките намаляват, защото бизнеса у нас в последните години много я закъса. Докато се оправим с наследството на Борисов ще ни трябват поне 4-5 години. Отдавна трябваше да сме в евро-зоната. Просто ГЕРБ и компания не искаха. Предпочитаха да си крадат на спокойствие, далеч от погледа на ЕЦБ. Дано сега, когато ГЕРБ си отиват, до 2-3 години да приемем еврото.
  —цитат от коментар 12 на Petleshev


  Борисов се страхуваше от настроението на хората, които не искат еврото. А преди изборите се затича към Еврозоната, защото разбра, че ЕЦБ би му печатала пари на тон за да строи магистрали. Отделно освобождаването на резерва на БНБ, който поддържа курса...защото като влезем в зоната ще се напечатат толкова евро, колкото имаме лева, а фондът на БНБ си остава за нас...а там са десетки милиарди евро. Преди години не му беше до тях, защото от ЕС даваха грантове за инфраструктура. ЕС спря да дава грантове за инфраструктура.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":

  " Ние не сме в евро-зоната. Банките намаляват, защото бизнеса у нас в последните години много я закъса. Докато се оправим с наследството на Борисов ще ни трябват поне 4-5 години. Отдавна трябваше да сме в евро-зоната. Просто ГЕРБ и компания не искаха. Предпочитаха да си крадат на спокойствие, далеч от погледа на ЕЦБ. Дано сега, когато ГЕРБ си отиват, до 2-3 години да приемем еврото."

  От горното би следвало да си ходят други банки - тази на Цеко, на Маджо, всички ги знаем ! Да, у нас бизнеса е на групировката, оттам средата е изкривена, банките - несигурни за кредитите си към фирмите, защото те са зависими не от пазара, с от успели млади хора...... ! Но има и друго, за което съм говорил с преподавател по финанси още преди години, преди това дълги години работил в БНБ ! При подготовка и влизане в ЕЦБ банките намаляват, по простата причина, че лихвената политика се диктува изцяло от ЕЦБ, бизнесът им навлиза в нова фаза на регулации и допълнително стагнира, а те предпочитат да търсят нови пазари, където да пренасочат цикъла, който приложиха у нас..... ! Иначе дотук Райфайзен не могат да се оплачат от липса на печалби, вече над 8 години сме в имотен балон и кредитен бум .....

 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Това означава и повече празни търговски площи, защото там където има близки физически офиси на двете банки ще остане само един от тях. Че ще оптимизират разходи е ясно, но обикновено по-малкото конкуренция означава и по-скъпи услуги за клиентите

 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  нусната руска подлога. И как му се връзват глупавите антиваксъри...
  —цитат от коментар 17 на T.M.

  Ако е влязъл в парламента заради антиваксърството, в следващия парламент няма да е там. Освен партийна субсидия друго няма да види. Пандемията е нещо временно и до 2г ще отшуми. В рамките на тази зима болестта ще вземе най-много жертви у нас. Другата зима ще е леко, защото лятото ще има бая ваксинирани или глътнали хапче на Пфайзер (ама не Виагра) или Мерк.

 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Райфайзен има отлични печалби у нас и не знам защо напускат. Може би са им предложили добра цена. Аз с тях трудно и бавно работех. Много бавни на гише, но все пак Райфайзен е име, което като се загуби, не е добре за държавата.

 23. 23 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Еее, първо Сосиете, сега Райфайзен. Все традиционни имена с история в Европа.
  Сега пак трябва да сменям банката...

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":" Ние не сме в евро-зоната. Банките намаляват, защото бизнеса у нас в последните години много я закъса. Докато се оправим с наследството на Борисов ще ни трябват поне 4-5 години. Отдавна трябваше да сме в евро-зоната. Просто ГЕРБ и компания не искаха. Предпочитаха да си крадат на спокойствие, далеч от погледа на ЕЦБ. Дано сега, когато ГЕРБ си отиват, до 2-3 години да приемем еврото." От горното би следвало да си ходят други банки - тази на Цеко, на Маджо, всички ги знаем ! Да, у нас бизнеса е на групировката, оттам средата е изкривена, банките - несигурни за кредитите си към фирмите, защото те са зависими не от пазара, с от успели млади хора...... ! Но има и друго, за което съм говорил с преподавател по финанси още преди години, преди това дълги години работил в БНБ ! При подготовка и влизане в ЕЦБ банките намаляват, по простата причина, че лихвената политика се диктува изцяло от ЕЦБ, бизнесът им навлиза в нова фаза на регулации и допълнително стагнира, а те предпочитат да търсят нови пазари, където да пренасочат цикъла, който приложиха у нас..... ! Иначе дотук Райфайзен не могат да се оплачат от липса на печалби, вече над 8 години сме в имотен балон и кредитен бум .....
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  надуване на имотния пазар има, но кредитен бум няма. Банките са свръхликвидни в момента и се чудят къде да вкарат парите на вложителите, които пък влагат повече. Имотният пазар се движи от кешови сделки, които генерират 80% от оборота, а не от ипотечните.

 25. 25 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#22] от "grayeagle":

  Защото са им казали да напуснат. Ако някоя мутра ти направи предложение на което не можеш да откажеш, дали няма да клекнеш? Големите корпорации има сериозна мрежа от шпиони и групи за шантаж. Какво мислиш, че работят бившите разузнавачи и войници от специалните части?

 26. 26 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По-малко банки повече монопол. Хубавото е, че влезем ли в Еврозоната ще има други западни банки, които ще имат повечко условия да отворят клонове при нас.
  Принципно германските банки са едни от най-качествените , но да видим какво ще се случи в бъдеще.

 27. 27 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "синергии" - намаляване на разходите (съкращения на служители и клонове) + увеличение на цените/таксите. до няколко години ще има 4-5 банки в България. разбира се, Комисията за защита ОТ конкуренция ще одобри всички сливания и придобивания...
  —цитат от коментар 8 на Forest


  В България има твърде много банки за такъв малък пазар. Консолидацията е нормален процес, особено за сектор с намаляваща възвръщаемост.
  Очаквах по-малки банки да действат, но повечето са с българска собственост и или не искат да продават, или потенциалните купувачи не са сигурни, че купуват качествени активи.

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Това му е работата на капитала - да работи, само ако печалбата му е достатъчно.
  А България не е пазар, който може да храни много на брой големи риби (ако щете - акули).
  Равновесието ще се установи чрез още намаляване на бройката на банките.
  Вместо да плачем срещу напълно нормални неща, продуктивното е всеки да се съсредоточи в усъвършенстване в това, което му е работата.
  Тогава въобще няма да му пука толкова коя банка от коя била купена (все пак конкуренцията между тях е достатъчна).

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#14] от "otrqdnik":

  И на мястото на този чутовен чуждестранен инвеститор какъв идва?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#24] от "alabalko":

  " надуване на имотния пазар има, но кредитен бум няма. Банките са свръхликвидни в момента и се чудят къде да вкарат парите на вложителите, които пък влагат повече. Имотният пазар се движи от кешови сделки, които генерират 80% от оборота, а не от ипотечните."

  Кешът движи пазара, когато кредитирането стагнира, а това движение е несигурно и краткосрочно, предимно свързано с препиране на мръсни пари, говоря специално у нас ! За кредитният бум - има си го все още ! Казвам го от лични наблюдения след разговор с мениджър на клон в ДСК и кредитен инспектор - след първата вълна ковид, когато имаше известно задържане на кредитирането, сега то се е отпушило и сделките са им повече от когато и да било ! Според мен това вече се променя и до година ще се охлади. Всички ще го усетим като се случи.....

 31. 31 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  Отиваме там където западна Европа е от 10 години поне - малко офиси, отдел обслужване клиенти е в Горно нанадолнище с цел намаляване на разходите.
  —цитат от коментар 16 на alabalko


  Тук в Шотландско при мен дори не си спомням кога за последно съм посетил клон на банката. Включително и жилищните кредити сега вече могат да се поискат, утвърдят и направят през интернет без да трябва да ходиш до офис.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 782 Неутрално
 33. 33 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Нали виждаш какво става пред очите ни. Една корпорация купува целия бизнес и става монополист, формално фирмите имат различни имена, но са собственост на една корпорация. За какъв свободен пазар можем да говорим. Едни швейцарци направиха проучване преди няколко години, колко семейства притежават целия световен бизнес, бяха стигнали до 15, сега не ми се вярва да са повече от 5.

  После пак да ми говорят кауните, че при капитализма имало конкуренция и свободен пазар. Това са мантри за наивници.

 34. 34 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Forest":

  ха ха ха до няколко години ще има 1 банка В СВЕТА-СВЕТОВНАТА банка на световното правителство и ше пуска ДИГИТАЛНИ ИМПУЛСИ ЗА ХРАНА САМО НА ТЕЗИ С МИНИМУМ 88 ДОЗИ ''ВЧАКСИНИ".

 35. 35 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  САМО ДА НЕ СПРЕ ТОКА

 36. 36 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Поредният чуждестранен инвеститор, който явно от определено време е искал да напусне България. Обърнете внимание, че Raiffeisen Bank International (RBI) продава само клона си в България, не и други в Европа.
  —цитат от коментар 13 на Наблюдател


  Мда, само дето продаде полския преди 2-3 години.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 37. 37 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 825 Неутрално

  И много други западни инвеститори , банки и търговски дружества ще избягат от страната при тези комундета на власт!

 38. 38 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#22] от "grayeagle":

  Кат видяха резултатите от изборите и са ни теглили една ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 825 Неутрално

  А и явно са наясно, че еврозоната ще я гледаме през крив макарон с новата власт!

 40. 40 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 280 Весело

  До коментар [#8] от "Forest":

  Разбира се! Няма концентрация, хич. НОООО, когато Гинка с 20 МВ соларки реши да купи ЧЕЗ, тогаз стана голям проблем, вертикална концентрация, ауууу.
  Изкефи ме, Комисия за защита ОТ конкуренцията! ХАХАХАХА!

  По-здрав за Костя Копейкин!
 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Не става ясно какво ще се случи с бранда "Райфайзен". Ще продължи ли банката в България да се казва Райфайзен, ще се ребрандира на KBC ли или ще се слее с ОББ?

 42. 42 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 250 Разстроено
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Окрупняването в банковият сектор у нас продължава.Скоро да очакваме ново редуциране на клоновата мрежа у нас.Да му мислят работещите в този бранш.

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Окрупняването в банковият сектор у нас продължава.Скоро да очакваме ново редуциране на клоновата мрежа у нас.Да му мислят работещите в този бранш.

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#3] от "bry14687126":

  ++++++++++++++++++++
  Тиквоний каквото и да прави е бита карта.

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#3] от "bry14687126":

  ++++++++++++++++++++
  Тиквоний каквото и да прави е бита карта.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#3] от "bry14687126":

  ++++++++++++++++++++
  Тиквоний каквото и да прави е бита карта.

 48. 48 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Окрупняването в банковият сектор у нас продължава.Скоро да очакваме ново редуциране на клоновата мрежа у нас.Да му мислят работещите в този бранш.
  —цитат от коментар 43 на bat_plamen


  за какво са ти клонове, като операциите могат да се вършат и без тях. Машини могат да дават и приемат пари. Зареждат се от инкасо. Нямаш нужда от касиери.
  Кредитните инспектори не е нужно да са на място. Комуникацията може да става онлайн. Идентификацията е възможна през КЕП. Евротръст така правят пари, но и други фирми предлагат услугата. По-малко офиси означава по-ниски разходи. Бекофис извън София означава по-ниски разходи. Единственият голям разход ще остане поддържането на мрежа от банкомати. Там вероятно ще се получи така, че някои банки ще ги поддържат и ще вземат такси от другите банки за използването им. Някои банки няма да имат офиси и банкомати, а ще плащат за използването на чуждите банкомати. Този модел отдавна работи на запад.
  Докато най-накрая парите не станат електронни и тогава сметката ще е в ЕЦБ. ЕЦБ през е-еврото могат да вкарат търговските банки в ъгъла, като ги превърнат в чисти кредитни институции, които раздават заеми, но със заемни средства от ЕЦБ, а не от вложители. Иначе парите на населението да са в ЕЦБ. Лагард е достатъчно амбициозна за да го постигне.

 49. 49 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#16] от "alabalko":

  И ако стане някой фал иди се оправяй с онлайн банка.
  Когато отидох икатостудент в Гермаия миналия ве бях първо при дойчебанк24. посе г закриха, след това смених още няколко банки, кото или ги поглъщаха или ги закриваха. края останах при постбанк щото имат гише на всяка поща.

 50. 50 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#48] от "alabalko":

  аха и в Гемания плащаш 5 евро такса ако теглиш от автомат на шпаркасетата, а картата ти е на банка от кешгрупата.

 51. 51 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  КБЦ е много надеждна банка, нямам проблем да стават по-големи на българския пазар.

 52. 52 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#48] от "alabalko":аха и в Гемания плащаш 5 евро такса ако теглиш от автомат на шпаркасетата, а картата ти е на банка от кешгрупата.
  —цитат от коментар 50 на Binko Binev


  точно, ако теглиш на шпаркасетата, но не само те имат банкомати. Има си онлайн банки, които нямат такси за теглене на банкомати в Германия, просто има ограничения за минималната сума и броя тегления. Ако не теглиш по 10 евро си ок.
  Иначе онлайн банки..ами на Дойче банк онлайн банката се казва Норис банк. Няма такса за сметката, безплатно теглене на кешгруп, безплатна КК Мастъркард. DKB също имат добри условия. А иначе да Пощенска банка имат толкова много гишета и винаги много се чака. Ако човек иска банка с гишета, по-добре да отиде при спестовните каси.
  В България Прокредит се опитват да са напълно онлайн банка, с пакет от услуги, който включа десетки преводи, плащания по битови сметки, неограничен брой тегления на всички банкомати (вкл чужди банки), за нескромната цена от 10лв/месец. А и дават лихва по наличните пари (овърнайт депозит) по-висок от всяка друга банка. Комуникацията с тях е с КЕП (през Евротръст), което включва отваряне на сметка и подписване на всякакви документи, вкл. вторият фактор при РИНГС преводи. Картата от край време идва с куриер, вместо да се чудиш като при другите банки, в кой клон ще попадне. Другите банки ще влязат на този пазар (гледам, че в новата реклама на Райфайзен и те говорят за КЕП), така че цените ще спаднат.

 53. 53 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#48] от "alabalko":аха и в Гемания плащаш 5 евро такса ако теглиш от автомат на шпаркасетата, а картата ти е на банка от кешгрупата.
  —цитат от коментар 50 на Binko Binev


  Ето онлайн банка в Германия, с безплатна сметка, която дава и КК, с която тегленето е безплатно на 97% от всички банкомати в Германия и по света, при мин. сума на теглене от 50 евро - https://www.ing.de/girokonto/

 54. 54 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#52] от "alabalko":

  Пич,аз съм бил и при норисбанк. ама и тях ги закриха

 55. 55 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dankol":

  а дано

 56. 56 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Чиста оптимизация. За други банки трябва да се говори и обсъжда, едни с български собственици. Райфайзен е най-малкият проблем, защото е франчайз като събуей и макдоналдс.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  И без това, за държава, като България, банките са прекалено много.

 58. 58 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":Нали виждаш какво става пред очите ни. Една корпорация купува целия бизнес и става монополист, формално фирмите имат различни имена, но са собственост на една корпорация. За какъв свободен пазар можем да говорим. Едни швейцарци направиха проучване преди няколко години, колко семейства притежават целия световен бизнес, бяха стигнали до 15, сега не ми се вярва да са повече от 5.После пак да ми говорят кауните, че при капитализма имало конкуренция и свободен пазар. Това са мантри за наивници.
  —цитат от коментар 33 на otrqdnik


  Друго си беше при социализма, а?!Една банка, един сатрап!Северна Корея ей я къде е - беж там!

 59. 59 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Райфайзен вдигат куфарите? Значи ще имаме повече офиси на ОББ? Не, че Райфайзен бяха много стока, обаче ОББ след сливането станаха доста неприятни. Все пак са за предпочитане пред Булбанк и Пощенска.
  —цитат от коментар 7 на Petleshev


  няма да имаме кой знае колко повече офиси на ОББ

  Идеята на такава сделка е да се оптимизират разходите, т.е. най-вероятно едно поне 50% от офисите и служителите на Райфайзен ще бъдат освободени.

 60. 60 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Очаквам доста сериозно реорганизиране на банковия сектор в България след тази сделка.

 61. 61 Профил на Alexander Stefanov
  Alexander Stefanov
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Не е нормално в държава като България да има 30 банки, в повечето западни държави има по 5-6 основни ритейл банки

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#48] от "alabalko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е навън, но у нас все още ще имаме относително голяма клонова мрежа, защото доста голяма част от населението нямат необходимите умения за такива работи!

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#13] от "Наблюдател":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има нещо гнило в България!

 64. 64 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Вместо малките банки да се редуцират, на които вече им излиза скъпо да бъдат такива, последно все големи чужди банки като Сосиете Женерал и Райфайзен си тръгват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK