Търговията на дребно ще пострада заради слабата ваксинация, сочи анализ

Търговията на дребно ще пострада заради слабата ваксинация, сочи анализ

© Георги КожухаровЧувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа оказва значително влияние върху маржовете и инфлацията, посочва в свой анализ кредитният застраховател "Кофас".


В него се казва още, че възстановяването на сектора на продажбите на дребно в региона може да бъде възпрепятствано от закъснял процес на ваксинация. До момента лидер в това отношение е Румъния, която отчете прогресивно увеличение на продажбите през януари, март и септември 2021 г. след рязък спад през януари 2020 г. В България отново се наблюдава подобен спад в началото на годината, но продажбите в сектора се увеличават прогресивно.


Въпреки това наложените мерки и ограниченията във връзка с налагането на зелен сертификат ще окажат значителна промяна в данните, започвайки от лек спад през септември 2021 г., прогнозира компанията. В региона България е страната с най-нисък темп на ваксинация - само около 20% от населението е с поставена втора доза. Лидери по ваксинация в региона са Литва (близо 70%), Унгария и Чехия (с близо 60%).
В България след понижение на цените на суровините от 5% през 2020 г. през октомври 2021 г. се отчита рязко повишение от 20% при по-умерени ръстове в региона, сочат данните на компанията. В Унгария повишението е близо 15%, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък - близо 5.5%, последван от Полша с 10% за същия период.


Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в региона остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.


"Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 (в сравнение със същия период през изминалата година). Отчетохме 80% ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини - близо 30% за 2021 г., коментира Грегорж Шилевич, главен икономист на "Кофас" за Централна и Източна Европа, цитиран от компанията.


Въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките експертите са на мнение, че регионът се възстановяват по-бързо от Западна Европа. От всички страни в Централна и Източна Европа "Кофас" очаква най-умерено възстановяване на лидера в класацията - Полша, която отчете ръст на икономиката от 5% през 2021 г.


В България икономиката расте с 4.5% през тази година при свиване с почти същата стойност през 2020 г. Прогнозата на компанията е растежът на брутния вътрешен продукт да остане в тези граници и през следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1565 Весело

  Това, което искат да кажат е,че ще възпрепятстват търговията на дребно, щото хората не изпълняват заръките на феодалите :))) Европейски или прочие...

  Търговията на дребно винаги се случва.. Дори и във военно положение хората търгуват помежду си.. Единствения начин да я спреш е като се намесиш и създадеш пречки..

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  Но дори най добрите пречки не могат да спрат търговията.. Съдейки по факта, че където има забрана има поне няколко черни пазара, което между другото финансира доста престъпни организации

  НЕ само, че не спираш това, което искаш, ми и финансираш криминалните елементи, които не им пука какво казваш и знаят къде да платят, за да съществуват :)))

  Със забрани и ограничения не става

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  . Прогнозата на компанията е растежът на брутния вътрешен продукт да остане в тези граници и през следващата година.
  _______________
  Ние сме суровинен придатък и понеже се вдигат цените на суровините ни се вдига и БВП. Иначе положението не е розово въпреки,че герберугите се оттеглят.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Весело

  Аз пък си мислех, че ще е заради карбона и глобалното затопляне...

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  Да бе, само слабата ваксинация е виновна... А бруталното поскъпване на абсолютно всичко - от сиренето и хляба до котешката храна - изобщо няма да се отрази на търговията на дребно...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":Но дори най добрите пречки не могат да спрат търговията.. Съдейки по факта, че където има забрана има поне няколко черни пазара, което между другото финансира доста престъпни организацииНЕ само, че не спираш това, което искаш, ми и финансираш криминалните елементи, които не им пука какво казваш и знаят къде да платят, за да съществуват :)))Със забрани и ограничения не става
  —цитат от коментар 2 на Ramon Asvalda

  +
  Търговията на дребно си е ок а търговията на дребните търговци отстъпва над 2/3 от позициите си в полза на обсадна корпоративна търговия с Ковид рестрикциите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Търговията на дребно ще мине онлайн, а моловете ще се превъртнат в паметници. Когато у нас строяха молове на запад хората все повече пазаруваха онлайн и търговските центрове бяха започнали да затварят. Хранителните магазини си бачкат и пушек се вдига. Оборотът не е намалявал от март миналата година.
  Хората все повече пазаруват и от чужбина стока, която се кара до тук от местни фирми. Така ДДС се плаща например в Германия..където на детските стоки и хранителните добавки е 7%, а не 20%. Плащаме чужди заплати, но как иначе при положение, че една детска седалка на българския сайт на фирмата е 660лв, а на немския оригинален сайт е 239 евро.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  Аз пък си мислех, че ще пострада заради рестрикцийте от страна на държавата...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Повишиха тока брутално, иначе слабата ваксинация им е виновна...
  Клоуни!
  Поредната пропагандна статия в Дневник!

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хриси":

  A целия психически шок от последните две години, след който на човек му се отщява почти всичко?

 11. 11 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Така, нали видяхте новата наредба на ЕС за зеления сертификат? В него ще влизат хората с три дози. Искам да попитам двудозовите не се чувствате малко глупаво (най-меко казано), след като вече сте в отбора на плоскоземците? За еднодозовите да не говорим - те са за затвор. Бу-ха-ха!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Като гледам в Германия и Австрия въпреки ваксинациите над 70% обявиха пълен локдаун така че може би е време да не разпространяване повече лъжи и измами. То така или иначе малко идиоти останаха да вярват че някой им мисли доброто от управляващите.

 13. 13 Профил на chernosvetlo
  chernosvetlo
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Така си е! И слабата реколта, и липсата на Сънчо, и горските пожари, и футбола ни, все заради слабото ниво на "ваксинация". А на запад един мармот завива все по-скъпи шоколади...

 14. 14 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Това ще четем и слушаме вече:
  " За всичко е виновна слабата ваксинация.
  Неваксинираните са врагове на народа... "

  И още едно заглавие от друга медия: "Войната на ваксинираните и неваксинираните"

  Разделяй и владей! Това искат да направят. Да накарат хората да се мразят - досега много успешно! И да се избием... искаме ли това?
  Трябва да се обединяваме и да си помагаме - ваксинирани и неваксинирани.
  Проблемът не е вируса, има нещо друго.

 15. 15 Профил на Радикален Панчевист
  Радикален Панчевист
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Да, слабата ваксинация лично подписа забрана за влизане в мол от неваксинирани. Изобщо не са едни боклуци с власт които го налагат насилствено.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":Но дори най добрите пречки не могат да спрат търговията.. Съдейки по факта, че където има забрана има поне няколко черни пазара, което между другото финансира доста престъпни организацииНЕ само, че не спираш това, което искаш, ми и финансираш криминалните елементи, които не им пука какво казваш и знаят къде да платят, за да съществуват :)))Със забрани и ограничения не става
  —цитат от коментар 2 на Ramon Asvalda


  Със забрани и ограничения е създадена американската мафия по време на сухия режим.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  "Лидери по ваксинация в региона са Литва (близо 70%), Унгария и Чехия (с близо 60%)...."

  А при баш лидерите, Германия, Холандия, Франция, отново ограничават достъпа до големите магазини. Но не и в Китай, Индия, Пакистан, и в Африка.

 18. 18 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 802 Неутрално  " Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в региона остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година. " .

  Въпросната козичка си пише данните за инфлацията , както и скимне . Лично финансовия министър през Септември кАза , че инфлацията била 2 , 2 % . И статия имаше в " Дневник " и всички читатели умряха от смях . 90 % от коментарите бяха подигравки с министъра , НСИ и Евростат , а другите 10 % бяха псувни и обиди по адрес на същите . Управляващите във всички страни и в Евроколхоза напълно са се омазали в лъжи и измами , а на статистиците вярват под 1 % от населението , така наречените овце .

  И да кажа на овцата написала статията инфлацията не е и 5 % , както сега изведнъж се увеличи от 2 , 2 % . Никой не ви вярва либерални лъжци и измамници . Инфлацията е поне 15 % . Поне .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK