Калкулатор позволява да се изчисли цената на работника

Калкулатор позволява да се изчисли цената на работника

© Цветелина Белутова, КапиталФишовете, които работниците получават в края на месеца, най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходите за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори - болнични, извънредни смени, ваучери за храна.


Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, изработен от Института за пазарна икономика.


Изчисленията на "Цена на работника" вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя - пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които се отнасят най-вече до отработеното време - нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна - честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.
От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата - само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Калкулаторът не отчита нужните разходи за осигуряване на условия на труд - машина, облекло, компютър, бюро, офис, метла и съответните им амортизации и по този начин е подвеждащ.
  Тези изчисления просто водят да брутната работна заплата + отчисленията и са на ниво бележка от ТРЗ софтуер, която се дава месечно на работника. Ако някой счетоводител е опрял до това, не трябва да му се позволява да практикува.

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Весело

  Цял сайт за една екселска формула? Кой и как го финансира това безсмилено нещо? Да не говорим, че всяка програма за заплати ще ти даде същата информация, сигурно и всеки счетоводител, който се занимава с това.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  ми да
  за господата от въпросния "институт" работникът не е човек, а стока с определена цена

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Теллалов":

  Работникът е ресурс (неодушевен предмет). Защо мислиш се нарича Човешки ресурс и обикновено шефа на HR отдела вижда работниците по по-различен начин.

 5. 5 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Теллалов":Работникът е ресурс (неодушевен предмет). Защо мислиш се нарича Човешки ресурс и обикновено шефа на HR отдела вижда работниците по по-различен начин.
  —цитат от коментар 4 на buggie


  Именно, чрез речта се формулира идеологията. "Ресурс" Защо мислиш Оруел отделя толкова внимание на Новговора?

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#1] от "enterfornone":

  +++

 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Цената на работника вече ще е според бустерите. Засега първи бустер. Очаквайте продължение...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Баси!

  Да им са чудиш на работодателите как са си врЪтели досега бизнеса и счетоводството без да ги светнт с тази хениална разработка живеещите от грантове теоретици на ИПИ-ту!

 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Остава да дадат и изчисление за производителността на труда - ефективно време за работа, кафенца и цигарки, лафове и фейсбук отплесване.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  И като ги пуснат на СИРВ - стой и гледай как прри няколко извънредни ( или празнични) и неплатени и става пълен мармалад, защото извънредните изчезват в небитието, ако и за тях да се дължат оо-големи заработки.
  Работодателите са големи хитреци.

 11. 11 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Пълна глупост! А и не работи вярно!

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  - Шефе, искаме повишение на заплатата!
  - Квоооооо?!?!! Искате повишение на заплатата? Егати, ма много нагли станахте, бе...! Доообре... Аре ся, нека ви обясня, колко бачкате... Колко дни има в годината? А, така! 365! Точно. Във всеки един от тях, 8 часа ви отиват за сън, което общо прави 122 дни годишно. Така. Остават 243 дена. От тех 8 часа на денонощие свободно време, нали така (8 часа е работния ден, 8 часа спиш, 8 часа свободни , т.е 3х8=24). Начи, още 122 дена си клатите м*дете... кой, квото има... Остават 121 дена. Обаче нали има 52 недели в годината, бе, мехлюзи! И почивате, нали? И колко дена остават? 69 денаааа. Така. Следите ли ми мисълта? В петъците, така или иначе, следобед се скатавате - броим ги за половин ден, което прави 52 половинки, или още 26 дена айляк... Към т'ва прибавяме и по един час обедна почивка всеки ден, и к'во излиза, а?! 8 дена в годината сте заети да муате пици, сандвичи и секви л*йна... Колко останаха? Смятате ли... а? 35 дена. Аре са манете 22 дена отпуска - остават 13 дни. А в България, доколкото знам, има 12 официални празника. И кво остана, a? 1 (един) ден. И тва е Първи Май. И кво? Искате повишение на заплатата... Ааа?!

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Явно в България с комунистическите заплати няма нужда някакви "научно" да ми доказват, че трябва да живеем в мизерия.
  Хората на тази ваша "наука" не вярват и бягат в други държави за по-добри доходи.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Явно в България с комунистическите заплати няма нужда някакви "научно" да ми доказват, че трябва да живеем в мизерия.Хората на тази ваша "наука" не вярват и бягат в други държави за по-добри доходи.
  —цитат от коментар 13 на anonimnii


  Някои бягат просто в други сектори, където заплатите са адекватни. Телекомуникации, ай-ти, аутсорсинг дават алтернатива на емиграцията. Стига човек да може да чете и пише.

 15. 15 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Перфектният шивач е този, който си осигурява сам шевна машина, стол, гатер ножица, кроялна маса и т.п., а перфектният административен работник ползва собствено бюро, лаптоп, принтер и секъф мислим софтуер. Ако може наум да смята, още по-добре. Шафиорът е със свой камион и така - по всички групи персонал. Вие само си посочвате изискванията при наемане. Така нито ще правите излишни инвестиции, нито ще се пънете да си структурирате бюджета и той ще бъде само с една графа - разходи за труд.
  Оф... Забравих нещо! Кой ще плаща плата за ушитите ризи и тока в цеха? Но ако е търговийка нещо...?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  "само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна."

  Което е една доста крива сметка, защото ако се плаща на светло цялата заплата, т.е. ако се плаща честно и почтено за здравна помощ и разходите по нея също се калкулират, то лошото здраве на работника от спестената почивка излиза солено и обратно, по-евтино е да се плаща на здрав работник. За съжаление сме на светлинни години от момента, в който здравеопазването ще влезе в тези сметки.

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Калкулаторът не отчита нужните разходи за осигуряване на условия на труд - машина, облекло, компютър, бюро, офис, метла и съответните им амортизации и по този начин е подвеждащ.Тези изчисления просто водят да брутната работна заплата + отчисленията и са на ниво бележка от ТРЗ софтуер, която се дава месечно на работника. Ако някой счетоводител е опрял до това, не трябва да му се позволява да практикува.
  —цитат от коментар 1 на enterfornone


  Ако смяташ цената на работното място е така, но тук става въпрос за цената на работника само. Хубаво е счетоводители, на които се позволява да практикуват, да правят разлика. Че сметките са елементарни и че сайта е на ниво един ред формула в ексел, съм абсолютно съгласен.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Би било интересно за публиката да се направи и сметка, колко трябва да заработи един самоосигуряващ се, за да вземе парите на един служител. Много хора бъркат двата щата и като им се даде цена за услуга стават агресивни. Не могат да разберат, че след всички отчисления за какво ли не, за самоосигуряващият се остава една малка част от сумата.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Весело

  Интересно каквуи резултати ще изплюе калкулатора, ако се въведе служител от ИПИ ?

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Он не може да ми плати по-малко отколкото я можем да не работим.

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  Всеки работодател знае по-добре от калкулатора колко му струва работника

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK