Министерството на финансите очаква бюджетът да излезе на дефицит в края на ноември

Валери Белчев, министър на финансите.

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери Белчев, министър на финансите.Данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета показват, че с края на годината излишъкът в бюджета намалява. Към края на октомври в консолидираната фискална програма (в която освен държавният бюджет влизат още бюджетите на висшите училища, на съдебната власт и др.) превишението на приходите над разходите е 0.6 % от прогнозния БВП, а към края на ноември се очаква този показател да е 0.4% от прогнозния БВП. Причината за това е и че към края на годината нараства темпът на разходите заради плащания по проекти, мерки, свързани с коронавируса, и др.


В същото време ведомството очаква заради ръста на разходите бюджетът да излезе реално на дефицит в края на ноември. В актуализацията на бюджета е записано, че бюджетът ще завърши годината с дефицит от 4.6 млрд. лв., или 3.6% от БВП.


На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на ноември да бъде положително от около 570 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП). На месечна база за ноември се очаква салдото по КФП да бъде дефицит в размер на близо 160 млн. лева.
Приходите от данъци и осигуровки през ноември са със значителен ръст спрямо същия месец на предходната година, като основен принос имат авансовите вноски за корпоративен данък, предвид променения краен срок за подаване на декларациите за промени на авансовите вноски през 2021 г.

От друга страна, разходите също нарастват значително, основно поради по-високите социални плащания, разходи за субсидии, здравноосигурителни плащания и други. Поради тази причина за месеца се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по КФП на месечна база.
Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември се очаква да бъдат 47.790 млрд. лв. (94.5 % от актулизирания годишен разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 7.4 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи и ръст на постъпленията от помощи с 0.7 млрд. лева.


Разходите се очаква да бъдат 47.220 млрд. лв., което е 85.6 % от годишния разчет. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. са били 39.912 млрд. лева, посочва министерството. Значителният ръст министерството обяснява с повишението на разходите за антикризисни мерки спрямо година по-рано и също с политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в Закона за бюджета за 2021 г.


Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 1.4 млрд. лв. за добавки към пенсиите на всички пенсионери (в размер на 50 лева за месеците от януари до септември и 120 лева за месеците октомври и ноември). Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 г.


В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други.


Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други.


Дефицитът в бюджета за следващата година не трябва да надхвърля 3% от БВП, обяви в своя позиция наскоро Фискалният съвет по повод възстановяването на икономиките от първоначалния шок в резултата на пандемията. Тъкмо заради нея бяха нарушени редица правила на ЕС и държавите масово влязоха в прекомерни дефицити. При преговорите между коалиционните партньори миналата седмица бе договорено в бюджета за 2022 г., който се очаква да бъде приет до края на януари, да има дефицит в границите 3.5-4.5% от БВП. За по-смели харчове по време на разговорите настояваше БСП, като се позоваваше и на практиките в другите страни.


Министерството на финансите е изготвило проект на бюджет за догодина, но параметри от него са оповестявани публично досега.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Без ДМС за калинките в администрацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  А помните ли как бойко ТРОШЕШЕ милиардите по Коледа!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Ааа, ма нали като се спрели кражбите щяло да има пари за всички и едно 2, 5, че дори и 10 милиарда са крадели на година.

  То какво стана - май се крадат, ама от новите. :)

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  5 милиарда дефицит, а вдигаха пенсии все едно, че идва щастието.
  Комунисти, те само това си могат.

 5. 5 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 214 Неутрално

  С такива управници-толкова! Сега обаче започва интересното! Купувайте дрянови сопи!

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  От сега мога да се хвана на бас, че до 6 месеца поне една кредитна агенция ще ни свали рейтинга, ако не и всичките три.

 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Да повторим азбучната истина:
  "Това което не може да стори лопатата на бачкатора, го свършва молива на главната счетоводителка."
  С две думи, не вярвайте на данни, изречени от този или онзи.
  Защото те не подлежат на никаква проверка.
  Казват ви, че в този чувал има нещо, но не ви дават да погледнете.
  А вие, вие си вярвайте на думите им.
  Всички изказвания са политически.

  кратък
 8. 8 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 286 Неутрално

  А помните ли как бойко ТРОШЕШЕ милиардите по Коледа!?!?!?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  "ТРОШЕШЕ" защото имаше излишък. А сега има дефицит !?!?!?

 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално
 10. 10 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Гарантирано от пРезидента!

 11. 11 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  И нито дума за загубите и декапитализацията на ББР

  - брошката на успехите на промяната на Киро Канадеца

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 12. 12 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  „За последната половин година активите на ББР не просто не са се увеличили, те дори не са останали същия размер. Имаме спад от почти половин милиард лева. Близо 4 млрд. лева в края на първото тримесечие на 2021 г., 3,5 млрд. към края на третото тримесечие”. Това заяви Димитър Вучев от ГЕРБ по време на брифинг.

  „Сериозни спадове има в почти всички пера в баланса на банката”, категоричен бе той.

  По думите от тях има няколко, които са по-притеснителни. „250 млн. лв. спад на банката и нейните парични средства – това показва една декапитализация. Ликвидността, паричните средства, с които разполага банката е спаднала с 200 млн. лв.”, посочи Вучев.

  „По същество банката трява да предоставя кредити на бизнеса. Отпуснати са 55 кредита за периода 25 май до днес. 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на банката. Едва 8 кредите е предоставила самата банка. Това е промяната в нея", добави той.

  „Борда на директорите на ББР се състои от четирима души. Първият е Цанко Арабаджев, които през август и септември е получил възнаграждение около 17 125 месечно. В допълнение към това той получава и 2000 лв. от Фонда за капиталови инвестиции. Той е представител на държавта и на банката в бордовете на инвестиционни фонд към инициативата „Три морета”. Задаваме въпроса: Врано ли е, че там получава допълнително възнаграждение в размер на 13 000 евро месечно? Ако това е така, то месечната сумарна сума, която получава, е в порядъка на 45 000 месечно”, заяви Любомир Талев.

  „Арабаджиев е бивш кандидат за депутат от ДБ като самият той признава, че е поканен лично от Кирил Петков да бъде назначен за министър. Това хвърля допълнителна светлина защо Петков толкова бързаше с исканията си за одобрение през БНБ на назначенията дори и преди да е станал министър в нарушение на Конституцията”, каза още той.

  „Той е уволнен от друга банка, а ВАС потвърждава уволнението с мотивите, че оценката за работата му е незадоволителна, не умее да работи в колектив, налице е неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им. Осъден е с изпълнителен лист да плати на бившия си работодателя 13 377 лв., които досега не е ясно дали е декларирал пред БНБ и пред инвестиционния фонд „Три морета” и дали Арабаджиев, по подобие на Кирил Петков, не е подписал декларация с невярно съдържание”, добави Талев.

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1242 Весело

  пАри нЕма -действайте....

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  Увеличаване на дълга, инфлацията и цените...- страхотно начало на поредните политически брокери!!!

 15. 15 Профил на Gantscho Ganev
  Gantscho Ganev
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Новия заем нещо позакъсня.

 16. 16 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А 10-те милиарда, които се крадяха кога точно да очакваме да влязат в бюджета или да не се надяваме?

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Весело

  До коментар [#16] от "Българин Бг":

  Не са ги намерили явно. А и то си е смешно да говориш за 10 милиарда откраднати при бюджет от 30 милиарда общо.

 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Няма страшно. Ще ги покриете с няколко милиарда заеми. Сега няма как да го пришете на Боко обаче. Гледам че кмета сега го оправдава с калинките останали в администрацията. Като изгоните калинките следващата защитни линии са Ковид, природните бедствия и световната криза. Бая заеми ще опаткате докато имате оправдания.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Взехме над 3 милиарда заеми тази година, лейките още смятат, дали сме на дефицит ...

 20. 20 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#16] от "Българин Бг":

  Пак се крадат, нищо не се е променило.
  Мимикрия имаме на хоризонта, пунтира се някаква подмяна, пардон промяна, но онези хора са си пак по местата и процесите продължават.
  Рапорт даден - рапорт приет.
  Не смея да попитам, а дали онези куфарчета по митниците все още се пълнят и ако се пълнят, то в коя посока поемат ?
  Не вярвам да са към Киро и Асенсио, те са пионки.
  За големите играчи са.

  кратък
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  А 10-те милиарда, които се крадяха кога точно да очакваме да влязат в бюджета или да не се надяваме?
  —цитат от коментар 16 на Българин Бг


  Ще влязат или са влезли вече, вече не в ГЕРБ, а в компанията зад ПП. Затова толкова рЕзко спре врявата по медиите за гепени милиарди. Продължаваме подмяната ще подмени хората, но не и системата.

 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#16] от "Българин Бг":

  В бюджета едва ли ще влязат, просто от едното голямо чекмедже ще се насочат към няколко по-малки чекмеджета - защото тоз път ще ни краде Партия-коалиция, а не Партия-майка като Буцината.

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Въпреки, че "пари има" и въпреки новия дълг?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И дума не обелвате,че само за песионерите 4 месеца по 120 лева са поне половин милиард а преди това по 50, които от м. май не бяха предвидени в бюджета. За избори, също към половин милиард, като Боко не беше платил машините, още за първите избори. Не беше платено и на почистващите фирми за отдавна миналия зимен сезон. Парите за ремонти също бяха изхарчени, а трябваше още 100 млн. Няма да ви правя повече сметки, справяйте се сами. Боко знаеше,че си отива, затова всичко одумка до м. май и остави новите да се оправят, както могат.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Весело

  Абе не се притеснявайте - вместо половин, вземете тази седмица цял милиард кредит и готово - няма дефицит.
  Кокорчо като стане министЕр, веднага ще намери крадените не 10, ми направо 20, а защо не и 30 милиарда, ама не лева, а зимбабвийски долари.
  Гарантирано от Харвард!

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#24] от "Роси":

  Ако не могат да управлява, да си ходят

 27. 27 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#18] от "emil":

  Кмета става и ляга с името Бойко ясно че Бойко нещо много е виновен. Имаше един сърдит за една градинка, но тук ще е много повече. Всеки има какво да упрекне Борисов, но да ставаш и лягаш с името му вече е болестно състояние.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 28. 28 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Актуализацията на бюджета се направи с аргумента, че пари има, но няма законово основание да се изхарчат. Има ли пари, излъгаха ли, откраднаха ли ги, ама резултата се вижда.

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Весело

  Правителствата на ББ излизаха декември на червено, служебното за да се различава още ноември.

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Неутрално

  И дума не обелвате,че само за песионерите 4 месеца по 120 лева са поне половин милиард а преди това по 50, които от м. май не бяха предвидени в бюджета. За избори, също към половин милиард, като Боко не беше платил машините, още за първите избори. Не беше платено и на почистващите фирми за отдавна миналия зимен сезон. Парите за ремонти също бяха изхарчени, а трябваше още 100 млн. Няма да ви правя повече сметки, справяйте се сами. Боко знаеше,че си отива, затова всичко одумка до м. май и остави новите да се оправят, както могат.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  На теб специално ти пожелавам да ти плащат само от намерените "крадени" милиарди.
  Твърди се, че гладът засилвал мисловната дейност, което за теб никак не е излишно.

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Иначе е забавно как Боко 12 години крадеше и бюджетите му все бяха на излишък, а мега кадърните и хич не-корумпирани експерти за половин година го докараха до дефицит.
  Но да мисли позитивно - догодина, като ни подкарат харвардските шанаджии, сегашният дефицит ще ни изглежда като сладък сън.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Къде са 8-те милиарди годишно, крадени от Герб, та трябва нови заеми?

  sen
 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#17] от "НеКой":


  .... при бюджет от 30 милиарда общо.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Занех си аз, че реалната разполагаемост от бюджета в само 30млрд....другите са откраднати, нали?

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#31] от "pag":


  Иначе е забавно как Боко 12 години крадеше и бюджетите му все бяха на излишък, ....
  —цитат от коментар 31 на pag


  Имаш два варианта. Да посочиш в кои години по боково време бюджетът е бил на излишък или да си признаеш, че си мааалко поизлъгал.

 35. 35 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  От сега мога да се хвана на бас, че до 6 месеца поне една кредитна агенция ще ни свали рейтинга, ако не и всичките три.
  —цитат от коментар 6 на realguru


  хващай се на бас..Вчера една кредитна агенция потвърди дългосрочния рейтинг.

 36. 36 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Много странно, Асен харварда разправяше, че е събрал с 2млрд повече. Спецов каза, че НАП събират със 50% по-ефективно, а накрая дефицит 4%. Представям си ако не беше събирал харварда като пчеличка 2 месеца, сигурно дефицита щеше да е 8-9%. Час по-скоро да връщате човека, че загиваме.

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#31] от "pag":
  —цитат от коментар 34 на lz73


  Бюджетът беше на излишък през 2016, 2017, 2018 и 2019 г.
  Стигат ли ти?
  По една случайност точно след като Пинокио подаде оставка през 2015 г., а вие станахте "управляваща опозиция", почнахте да ревете за вселенските мащаби на "кражбите" и да подмятате някакви милиарди като пуканки.
  2020 дойде ковида и почнаха извънредни разходи, иначе и тя щеше да е на плюс.

  Голям лапнишаран си, не се ли усещаш?

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag":


  Бюджетът беше на излишък през 2016, 2017, 2018 и 2019 г.
  —цитат от коментар 37 на pag


  Иначе е забавно как Боко 12 години крадеше и бюджетите му все бяха на излишък, ....
  —цитат от коментар 31 на pag


  Мдаааа, мааалко си поизлъгал. Малко, малко, колко да е малко? Ами в два от всеки три случая....

 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#33] от "lz73":

  "Занех си аз, че реалната разполагаемост от бюджета в само 30млрд....другите са откраднати, нали?"
  ==============
  БВП и бюджет са различни неща, но когато е в полза на агитацията, разликата може да бъде замазана.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK