Правителството одобри 40 млн. лв. финансова помощ за автобусните превозвачи

Правителството одобри 40 млн. лв. финансова помощ за автобусните превозвачи

© Надежда Чипева, КапиталПравителството реши да разпредели 40 млн. лв. като финансова помощ за автобусните превозвачи, засегнатите от пандемията от COVID-19, съобщи днес в Министерския съвет министърът на транспорта Христо Алексиев. Той допълни, че средствата ще бъдат отпуснати до края на годината, като приемането на документи ще започне в понеделник.


"С това решение превозвачите ще получат глътка въздух. Определихме ясни правила и ред за кандидатстване, обсъдени с превозвачите, каза министърът. Той уточни, че за помощ могат да кандидатстват и общинските транспортни предприятия, като "Столичен автотранспорт".


Министрите решиха, че право да кандидатстват имат микро-, малки, средни и големи предприятия, които са лицензирани превозвачи. Изискването към тях е да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г., включително към датата на подаване на заявлението за кандидатстване.


Освен това трябва да имат поне 20% спад в приходите за всеки един от избрани от превозвача три месеца през тази година спрямо оборота за същите месеци от 2019 г. Друго условие е да са регистрирали спад в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK