Германо-българската камара очаква от новия кабинет борба с корупцията и е-управление

Митко Василев, главен управител на камарата.

© Юлия Лазарова

Митко Василев, главен управител на камарата.Борбата с корупцията и престъпността, както и дигитализацията на държавната администрация са сред водещите очаквания към следващото правителство на България от компаниите, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), съобщи БТА. Блицанкета на камарата обобщи нагласите и очакванията на компаниите за бъдещото ново правителство и президента.


Проучването е направено между 22 и 29 ноември и в него са участвали 53 фирми - членове на бизнес - сдружението. В по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. 68 на сто от участвалите фирми са малки и средни предприятия с под 250 служители, а 32 на сто са големи компании с над 250 служители.


На въпроса "Какви са Вашите очаквания към бъдещото българско правителство от гледна точка на Вашата компания?" най-много гласове са дадени за "Борба с корупцията и престъпността" (69.81 на сто) и "Насърчаване на дигитализацията на държавната администрация" (64.15 на сто). "Предвидимост на икономическата политика" и "Стабилизиране цените на енергията" получават по 45.28 на сто, следвани от "Политическа и социална стабилност" с 41.51 на сто.
Други 37.74 на сто от анкетираните са посочили, че очакванията им са свързани с подобряване на транспортната инфраструктура, както и повече прозрачност на обществените поръчки. За 35.85 на сто приоритет е подобряването на конкурентоспособността на националната икономика.


На въпроса "Каква промяна във взаимодействието между президентската институция и бизнеса очаквате след изборите?" - 39.62 на сто посочват "Повишаване на имиджа на България като място за инвестиции", a 16.98 на сто - "По-активно взаимодействие с бизнеса".


Участниците в анкетата дават по под 10 на сто на всеки от следните възможни отговори "Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса", "Задълбочаване на развитието на партньорството с международни икономически организации", "Концептуално изработване на икономическа програма за 2030 г.", "Интерактивен обмен на мнения и посещения на фирми на място".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK