Счетоводители се уплашиха от идеи на Асен Василев да не носят чужда отговорност

Счетоводители се уплашиха от идеи на Асен Василев да не носят чужда отговорност

© Надежда Чипева, КапиталПрекомерна административна тежест без очаквания ефект. Така счетоводители определят договорените от преговарящите за правителство мерки, по които "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП се споразумяха в събота. Те би трябвало да залегнат в коалиционното споразумение, което към 2 декември все още не е известно да е подписано.


От публикации в счетоводни групи във "Фейсбук" се разбира, че след изразени притеснения от сектора Асен Василев, за когото се смята, че отново ще бъде министър на финансите, е поканил двете браншови организации на среща. От Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия още преди срещата са му изпратили и своята позиция по предлаганите промени.


Какво се предлага


В събота, когато бяха проведени разговорите между партиите в сектора на финансите, бе договорено да се преследват и счетоводители, които консултират или участват по някакъв начин в плащането на част от заплатите "в плик". Отново с цел да се ограничи подобно изплащане на част от заплатите или да се дават подкупи бъдещите управляващи се разбраха, че касовата наличност във фирмите ще се следи по-често, отколкото е в момента - на годишна база. Странно големите касови наличности са в центъра на вниманието на Асен Василев, откакто пое поста министър. Това беше и една от темите на данъчните проверки, които започнаха от назначения от него Румен Спецов начело на Националната агенция за приходите.
В допълнение с ДДС декларациите и дневниците към тях, които се подават до 14 число всеки месец, се предвижда да се иска от счетоводителите да дават информация и за касовите наличности, а също да отбелязват и всяка фактура дали е платена или не.


Четирите партии се договориха и за това дивидентите да се плащат само по банков път, а тегленията над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладват седмично или всеки ден на данъчната администрация с цел отново да се ограничат нерегламентирани плащания.


Какъв е проблемът


Проблемът на действащите счетоводители е, че с предложените мерки се въвеждат допълнителни административни тежести за бизнеса, а освен това няма да се постигне и очакваният от предлагащите ги политици резултат, а потърпевши ще са коректните фирми.


От публикациите в групите на счетоводителите се разбира, че има нагласа предложените мерки да се дообмислят след срещата, но дали това ще стане, предстои да се види от текста на коалиционното споразумение. Те се надяват в крайна сметка да не влязат в сила такива драстични мерки и се опасяват, че ще бъдат несправедливо обвинени за практики, действащи между работник и работодател. "Дневник" не успя да се свърже с пресцентъра на "Продължаваме промяната" за позиция по обсъжданите въпроси.


Според експерти по счетоводство приетите от партиите предложения не отразяват реалното положение, при което по-голямата част от фирмите са съвсем малки и ползват външни счетоводни къщи срещу неголяма месечна такса. В същото време счетоводители се чувстват под заплаха да бъдат санкционирани, защото управляващите допускат, че те са наясно и на практика съдействат да се дават част от заплатите в плик.

Асоциацията в становището си цитира данни на НСИ, че 94% от предприятията в България са микро и водят своите счетоводства изнесено в счетоводни предприятия. Всеки месец счетоводителите подават данни на осигурените лица за техните възнаграждения, осигурителни доходи, начислени осигуровки, данъци и други. Тоест държавата разполага с пълната информация, ресурси и възможности, за да прецени едно възнаграждение дали е реално или не, се посочва в становището.

"Не е логично, нито справедливо да бъде вменена тази отговорност на един счетоводител или ТРЗ специалист, който обработва документи, предоставени му от фирма клиент или работодател, да преценява вместо държавата, която притежава всички данни и много по-големи ресурси, дали сумите по възнагражденията, вписани в трудовите договори, са реални и дали работодателят не е платил и други суми, за което не е представил документи в счетоводството. Често обработващия тези данни не познава лично нито работодателя, нито неговите служители", се казва още в позицията на асоциацията.


Друга проблемна тема се оказва желанието да се пресичат ДДС измами, като се поиска от счетоводителите да подават в месечните ДДС декларации данни и за касовите наличности, както и дали приложените фактури са платени или не и дали напълно или частично. По тази линия счетоводителите също съзират проблеми, тъй като е нормално част от фактурите да не им се предадат навреме, а и сега законодателството допуска тъкмо по тази причина документи да бъдат осчетоводявани в рамките на годината, а към 14-а дата да се предава, каквото е налично, независимо дали по него е платено или не. Допълват, че това няма да спре схемите с източване на ДДС, тъй като в повечето случаи фактурите се плащат със закъснение и не е проблем за участниците в схеми да описват фактурите като платени.


Покажи си касата


След акция на данъчната администрация това лято по проверката на фирми, за които има данни, че държат големи касови наличности, се видя, че бяха събрани немалки суми, дължими на бюджета. Сега тези тематични проверки намират продължение в намерението Националната агенция за приходите да следи почти в реално време касовите наличности, а не да се декларират веднъж годишно, какъвто е сега регламентът.


Външни счетоводители обаче нямат достъп до касите на дружествата. Финансови експерти пък смятат, че дори касовите наличности да се следят всеки месец от данъчната администрация, това няма да реши въпроса с плащания "под масата", тъй като те могат да се извършат и в рамките на 1-2 дни от постъпването на парите в касата.


Дивиденти в аванс


В опит всички плащания да излязат на светло и да няма подозрително много пари в касите спечелилите избори искат плащане по банков път и на дивидентите. Проблемът за счетоводителите отново изниква заради утвърдените практики до момента и неразрешени въпроси.


Първо, защото реално в Търговския закон авансовото плащане на дивидент не е уредено, което лишава малки бизнеси да ползват парите, които са изкарали, преди да е изтекла счетоводно годината. Заради това те ги ползват тъкмо от касата, но данъчната администрация приема това за скрито разпределение на печалбата.


"Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия обединява счетоводни предприятия, които имат за цел и интерес изсветляването на бизнеса в България. Но не считаме, че това трябва да преминава през още повече административна тежест за бизнеса и счетоводителите, а опитът ни показва, че прекомерните административни мерки удрят най-тежко съвестните, дисциплинираните и коректните фирми и счетоводители в България, но не и набелязаните некоректни данъкоплатци", пише в становището си до Василев организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1151 Гневно

  Лека-полека всички корумпета почват да насават вой, нямало да има ефект и щяло да им се утежни работата. Айде стига, като ви е тежко с мотиката и на село.

 2. 2 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1151 Неутрално
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Ами най често счетоводителите са взели по 200-300 фирми и нито обясняват на собствениците на фирми ,нито се знае какви са изискванията ,нито пък работещия бизнесмен има време да следи законодателството ,така преди години случайно разбрахме и то от финансов отчет по повод на взет кредит ,че касовата наличност на фирмата е стотици хиляди , а бяхме си плащали данъци ,дивиденти редовно и т н , разбира се веднага си платихме необходимото , което обаче не доведе до промяна на поведението на счетоводството да не дава информация с месеци за движението на оборотите , сменихме счетоводната къща ,пак същото,редно е държавата да следи броя на обслужваните от един дипломиран счетоводител фирми и те да не са безкрайно много ,както сега ,защото няма никаква връзка между собственика и счетоводителя и в крайна сметка собственика го отнася за всеки проблем .

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Любопитно

  Нормално е а ритат !! Счетоводните фирми са структури в голяма част са структури участващи в "схеми" по ДДС .
  1. Естествено знаят кой/каква заплата има..., с електронния подпис имат достъп до всичко
  2.Реалното плащане през банка , е същността на проблема
  3. Това касовото , с ордери е 99% измама.
  4. Много е важно в декларацията по ДДС , също да има информация - кое е платено или неплатено , защото така се прихваща ДДС
  Добри са предложенията на министъра...Всеки си създал асоциация на ФЕОДАЛЕН ПРИНЦИП и бърза да предлага..

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Прости им Господи, те не знаят какво вършат 🤦🏻‍♂️🙏😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тези, които изготвят двойни ведомости, трябва да си носят отговорност.
  Масовото укриване на данъци и осигуровки си е национален проблем.
  Доказването обаче си е доста трудно.

 7. 7 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  ....така преди години случайно разбрахме и то от финансов отчет по повод на взет кредит ,че касовата наличност на фирмата е стотици хиляди...
  —цитат от коментар 3 на Bai nik

  ===
  И как, ако сте документирали всички сделки и те са били отразени в счетоводството СЛУЧАЙНО разбахте, че имате стотици хиляди?
  Управителя, който подписва всяка година баланса знае ли какво подписва?


  До коментар [#3] от "Bai nik":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Усложняване на счетоводството, за да избягат данъчните от отговорност! И те като МВР. Всички данни са при тях! Да следят те, това им е работата! Раздут щат на безотговорни лейки и търтеи на народна издръжка! Какво стана с електронното правителство? Досега ни струваше един милиард и нищо, само някакви полуработещи сайтчета, нямащи връзка едно с друго.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  А фирмите, които създават проблеми са 1% и се знаят. Просто са на "едни наши читави хора". Затова не ги пипат, не че не знае. Сега да набутаме 94% от фирмите с още разходи?

  ПП ще загроби България!

 10. 10 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Асен Василев няма да отстъпи на ИТ сектора за плащането на осигуровки"

  https://www.mediapool.bg/asen-vasilev-nyama-da-otstapi-na-it-sektora-za-plashtaneto-na-osigurovki-news329615.html

  Интересно ми е умнокрасавците какво мислят по темата и кефят ли се на промяната ?

 11. 11 Профил на Kupo
  Kupo
  Рейтинг: 59 Весело

  Ха-ха, виждате ли, те милите са чисти като сълзи! Работодателите сами се сещат как да шмекеруват и всичко правят зад гърба на счетоводителя.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "clarkv622":

  То оттам идва всичко, гледа се да се нагоди на това, което иска управителя, а не на реалните събития.
  Това е точно стъкмистика счетоводство. Често за малко пари.

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Любопитно

  До коментар [#9] от "Гражданин":

  Поясни с какво се натоварват фирмите ?? Аз управлявам фирма...!

 14. 14 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  В заглавието:
  "Счетоводители се уплашиха от идеи на Асен Василев да не носят чужда отговорност"
  В статията:
  "В събота, когато бяха проведени разговорите между партиите в сектора на финансите, бе договорено да се преследват и счетоводители, които консултират или участват по някакъв начин в плащането на част от заплатите "в плик""

  За пореден път, журналистиката е под всякаква критика.
  Липсват базови познания по български език и базово разбиране на елементарни понятия.

  Повече смисъл би имало, ако частицата 'не' липсва в заглавието.
  Така както е написано в момента се разбира точно обрантото, че счетоводителите са се уплашили, че са ги освободили от отговорност.

 15. 15 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Ха-ха, виждате ли, те милите са чисти като сълзи! Работодателите сами се сещат как да шмекеруват и всичко правят зад гърба на счетоводителя.
  —цитат от коментар 11 на Kupo


  ===
  Имаш ли идея за какво иде реч?
  Ти, ако ме консултираш как се стреля с пистолет, навит ли си да носиш отговорност когато убия някого?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#3] от "Bai nik":

  ми защото си лох

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  ======бе договорено да се преследват и счетоводители, които консултират или участват по някакъв начин в плащането на част от заплатите "в плик"=======Асенчоооо, Асенчо..... кой ги дава тея "заплати"в плик" а ? марсианците ? ......ходи се оправяй с работодателите и "всички в затвора" им кажи и глей до къде ще стигнете само за месец-два........

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Любопитно

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Ти да видиш , ...значи счетоводителите са насилени да дават "неточна информация" ??
  Ами да престане да води счетоводството на тази фирма ! Всеки избира в какво да играе ...

 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":Поясни с какво се натоварват фирмите ?? Аз управлявам фирма...!
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  "В допълнение с ДДС декларациите и дневниците към тях, които се подават до 14 число всеки месец, се предвижда да се иска от счетоводителите да дават информация и за касовите наличности, а също да отбелязват и всяка фактура дали е платена или - не.
  Четирите партии се договориха и за това дивидентите да се плащат само по банков път, а тегленията над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладват седмично или всеки ден на данъчната администрация с цел отново да се ограничат нерегламентирани плащания."

  Язък, че управлявате фирма, пък нямате идея какво и как се случва вътре. Въпросните посочени по-горе дивотии са сума ти допълнителна работа. Като счетоводителите ти тряснат новата по-висока сметка, или трябва да наемеш още някой да ти върши допълнителната работа може и да се усетиш...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#3] от "Bai nik":

  като имаш стотици хиляди защо не си назначиш счетоводител - досвидя ти 10000 за заплати

 21. 21 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Когато видя виновни и осъдени:
  1. служител на банка вкл. управител на клон
  2. служител на ДАНС вкл. началник
  3. служител на НАП вкл. началник
  за безобразните тегления на милиони на каса от:
  1. васил божков
  2. клошарите по случая "автомагистрали"
  тогава ще започна да си плащам осигуровки и данъци в пълен размер. До тогава ще плащам на абсолютния санитарен минимум по закон.

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  За полуидиотите коментиращи под статията - милионите на черния пазар не идват разни случайни фирмички. Идват от баш недосегаемите обръчи. Тях счетоводство и НАП не ги ловят. ПП ви хвърля прах в очите, че нещо ще се "променя". За обръчи и за корупция, реалните проблеми, не се говори. За източване на милиарди от държавата - вече не се говори. Минаха изборите, сега всичко трябва да се потули и кражбите да продължат с подменени шкафчета.

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":

  Не са насилени, съгласяват се да играят с дявола.
  Но може да се говори за санкции, само ако има директно участие.
  За консултации да виниш счетоводител, това е абсурд.
  Тогава всеки адвокат е виновен, ако ти каже как можеш да минеш през някоя от вратичките в закона.

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Никой не ни е виновен, че избрхма Средна европейска класа и ВОЛТ да управляват, сега трябва да си понесем резултатите от управленския капацитет на тези партии.

 25. 25 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Едно време, когато се установи нарушение в дадено предприятие имаше най-малко двама осъдени, директора и главния счетоводител.
  Затова и имаше много директори и счетоводители както в Сливенския /за жени/, така и в Старозагорския /за мъже/ затвор.
  А сега в тези затвори има само циганки и цигани, откраднали някакви кокошки.

  кратък
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Преди да преследвате счетоводителите, плащащи "в плик", що не се заемете с бюджетното счетоводство, което въпреки приетия през 90-те национален сметкоплан, въпреки новите (от тогава) национални стандарти и въпреки хармонизирането с ЕС, продължава да контира по параграфите от татово време!!??? Или да вземете да махнете простотията с амортизациите в бюдбетната сфера, поне там, където по подразбиране не се формира печалба и няма собствени проходи, различни от преводите от МФ? Пак сте преливали от пусто в празно...

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  Мола не пишете новата партиа ПП
  аз като го вида винаги се сещам с български футболист с 4 имена НСПП

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Резултатите на ПП промяната

  ще се продоляват с години после

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Венсеремус Асенчо, Венсеремус умнико !...... Всички счетоводители и работодатели в затвора, под строй ...... и пуснете парична награда за всеки служител, работник който ще ги натопи....... Венсеремус !

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#13] от "dejmos":


  Майтап си правиш?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":Поясни с какво се натоварват фирмите ?? Аз управлявам фирма...!
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  По изявленията ти веднага си личи, че управляваш само китайската клавиатура!

  Натоварването на счетоводството по какъвто и до било начин, автоматично отива в месечната такса!

 32. 32 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  4. Много е важно в декларацията по ДДС , също да има информация - кое е платено или неплатено , защото така се прихваща ДДС
  —цитат от коментар 4 на dejmos

  ===
  На ясно ли си, че ДДС се "прихваща" без значение дали нещо е платено или не.
  Не е проблем, че нямаш идея за какво става въпрос, притеснителното е, че и мин.фин няма идея.

  Счетоводителите настрана, ясно ли ти е, че НАП няма необходимия ресурс да администрира и контролира малоумщините на мин.фина?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 33. 33 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Очаквано. Да бориш сивата икономика на практика, не е като на думи. Всякакви такива изисквания към счетоводителите просто ще оскъпят услугата на счетоводителя и допълнително ще натоварят бизнеса. Трябва да се мисли преди да се приложи дадена политика.

 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Любопитно

  До коментар [#23] от "НеКой":

  Бягаш от същината на ИДЕЯТА.
  Василев иска ...
  В декларацията по ДДС която се подава до 14 да има информация за "реално платените фактури" . За да подаде декларацията всеки счетоводител иска ФАКТУРИ и платежни документи и тогава трябва да подава !! Иначе попада във друг филм . От това бягат счетоводителите.. Обзалагам се че ще спрат на 85% ДДС измамите ...

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Тоя вика, е мноооо умИн Асенчо ....... днес реши проблемите по "някакъв начин" с плащането на част от заплатите "в плик" в България........а утре по обед някъде ще ги реши в Италия, Испания, Германия и по целият свет........ категорично....... Асенчо......

 36. 36 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Тези, които изготвят двойни ведомости, трябва да си носят отговорност.Масовото укриване на данъци и осигуровки си е национален проблем.Доказването обаче си е доста трудно.
  —цитат от коментар 6 на НеКой

  ===
  Ами те, тези и сега си носят отговорност. Изготвянето на документи с невярно съсържание е наказуемо. Кокорчо, ако си мисли, че ще постигне нещо с идеите си, значи няма идея за какво иде реч.
  До коментар [#6] от "НеКой":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 37. 37 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Чак е потресаващо колко са некадърни в това отношение, или се правят на такива. Да имаш плащания на ръка означава, че имаш и неотчетени постъпления. И вместо да се борят със сивата икономика, пак ще натоварят с разправии, разходи и евентуални санкции легалните бизнеси. Отчетеш ли всички приходи, а плащаш на ръка, веднага ти се отразява на печалбата - 10% плащаш, отразява се и на касата - още 5% за дивидент, като теглиш сметката - танто за кукуриго, не си струва да се занимаваш с глупости и да рискуваш санкции и някой изгонен работник да те изпее. Толкова ли нямат някой с акъл да им го обясни?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Сложихте ли си вече портрета на Кире в офиса, ако не сте още, става и на Рашков ! ...... пази от уруки и задължително провиотик от кокиче на бюрото......

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#23] от "НеКой":Бягаш от същината на ИДЕЯТА. Василев иска ...В декларацията по ДДС която се подава до 14 да има информация за "реално платените фактури" . За да подаде декларацията всеки счетоводител иска ФАКТУРИ и платежни документи и тогава трябва да подава !! Иначе попада във друг филм . От това бягат счетоводителите.. Обзалагам се че ще спрат на 85% ДДС измамите ...
  —цитат от коментар 34 на dejmos


  Що се мъчиш да пишеш глупости бре?! От километри личи, че нямаш идея от счетоводство!!! Фактурата се осчетоводява, без значение, дали е платена или не. Това е Закона! И счетоводителите изобщо не бягат от него. А НАП имат пълен достъп до цялата информация, вкл до банковите сметки. Че в някои случаи си затварят очите, няма нищо общо със счетоводителската дейност.

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#32] от "clarkv622":

  Така , така... На третия месец обаче ще ти цъфне НАП ... при новият тип декларации ! И не става дума за капацитет , а за софтуер..


 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#32] от "clarkv622":

  Каква е месечната такса, ..например за микро фирма ?? Питам дали си говориш общи приказки !!

 43. 43 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#23] от "НеКой":Бягаш от същината на ИДЕЯТА. Василев иска ...В декларацията по ДДС която се подава до 14 да има информация за "реално платените фактури" . За да подаде декларацията всеки счетоводител иска ФАКТУРИ и платежни документи и тогава трябва да подава !! Иначе попада във друг филм . От това бягат счетоводителите.. Обзалагам се че ще спрат на 85% ДДС измамите ...
  —цитат от коментар 34 на dejmos


  А как стават измамите г-н Спецов е специалист, може да ти обясни с примери от собствените си фирми - задлъжняваш с ДДС, продаваш на някой бездомник и си ставаш ДДС-милионер! Е, вече не върви номера точно така, но Спецов си е спец в тези неща и ги разбира човека.

 44. 44 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#15] от "clarkv622":

  Ти, ако ме консултираш как се стреля с пистолет, навит ли си да носиш отговорност когато убия някого?
  —цитат от коментар 15 на clarkv622


  Ако те науча да стреляш с незаконно оръжие, па ти дам и патроните, с които извършваш престъплението, дали участвам в него?

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#32] от "clarkv622":Каква е месечната такса, ..например за микро фирма ?? Питам дали си говориш общи приказки !!
  —цитат от коментар 42 на dejmos


  Не е за микро или макро, а на брой документи, ДДС, без и т.н. Ама ти нали ги разбираше тези счетоводните неща, та какво ли ти обяснявам ...

 46. 46 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#40] от "Гражданин":

  А ти чу ли какво предлага Василев ?? Нали за закона ставаше дума..

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Асенчо ши упрай нещата...... мнооо бил умИн .....

 48. 48 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#32] от "clarkv622":Каква е месечната такса, ..например за микро фирма ?? Питам дали си говориш общи приказки !!
  —цитат от коментар 42 на dejmos


  Умнико, ти имаш ли идея, че НАП даже обикаляха по счетоводните къщи? И ги задължаваха, под угрозата на санкции, дори за фирми с нулева дейност и подаващи само годишна нулева декларация да начисляват по 10-20 лева 'обслужване' на месец само и само да прибират по някой лев ДДС?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 49. 49 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#23] от "НеКой":...В декларацията по ДДС която се подава до 14 да има информация за "реално платените фактури" . ...
  —цитат от коментар 34 на dejmos

  ===
  Ти знаеш ли какво е ДДС и как работи и кой го плаща? какво общо има информацията за "реално платените фактури" с ДДС? Можеш ли да обясниш.


  До коментар [#34] от "dejmos":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 50. 50 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#49:"clarkv622"][/quote]

  Голям експерт е. Само дето не е наясно, че платено/неплатено НАП не се интересува, а си иска ДДС-то да се начисли и плати...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Уф, тръгнали да оправят проблема на парче :)

  Като фундаментално всичко е сбъркано.

  Ама няма лошо да опитат. После да не се чудят що всяка квартална бакалия ще е регната през офшорка по примера на мин. на фин. :)

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Чак е потресаващо колко са некадърни в това отношение, или се правят на такива. Да имаш плащания на ръка означава, че имаш и неотчетени постъпления. И вместо да се борят със сивата икономика, пак ще натоварят с разправии, разходи и евентуални санкции легалните бизнеси. Отчетеш ли всички приходи, а плащаш на ръка, веднага ти се отразява на печалбата - 10% плащаш, отразява се и на касата - още 5% за дивидент, като теглиш сметката - танто за кукуриго, не си струва да се занимаваш с глупости и да рискуваш санкции и някой изгонен работник да те изпее. Толкова ли нямат някой с акъл да им го обясни?
  —цитат от коментар 37 на rumen_s


  Не е баш танто за кукуриго.

  Реално имаш спестени пари.

  Да платиш заплата чиста 1000 лв трябва да се бръкнеш 1500.

  Даваш 1000 лв - бъркаш се 500. После даваш още 1000, но се бъркаш само 150. 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Счетоводители се уплашиха от друго !!!! Ама Асенчо тва ще му е трудно да го разбере ....... Га Кире каза, че 5 милиона данъци бил платил и най вече от ДДС..... хахахаха ........божкееее.... кви идиоти са обаче тия.....

 54. 54 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Надявам се, че НАП няма вече да си затварят очите за фирми, които с месеци не си плащат начислените осигуровки.
  Както при ЦСКА и Левски.

  А относно точеното на ДДС, без "подкрепата" на някой в НАП, няма как да стане.


 55. 55 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Не мислите ли , че работникът иска да плаща повече данъци и осигуровки отколкото да си получи сега парите, Защо да плаща големи осигуровки щом като пенсиите се изравняват. Сега пенсиите ще се увеличат с процент на година стаж.

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#49] от "clarkv622":

  Не естествено :)) Очаквам да обясниш...Нека с пример !
  Продаваш услуга за 10 000 лева
  Купуваш услуга за 10 000 лева .
  Питането е защо втората в 90% не се плаща реално ?? Това има ли нещо общо с ДДС или няма ?:)

 57. 57 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 323 Весело

  Леле, леле половината доводи на счетитата са толкова изсмукани от пръстите.

  "Първо, защото реално в Търговския закон авансовото плащане на дивидент не е уредено, което лишава малки бизнеси да ползват парите, които са изкарали преди да е изтекла счетоводно годината. Заради това те ги ползват тъкмо от касата, но данъчната администрация приема това за скрито разпределение на печалбата."

  Значи първо тука уж говорят за някакви микро и малки предприятия... и изниква въпроса - кой идиот ще си раздаде дивидент и ще му плати 5% отгоре над 10% данък печалба, вместо да си го плати като премия, да си ги пише разход и да си спести още 5%?!

 58. 58 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#32] от "clarkv622": Така , така... На третия месец обаче ще ти цъфне НАП ... при новият тип декларации ! И не става дума за капацитет , а за софтуер..
  —цитат от коментар 41 на dejmos

  ===
  И като цъфне какво ще попита и какво ще гледа?
  Имаш ли идея колко начина има да се скрие голямата касова наличност (за малки фирми иде реч), ако това е целта или и ти като кокорчо просто си дрънкаш.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 59. 59 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Тези мерки са насочени единствено и само срещу микро формите.
  Нали се сещате, че в голямо предприятие паричните потоци се следят под лупа (което значи строга отчетност), иначе на управителя няма да му е ясно кой краде.
  Сещате ли се как кирето обясняваше, че щял да подгони големите фирми и нямало, както правили ГЕРБ, да тормози малките.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 60. 60 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Тука простотии чета по темата, понеже повечето пишещи не са били в реалния бизнес и нямат представа кое как се прави. Относно идеята на Васиев не разбрах - идеята е счетоводителите да станат агенти на НАП ли, или що?!! Огромната част от микро- и малките фирми не държат счетоводител на щат, а плащат на счетоводна кантора, която им обработва документите, които фирмите предоставят. Всяка предоставена в счетоводството фактура се осчетоводява, независимо кога и как е платена. Всеки трудов договор влиза във ведомостта за заплати според записаното в него възнаграждение, а дали има уговорка между работодател и работник за "доплащане в плик" извън ТД - това счетоводителят няма как да го знае. Е**си глупостите! Много правилно някой по-горе е отбелязал, че измамите по ДДС и големите касови наличности не са в малките фирми, които се чудят ще ги бъде ли или не, а в определени кръгове от кухи фирми, създадени с именно тази цел. С тези "идеи" Василев малко ми падна в очите...

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  кой идиот ще си раздаде дивидент и ще му плати 5% отгоре над 10% данък печалба, вместо да си го плати като премия, да си ги пише разход и да си спести още 5%?!
  —цитат от коментар 57 на yp123


  На премията не дължиш ли осигуровки?

 62. 62 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1127 Весело

  хехехе, е то щом счетоводителите от счет.къщи няма да носят отговорност, значи е по-изгодно за фирмата счетоводството да се движи от външна фирма.

  ясно е че не го правят те престъплението, но пък по презумция да не носят отговорност е меко казано странно.

 63. 63 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 530 Любопитно

  Асенчо е лобист на банкерите. Иска касата да е в банка и не разбира, че хората вече не вярват на банките, защото блокират сметки и пари.
  Това е пряко последствие от автоматичните контроли и тормоз над дребните бизнеси, като всичко това се случва докато разни едри риби теглят безпроблемно милиони на каса.. докато бизнесмени трупат активи и баланси..за сметка на крадени държавни и фондови пари.. и после се очаква да сме им конкурентни на "пазара".. щото нали десен капитализъм.

  Истината е, че сметката за еврофондове, обещания за светлото бъдеще умни и чисти градове идва.. и ще трябва да се плаща от най-малките. Асенчо е тук, за да навигира и управлява процесите. Човека е мениджър, новия генерал-губернатор и му е вменено от вън да започне да събира налога.. защото империята вече няма намерение да издържа тази територия на изксутвени помощи.

 64. 64 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#32] от "clarkv622":Каква е месечната такса, ..например за микро фирма ?? Питам дали си говориш общи приказки !!
  —цитат от коментар 42 на dejmos

  ===
  Идвало ли ти е на ум, че когато става въпрос за счетоводна такса, разликата между микро фирма и микро фирма може да е от земята до небето или питаш колкото да не заспиш?

  Ма хайде да ти кажа като питаш. Таксата е между 50 и 1000+

  До коментар [#42] от "dejmos":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 65. 65 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#56] от "dejmos":


  До коментар [#49] от "clarkv622": Продаваш услуга за 10 000 лева Купуваш услуга за 10 000 лева . Питането е защо втората в 90% не се плаща реално ?? Това има ли нещо общо с ДДС или няма ?:)
  —цитат от коментар 56 на dejmos

  ===
  Защо втората не се плаща в 90% реално не знам, примера го измисли ти. Мога да ти кажа обаче, че самото плащане, реално или не няма нищо общо с ДДС. Нищо!

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 66. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#60] от "serena":

  "Десни" мерки за леви политики, казаха си го хората.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 67. 67 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 427 Неутрално

  нагъването (да не кажа по-грубо) на малките и микро фирми, пък и на средните, е популизъм и прах в очите (да се изкараме колко сме принципни и готини). големият проблем е в големите фирми, но там нито някой ще ги допусне, нито имат проверяващите експертиза да проверяват. лека полека лъсва некомпетентността на избраниците на народа

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Определено тоя Асенчо Василев не знае какво говори ...... но щял и НПК да променя явно ! ...... Колко ли още глупости ще чуем от тва същество се чудя......

 69. 69 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 323 Неутрално

  На премията не дължиш ли осигуровки?
  —цитат от коментар 61 на realguru


  При максимален осигурителен доход от 3 хил лева и допускане, че не говорим за 1000-2000 лв кеш... не не дължиш. Иначе да - ако управителя се осигурява на минималното възможно и говорим за някаква много малка сума, може да му се върже малко по-изгодно да си ги пише като дивидент, но разликата няма да е фрапираща, пък си в нарушение при всяка положение.

 70. 70 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  За полуидиотите коментиращи под статията - милионите на черния пазар не идват разни случайни фирмички. Идват от баш недосегаемите обръчи. Тях счетоводство и НАП не ги ловят.
  —цитат от коментар 22 на Гражданин

  ===
  Подозирам, че имаш предвид сегашния директор на НАП :)


  До коментар [#22] от "Гражданин":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 71. 71 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не разбирам къде е проблема?
  Във всеки един момент може да се изкара справка, кои фактури са неплатени и каква е касовата наличност.
  Ако счетоводството е външно, би трябвало всеки месец да получават от управителя или МОЛ подписана декларация за паричната наличност.
  Относно заплатите, няма начин да обвинят счетоводителя, при условие, че при него има само официалните документи.
  Но ако го хванат с документи и друга база на счетоводният софтуер за двойно счетоводство, дупе да им е яко.

  Виждал съм дори двойно счетоводство на фирма в една база. Освен заплатите се начисляваха допълнителни приходи, чрез касовите апарати, само да няма възстановяване на ДДС, което ще предизвика проверка от НАП.

 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  преди държавата да поиска още кеш от гражданите, нека първо да видим:

  - диференцирана ставка на ДДС - в нормалните държави са освободени образователните услуги, учебните материали, книгите, а не ходенетп на кръчма или ресторант.

  - направете семейно подоходно облагане, за да мога (заедно със съпругата ми) да си приспадам разходите за образование на децата ни, както и инвестираните средства за здравословен начин на живот (ПРЕВЕНЦИЯ на заболявания и ненатоварване на здравната система).

 73. 73 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тези мерки са насочени единствено и само срещу микро формите.Нали се сещате, че в голямо предприятие паричните потоци се следят под лупа (което значи строга отчетност), иначе на управителя няма да му е ясно кой краде. Сещате ли се как кирето обясняваше, че щял да подгони големите фирми и нямало, както правили ГЕРБ, да тормози малките.
  —цитат от коментар 59 на clarkv622


  Ама хем казвате, че в големите фирми няма проблеми, хем искате да губите времето на държавата да ги проверява.

 74. 74 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Едно време, когато се установи нарушение в дадено предприятие имаше най-малко двама осъдени, директора и главния счетоводител.
  —цитат от коментар 25 на Мариана Кълвачева

  ===
  Преди време, счетоводителите имаха права и отговорности.
  Сега, половината предприятия в страната са микро и малки и се обръщат към кантори. Сега счетоводителите нямата никакви права, а само отговорност, а кокорчо иска да ги вкарва и в затвора.


  До коментар [#25] от "Мариана Кълвачева":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 75. 75 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  ======бе договорено да се преследват и счетоводители, които консултират или участват по някакъв начин в плащането на част от заплатите "в плик"=======Асенчоооо, Асенчо..... кой ги дава тея "заплати"в плик" а ? марсианците ? ......ходи се оправяй с работодателите и "всички в затвора" им кажи и глей до къде ще стигнете само за месец-два ........ Аз впрочем съм "ЗА" това да стане и искам да видя как синдикатите ще го подкрепят ? и наистина що пък "НЕ" паричен бонус да има за служител и работник който топне работодателя си и ..........затвор!........давай Асенчо, венсеремус...... Тъй са ва учили у Харвардъ , дето не сте били.......

 76. 76 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Счетоводители се уплашиха от идеи на Асен Василев да не носят чужда отговорност
  ===
  Има не малко счетоводители, които са започнали работа в зората на демокрацията, та чак до днес. Видели са и са минали през какво ли не, и ако някой си мисли, че кокорчо ще ги уплаши... Не, най много да му се смеят.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 77. 77 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Що за мисирско заглавие? Кой от какво се е уплашил, бога ми? Асен Василев ли е новият братушка на свободните медии, та по толкоз некадърен начин трябва да ни уведомяват, че счетоводителските съсловие има резерви или критики към асеновите умотворения?

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#48] от "rumen_s":дори за фирми с нулева дейност и подаващи само годишна нулева декларация да начисляват по 10-20 лева 'обслужване' на месец само и само да прибират по някой лев ДДС?

  От години фирми без дейност не подават декларации, от миналата година дори и за статистиката не се подава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#65] от "clarkv622":

  :))) Защо се правиш на ГУГУТКА .... Втората я плащаш КЕШ с касов ордер и си харчиш 2000 спестени от ДДС

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  ======бе договорено да се преследват и счетоводители===== с кой е договорено бе младеж оцъклен? Я дай да видим тая "договореност" черно на бяло .... лъжец......

 81. 81 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Нещо регулативно като за шкафчето и на Баце няма ли ? О ,чакай то не се води за 'каса' . Няма там кой да гледа с възгласа ' Покажи си касата'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 82. 82 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тангра":

  Абсолютно вярно, и на мен така ми стоеше заглавието.

 83. 83 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#49] от "clarkv622":Не естествено :)) Очаквам да обясниш...Нека с пример ! Продаваш услуга за 10 000 лева Купуваш услуга за 10 000 лева . Питането е защо втората в 90% не се плаща реално ?? Това има ли нещо общо с ДДС или няма ?:)
  —цитат от коментар 56 на dejmos


  Приятел, счетоводството явно не ти е сила, за ДДС да не говорим ... фани някоя по-пенционерска тема ...

 84. 84 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Асенчо още не в станал министър и започна да си подготвя врътките. Има опит.

 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#56] от "dejmos":
  —цитат от коментар 65 на clarkv622


  Какво му обясняваш, не виждаш ли, че изобщо не е в час ...

 86. 86 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Ама хем казвате, че в големите фирми няма проблеми, хем искате да губите времето на държавата да ги проверява.
  —цитат от коментар 73 на nebido

  ===
  Проблемите, данъчните проблеми, в големите фирми нито са свързани с големи каси, нито в раздаване на заплати в плик. Колкото до мен, аз никога не съм искал от държавата да ги проверява. Това го искаше кирчо. Преди. Преди кокорчо да обяви мерките за затягане на данъчния контрол.


  До коментар [#73] от "nebido":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  ======бе договорено да се преследват и счетоводители=====ама тея , се договарят тайно май......

 88. 88 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#34] от "dejmos":

  нещо не разбирам- ще признават ДДС само на реално платените до 14 фактури, а за другите, платени след 14 няма да се ползва данъчен кредит ли?или отиват за следващ месец? А за начисленото ДДС? ако не ми платят моите фактури до 14, за тях пак ще дължа ДДС, а за чуждите фактури, които аз не съм платил, няма да мога да си спадна ДДС? Нещо не се връзва. Ако е така, това е нарушение на цялото европейско и национално законодателство по ДДС и на самите му принципи. то ако беше толкова лесно всички държави щяха да са го направили.

 89. 89 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 549 Неутрално

  двойното счетоводство и сега си е наказуемо. и то по НК. и счетоводителите отговарят. стига да ги хванат. уплахата идва от това, че са останали с впечатление, че при открити данъчни нарушения счетоводителите ще се смятат за виновни по презумпция, без да е доказано че са водили двойно счетоводство.

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Кокорчо неадекватен ????? .................. """"" ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ НА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ В БРОЙ, А НЕ ПО БАНКОВ ПЪТ"""' тея в пликчета ли са или да ?...... пасмина долна. ...... а счетоводителят на парламента кой е бе недоразумение "харвардско" да ми кажеш и кога в затвора ще го вкараш смешник........ https://boulevardbulgaria.bg/articles/pari-v-edna-torba-dopalnitelni-razhodi-na-deputatite-shte-se-plashtat-v-broy-a-ne-po-bankov-pat

 91. 91 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#88] от "dsc":

  Не е това ! Просто една две нови графи в която се декларира за плащане !! Всичко това лесно се обработва и обобщава. На третия месец идват и ПИШИ ...! Вероятно идеята е да не допускат фирмите дълго време да играят с "виртуални суми" между /клъстер от фирми . Това се концентрира в счетоводна къща..., която обслужва да кажем още 50 фирми ..Нещо като пред ревизия !!

 92. 92 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#65] от "clarkv622"::))) Защо се правиш на ГУГУТКА .... Втората я плащаш КЕШ с касов ордер и си харчиш 2000 спестени от ДДС
  —цитат от коментар 79 на dejmos

  ====
  Гугутке:
  Първо, с касов ордер се плащаше преди сто години. Сега се плаща с касова бележка (тези плащания се следят он лайн от НАП) или по банков път.

  Второ, въпросната втора фактура, платена или не се включва в дненик за покупките (първата се включва в дневник за продажбите)

  Трето, на края на месеца гледаш в двата дневника (за покупки и продажби) и теглиш калема. Резултата в примера ти е 0,00 (нямаш са внасяш, намаш да възстановяваш.

  Четвърто гугутке,
  ДДС не се изчислява на база на паричния поток (какво си платил и какво не), а на база сделките които си сключил и документирал БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ ПЛАТИЛ ИЛИ НЕ

  Пето гугутке, един въпрос имам.
  Ако първата фактура не са ми я платили, а аз съм си платил втората мога ли да отида в НАП и да си искам ДДС то? Щото ти май натам биеш с логиката, кото предлагаш.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 93. 93 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Да се декларира дали фактурите са платени?

  Това е завършен кретенизъм. Има потенциал да се бори с този, свързан с касовите апарати.

 94. 94 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 549 Неутрално

  истината е, че счетоводители, работодатели и работници заедно мразят крадливите чиновници и си умират от кеф да не им плащат осигуровки и данъци, за да ги крадат. Ако Асен застане на страната на чиновниците(крадците) съдбата му е ясна- ГЕРБ номер две. Мисля, че е прекалено умен за да го направи. Ето защо, той ще се вслуча в такива като вас, които тук му направиха резюме на истинския проблем:
  -осъдени нападжии, днасаджии, висши чиновници-крадци,
  -облекчаване на бюрокрацията за малките и средните бизнеси
  -намаляване на разходите за администрация и подобряване на административните услуги, на социалните системи, като здраве и образование
  -справедливо семейно облагане
  едва тогава работниците и работодателите ще започнат да плащат данъци и осигуровки на реалните доходи и основи. и едва тогава ще има смисъл от мерки за повишен контрол, и то насочени към едрия бизнес. Защото дребния укрива, за да оцелява, а едрия-за да богатее и да задушава дребния. така икономика и пазар никога няма да има.

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Ама определено тоя Асенчо Василев не знае какво говори ...... но щял и НПК да променя явно ! ...... Колко ли още глупости ще чуем от тва същество се чудя...... и що не си затвори устата, поне за месец, че такива глупости ръси че не е за вярване......

 96. 96 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Българска поговорка: "Дай на българинът власт, и му гледай сеира!".

  Тия ще забатачат България, повече от Боко...

  Fu*k Your Opinion
 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Никаква толерантност от 100 дена на новото правителство не трябва да се дава !!!!! ...... тея "разбирачи от всичко" харвардско-бесепарски...... max 3 месеца и ще бъдат пометени.........

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Ако това ще доведе до решаване на проблемите и изваждане на сивата икономика на светло, нека временно да се увеличи административната тежест.

 99. 99 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Какво му обясняваш, не виждаш ли, че изобщо не е в час ...
  —цитат от коментар 85 на Гражданин

  ===
  Амии..., когато един човек изгаря от желание да се изложи, що да не му помогна.


  До коментар [#85] от "Гражданин":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 100. 100 Профил на Chievo
  Chievo
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Има по-удачни начини да се борят парите в плик.

  Взимаш данни от банките за отпуснати кредити на физически лица. Сравняваш ги с декларираните доходи от заплати. Бързо ще цъфнат един куп хора, които на хартия не могат да си позволят въпросния кредит. Като ги групираш по работодател, вече имаш списък на заподозрените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK