ГЕРБ иска мораториум върху нов дълг

ГЕРБ иска мораториум върху нов дълг

© Цветелина Белутова, КапиталДепутатите от ГЕРБ начело с бившия финансов министър Кирил Ананиев обявиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание, че ще внесат предложение за налагане на мораториум върху поемането на нов дълг, докато не се приеме бюджетът за следващата година, в който новите управляващи да поемат отговорност пред избирателите по въпроса.


След изявлението в социалните мрежи много икономисти коментираха, че когато се говори за мораториум обикновено се има предвид спиране на обслужването на дългове, а не това, за което говорят доскорошните управляващи.


Те обявиха, че за разлика от предишни години хората са станали много толерантни към поемането на нови и нови дългове, което непрекъснато правело служебното правителство, а това щяло да "загроби" бъдещите поколения.
Ананиев обяви защо в момента не се налага поемането на нов дълг. Сред причините изреди това, че във фискалния резерв към края на ноември има 12 млрд. лв., което осигурява изпълнението на бюджета. ГЕРБ винаги са теглили държавен дълг само когато е носил доходност и сме получавали приходи в бюджета, посочи още той. Даде пример с последните емисии от по 500 млн. лв., в които постигнатата доходност е отрицателна, тоест държавата ще плаща на купувачите на дълг. "Оттук нататък държавата ще плаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите поколения", обобщи Ананиев. Изчисли, че държаните държавни пари в банки са с 0.7% отрицателна лихва, а тази по държавните облигации е -0.7, което прави "общата загуба" 1.2%.


Допълни, че теглените сега заеми се предвижда да се ползват за дългосрочни социални разходи, което ще накара следващите партии да продължат да теглят заеми, за да плащат тези "условно постоянни разходи". Освен това допълни, че при положение че към края на ноември бюджетът е на излишък, вероятно така ще завърши и годината и затова няма да се постигне записаният в закона за бюджета дефицит от 4.6 млрд. лв. Анализира, че оставащата към момента сума от 700 млн. лв. до достигането на този таван не е част от него, а е буфер, заложен от ГЕРБ миналата година заради очакването, че може да се наложи използването му при задълбочаване на ковид кризата.


Александър Ненков анализира, че ГЕРБ като настояща опозиция ще изпълни дълга си да не допусне новите управляващи да печелят време, като осигуряват спокойствие чрез поемането на нови и нови дългове. "Харченето на пари трябва да е на базата на изкараното, това е дясната политика, а ние сме на прага на едно ляво либерално управление, каквото исторически е било време на голяма задлъжнялост, а след това са идвали консервативни правителства, на които се е налагало да дръпнат ръчната, обяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK