"Демократична България" ще подкрепи IT- сектора за непроменен осигурителен праг

Христо Иванов е председател на парламентарната група на "Демократична България".

© Юлия Лазарова

Христо Иванов е председател на парламентарната група на "Демократична България".Демократична България" ще подкрепи желанието на компаниите от IT сектора максималният осигурителен праг да не се вдига догодина, както иска кандидатът за финансов министър Асен Василев ("Продължаваме промяната").


Намерението на Василев е да вдигне осигурителния праг до 3350 лв. при 3000 лв. сега. или средната заплата, умножена по 2.3. Според него това исторически ще е най-ниското увеличение ,след което прагът ще остане непроменен за 4 г. Увеличението ще засегне главно работещите в сектора на информационните технологии, където заплатите са най-високи, но са "на светло".


На среща днес в централата на "Да, България" председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов и депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов представители на асоциациите от сектор "Информационни технологии" са отбелязали, че отдавна са направили своите бюджети за 2022 г. и са се учудили, че се лансират промени в данъчно-осигурителното законодателство в 12 без 5 и без всякакво обсъждане. Те се опасяват, че това ще намали конкурентоспособността на ИТ фирмите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред чуждите пазари и компаниите майки, информира пресслужбата на "Демократична България". .
Представителите на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по информационни технологии (БРАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" (ИКТ Клъстер) настояха за предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство, както и промените да се извършват с участието на всички заинтересовани страни. Според тях е необходима промяна на целия пенсионно-осигурителен модел, а не дефицитите в държавното обществено осигуряване да се покриват чрез увеличаването на осигурителните прагове, продължава прессъобщението.


Христо Иванов е казал, че няма споразумение за увеличаване на максималния осигурителен праг след проведените преговори за съставяне на коалиционна управленска програма между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". По думите му пред представителите на сектора "Демократична България" ще настоява промени в осигурителното законодателство да влязат в сила най-рано от 2023 г. и то след задълбочен дебат. Ивайло Мирчев напомни, че "Демократична България" още от учредяването си през 2018 г. твърдо и последователно отстоява позицията да не се увеличава максималният осигурителен праг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK