БНБ очаква до месеци връщане на икономиката до нивата преди пандемията

Димитър Радев, управител на БНБ

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНББългарската народна банка (БНБ) очаква в близките месеци ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до нивата отпреди пандемията. Това се вижда от прогнозата на институцията, записана в редовния тримесечен "Икономически преглед".


През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. банката очаква външното търсене на стоки и услуги да нарасне значително на годишна база в съответствие с международната конюнктура, както и като ефект от ниската база през съответните периоди на предходната и на текущата година.


Основно допускане на експертите на БНБ при изготвянето на прогнозата, свързано с развитието на пандемията от COVID-19, е, че негативните макроикономически ефекти от противоепидемичните мерки в страните от еврозоната ще са ограничени заради постепенното адаптиране на поведението на икономическите агенти към тях.
През първите седем месеца на 2021 г. се отчита свиване на излишъка по общото салдо на текущата и капиталовата сметка на България спрямо същия период на 2020 г. главно в резултат на по-големия дефицит по търговския баланс и по статията "първичен доход, нето".


През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. БНБ очаква излишъкът по общото салдо на текущата и капиталовата сметка в процент от БВП да се повиши спрямо края на 2020 г. Основно влияние за това ще имат увеличението на излишъка при търговията с "други услуги", при които се прогнозира продължаване на наблюдаваната от началото на годината тенденция, както и очакваните по-високи нетни приходи от услуги, свързани с пътувания.


През първите осем месеца на годината депозитите на неправителствения сектор в банковата система продължиха да нарастват със сравнително високи темпове, за което допринесоха ускореното нарастване на доходите от труд и продължаващото поддържане от домакинствата на спестявания с предпазен мотив, както и все още ограничената инвестиционна активност на фирмите, посочва институцията, цитирана от БТА.


От март годишният растеж на кредита за частния сектор следва тенденция към плавно ускоряване най-вече под влияние на силната възходяща динамика при кредитите за домакинства, пише в анализа на БНБ.


Експертите на централната банка очакват в близките месеци растежът на депозитите на неправителствения сектор слабо да се забави в съответствие с прогнозираното нарастване на частното потребление.

Предвижданото постепенно възстановяване на инвестиционната активност, положителните перспективи за пазара на жилища и запазващите се ниски нива на лихвените проценти ще благоприятстват растежа на кредитирането за частния сектор, пише в анализа.

През четвъртото тримесечие БНБ очаква инфлацията да продължи да се повишава, след което ръстът й да се забави в началото на 2022 г. в съответствие с техническите допускания за по-слабо поскъпване на годишна база на храните и на петролните продукти на международните пазари спрямо съответния период на 2021 г.


Рисковете пред тази прогноза се оценяват като ориентирани към по-силно нарастване на цените от заложеното в базисния сценарий и произтичат главно от възможността да се запази възходящата тенденция при цените на електроенергията, природния газ и други основни суровини.


Допълнителен риск за реализиране на по-висока от прогнозираната инфлация произтича от вероятността фирмите да предприемат увеличения на заплатите на служителите като индексация спрямо ускореното нарастване на потребителските цени и да пренесат това увеличение в крайните цени, в резултат на което ефектите от текущото засилване на инфлацията да бъдат по-продължителни във времето, пише в анализа.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ми тогава за какво са тия 10 милиарда "спасителен план"? Що никой не пита тия въпроси? Защо печатането на пари продължава?

 2. 2 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Разстроено

  Номинално ще избием рибата. Една трета от икономиката не работи но БВП същото. Да живей инфлацията!!

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  а дали ще се върнат цените на нивата от преди Радевите правителство?

 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Цитат:
  БНБ очаква до месеци връщане на икономиката до нивата преди пандемията

  ----
  Имам едно такова усещане, че пак ще се такова пряката възходяща на крокодила!

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "Връщане на икономиката" и "връщане на ръста на БВП" до нивата преди пандемията са две РАЗЛИЧНИ НЕЩА. Ръстът на БВП може и математически да е същият, но БВП - не, нито икономиката ще е същата.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Любопитно

  "БНБ очаква до месеци връщане на икономиката до нивата преди пандемията"

  А каква е ролята на самата БНБ

 7. 7 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  През четвъртото тримесечие БНБ очаква инфлацията да продължи да се повишава, след което ръстът й да се забави в началото на 2022 г.
  ===
  Може и да са прави, но да бяха и обяснили защо очакват да се забави.
  Ръстът на производствените цени през октомври е 24,1% на годишна база. Тези цени тепърва си пробиват път в цените на дребно. Отделно, от началото на 2022 ел. енергията за гражданите ще се повиши.
  Отделно, очакват търсенето да нарасне, но доста бизнеси ще съкратят производство, ще затворят и т.н., а при свито предлагане и повишено търсене цените вървят нагоре.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 8. 8 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#5] от "debruckere":

  БВП нараства благодарение на огромната инфлация , а икономиката едва крета ,цялата игра е тотално обезценяване на спестяванията .

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  а дали ще се върнат цените на нивата от преди Радевите правителство?
  —цитат от коментар 3 на Viva la tsar Asen i tsar Kiro

  Защо, в САЩ и в Европа ще се върнат ли?

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 561 Весело

  Последно Сталинка ли не е в час или БНБ? Или и двете?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4525 Весело

  Две интересни точки от статията:

  "През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. банката очаква външното търсене на стоки и услуги да нарасне значително"

  С две думи очакват ЕС да излезе от стагнацията и по този начин да извлече и Бг защото всички стоки и услуги за които пишат са вързани с европейски бизнеси, но нито един от тях не е само и единствено Български. Тоест ако господарите изплуват, белите роби също може да поемат глътка въздух...

  "През четвъртото тримесечие БНБ очаква инфлацията да продължи да се повишава, след което ръстът й да се забави в началото на 2022 г. "

  Как така ще расте инфлацията?? Тук имаше поне 20 "експерти" които обясняваха как такова нещо нямало и в Бг максималната инфлация щяла да бъде под 3%.. Та за каква инфлация става въпрос?😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Докато Радевци и Кировци управляват,
  добрини за народа няма да се създават.

 13. 13 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Ми тогава за какво са тия 10 милиарда "спасителен план"? Що никой не пита тия въпроси? Защо печатането на пари продължава?
  —цитат от коментар 1 на kkl38598034


  10 милиарда са слаба ракия 😂 Кристалинка в съседната статия говори, че трябвали 6 до 10 ТРИЛИОНА в следващите 10 години 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  прилича ми на фантазии

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  До коментар [#8] от "Bai nik":

  Я дай статистически данни колко е "огромната" инфлация? Колко "огромна " е?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  До коментар [#9] от "Virgin":

  И в САЩ и в Европа все "радеви" правителства управляват! И "радевите" правителства печатат трилиони долари и евра и така надуват инфлацията! Абе с една герберска дума: Радев е виновен! :-)

 17. 17 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  оо йе

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 18. 18 Профил на Ivan Cholakov
  Ivan Cholakov
  Рейтинг: 138 Неутрално

  Току-що дойде сметката за газ/битова/ за ноември.Свят ми се зави!!!

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Весело

  Току-що дойде сметката за газ/битова/ за ноември.Свят ми се зави!!!
  —цитат от коментар 18 на Ivan Cholakov


  120 те лева към пенсийката не покриват ли разликата?

 20. 20 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1808 Весело

  До коментар [#5] от "debruckere":

  Лабаво, Дневник кога е успявал да напише нещо коректно...

 21. 21 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1808 Весело

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Как да ти даде статистически данни когато статистическите институти в целя свят умишлено ги манипулират.

  Я ти вземи обясни защо методиката за изчисляване на инфлация постоянно се променя към по некачествена?

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Весело

  До коментар [#21] от "mso011053684":

  "Я ти вземи обясни защо методиката за изчисляване на инфлация постоянно се променя към по некачествена?"
  ===========
  Всеки има различно усещане за инфлация, защото един гледа преди всичко тока, друг - дизела, трети - цигарите, четвърти - козметиката. Тази, последната, и със 100% да я вдигнат, пак няма да я усетя. Каквото ми подарят за имен или рожден ден - това.

  Еретик
 23. 23 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 479 Неутрално

  тези костюмари на снимаката, да вземат поне да свършат нищо, а не само да очакват, да вземат някакви мерки срещу постоянно растящите и новоизмислени такси от банките към хората, иначе банките всяка година си отчитат по над милиард лева печалба, за тях няма пандемия или нещо подобно

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  Защо, в САЩ и в Европа ще се върнат ли?
  —цитат от коментар 9 на Virgin

  Там бият и негрите, да не забравяме…

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  А ако заради новия щам на Ковид, икономиката отново се свие или ни затворят?

 26. 26 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 357 Неутрално

  За българската икономика или добро или нищо,като за смъртник.Преди всичко трябва да се ограничи спекулативното нарастване на цените.Ето и единприме

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Там бият и негрите, да не забравяме…
  —цитат от коментар 24 на Незнайко в Слънчевия град

  Не, не ги бият.
  Не се прави на луд!
  Предполагам, че искаш декрет за замразяване на цените.
  И после да питаш защо магазините са празни.

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  БВП = П + Р + И +НЕ

  Където:

  П – потреблението на домакинствата. То включва разходите, които гражданите правят за стоки и услуги. ========Обикновено това е и най-големият компонент в брутния вътрешен продукт.=======

  Р – публичните разходи. Това са всички пера на държавния бюджет – разходите, които правителството прави за заплати на държавните служители, за изграждане на инфраструктура и за всички останали публични инвестиции. Във времена на криза, когато и потребителите, и бизнесът свиват своите разходи, публичният компонент от БВП става особено важен, защото държавата може да използва финансовата си мощ в подкрепа на икономиката.

  И – инвестициите на частния бизнес. Те също са важна част от състава на БВП, тъй като увеличаването им води до увеличаване на производствения капацитет и до създаване на нови работни места.

  НЕ – нетният износ. Той представлява разликата между общия износ и общия внос на страната за дадения период от време. Ако външнотърговският баланс реализира излишък (тоест износът надвишава вноса), този компонент е с положителна стойност, а ако държавата генерира търговски дефицит (вносът е по-голям от износа), стойността му е отрицателна.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  П – потреблението на домакинствата. То включва разходите, които гражданите правят за стоки и услуги. ========Обикновено това е и най-големият компонент в брутния вътрешен продукт.======= !!! Не бързайте да се радвате на БВП-то ...... В прав текст ви се казва че разходите, които правите за стоки и услуги така ще ви скочат, че свят ще ви се извие след месец два.......

 30. 30 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  БВП = П + Р + И +НЕКъдето:П – потреблението на домакинствата. То включва разходите, които гражданите правят за стоки и услуги. ========Обикновено това е и най-големият компонент в брутния вътрешен продукт.=======Р – публичните разходи. Това са всички пера на държавния бюджет – разходите, които правителството прави за заплати на държавните служители, за изграждане на инфраструктура и за всички останали публични инвестиции. Във времена на криза, когато и потребителите, и бизнесът свиват своите разходи, публичният компонент от БВП става особено важен, защото държавата може да използва финансовата си мощ в подкрепа на икономиката.И – инвестициите на частния бизнес. Те също са важна част от състава на БВП, тъй като увеличаването им води до увеличаване на производствения капацитет и до създаване на нови работни места.НЕ – нетният износ. Той представлява разликата между общия износ и общия внос на страната за дадения период от време. Ако външнотърговският баланс реализира излишък (тоест износът надвишава вноса), този компонент е с положителна стойност, а ако държавата генерира търговски дефицит (вносът е по-голям от износа), стойността му е отрицателна.
  —цитат от коментар 28 на MPetr  по въпроса за външнотърговското салдо:

  https://www.nsi.bg/bg/content/7503/по-основни-търговски-партньори

 31. 31 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 211 Любопитно

  БНБ да си публикуват на сайта кой дилър използват, че определено са на здрави наркотици, или знаят за нещо договорено, което простосмъртните ще разберем след 2-3 месеца.

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  При рязко увеличение на разходите, които гражданите правят за стоки и услуги и запазване на нивата на заплащане на труда дали ще ви е весело от новината, че БНБ очаквала до месеци че БВП щял да скочи?

 33. 33 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Аз поисках от България много хубави вина, в Канада да ги внасям,
  но от безотговорни търговци ми казаха че вино в Квебек внасят.
  Квебек е отделна провинцията на Канада,
  а аз исках за осталата голяма част от Канада.
  Затова икономиката на страната не върви,
  защото от безотговорни другари се твори.

 34. 34 Профил на Без Сертификат
  Без Сертификат
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-некомпетентните чиновници са в БНБ - подлоги, не ставащи за нищо... Начело с личния крадец на Тиквата....

  против цензурата на платения модератор!
 35. 35 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Не вървим нито дума от това, което се опитва да каже БНБ. Става само за статистическа служба. Нула експертност, а за контрол да не говорим.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Разстроено

  До коментар [#32] от "MPetr":

  Така е..прав си........там е заровено кучето.....
  Но просто тук разни скапан.ци разсъждават макроикономически.....но живота не е макроикономика никому ненужна в малка територийка като бг.....
  ХОРАТА са важни в бг.....!

 38. 38 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Глупости. До месеци. Сегашната вълна предизвиква нови разходи. И ново забавяне във водещите икономики. А ние, видиш ли, ще се възстановим преди тях. Калинки навсякъде.

 39. 39 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Разстроено

  До коментар [#30] от "Daniela Kovacheva":

  Ама то това се вижда и без такива подробни статистики....бг си е "дупка" отвсякъде.....
  .....колкото искате минуси ми слагайте......"макроикономисти" фалшиви разни...огледалото е живота на хората.....след 45год. "народна власт".....и след 32 години кражби.......какво да е.....

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bai nik":Я дай статистически данни колко е "огромната" инфлация? Колко "огромна " е?
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  За октомври беше 6% - даже Дневник го писа. Това на годишна база - спрямо октомври 2020.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/11/15/4280280_godishnata_inflaciia_se_uskori_do_6_prez_oktomvri/

 41. 41 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  Инфлацията за тази година е над 30% поне, съдя по всички разходи, които правя всеки месец, по едно и също време, за едни и същи стоки. Ся, к'во били казали от БНБ или какво са искали да кажат - въобще не ме интересува, там си взимат заплатките, индексирани на 100% със суми, за които само можем да гадаем. А обикновения данъкоплатец кучета го яли, на никой не му дреме за него. Та, аман от кухи анализи, за които се плащат луди пари и от които никой няма нужда...

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Ми тогава за какво са тия 10 милиарда "спасителен план"? Що никой не пита тия въпроси? Защо печатането на пари продължава?
  —цитат от коментар 1 на kkl38598034


  Няма файда от питане.
  Властта вече е у тях и ще правят с нея каквото си искат.

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#41] от "geordgeo":

  ====Инфлацията за тази година е над 30% поне====Инфлацията в България е мики-маус история, същата работа като с прага на бедност......

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Този гербаджийски дядка от снимката, под чийто благ поглед ИБВР се превърна в частна банка на Пеевски, докога ще стои на поста си ?

 45. 45 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#1] от "kkl38598034":

  Какво печатане на пари?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 46. 46 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cacafuego":

  БВП може да се мери и по константни цени, ама очевидно форумните лаици не са чули.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 47. 47 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#5] от "debruckere":

  Но тогава ще е върпос до някое друго тримесечие преди реалния БВП да стигне до нивото преди пандемията

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 48. 48 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bai nik":

  Нещо за БВП дефлатори и реален растеж на БВП някога чувал ли си?

  Аман от необразовани игноратни и лаици по форумите.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Две интересни точки от статията:"През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. банката очаква външното търсене на стоки и услуги да нарасне значително"С две думи очакват ЕС да излезе от стагнацията и по този начин да извлече и Бг защото всички стоки и услуги за които пишат са вързани с европейски бизнеси, но нито един от тях не е само и единствено Български. Тоест ако господарите изплуват, белите роби също може да поемат глътка въздух..
  —цитат от коментар 11 на padrino


  Като не харесваш отворената икономика наблягаща на износа, взимайте дружинките и ограбвайте империалистките колонизатори и техните производства по святата българска земя. Вадете ни от ЕС и НАТО и правете свещен съюз с Русия.

  Не знам, всички ли откачат от тази пандемия, или просто се е паднало само неадекватници да коментират тази статия.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#3] от "Viva la tsar Asen i tsar Kiro":

  Защото Радев е виновен за енергийните цени на глобалните пазари и за глобалния недостиг на чипове.

  Като при Борисоф инфлацията в България беше над средната в ЕС защо не мрънкахте?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#29] от "MPetr":

  Поредният форумен философ и самозван икономист който не е чувал за дефлатори и реален БВП с константни цени.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#39] от "chedeuvre":

  Сега мрънкаш срещу "фалшивите макроикономисти", ама в предишния си коментар хвалиш точно такъв.

  Баси изтерясалата и прости хора.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 53. 53 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#34] от "Без Сертификат":

  Айде да видим тази работа:

  09 Oct 2020
  Frankfurt am Main, October 09, 2020 -- Moody's Investors Service ("Moody's") has today upgraded the
  Government of Bulgaria's senior unsecured and long-term issuer ratings in foreign and local currency to Baa1
  from Baa2 and changed the outlook to stable from positive. Concurrently, Mooddy's has also upgraded
  Bulgaria's senior unsecured MTN programme rating to (P)Baa1 from (P)Baa2.
  Moody's decision to upgrade Bulgaria's ratings to Baa1 reflects the following key drivers:

  FIRST DRIVER: ENHANCED INSTITUTIONAL CAPACITY AND POLICYMAKING AS THE COUNTRY
  ENTERS A CRITICAL PHASE OF EURO AREA ACCESSION
  The first driver of the upgrade is based on Bulgaria's progress towards euro area accession and the
  associated strengthening of institutional capacity and policymaking. On 10 July 2020, the president of the
  European Central Bank (ECB), euro area finance ministers and the finance ministers and central bank
  governors of Denmark and Bulgaria decided to include the Bulgarian lev in the Exchange Rate Mechanism
  (ERM II)I, which is one of the final critical steps prior to becoming a member of the euro area. The
  announcement amid the coronavirus disruption results from a comprehensive reform programme. As of July
  2020, Bulgaria had fully completed the actions to which the country committed in the seven key following fields:
  1) banking union, 2) macroprudential supervision, 3) non-banking supervision, 4) insolvency framework, 5)
  strengthening of the anti-money laundering framework, 6) modernization of the framework of State-owned
  enterprises (SOE's) in line with best international practices and 7) implementation of the law ratifying the
  agreement on the transfer and mutualisation of contributions to the single resolution fund. In parallel, the
  European Central Bank (ECB) and the Bulgarian National Bank (BNB) have established a close cooperation
  over bank supervision.


  Ако се справиш с този ставнително нелсожен текст и разбираш от нещо би трябвало да разбереш, че повечето споменати точки зависят пряко и единствено от БНБ.

  Кога Баце е получавал подобен доклад за проведени реформи?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 54. 54 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan Cholakov":
  При мен е тройна спрямо 2020г.
  И е точно 150лв/мвч.
  Допълнително чрез данъците си плащам събсидираната цена на отоплението в София и борчовете на Топлофикация София.

 55. 55 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Махайте сертификатите. 80% от хората не са ваксинирани , повече от 50-60% нямат сертификат. Тези хора направиха пари и спестявания тъй като не могат да харчат по молове, барове, ресторанти и т.н. Тези уж отворени бизнеси реално работят на 30-40%
  Е как да се възстанови икономиката?

 56. 56 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Икономиката се върна до нивото на пандемията още през юни, когато ползваше инерцията от стабилното управление на ГЕРБ, отчитайки ръст от 9,6%! Защо след това се срина трябва да отговарят преданите помагачи на фюрера, които с лаладжийските си номера и тотална некадърност я закопаха. И сега, след като вкараха държавата в катастрофа ще се чудят как отново да се връща там където беше... Мандалото хлопна, бе, серсеми. Още ли не ви е ясно, че заради желанието за "изчегъртване" беше изчегъртан целокупния български народ и олигархията от задкулисието, стояща зад лъжливите "почтени" Петков и Василев доволно потрива ръце?

 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#56] от "xso16686927":

  Мили другарю, това беше ръстът за второто тримесечие на 2021, сравнено с едноименното на 2020.

  Може да погледнеш то пък от своя страна как стои спрямо 2019.

  И после решавай дали да надуваш фанфарите.

 58. 58 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До месеци е много относително понятие.

  Може да са 2 месеца, ама може и да са 22 месеца. Кой знае.

 59. 59 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#57] от "До руските мекерета":

  Значи, мила другарко, и вие сте от онези, на които още не им е ясно какво се случи с целокупния български народ.

 60. 60 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#59] от "xso16686927":

  Възможно е, мили другарю, но пък знам какво се случи през вторите тримесечия на годините, които определят текущата тенденция.

  А ти не знаеш.

 61. 61 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#51] от "deutschwagen":

  ====Поредният форумен философ и самозван икономист====защо атакуваш лично, а не напишеш това и това не е вярно .....с това и това не съм съгласен.....

 62. 62 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#61] от "MPetr":

  Вече съм го написал в коментар 51. Написал съм го и на други.

  Да не би да трябва да ви давам уроци по това как се смята растеж на БВП, а вие да си дъдлоните по форумите все едно целият свят са тъпаци и само вие сте се сетили за ефекта на нивото на цените.....

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK