Икономисти не виждат нужда от поемането на дълг за 10-12 млрд. лв.

Икономисти не виждат нужда от поемането на дълг за 10-12 млрд. лв.

© Лили ТоушекИкономисти от различни неправителствени организации не смятат, че се налага през 2022 г.- да се взима нов държавен дълг за 10-12 млрд. лв. Това обяви през седмицата финансовият министър Валери Белчев като обяви някои параметри от проектобюджета.


Според икономистите, цитирани от Би Ти Ви, инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета. Те очакват тази тенденция ще се запази и в първите месеци догодина.


Междувременно ГЕРБ продължи да експлоатира темата, подхваната още преди изборите от лидера на партията като поиска "мораториум" върху поемането на нов дълг до приемането на нов бюджет с определен таван в него. Основната теза е, че това ще задължи с големи суми бъдещите поколения.
Дори и при по-големите социални разходи и необходимостта догодина да се погасяват стари заеми, няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева, посочват те.


Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика напомни, че догодина има падеж на емисии за около 3 млрд. лв. Ако ги извадим от тези 10-12 млрд. лв. нов дълг, означава, че министърът си прави сметка като че ли за дефицит за 7-9 милиарда лева, което е кореспондира с неговите анонси за 3% дефицит, коментира той.


"Като става въпрос за текущи плащания, без да ги подценяваме, необходимостта от тях, като здравни плащания по пандемията, социални плащания за пенсионерите, дълг трябва да се взима, когато създаваме допълнителна стойност за бъдещите поколения. Т.е. инфраструктура, дългосрочни реформи, мога да си представя една промяна например в държавната енергетика", коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.


Че няма нужда от поемането на толкова голям нов дълг коментира в петък в "Панорама" и Асен Василев, който отстъпи поста на Валери Белчев, за да участва в изборите и който е предложението на "Продължаваме промяната" за министър на финансите в бъдещото редовно правителство.


Като "нереалистично и ненеобходимо", определи Василев това и изрази съмнение, че експертите в Министерството на финансите са заложили такъв дълг особено при заложен бюджетен дефицит от 2.9%.


"Тази година дефицитът след актуализацията на бюджета е 3.6% и дълг от 4.5 млрд. лв. Така че няма как да има заложен дълг от 12 млрд. лв., това е абсолютно нереалистично", заключи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK