Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb

© ReutersНад 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите. Облагането на дохода от тази дейност бе въведено през февруари 2020 г. - около месец преди да бъде обявено извънредно положение в страната заради пандемията, която на практика постави туризма на пауза.


От съобщението се разбира, че парите са събрани след като НАП е получила информация от Airbnb и властите в Ирландия за отдаваните в България имоти и е започнала производство срещу наемодателите.


Приходната агенция припомня, че при краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС) и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон и подлежи на задължителна регистрация по ДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя, припомнят от приходната агенция.
Това е така, защото наемодателите ползват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от там и добавят, че след регистрация възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки.


Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата.


На база получена информация за периода 2015 - 2019 г. са започнали контролни производства спрямо хора, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства те доброволно са декларирали доходи в размер над 4 млн. лв.

"Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда", казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов, цитиран от пресцентъра си.

Преди година Патентният данък за местата за краткотрайно настаняване в София бе намален до 25 лева за стая. Допреди това бе 250 лева след като Законът за туризма определя, че данъкът може да е в рамките на 25-250 лв. Причината за намалението бе пандемията, която удари и този бизнес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK