Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb

© ReutersНад 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите. Облагането на дохода от тази дейност бе въведено през февруари 2020 г. - около месец преди да бъде обявено извънредно положение в страната заради пандемията, която на практика постави туризма на пауза.


От съобщението се разбира, че парите са събрани след като НАП е получила информация от Airbnb и властите в Ирландия за отдаваните в България имоти и е започнала производство срещу наемодателите.


Приходната агенция припомня, че при краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС) и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон и подлежи на задължителна регистрация по ДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя, припомнят от приходната агенция.
Това е така, защото наемодателите ползват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от там и добавят, че след регистрация възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки.


Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата.


На база получена информация за периода 2015 - 2019 г. са започнали контролни производства спрямо хора, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства те доброволно са декларирали доходи в размер над 4 млн. лв.

"Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда", казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов, цитиран от пресцентъра си.

Преди година Патентният данък за местата за краткотрайно настаняване в София бе намален до 25 лева за стая. Допреди това бе 250 лева след като Законът за туризма определя, че данъкът може да е в рамките на 25-250 лв. Причината за намалението бе пандемията, която удари и този бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А сега да ударят и мизерниците, дето дават апартаменти под наем, без да плащат данък за това, което е едно, по мое скромно мнение 50% от пазара. Така ще се регулира и малко безумието на същия в момента.

 2. 2 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  Заглавието:
  "Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb"

  Първото изречение от статията:
  "Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите."

  Излиза, че данъчните са взели 100% от доходите....и после данъците в Бг били ниски?😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  А сега да ударят и мизерниците, дето дават апартаменти под наем, без да плащат данък за това, което е едно, по мое скромно мнение 50% от пазара. Така ще се регулира и малко безумието на същия в момента.
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  То и държавата при управлението на Герб е била от тези мизерници. Давала е имоти под надм на Блъсков даже без да събира наем, а Блъсков е "помагал". Ей така буци си е осигурявал с нашите пари "помощи" от всякъде.

 4. 4 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  В някои държави се водят дискусии, дали да се забрани това приложение

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 597 Неутрално
 6. 6 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 597 Весело

  До коментар [#4] от "Не вервам":

  Така е хотелиерите газ пикаят.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Любопитно

  "Приходната агенция припомня, че при краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци" - това е и морално задължение, колкото го имат наемодателите и въпреки всякакви "платформи". Всеки труд се заплаща, а за всяка печалба от него има законни отчисления. У нас тарикати много, вратички също, та дано вратата, която НИ предлагат ПП не се окаже с БГ брава.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Приходната агенция припомня, че при краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци
  ______________
  Щом големи хотели лапкат евро пари и не плащат ДДС, десятък и осигуровки за робите са бели кахъри щом малки семейни имоти внасят на приходната агенция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално


  До коментар [#4] от "Не вервам":Така е хотелиерите газ пикаят.
  —цитат от коментар 6 на Шоршо

  +
  В Пловдив традиционно меринджей-майните на хотели вдигат яко цените около големи събития и хората с такива имоти спасяват положението!
  Данъчните могат да пращат свежи цветя на гостите им, защото от големите мутро хотели постъпленията ги няма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Да, за Дневник няма разлика между доход и данък...
  Ако дохада е 4 млн., данъкът е под 400 хиляди лева, уау, напълниха хазната.

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  "Облагането на дохода от тази дейност бе въведено през февруари 2020 г. - около месец преди да бъде обявено извънредно положение в страната заради пандемията, която на практика постави туризма на пауза."
  Не зная журналистът или НАП е некомпетентен. Всички доходи, с малки изключения се декларират и облагат с данъци, съгласно данъчните закони поне от 1994 г. Ако някой преди 2020 г. е укривал доходи, просто е извършвал нарушение.

 12. 12 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Излиза, че данъчните са взели 100% от доходите....и после данъците в Бг били ниски?😂😂
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Излиза че журналист във водеща медия в България може да станеш дори да си функционално неграмотен

  Най-вероятно данъчните са установили и събрали 4 млн задължения, а приходите на частните лица са доста повече

 13. 13 Профил на uka211088453
  uka211088453
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Те и от "Убер" можеше едни пари от данъци да събират ама... ;р

 14. 14 Профил на mck52646652
  mck52646652
  Рейтинг: Неутрално

  Крайно време е да се прекрати тая глупост с краткосрочното отдаване на апартаменти под наем в жилищни кооперации. Същата история като с уж "споделеното пътуване", а де факто нелегална таксиметрова услуга на Юбер. Пълна подмяна на същността на хипстърската идеология. 100% имитация.

 15. 15 Профил на НюЙоркър
  НюЙоркър
  Рейтинг: Неутрално

  То и държавата при управлението на Герб е била от тези мизерници. Давала е имоти под надм на Блъсков даже без да събира наем, а Блъсков е "помагал".
  —цитат от коментар 3 на 3biri


  В този ред на мисли - ДСБ трябваше още 2013, когато останаха за първи път извън НС, да освободят сградата на Кърниградска! Сграда, на седем етажа, на пъпа на София, не пет олющени канцеларии!
  Защо седем години никой от вас не повдигна въпроса за грубото ощетяване - с ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ - на българския данъкоплатец, а сега така "убедително" се тръшкате - точно вие - за някакви си 100 000 лева - при това неизискани от принципала? Ще е полезно да научим какви са моралните измерения, по които съдите другите, на фона на собствените ви гигантски злоупотреби?

 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#14] от "mck52646652":

  Я виж ти, недоволен хотелиер/бакшиш. :D

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 17. 17 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Да, помагаме на туризма. В Англия раздават пари на калпак на дребния бизнес да оцелее, ние го душим.

 18. 18 Профил на НюЙоркър
  НюЙоркър
  Рейтинг: Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но заявката на "почтения" министър Асен Василев при назначаването на престъпника Спецов за шеф на НАП не беше ли, че няма да се занимават с малкия бизнес, а ще се съсредоточат върху "големите риби"? Тристата лева на някой, дал пет пъти стая за по една нощ ли ще ни оправят бюджета? А колко пари събраха от Ковачки, Сашо Дончев, Прокопиев, Пеевски, Донев и другите мастити комунистически олигарси, пиещи кръвчицата на България от 30 години?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Пробойните са безбройни. Какво са правили в НАП толкова години, освен да опрощават дългове.

 21. 21 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#18] от "НюЙоркър":

  Съгласен. Наскоро се запознах с българин живеещ в Казахстан. Каза ми че там данъчните въобще не закачат малките бизнеси. Тук е обратното- данъчен гнет за тях и данъчно благоденствие за олигарсите. Докога?

 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "Симеон":

  Ами с 400 000 лв. може да се купят тестове за ковид за цяла паралелка първолаци - потенциални биотерористи. Друго си е да изтекат парите у някой чуждестранен производител, няма да стоят в БГ я. Бой по ербиенби и по продавачите в olx, той Асенчо предупреди, че олигарсите ги чакат тежки времена.

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#22] от "Green Day":

  Това си е пачка бе, почти 1/3 от парите, изсипани частично на местни велможи, частично на Китай за тестовете за първолаци.

 24. 24 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Доходът от стаи и апартаменти за гости се облага с патентен данък. събира го общината дирекция МДТ.
  Само регистрираните по ДДС лица и то по общия ред плащат данък да тези доходи по реда на ЗДДФЛ и данъка се отчита от НАП.

 25. 25 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#24] от "ve4e":

  За някои дейности и клиенти има задължителна регистрация по ДДС

 26. 26 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но заявката на "почтения" министър Асен Василев при назначаването на престъпника Спецов за шеф на НАП не беше ли, че няма да се занимават с малкия бизнес, а ще се съсредоточат върху "големите риби"? Тристата лева на някой, дал пет пъти стая за по една нощ ли ще ни оправят бюджета? А колко пари събраха от Ковачки, Сашо Дончев, Прокопиев, Пеевски, Донев и другите мастити комунистически олигарси, пиещи кръвчицата на България от 30 години?
  —цитат от коментар 18 на НюЙоркър


  Поправям те, грешиш.


  "Облагането на дохода от тази дейност бе въведено през февруари 2020 г. - около месец преди да бъде обявено извънредно положение в страната заради пандемията, която на практика постави туризма на пауза."

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 27. 27 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Весело

  Заглавието:"Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb"Първото изречение от статията:"Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите."Излиза, че данъчните са взели 100% от доходите....и после данъците в Бг били ниски?😂😂
  —цитат от коментар 2 на padrino  Просто главата ми не побира, как може да си толкова финансово неграмотен и да пишеш статия в медия, която се счита за сериозна. Редактор - йок. Абе неученото си е неучено, поне коментарите под статията да четеше.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 28. 28 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Весело

  Заглавието:"Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез Airbnb"Първото изречение от статията:"Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите."Излиза, че данъчните са взели 100% от доходите....и после данъците в Бг били ниски?😂😂
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Но като цяло разликата от 100 % до 10 % данък е една нула, а както Танчето е учила в първи клас - нулата е нищо :)

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 29. 29 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Откакто се подписаха международни споразумения за обмен на данъчна информация все повече подобни случаи ще има, като цяло тенденцията е в тази посока в световен мащаб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK