Въпросът с повишението на максималния осигурителен праг се превръща в горещ картоф

Въпросът с повишението на максималния осигурителен праг се превръща в горещ картоф

© Цветелина Белутова, КапиталДобрият тон и демонстрираното общо съгласие по ключови въпроси, докато се водеха преговорите в сектора на финансите, бяха буквално взривени от една тема, по която досегашният бъдещ министър на финансите Асен Василев и икономистите на "Демократична България" кръстосаха шпаги. Това е въпросът за максималния осигурителен праг. И до неделя включително Василев в интервюта звучеше напълно твърдо по въпроса дали трябва да се увеличи прагът. И по-конкретно на 3450 лв. при 3 хил. лв. в момента още от следващата година и да важи за целия мандат на бъдещото редовно правителство.


Очаквано в групата на недоволните са засегнатите - основно представителите на ИТ сектора, където всички заплати попадат в обхвата на увеличението. В декларация до преговарящите те възразиха срещу готвената промяна, като за момента не са склонни да пренесат недоволството си в медиите.


В черновата на коалиционното споразумение, с която "Дневник" разполага, е записан текстът, предложен от Василев и срещу който възразиха само експертите на "Демократична България". Те обаче имат по-актуален вариант на промяната. Какъв ще е финалният текст предстои да се реши на лидерско ниво и ще зависи от това доколкото формацията "Продължаваме промяната" ще се окаже неотстъпчива по темата.


Какво се трансформира
Първоначалното предложение, което е записано и в чернова на бъдещото коалиционно споразумение, е, че още през 2022 г. "с цел запазване на данъчните нива максималният осигурителен праг да се определи на база историческите нива на съотношение към средната работна заплата през последните 5 години, но не повече от коефициент 2.3 от средната заплата за предходната година".


На практика това означава от 3 хил. лв. максимален осигурителен праг в момента той да се вдигне на 3450 лв. Съответно това повишава осигурителното бреме както за работодателите, които дават заплати над 3 хил. лв., така и за получаващите ги. Това засяга не само ИТ сектора, където по традиция има високо спрямо средното за страната заплащане, но е редица мениджъри с доходи, надвишаващи тази сума. При такова повишение човек, който чисто получава 3450 лв., ще трябва да доплати 89 лв. спрямо сега за държавното обществено осигуряване, а общо осигурителните му вноски ще се увеличат със 147 лв., изчислява "Капитал".


Тъкмо това е основната причина - увеличаване на осигурителната тежест, поради която "Демократична България" възразява срещу мярката. Това е и един от основните аргументи на ИТ сектора, се видя от декларация, пратена до преговарящите партии, която някои медии публикуваха.


В неделя вечерта в телевизионно интервю Василев отново защити тезата си и тогава от думите му се разбра, че аргумент за повишението не е събирането на около 100 млн. лв. допълнително в бюджета, с които не може да се решат кой знае какви въпроси, а това, че така е справедливо. Още по-нататък в разсъжденията си в същия ден стигна лидерът на КТ "Подкрепа" и председател на надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. Той подчерта, че с наличието на максимален праг на практика се освобождават от облагане доходите над 3 хил. лв., и допусна, че може би изобщо не трябва да има праг, а осигуровките да са върху реалната заплата.


Вариант 2


Пред "Дневник" икономистът Георги Ганев съобщи за известна промяна във формулировката. Той е сред най-яростните защитници на тезата още преди да стане депутат, че данъчната и осигурителната тежест не трябва да се вдигат, а тъкмо напротив - да се свалят.


По-новият вариант на темата предвижда да се осредни средната работна заплата за последните 5 години и евентуално върху полученото число да се приложи коефициент от 2.3, но не още от следващата година. В допълнение се предвижда да се върви към обвързването на размера на прага със средния осигурителен доход, а не със средната заплата в страната, обясни Ганев.

Според него обаче експертният спор при преговорите между партиите е довел до това, че въпросът ще трябва да се реши на лидерска среща. Допусна, че е възможно обединението да отстъпи от това си настояване, ако то ще се превърне в препъникамък за преговорите като цяло и съставянето на правителство.

"Ако и трите други партии настояват да се вдигне този праг, ние с 16 депутати едва ли ще можем да се противопоставим", казва икономистът.


Не искаме отговори през фейсбук


И досега представителите на ИТ сектора спазват споразумението си да не говорят пред медиите по проблема. Причината е, че искат професионално решение на въпроса. А именно - политиците да обсъдят темата с тях. Макар и пожелали анонимност не крият разочарованието и даже учудването си от това, че за цяла седмица изобщо не са поканени на среща от авторите на идеята - "Продължаваме промяната", а вместо това има публикация във фейсбук профила на Асен Василев.


Безадресно той обяви, че предлага исторически най-малкото повишение. "Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения", заключава Василев.В бранша са неприятно изненадани, че са получили това вместо среща с Асен Василев или Кирил Петков. Удивени са, че предложението за вдигане на тежестта върху "най-светлия бранш" не е оповестено в предизборната кампания, нито е аргументирано по професионален начин. "Не знаем какво се цели и какво може да се постигне", казват от сектора. Впечатлението им е, че "има доста сериозни промени" в посоката, в която победителят на изборите се развива спрямо първоначално заявеното.


Бизнесът харесва подхода, но не всичко в него


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която е ротационен председател на асоциацията на работодателите, похвали спечелилите изборите с подхода публично да се обсъждат управленските приоритети с коалиционните партньори. Организацията излезе със становище по основните теми, засегнати в преговорите, но само от свое име.


По въпроса за максималния осигурителен доход асоциацията също смята, че обвързването му трябва да е не със средната заплата, а със средния осигурителен доход, и се предлага коефициентът да е 2 или 2.20 от него.


АИКБ напомня и че в НОИ все още няма индивидуални партиди и по тази причина те не могат да бъдат популяризирани (както се договориха и записаха преговарящите - бел. авт.), преди да бъдат създадени. Работодателската организация подкрепя предложението бъдещи промени в начина на формиране на пенсиите да бъдат съобразени с индивидуалния принос към пенсионноосигурителната системата. При преговорите Асен Василев остави да бъде убеден от представителите на БСП, че е известен личният принос на всеки в солидарнато пенсионно осигуряване и остава само да се популяризира този въпрос.


По време на дебатите нямаше дискусия по темата за софтуера, който ползват търговците, но в документа се записа, че прословутата наредба Н-18, чрез която в продължение на 2 години предишните управляващи се опитваха да наложат лицензиран задължителен софтуер, за да се ограничат кражбите от бюджета, ще бъде променена. Така че от нея окончателно да отпадне частта с въпросния софтуер, който след силен отпор от страна на бизнеса в момента е доброволен, а за тези, които го внедриха, носи и някои бонуси.


В документа бе записано, че се минава към софтуерна фискализация, но не бяха дискутирани детайли. Предишният министър на финансите Асен Василев бе подготвил проектозакон, който да въведе такава фискализация - при нея изискването към софтуера не е така императивно, но също предвижда подаване в реално време към НАП, която да връща към софтуера на търговец QR код, чрез който крайният клиент може да провери дали касовата бележка е действителна. Един-два други подобни проекта също се опитаха да си прокарат път, но краткият живот на предните два парламента не им даде шанс да получат по-голяма публичност.

Сега АИКБ посочва, че въвеждането на софтуерна фискализация чрез промяна на Наредба Н-18 до март 2022 г. трябва да бъде извършено изключително внимателно и в диалог с бизнеса, тъй като предходните действия в тази посока показаха колко деликатна е тази материя и колко сериозни сътресения могат да причинят на предприятията погрешни решения.


Отправят препоръка в бюджета за догодина да има по-малък от договорения дефицит - между 3.5 и 4.5%, а освен това смятат, че предвидената през лятото актуализация ще влоши финансовата дисциплина.


Асоциацията препоръчва обвързването на минималната работна заплата с производителността на труда. Партиите се договориха за догодина тя отново да нарасне без ясен критерий до минимум 700 лв., а след това да е функция от европейска директива по въпроса, като имаше идея и тя отново да бъде обвързана със средната заплата. Асоциацията допълва, че все още е обект на дискусия в ЕС маханизмът за формирането на най-ниския праг на заплатите, и затова не е обосновано да се очаква, че този механизъм ще бъде избран в бюджета за 2023 г., както е записано в черновата на споразумението.


Организацията подкрепя орязването на администрацията с 15% и даже смята, че процентът трябва да е по-висок.


Изненадващо се противопоставя на премахването на данък "уикенд" с мотива, че това ще е проблем, защото е функция на европейска директива, но смята, че трябва да се прецизира, за да се облекчи бизнесът с прилагането. Предлага да се подобри дизайнът на антикризисните мерки, за да са по-достъпни за фирмите.


АИКБ се присъединява към резервите на счетоводителите за това, че подаваните всеки месец ДДС декларации трябва да отчитат кои фактури са платени и кои не. Идеята на Асен Василев е по този начин да се пресекат измамите с ДДС. "Информацията за плащанията и касовите наличности е динамична и към датата на подаване на декларацията най-вероятно ще е различна от тази към края на отчетния период. Предложението създава прекомерна административна и финансова тежест, особено за малките и средните фирми. Получената информация ще е негодна за анализ, а и анализирането й ще е загуба на време за администрацията, защото информацията ще е неточна", допълват от работодателската организация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Всъщност това колко са, 50 лв на калпак повече и то за осигуровки?

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Малко цялата работа ми прилича на прах в очите и отвличане на вниманието.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  "с наличието на максимален праг на практика се освобождават от облагане доходите над 3 хил. лв."

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Хайде да се преброят всички, които мразят образованите, работещи и успели хора. Всеки лев който държавата скубе от тях, особено в ситуация като днешната, си е жив обир...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  ОК. Увеличение на максималния осигурителен доход! А увеличение на тавана на пенсиите?

  ПП. Не че това ме засяга по някакъв начин, де!

 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Гневно

  Естествено отново няма да накарат бакалите да ползват касови апарати, но на осигуряващите се на всяка стотинка в читавите модерни сектори на икономиката ще им вземем едни 100 лв. за Бог да прОсти, нали? Ех мазни юпи-комуняги! Лаво-либерално популистки започваме животеца си!

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Безадресно тоя обяви, че предлага исторически най-малкото повишение. "Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения", заключава Василев.

  От фирмата на Спеца колко данък зе?


  До тук само празни приказки, а от министертването на тоя - потоп.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има таван на осигуряването? Кой колкото получава, върху толкова да си плаща осигуровки.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Не само този е "горещият картоф": всъшност са много, коалицията е пркалено хетерогенна и въпреки че се твърди сигурно скорощно правителство, съвсем не е "сигурно".

  Васил Пенчев
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има таван на осигуряването? Кой колкото получава, върху толкова да си плаща осигуровки.
  —цитат от коментар 8 на kaiser


  Щото държавата трябва да плаща пенсии и болнични на този праг и ще фалира, понеже в бюджета на НОИ зее огромня бездна!

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#5] от "vassilun":

  ОК. Увеличение на максималния осигурителен доход! А увеличение на тавана на пенсиите?
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  За мен е лоша сделка да вдигнат данъците на дъщеря ми с 200 лева за да увеличат пенсията ми с 20...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Естествено отново няма да накарат бакалите да ползват касови апарати, но на осигуряващите се на всяка стотинка в читавите модерни сектори на икономиката ще им вземем едни 100 лв. за Бог да прОсти, нали? Ех мазни юпи-комуняги! Лаво-либерално популистки започваме животеца си!
  —цитат от коментар 6 на sa6


  Мен пък не ме бърка, вместо 5000 лв. заплата да получавам 4900. Даже няма и да разбера.

 13. 13 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Тия сладкиши ако бяха коментирали темата преди изборите, нямаше да са първи. Но следварително е по-лесно. ОК, да кажем, че ще вземат по 100 лв от човек / работодател - нали се сещат, че това е последен шанс и така си подписват уволененията? Ако не покажат резултати, ще има протести и крехкото мнозинство ще се разпадне, а гладните партии ще оглозгат трупа. Щото с чужди пари е лесно.
  Самият Асен Василев каза: България не е бедна държава, а крадена. Е, ако имате такива данни - съберете ги. Публична тайна е, че при ГЕРБ краденето от проекти започва от 30% нагоре в полза на майката партия. Намерете тия пари, например. Не е толкова трудно. Ето, кюлчета, едно друго...

 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  За мен е лоша сделка да вдигнат данъците на дъщеря ми с 200 лева за да увеличат пенсията ми с 20...
  —цитат от коментар 11 на Nil satis nisi optimum


  А чаветата кой ще храни? В момента под 50% са тези с изрядни здравни осигуровки!

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Нормално е да има максимален осигурителен доход по простата причина, че има максимална пенсия. Синдикатите пак не са в час или го обръщат на демагогия - бедните срещу 'богатите'.
  Нека коефициентът за максимален осигурителен доход да е даже 3 пъти средната заплата, но:
  1. Да се направи всичко възможно да няма укриване на доходи и плащане на заплати на ръка.
  2. Да се преустановят ВСИЧКИ субсидиии и помощи като:
  За БДЖ и тютюнопроизводителите и всякакви земеделски субсидии
  Отмяна на намаленото ДДС за туризма и ресторанти
  Закриване и приватизация на всякакви излишни държавни предприятия (например НДК), банки като ББР и инвестиции в частни фирми като Фонда на Фондовете.
  и спиране на всички законни схеми за източване на парите на данъкоплатците.
  Щом искаме да сме справедливи, тогава да няма никакви изключения, държавни помощи, данъчни отстъпки и преференции за никой. Иначе се получава взимаме от тези които работят (средната класа) и даваме на лобита.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Аз нямам против да го направят и 4000, ако всички бяха на светло като мен. И ако имахме различно НОИ, както и различна пенсионна система... Но сега реално хората като мен ще са от "прецаканите".

 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1273 Весело

  Първи сблъсъци с бетонната стена на реалността...леко накървяване на нослето...нов опит и така, проба, грешка....
  След 5-10 години, размазана до кръв и опътната от стрес физиономия - уууууу, мръсници, да свалим статуквото!!!

  Кръговрат на живота...

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Драма (мерака на медиите) или буря в чаша вода. Хайде холан, хората с по-добри доходи винаги са били и е бъдат по ларж.

 19. 19 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  е кво толкова, ще порежат електорат колкото за един мандат, голяма работа. ще зарадват толкова много хора с "възстановената социалистическа справедливсот"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#15] от "Forest":

  Бих добавил и служителите на МВР най-накрая да започнат да плащат сами осигуроивките си!

 21. 21 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Весело

  Да откраднем от богатите и да раздадем на бедните !

  Робин Худ? НЕ! Асен Василев!

  Евроатлантида
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#10] от "sa6":

  Това не е вярно, защото държавата и сега не плаща на всеки според заплатата.
  Плаща се според както държавата си реши.
  Но интересно защо тези със определени заплати държавата не ги облага според дохода?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 23. 23 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Тия "осигуровки" допълнително на практика не са осигуровки, а рекет/данък.

  На практика благото за плащащия е 0ла, словом НУЛА!
  Нито по-добро здравеопазване ще получи, от тия, дето не плащат, нито повече пенсия.

  Не бяха такива обещанията на младите мандраджии, робинхудовци.

  Да си заработят бюджета със създаване или спасяване от крадене, но не и на гърба на изтънялата средна класа. То така и баба знае.
  А уж боко бил крадецът.

 24. 24 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Гневно

  Всъщност това колко са, 50 лв на калпак повече и то за осигуровки?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Ами щом са "колко са", плащай ТИ, доброволно.
  Защо да задължаваме хората.
  Комунистите обичате все ЧУЖДИТЕ ПАРИ.

  Днес 50лв НА МЕСЕЦ, преди 2 г други 200лв НА МЕСЕЦ, преди 4г, други 200лв, пак на месец.
  Станаха 400-500лв НА МЕСЕЦ. Т.е. 5000лв на година, всяка година.
  Ама нищо не са, нали са чужди пари.
  А хората, че са плащали университет, че са ходили по чужбина да се квалифицират, кучета ги яли, да мрат там будалите, ще ми учат, ще ми се образоват.

 25. 25 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#21] от "sa6":

  По - скоро ще взимат от "средната класа". Богатите не ги бърка изобщо. Те са "над" нещата.

 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тангра":

  баба корни ще отчете пред червените баби една червена точка

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на nikobark
  nikobark
  Рейтинг: 83 Неутрално

  И к'во ся, значи ДБ не са левите а?

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Гневно

  Мен пък не ме бърка, вместо 5000 лв. заплата да получавам 4900. Даже няма и да разбера.
  —цитат от коментар 12 на rvr12572942


  Точно ей такива, дето "не ги бърка" и "НЕ РАЗБИРАТ" какво и къде са умните и красивите, дето ни натресоха младите мандраджии.

  Ми като не разбираш и не те бърка, не гласувай, бе!!!
  Язък ви за интелекта, завряли сте си главата под бюрото и живеете в Мета вселената на виртуалите.

 29. 29 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  В интерес на истината макисмалната пенсия бе увеличена на 1500 лв, без да се увеличава максималния осигурителен доход.
  Преди песията бе 40% от осигурителния доход.

 30. 30 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#27] от "nikobark":

  ДБ си защитават хората, които гласуват за тях, а именно служителите по международните корпорации най - вече. Те са на светло.

 31. 31 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Страшно извратено е да има максимален осигурителен, но не е минимален необлагаем.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 32. 32 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#25] от "4okuto":

  тези със заплата над 3000 не сма средна класа а хора които взимат колкото долният сегмент работещи в нормалната част не Европа. Тук таме има няколко хилятди които взимат над средната заплата в Европа, но те не са средна класа също средна заплата не значи средна класа
  средна класа са топ-сегмента на работещите по европейски стандарти на плащане

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  “ това, че така е справедливо.”
  ——
  Също така “справедливо” ще е да се дигне данъкът върху дивидентите, примерно.

  Ама аз гледам табличката със колонката за заплатите … май ГЕРБ не са били чак толкоз лоши управници, а? Или не я тълкувам правилно?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Заради Ганевците и Мартин Димитровците никога гласуване за ДСБарите

 35. 35 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Весело

  До коментар [#12] от "rvr12572942":

  Кат'не та бърка, айде да поемеш и моите 145 лв. на месец или 1740 лв. на година :)

 36. 36 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  *над средната класа са богати наследници и бизнесмени които могат дори да не взимат заплата, ако така решат...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Гневно

  Страшно извратено е да има максимален осигурителен, но не е минимален необлагаем.
  —цитат от коментар 31 на zo


  Ама става ли минималния необлагаем да не могат да гласуват?

 38. 38 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  така наречените 'преговори' за коалиция бяха по-скоро предизборно телевизионно студио с водещ Кирил Петков където всеки се надпреварваше да обещава колкото се може повече социални помощи, пенсии, данъчни преференции, субсидии и повече държавна администрация (разбира се БСП се постараха най-много). Само дето липсваше лозунга на стената - "Да построим светлото социалистическо бъдеще". Разбира се всички тези социални обещания струват пари, които могат да бъдат взети или от данъкоплатците или с дългове (консенсусът на преговорите беше 5-6! млрд лв дефицит/дълг годишно!). Не им е лесно на ПП да балансират между 3 други партии, но ако възприемат 'социалната' програма на БСП лошо за страната (макар, че може да спечелят рейтинг сред голяма част от хората. Това, че като спрат кражбите на ГЕРБ ще има пари за всичко е мит. Ресурсите винаги да крайни и винаги се налага да се прави избор между едно или друго. Това със сигурност да го учили в Харвард.

  Истината ни прави свободни.
 39. 39 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Такаа, значи от десни политики за постигане на леви цели стигаме до леви политики за постигане на леви цели. А честито на умнокрасивите. В други новини водата е мокра, а комунистите са леви.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 40. 40 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  “ това, че така е справедливо.”——Също така “справедливо” ще е да се дигне данъкът върху дивидентите, примерно.Ама аз гледам табличката със колонката за заплатите … май ГЕРБ не са били чак толкоз лоши управници, а? Или не я тълкувам правилно?
  —цитат от коментар 33 на Gretel


  Има 2 вида хора. Едните преценят управляващите като си гледат пей чека, данъците, цените на стоките, на здравеопазването, на бензина, на екскурзиите и всякакви подобни ресурсни и материални факти.
  Вторият тип хора преценят управляващите по снимки на кюлчета, врякане от платени оратори като Рашков, Диков и др подобни продажници.
  Нелечимо е.

 41. 41 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пацо Талпата":

  Всичко трябва да се измерва на база родните условия. Официалната средна заплата у нас е около 1500-1600 лева бруто, т.е. тези, които ще се осигуряват на 3450, получават повече от 2 такива на месец, което ги поставя в най - горните нива на заетата работна сила в България.

 42. 42 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тангра":

  Става, но това да важи и за такива, които не плащат данъци над макс осигурителния, за да е честно за двете страни.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 43. 43 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Така, я сега да изпраскам и аз една пенсионна реформа.
  Сега 60% от бюджета на НОИ се финансира от държавата. За това предлагам държавата да поеме и останалите 40% и да премахнем въобще плащанията на осигуровки... и НОИ. Хората които сме внасяли осигуровки до сега ще получаваме пенсии пропорционално. Всеки който тепърва започва да работи ще се осигурява сам във фонд и то ако иска. На практика се приключва с държавната НОИ и се спират всичките драми веднъж завинаги, барабар с рушветите и корупцията там.

 44. 44 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#41] от "4okuto":

  и после да не се чудите що има един милион емигранти...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Очаквано в групата на недоволните са засегнатите - основно представителите на ИТ сектора, където всички заплати попадат в обхвата на увеличението
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Айде стига с тези ИТ-та. От 120 000 - 180 000 души осигурени на макс (широка граница ама такива числа срещам из пространството, а и не намирам официална информация по въпроса), ИТ-та са има няма - 25 000. Общо програмюги и разработчици, според бранша, са 40 000 - 50 000 човека и далеч не всички са осигурени на макс.

  Големия шлем с "ч" ще го отнесат самоосигуряващите се, щото за разлика от трудоваците, на тях тея допълнителни пари им се пишат на 100%. След това ще са работодателите и чак след това - заетите на трудов договор.


 46. 46 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  И още - може ли някой експерт да ми обясни как се бори корупция с по-високи данъци и осигуровки? Точно обратното, с колкото повече пари разполага държавата, толкова корупцията е по-голяма.

 47. 47 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#44] от "Пацо Талпата":

  По стечение на обстоятелствата познавам бивши емигранти, които се върнаха от Германия, за да работят тук в София. И казват, че с 3000 лева чисто в България имат по - висок стандарт, отколкото с 3000 евро в Германия.

 48. 48 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#35] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Това ще ти осигури по- висока пенсия и наистина е справедливо.

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  "В бранша (IT) са неприятно изненадани, че са получили това вместо среща с Асен Василев или Кирил Петков. Удивени са, че предложението за вдигане на тежестта върху "най-светлия бранш" не е оповестено в предизборната кампания, нито е аргументирано по професионален начин. "Не знаем какво се цели и какво може да се постигне", казват от сектора. Впечатлението им е, че "има доста сериозни промени" в посоката, в която победителят на изборите се развива спрямо първоначално заявеното."  Още не е съставено правителството и неприятните изненади започват.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 50. 50 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#47] от "4okuto":

  Ми щото са толкова кадърни, явно са вили чинии в Германия.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  При такова повишение човек, който чисто получава 3450 лв., ще трябва да доплати 89 лв. спрямо сега за държавното обществено осигуряване, а общо осигурителните му вноски ще се увеличат със 147 лв., изчислява "Капитал".

  В неделя вечерта в телевизионно интервю Василев отново защити тезата си и тогава от думите му се разбра, че аргумент за повишението не е събирането на около 100 млн. лв. допълнително в бюджета

  147 * 12 = 1764 - на калпак годишно

  За да влязат 100 милиона трябва да има 56 689 работещи с доходи над 3 бона.

  Звучи верно. Само дано бройката им на намалее след този скок.


 52. 52 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  И ми е чудно как още никой не е прозрял, че като се вдигне максималния осигурителен доход ще се вдигнат пропорционално и всички прагове, от което следва, че всички които са се осигурявали на прага за тяхната професия, ще плащат повече...

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Защо изобщо трябва да има таван на осигуряването? Кой колкото получава, върху толкова да си плаща осигуровки.
  —цитат от коментар 8 на kaiser


  Щото тогава никой няма да остане да бачка тука от т.н. ИТ-та :)

  Всички ще се изнесат. Демек едно 30-40 хил души ще се изпарят и ще плащат данъци някъде другаде, дори и чрез офшорки като бъдещия министър на финансите, дето имал декларирана офшорка, която ползвал за да си намалява законно данъците към територията на която се готви да бъде фин. мин.


 54. 54 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#50] от "Old Surehand":

  Не точно. IT сектор в Мюнхен. С около 5000 евро брутна заплата.

 55. 55 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Весело

  Очевидно е, че господин Кокорчо също възприема осигурителната тежест като еквивалентна на данъчната. Март, 2019 г.:

  Ниски ли са данъците в България? Ако смятате ефективен данък от 47.8% за нисък, то тогава да, ниски са. Ето една проста и нагледна сметка:
  Работодател може да си позволи разход за работно място от 3,570 лева (и 60 стотинки).
  Данъци, които плаща работодателя:
  1. Обществено Осигуряване: 327.60 лева
  2. Здравно Осигуряване: 144 лева
  3. Задължително Пенсионно Осигуряване: 84 лева
  4. Трудова Злополука и Професионална Болест: 15 лева
  Общо данъци платени от работодателя: 570.60 лева
  За работника остава *брутна* заплата 3,000 лева.
  Данъци, които плаща работника:
  5. Обществено Осигуряване: 251.40 лева
  6. Здравно Осигуряване: 96 лева
  7. Задължително Пенсионно Осигуряване: 66 лева
  8. Данък Общ Доход (10%): 258.66 лева
  За работника остава *нетна* заплата: 2,327.94 лева
  Т.е. при разход за работодателя от 3,570.60 лева, работника получава в сметката си 2,327.94 лева.
  Държавата взема 1,242.66 лева или ***34.8%*** от парите, които работодателя е готов да плати на работника. И това става преди работника да получи и една стотинка в банковата си сметка.
  До тук свършихме само с директните данъци. Освен тях, има и косвени:
  9. Работника след като си получи нетната заплата плаща 20% ДДС на всички стоки и услуги, т.е. дава на бюджета още 465.58 лева под формата на ДДС.
  10. Няма да слагаме в сметката другите данъци като акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.
  Накратко:
  Работодателят плаща: 3,570.60 лева
  Работникът (след като си е платил директните данъци и ДДС) остава с: 1,862.96 лева
  В държавния бюджет влизат: 1,708.24 лева
  Ефективният данък на всяка брутна заплата до 3,000 лева в България е 47.8%.
  47.8% БЕЗ ДА БРОИМ акцизи, мита и местни данъци и такси.
  Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 50% от парите, които изработваме... работещи болници? добри училища и детски градини? нормални тротоари? качествени пътища? чисти паркове? сигурност и защита? достойни пенсии?... или може би една голяма кражба, гарнирана с некадърност и некомпетентност...
  —цитат от коментар 0 на Кокорчо


 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  И ми е чудно как още никой не е прозрял, че като се вдигне максималния осигурителен доход ще се вдигнат пропорционално и всички прагове, от което следва, че всички които са се осигурявали на прага за тяхната професия, ще плащат повече...
  —цитат от коментар 52 на Old Surehand


  Праговете са нерелевантни в момента щото не са обновявани отдавна. Но за сметка на това мин. заплата вдигаха няколко пъти и тя вече е по-висока от 99% от праговете.

  Предполагам, че това с праговете за отделните длъжности ще го зае......

 57. 57 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#48] от "dokoro":

  Това е абсолютно погрешно - изключая ДЗПО всичко останало като осигуровки в момента влиза в общия кюп. С тези пари се плащат пенсиите на сегашните пенсионери.

  Аз лично не виждам смисъл, както каза някой по-горе, от мен да вземат 200 и да дадат само 20 на родителя ми пенсионер.

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3453 Весело

  Ама какво са 100 лв./год. за българина, след като много от тях с готовност дават два пъти х средно 250 лв./на година за фалшиви зелени сертификатчета, и са щастливи, че са пре.бали системата!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 59. 59 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#58] от "hamiltonf":

  147 лв.
  На месец.

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Ама какво са 100 лв./год. за българина, след като много от тях с готовност дават два пъти х средно 250 лв./на година за фалшиви зелени сертификатчета, и са щастливи, че са пре.бали системата!?
  —цитат от коментар 58 на hamiltonf


  Къде видя 100 лв./год. - увеличението е 147 лв на месец, за година отива близо 1800 лв.

 61. 61 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Чрез киро канадеца и асенчо емигрантите си отмъстиха на нас, които останахме да работим в България!

  Евроатлантида
 62. 62 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Весело

  До коментар [#60] от "realguru":

  Сигурно пак пише, докато превишава скоростта някъде по Тракия...

 63. 63 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#54] от "4okuto":

  Чакай ся, един път викаш 3000 евро, после викаш 5000 евро...

 64. 64 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#51] от "realguru":

  При такова повишение човек, който чисто получава 3450 лв., ще трябва да доплати 89 лв. спрямо сега за държавното обществено осигуряване, а общо осигурителните му вноски ще се увеличат със 147 лв., изчислява "Капитал".В неделя вечерта в телевизионно интервю Василев отново защити тезата си и тогава от думите му се разбра, че аргумент за повишението не е събирането на около 100 млн. лв. допълнително в бюджета147 * 12 = 1764 - на калпак годишноЗа да влязат 100 милиона трябва да има 56 689 работещи с доходи над 3 бона.Звучи верно. Само дано бройката им на намалее след този скок.
  —цитат от коментар 51 на realguru


  Тъпото в цялата работа е, че никой не вади официална информация за това колко точно ще са засегнатите и с колко точно ще бъдат засегнати. Това означава, че няма никаква обосновка това предложение.

 65. 64 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  "За мен е лоша сделка да вдигнат данъците на дъщеря ми с 200 лева за да увеличат пенсията ми с 20..."

  Или да увеличат социалните помощи на безработните в гетата, дето цял живот карат на социал и си викат "Балъците да работят, че да има и за нас!!!"

 66. 66 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#56] от "realguru":

  Що да го за...., те се вдигат автоматично с вдигането на максималния осигурителен доход.

 67. 67 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 692 Весело

  Чист и неподправен популизъм (или лобизъм - сами преценете) от страна на ДБ по отношение на осигурителния праг. Привидяха най-накрая начин да се харесат пак на умните и красивите, които залитнаха по ПП :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 68. 68 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#28:"Тангра"][/quote]
  Точно ей такива, дето "не ги бърка" и "НЕ РАЗБИРАТ" какво и къде са умните и красивите, дето ни натресоха младите мандраджии.
  Ми като не разбираш и не те бърка, не гласувай, бе!!!
  Язък ви за интелекта, завряли сте си главата под бюрото и живеете в Мета вселената на виртуалите.

  Че аз не съм гласувал. Но подкрепям идеята за повишаване на максималния осигурителен доход и точно това исках да кажа, че човек дето сега получава 5000 лв. чисто, след като се вдигне МОД ще получава примерно 4900. Е, много ли ще спадне жизнения му стандарт? Дори няма да усети, ако не си види фиша.

 69. 69 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#63] от "Old Surehand":

  Получавали са нето около 3000 евро при 5000 бруто.

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#56] от "realguru":Що да го за...., те се вдигат автоматично с вдигането на максималния осигурителен доход.
  —цитат от коментар 66 на Old Surehand


  Щото тая политика се прави чрез минималната заплата вече. Тя порасна неимоверно много.

  Отделно много лесно се променя тя, вместо там незнам си колко хиляди осигурителни прагове за всяка една професия в класификатора.

 71. 71 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пацо Талпата":Всичко трябва да се измерва на база родните условия. Официалната средна заплата у нас е около 1500-1600 лева бруто, т.е. тези, които ще се осигуряват на 3450, получават повече от 2 такива на месец, което ги поставя в най - горните нива на заетата работна сила в България.
  —цитат от коментар 41 на 4okuto


  Умнико, поставя ги, ама друг път. В едно семейство, с две малки деца и майка им да ги гледа в къщи, тези, които ще се осигуряват на 3450 лева, всъщност разполагат с по 860 лева на човек в семейството месечно. Ако е сам човек, ще си разполага с цялата сума. Не случайно никой не въвежда реално семейно подоходно облагане. Че тези, които са с "високите" доходи от 3450 лева обикновено са с по 2-3 деца, налага им се да плащат за частни градини (защото няма места в държавните), плащат за школи и частни уроци (защото държавното образование не струва), плащат ако допрат до болница (защото е неизбежно ако искат да ги погледнат). И "високите" доходи се оказват доста ниски...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 72. 72 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Аз не съм против, обаче нека и държавните служители си ги плащат.
  Всички новоизлюпени депутати и министри, които ще гласуват тези промени, получават над 3000 лева, нали така? Заедно с всякакви други директори на дирекции, агенции, институти, началник-сектори, и много други държавни служители.
  Техните осигуровки сега ги поема държавата, а на нас в частния сектор са ни 60-40 работодател-работник.
  Фактически събраното от повишения праг в частния сектор ще иде за повишени пенсии на държавните служители, понеже на тях им се вдига осигурителния доход, без да им се удържат осигуровки.
  Хайде нека бъдат така добри да си ги плащат сами, да видим така бързо ли ще гласуват повишението.
  Даже не им искам 100% да си ги плащат - нека е само 40% като в частния сектор, останалото работодателят, тоест държавата, тоест ние данъкоплатците.

 73. 73 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Повишаването на макс.праг е отново тесла за работещите хора, вместо да се притискат неплашащите данъци монополи като Лукойл и едрият бизнес, пак се бърка в джоба на тези на които е най-лесно да се бръкне...

  Това е абсолютна Бойко Борисовщина на нов глас

 74. 74 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Всички се радват на 120 лв добавка към пенсиите на 2 милиона пенционера, но никой не се раздва на вдигнатите осигурителни прагове що така?

  Според мен за да са доволни всички просто трябва да петатим пари като белите държави

 75. 75 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#70] от "realguru":

  Аааа не се лъжи, има хора които са над минималната и се осигуряват на прага да професията им. Те също ще получат увеличение.

 76. 76 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Защо никой не се постави на мястото на работодател, който вече е планирал разходите за заплати за следващата година! Едни 147 лв, колкото ще струва това увеличение умножено по броят на служителите - в случаят на компанията, в която работя 3500 души са 147х3500=514 500 лв на месец отгоре! За година са 6 174 000 лв. ШЕСТ МИЛИОНА лв отгоре!

 77. 77 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#69] от "4okuto":

  Ми толкова им е акъла след като с 3000 евро не могат да се оправят.

 78. 78 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#76] от "HERMES":

  Защото, когато някои хора, които преди две години и половина са говорили срещу неоправдано високата данъчно-осигурителна тежест, докопат голямата копаня, внезапно забравят от де са дошли. За господина Кокорчо говоря.

  ПП Бах'маам'у и компанията? Коя тя?

 79. 79 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#74] от "avalanche":

  120лв. увеличение е подигравка за всеки пенсионер. Трябва реформа. Вижда се че държавно управлявана НОИ фалира и се датира от данъците ни даже. Трябва дълбока реформа, за да има повече пари за пенсионерите и по-ниски осигуровки за работещите. Частните фондове го могат.

 80. 80 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  ОК да вдигат. НО
  Аз като частник си плащам всичко. Включая и едни доста солени здравни застраховки. В същото време държавни служители, дупетати и прочие държавен башибузук не плащат здравни осигуровки съобразно дохода си. От къде накъде?
  Въобще уж повечето от тези дето ще ни променят са либерали и десни, но основно говорят за преразпределение на наличното, а не КАК ДА ГО УВЕЛИЧАТ.
  Неслучайно г-жа Нинова от 10-на дни е много щастлива и ухилена.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 81. 81 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#78] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Споко г-дата не знаят, че като има толкова големи очаквания към тях всеки малък удар е по тежък. А тия почнаха с глупостите още преди да са сформирали правителство и най-засегнати са собствения им електорат. Никакъв инстинкт за оцеляване нямат, но разни хорица ми набъкаха минусчетата за пореден път като казах, че тия живеят в някакъв вълшебен свят.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 82. 82 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#76] от "HERMES":

  Харвардците не знам защо не разбират подобни елементарни сметки. По - точно е може би да кажем, че не им изнасят подобни размисли. Този който е зад тях има други виждания ,далеч от нормалната икономическа логика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 83. 83 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#71] от "rumen_s":

  +++++++++

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 84. 84 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Като толкова им трябват пари за социални дейности да наложат еднократен данък 1% от оброта за 2021 на едрия бизнес /над 20млн оборот/ или да направят подстрижка 1% на депозитите в банките над 1 млн

 85. 85 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Весело

  До коментар [#15] от "Forest":

  Нека коефициентът за максимален осигурителен доход да е даже 3 пъти средната заплата, но:2. Да се преустановят ВСИЧКИ субсидиии и помощи като: Закриване и приватизация на всякакви излишни банки като ББР и инвестиции в частни фирми като Фонда на Фондовете.
  —цитат от коментар 15 на Forest


  О, ще има да чакаме. Лорер за кое мислиш точи лиги? Подсказка, за тези които не знаят - BrightCap Ventures.

 86. 86 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Промените в максималния осигурителен доход трябва да са за сметка на работника, а не на работодателя. Работодателите не трябва да им дреме колко са данъците и осигуровките. Те трябва да планират заплатите на брутен разход за труд. и да не се занимават с глупости.
  Работниците, от друга страна, трябва да внимават какво се случва на избори, а не да клепат и после да реват. Пълна лигавщина.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 87. 87 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Негативният ефект на ниските данъци, е че интелигентните и образовани хора от средната класа се отчуждават от управлението на страната ("Ето ти 10-те % и не ме закачай"), а след няколко години вият на умряло леле мале какво стана.
  Е какво да стане като сме оставили еднокнижници да си развяват коня 10 години?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 88. 88 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#43] от "Old Surehand":

  Уфффг неволно докладвах коментара, съжалявам.
  Мидераторите, а бе сложете някъде по настрана бутона за докладване. На телефон се пада на много неудобно място .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 89. 89 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 692 Весело

  Едни и същи хора вият, че всички трябва да се ваксинираме "от солидарност". Сега за едни 40-50 лева забравиха и за солидарност, и социална отговорност.

  Who the fuck are you to lecture me?
 90. 90 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Не разбирам защо ще го правят от ПП - по този начин най-засегнати ще са именно една голяма част от хората, които ги подкрепиха. БСП са популисти, синдикатите от това живеят (макар че кой би членувал в синдикат, който краде от него?!), ок, ама ПП?
  От друга страна съм сигурен, че в тези сектори ще се намерят начини това да се избегне.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 91. 91 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#71] от "rumen_s":

  А тези с 1000-1500 лева на месец, които всъщност преобладават, какво правят?

 92. 92 Профил на Vadis Ki
  Vadis Ki
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Според мен е много странно че хора с по-големи доходи плащат по малък процент от доходите си.
  Ако получаваш минимална заплата плащаш - 23,78% данъци от брутната заплата (тук не включвам това, кото плаща работодателя), а при брутна заплата 6000 лв. ще плати общо данъци 17% - много справедливо, нали!
  България е единствената държава в света (още повече ако сравняваме с други Европейски държави), където колкото повече получаваш - толкова по-малък процент плащаш.

 93. 93 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Преди време работех в САЩ-ска компания, която закри офисите си в Германия заради високите данъци. За сметка на това, българският офис тогава порасна до небето. Може би сега ще преосмислят решението си...

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 94. 94 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#90] от "keen":

  Защото когато за първи път се въведе този максимум праг, беше съотнесен към средната заплата. Сега съотношението е измененно и системата трябва да се балансирара, защото накрая парите не стигат. Не искате да се вдигат данъци, не искате да се вдигат осигуровки, остава да се вдига само държавния дълг. Но всеки умен и красив си гледа в паничката и вика - нека другите да платят.

  Who the fuck are you to lecture me?
 95. 95 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#44] от "Пацо Талпата":По стечение на обстоятелствата познавам бивши емигранти, които се върнаха от Германия, за да работят тук в София. И казват, че с 3000 лева чисто в България имат по - висок стандарт, отколкото с 3000 евро в Германия.
  —цитат от коментар 47 на 4okuto


  Плюснах те, ама не е баш така...
  там 3000 евро е висока заплата, ако и двата я взимат това са 6К евро... луд ли си?
  По скоро, тук ДВАМА със по 3К живеят по добре от там двама с 3000 евро ОБЩО

 96. 96 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5879 Весело

  Да внимават в картинката, щото този картоф може да взриви с мъка сглобената оф-коалиция!

  ДБ: Време е да спечелим България
 97. 97 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":"За мен е лоша сделка да вдигнат данъците на дъщеря ми с 200 лева за да увеличат пенсията ми с 20..."Или да увеличат социалните помощи на безработните в гетата, дето цял живот карат на социал и си викат "Балъците да работят, че да има и за нас!!!"
  —цитат от коментар 64 на galina georgieva


  И после аз и те, да се редим на равно в Пирогов... сслед като са ме ушили ОЩЕ 147 пари на месец...

 98. 99 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#51] от "realguru":

  При такова повишение човек, който чисто получава 3450 лв., ще трябва да доплати 89 лв. спрямо сега за държавното обществено осигуряване, а общо осигурителните му вноски ще се увеличат със 147 лв., изчислява "Капитал".В неделя вечерта в телевизионно интервю Василев отново защити тезата си и тогава от думите му се разбра, че аргумент за повишението не е събирането на около 100 млн. лв. допълнително в бюджета147 * 12 = 1764 - на калпак годишноЗа да влязат 100 милиона трябва да има 56 689 работещи с доходи над 3 бона.Звучи верно. Само дано бройката им на намалее след този скок.
  —цитат от коментар 51 на realguru


  Според мен послъгва и "подценява" прихода. По-скоро е двойно по-голяма.

  Ама има ли кой да ни каже колко човечета ще бъдат "ударени". При 2,5+ милиона заети в частния сектор, 60 000 са твърде скромно число.

 99. 100 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  ...познавам бивши емигранти, които се върнаха от Германия, за да работят тук в София. И казват, че с 3000 лева чисто в България имат по - висок стандарт, отколкото с 3000 евро в Германия.
  —цитат от коментар 47 на 4okuto

  - Така е, ако там плащат квартира. Иначе е почти същото.
  Има немалко стоки с по-ниски цени от тези в България, което пък се неутрализира от други, с по-високи цени. Не е еднозначно.
  От друга гледна точка, в Германия все още държавата им е доста по-подредена от нашата, което няма скоро да се промени.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK