Търговци за Черния петък: Такива неща не се бяха случвали досега, а идва Коледа

Търговци за Черния петък: Такива неща не се бяха случвали досега, а идва Коледа

© Георги КожухаровТрадицията на Черния петък, тръгнала от САЩ, се приема за начало на коледното пазаруване вече и в България. С тази разлика, тук Черният петък все още остава инцидентно явление, последвано от пауза и "взрив" от пазаруващи в дните преди Коледа.


През миналата година големите търговски центрове бяха затворени тъкмо преди празниците, много хора по принуда пазаруваха онлайн, тази година търговците са заложили на дни наред намаления - Черният петък вече се разтегли между един ден и цяла седмица като плавно премина и в киберпонеделник. И ако последното отвъд океана е ден за големи намаления на електроника, на местна почва се имат предвид намаленията, предлагани само онлайн. В допълнение има търговци, които на практика обявиха "черен" ноември в опит да реализират задържалата се твърде много стока заради свитото потребление в резултат на пандемията.


"Дневник" разговаря с представители на няколко компании за ситуацията тази година.


"Хиполенд" - такива неща не се бяха случвали досега
Още преди да стане популярен Черният петък в България, веригата за детски играчки "Хиполенд" има своя Луд петък на 12 ноември. Там, където магазините са в молове обаче, промоции има и в Черния петък. Мариан Колев, собственик, обяснява, че това е от съпричастност към търговските центрове, в които почти всички магазини участват под някаква форма.


Обяснява, че на лудия петък компанията му прави по традиция 25% отстъпка на всички стоки, а по време на Черния петък участва с други видове различни намаления.


"Тази година имаше много различни неща, които не бяха се случвали досега", разказва за опита си от ноември Мариан Колев. Има предвид поскъпването на суровините глобално и ефекта върху крайните цени. Това е създало проблеми да се отговори на българското законодателство, според което за намалена се смята стока, която в продължение поне на 1 месец преди това е била с по-високата цена, от която търговецът твърди, че прави отстъпка.


"За нас бе трудно как да не подведем клиентите", казва Колев имайки предвид това, че няма как доставчикът да вдигне цената по време на този един месец назад, а той да не го направи и в същото време да отговори на изискванията на закона. Излиза от положението като на потребителите се дават ваучери за 20% отстъпка от цената, които могат да се ползват при следваща покупка, която може да бъде и в следващата минута.


Потребителите се убедиха, че ние не ги лъжем. Иначе си носим и загубите, разказва Колев. Но също смята, че има много злоупотреби с черния петък. Често потребителите основателно се оплакват, че се вдигат цените 3 дни преди това, тоест отстъпката е от нереални стойности, само че съответните контролни органи явно не смогват да проверят всички търговци и действат само по сигнали.


Допълва, че компанията му е демонстрирала съпричастност с моловете за черните петъци, защото смята, че след ограничаването на достъпа до тях чрез изискването за зелен сертификат (което смята за правилно - бел. авт.) малкото хора, които са влезли, не бива да останат разочаровани, като влязат в магазин от веригата и видят, че тя не предлага отстъпки. "Ако не беше този фактор, щяхме само с нашия си луд петък да останем", заключава той.


Оценява тазгодишния поток по време на черния петък на 30% от обичайния преди пандемията. Смята, че това е напълно логично предвид ограничения достъп. "И по тази причина около 70% от потребителите, които биха влезли, ги няма и няма как с 30% от клиентелата да направиш същия оборот. Спадовете са много сериозни и това е не само в нашата верига. Процентът е различен - при някои 20, при друг - 50", илюстрира той.


Разказва, че тези данни се виждат и с просто око, тъй като коридорите на моловете и магазините са останали празни празни, което е разочаровало много търговци, които наистина са били подготвили изгодни оферти.


"На теория знаем, че декември се харчи много за подаръци, но вече знаем и че алтернативите са две - фалшив сертификат или пазаруване онлайн", смята той. Отбелязва, че при "Хиполенд" също се наблюдава голям ръст на онлайн поръчките, но оборотът онлайн не е в състояние да компенсира пропуснатия оборот от физическите магазини. Причината е, че по негови наблюдения голяма част от потребителите не могат или не искат да пазаруват онлайн. В допълнение е обяснимата им реакция на затваряне в дома и нежелание за пазаруване заради пандемията и свързаните с това ограничения. "Хората си казват: аз не искам нищо да купувам, искам да си стоя вкъщи". Смята, че процентът на потребителите с такъв начин на мислене и избор на живот, изолирани в дома, е "сериозен".


"Юск" - Черният петък започва в четвъртък


Черният петък е по-успешен и от миналата, и от по-миналата година, пък показват данните на компанията за домашно обзавеждане Jysk ("Юск"). Според Любен Мишев, ритейл мениджър в компанията, това се дължи на потвърдения вече от много търговци факт, че пандемията е принудила потребителите да се обърнат повече към дома си и парите друг път, харчени за ваканции, заведения и др., са били пренасочени в подобрения на жилището.


Компанията често прави намаления, несвързани с празници, но за Черния петък те обхващат много голяма група артикули - около 75% от всички. През тази година Черният петък се е прострял в рамките на четири дни - от четвъртък до неделя, като причината за това е, че обичайно талоните за отстъпки след покупка, се ползват в тези дни.


Разказва: "Такива намаления на толкова голяма група артикули правим само за Черен петък. Няколко артикула могат да стигнат до 1-2 артикула, но толкова много не. Сега завивки матраци на много добри цени. Над 75% от асортимента бе намален".


Тази година в потребителската кошница с намаления са попадали често мебели и матраци за сметка на сувенирите и декорацията, които са били най-продавани в предишни издания на Черния петък. Това на практика е повишило и средната стойност на покупките от отделните потребители. Спестените от развлечения пари са отишли в подмяна на по-скъпи артикули.


Изискването на зелен сертификат принуди българите да пазаруват по-рядко, но на по-висока стойност. Преди клиентите са посещавали обекти на веригата от 2 до 4 пъти месечно, сега са ги свалили до 1-2 пъти месечно, но купуват повече неща, анализира Мишев. "От тази гледна точка е много трудно да се каже кое е допринесло за повишение с 15% на средната стойност на кошницата", допълва той като отбелязва, че към момента се наблюдава малък спад в броя посетителите, тъй като повечето са успели да се адаптират към новите изисквания за посещения на големи търговски обекти.


Той също отбелязва, че има сериозен ръст в онлайн пазаруването като от началото на пандемията непрекъснато има преливане на интереса от физическите магазини към пазаруването онлайн и обратно. Смята, че интересът към физическите магазини се връща, когато хората успеят да възприемат поставящите им се нови изисквания.


Пазаруване преди "голямото избухване"


В очакване на "голямо избухване" в пазаруването, което обикновено се състои между 20 и 24-и декември, в "Технополис" изпращат успешен Черен петък. И в тази верига кампанията е била по-дълга от обичайното - три дни. В тях няколко хиляди продукта от всички групи стоки са били с намалени цени. "За да има разнообразие за всеки клиент", обяснява Йордан Вакъфов


Най-търсени си остават телевизорите, пералните и телефоните. Очаква се тази тенденция да се затвърди и за коледното пазаруване, когато често се случва покупката на голям телевизор да е подаръкът, който цялото семейство си прави.


За обектите на веригата в София Вакъфов отчита, че хората са били подготвени със зелен сертификат и не се е налагало да има върнати, а други са избрали възможността, която вече няколко вериги предлагат за изнесени каси навън.


Този Черен петък онлайн продажбите са били повече от обичайното като мениджърът смята, че така са пазарували предимно хора, които предварително са направили оглед на желаните стоки, сравнили са ги, избрали са и само са чакали намалението, за да купят с натискането на няколко бутона. Така те се възползват и от опцията за бърза доставка - в рамките на 24 часа.


И той на свой ред отчита, че леко се е покачила средната сума на пазаруване спрямо предишни издания на Черния петък.


Хиляди кликове едновременно


Уеб базираният търговец eMAG e най-активен в кампанията си всяка година за Черния петък, като изпраща в имейли и "подгряващи" оферти няколко дни по-рано. За тази година отчита ръст от 13% на поръчаните стоки и 17% по-висока стойност на поръчките до общо 55.9 млн. лв. Данните обхващат както директните продажби на търговеца, така и тези на самостоятелни фирми, които ползват платформата й.


От тях се вижда още, че за отделни продукти, сред които мобилни телефони, безжични слушалки, автомобилни гуми, е имало поръчки на стотици артикули.

Резултатите потвърждават основна тенденция в развитието на електронната търговия у нас: консолидиране на поръчките от една дестинация за различни видове покупки и интегриране на онлайн пазаруването в ежедневните навици на клиентите. В тазгодишното издание на кампанията потребителите са добавяли в пазарската си количка средно 3 продукта от различни категории (50% увеличение спрямо миналата година), сочи анализът на търговеца.

Според него се затвърждава видяното от миналата година, че се пазарува от всички категории - много лаптопи, малки домакински уреди, продукти за дома, играчки, продукти за лична грижа, както и дрехи и подаръци за празничния сезон. В сравнение с миналата година има ръст на плащането с карта и на поръчките през мобилното приложение на търговеца. Други особености:
Клиентите са добавяли средно по 3 продукта в пазарската си количка - с 50% повече в сравнение с миналата година;
Отделили са средно 430 лв. - увеличение с 61% спрямо миналата година;
Поръчките през мобилни устройства достигат най-високото си ниво до момента, съставлявайки 74.83% от общия брой на направените поръчки;
Плащане с карта: 24.26% от поръчките са платени онлайн - най-големият процент до момента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хората купуват по-малко от вещите, които не им трябат. Какъв по-хубав начин да се спаси планетата от свръх-потреблението?

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Български черен петък: в петък ще намалим с 25% цените, които в четвъртък вдигнахме с 50%

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  К'ви намаления, к'ви 5 лева при тая инфлация??

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Заради липсата на чипове техника от 2017-та е по-скъпа днес, отколкото когато излезе. И хората не купуват при свръхнадути цени.

 5. 5 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Просто като е онлайн, тогава защо да се ограничаваме до българските сайтове. Ей ти черен петък онлайн в Англия и Германия и доставка на килограм до България. Големите западни търговци могат да извадят по-добри отстъпки и при скъпа стока цената за доставка не пречи. Въобще, имаме общ европейски пазар.
  Как да си купя детска седалка за 649 евро от БГ сайта на производителя (или представителя го е вдигнал), като в амазон.де цената е с 30% надолу? Накрая ДДС за Германания, данък печалба за Германия. Хората гласуват с парите си.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Лъжите преди Коледа ще се разкрият през януари, когато ще лъсне голата истина.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Гретето не иска деца, тези за играчки ми плачат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1661 Неутрално
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  В България намаленията за Коледа са една измама. Рядко има магазини наистина с намаления.

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  Заради липсата на чипове техника от 2017-та е по-скъпа днес, отколкото когато излезе. И хората не купуват при свръхнадути цени.
  —цитат от коментар 4 на Deaddark


  Навит ли си да ми купиш лаптопа на цените на които съм го купил през 2017-та?!? хахах :-) Защо говориш неща, които няма как да са верни. :-) Телефона който купих на жената е в път по-добър от този, който й купих през 2017-та, а е на същата цена като тогава.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Амчи как иначе ще избием оечалба ако не вдигнем цените когато тия циции българите най-после решат да купят нещо.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Последните ми две онлайн-покупки пристигнаха с дефекти и сега се мотаят със смяната и връщането им. Време е КЗП да си влезе в ролята.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  В България черния петък е пълна гавра. Нарочно следях няколко продукта месец преди черния петък. Един лаптоп беше на цена 2250 лв, седмица преди черния петък стана 2600 лв, а на черния петък се продаваше за 2350 лв, намален от 2600 лв.
  Другия пример - маратонки от 120 лева, десетина дни преди черния петък станаха 149 лв, а на черния петък бяха пак 120 лв.
  И това при големи и известни вериги.
  На черен петък можеш да пазаруваш в САЩ, или в Европа, но тук е напълно безсмислено.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5709 Неутрално

  В България черния петък е пълна гавра. Нарочно следях няколко продукта месец преди черния петък. Един лаптоп беше на цена 2250 лв, седмица преди черния петък стана 2600 лв, а на черния петък се продаваше за 2350 лв, намален от 2600 лв.Другия пример - маратонки от 120 лева, десетина дни преди черния петък станаха 149 лв, а на черния петък бяха пак 120 лв. И това при големи и известни вериги. На черен петък можеш да пазаруваш в САЩ, или в Европа, но тук е напълно безсмислено.
  —цитат от коментар 13 на Darkman


  Тези трикове се правят от фирмите в Германия, а сигурно навсякъде по света, затова когато трябва нещо да си купувам следя цените поне 2-3 месеца, става въпрос за големи покупки.

  ДБ: Време е да спечелим България
 15. 15 Профил на pzo361076007
  pzo361076007
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Стига с това излишно консуматорство! Нека хората започнат да купуват нещо само когато имат нужда от него. Всеки вече е презадоволен с какво ли не..

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Дълбоко изследване на журналистката на един толкова жизнено-важен проблем. Трябва да се публикува като отделна книга

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#15] от "pzo361076007":

  Стига с това излишно консуматорство! Нека хората започнат да купуват нещо само когато имат нужда от него. Всеки вече е презадоволен с какво ли не..
  —цитат от коментар 15 на pzo361076007


  аа, не така, според умнокрасивитета ние сме най-бедните на света и тук е ужасно да се живее.

 18. 18 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 363 Весело

  За мен е важно, че виното държи цена макар и да няма намаления, но то така е с нещата, които са наистина ценни.

 19. 19 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Хората купуват по-малко от вещите, които не им трябат. Какъв по-хубав начин да се спаси планетата от свръх-потреблението?
  —цитат от коментар 1 на Густав


  Това може да го иска само някой гербав чиновник играещ пасианс по цял ден който така или иначе си получава мизерната заплатка?

 20. 20 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  В България черния петък е пълна гавра. Нарочно следях няколко продукта месец преди черния петък. Един лаптоп беше на цена 2250 лв, седмица преди черния петък стана 2600 лв, а на черния петък се продаваше за 2350 лв, намален от 2600 лв.Другия пример - маратонки от 120 лева, десетина дни преди черния петък станаха 149 лв, а на черния петък бяха пак 120 лв. И това при големи и известни вериги. На черен петък можеш да пазаруваш в САЩ, или в Европа, но тук е напълно безсмислено.
  —цитат от коментар 13 на Darkman


  да беше пуснал жалба, както и в статията са ти писали, това е незаконно и кзп обича да цепва глобички по това направление

 21. 21 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#20:"stanishev"][/quote]

  Интересно само как се доказва каква е била цената преди 1 месец?

 22. 22 Профил на Vladimir Slavchev
  Vladimir Slavchev
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Мине, не мине- Богът на пластмасата проговаря... Да не сте си го взели на длъжност Хиполендския император?

 23. 23 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Как да си купя детска седалка за 649 евро от БГ сайта на производителя (или представителя го е вдигнал), като в амазон.де цената е с 30% надолу? Накрая ДДС за Германания, данък печалба за Германия. Хората гласуват с парите си.
  —цитат от коментар 5 на alabalko


  Освен, че в амазон цената често е 30-50-80% надолу от магазина тук, те винаги пазаруват директно от производителя, без посредници. Шансът за менте граничи с нула ако филтрираш външните търговци. Случвало ми се е да искат да ми върнат парите за телефон, който даде дефект 3 години по-късно защото вече го нямат наличен. Амазон обаче убива бизнесите в големия свят, скоро и тука. Може пък на офлайн търговията да и идва края.


 24. 24 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#20] от "stanishev":

  Не, не, не много по-лесно е да мрънка в някой форум, вместо да си търси правата.

 25. 25 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Моловете убиха Витошка, електронното пазаруване убива моловете.

 26. 26 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#25] от "3biri":

  +++++++++++
  И за добро. Витошка сега е пешеходна зона с кръчми, каквото трябва да бъде.
  Идеята за пазарска улица, на която няма зарзават, пръжки и вино, ме дразни много.
  Кръчми и ресторанти трябва да има на пешеходните улици, и занаятчийници на безбожни цени.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 27. 27 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  техниката поскъпна заради проблеми с доставките (дори и в Амазон). като добавим и фалшивите намаления, по-добре да се изчака до януари или февруари, когато цените може да се по-ниски. например цените на таблетите в Амазон скочиха и се очакват доставки след нова година.

  Истината ни прави свободни.
 28. 28 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Аз пък си купих джапанки наик намалени от 65 лева на 28 от сайта за обувки и съм доволен.Предния път си купих абсолютно същите джапанки от спортс дайрект в англия за 12 паунда ама след 15 години вярна служба съм ги оставил до една печка духалка и едната се разтопи леко и ми се наложи да си купя нови... Дано и тези да ме изкарат 15 години....

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 29. 29 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Аз пък си купих джапанки наик намалени от 65 лева на 28 от сайта за обувки и съм доволен.Предния път си купих абсолютно същите джапанки от спортс дайрект в англия за 12 паунда ама след 15 години вярна служба съм ги оставил до една печка духалка и едната се разтопи леко и ми се наложи да си купя нови... Дано и тези да ме изкарат 15 години....

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 30. 30 Профил на truthsearch37
  truthsearch37
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз пък си купувам тук някои спортни пособия на черен петък с реално намаление между 30% и 70%. Примерно преди няколко години си купих колело с 30% намаление. Много съм доволен и дори по чуждите сайтове няма такива добри цени. Тези дни има коледно намаление и отново истинско.

 31. 31 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Накрая ДДС за Германания, данък печалба за Германия. Хората гласуват с парите си.
  —цитат от коментар 5 на alabalko


  Не си ли разбрал още? От 1. юли тази година при онлайн продажби на дребно онлайн търговецът начислява ДДС по ставката на държавата, в която е ситуиран получателя, и ДДС-то от покупките от съответната страна отива в нейния бюджет. За търговеца остава само печалбата.

  Тоест, държавите в ЕС си решиха проблема с ДДС-то и всеки вече дере равнопоставено всичките си поданици за всичките им покупки :)

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#10] от "stargate":

  Навит съм, ако ти купиш моя комп от 2017-та на днешната цена - хем е на 130%-та втора употреба, хем съм го ползвал 4-ри години. Между другото телефона ми - ниска класа смартфон, е паднал само с 20 лева днес, а бе паднал със сто преди кризата за чипове - и той е от 2017-та. Колега, следя ги нещата, та знам. Един телевизор FHD 32" бе паднал под 330 лева, днес същия е 430 лева. Отделно телефон, дето съм поръчал на двама приятели - за 275 лева, днес е 333 лева същия. Хайде да бъдем сериозни. Падат цените единствено на най-ниските класове - примерно на пентиум и атлон; на смарфони с 2гб рам и то 'щото андроид 7 не се поддържа, както и уиндоус 7 също, затова може да купуваш нова морално остаряла техника за без пари - и тя няма да ти върши работа, освен за леки офис приложения.

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#9] от "Роси":

  https://cdn.bg-mamma.com/7DOl/88HK6.jpg

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 34. 34 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Еми съвсем елементарно. Черният петък в САЩ е след деня на благодарянпстта, на който се правят подаръци (продават се останали след бума стоки). Черен петък преди коледа, когато се правят подаръци в БГ е пълен нонсенс. Нещо като разпродажба на бански през юни. Елементарни търговски номера. Но не е луд този, който яде баницата.

 35. 35 Профил на pacovw
  pacovw
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван Арнаудов":

  Повечето фирми, моито правят "доставки на килограм" имат адреси за приемане на поръчките в самите дъжави, от които се пазарува. Например ако купувам от амазо.де и склада на траспорпортната фирма е в Мюнхен, дали ДДС и другите такси се вземат за доствка в БГ?

 36. 36 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "За нас бе трудно как да не подведем клиентите", казва Колев

  Ноо Колев обича предизвикателствата

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Весело

  Хак да им е на българските търговци. Ако бяха пускали цяло лято "намаление 5% при показан зелен сертификат", за черния петък МОЛ-овете щяха да са пълни, щото пазаруващите щяха да имат сертификат още от лятото/есента и щяха да пазаруват.

  На българина му е силен акъла, дето му идва отпосле...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  На хората им писна да ги лъжат. Всеки знае, че по празници не се купува нищо. Подаръци и каквото е трябвало, се купува през годината до към октомври и след Нова година. Щото със се "намалението" увеличението е с по 25-40% над реалната им стойност по "нормално" време.

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван Арнаудов":Повечето фирми, моито правят "доставки на килограм" имат адреси за приемане на поръчките в самите дъжави, от които се пазарува. Например ако купувам от амазо.де и склада на траспорпортната фирма е в Мюнхен, дали ДДС и другите такси се вземат за доствка в БГ?
  —цитат от коментар 35 на pacovw


  От страни в ЕС не ти се начислява допълнително ДДС. То си е включено в цената. Ако е от извън ЕС, тогава се начислява и ДДС + мито.

 40. 40 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  В други години пазарувахме яко и от сайтове електроника ,техники ,от Алиекспреса също като спестените пари само стигаха и до 5000 на черен петак ,този път при тези вдигнати цени не сме купували абсолютно нищо ,защото вече просто нищо не ни е необходимо ,а от Алибабато два хубави смартфона с много екстри по 70 долара ,които тук ми ги продават по 300 лв в операторите ,с това се изчерпва черния петък ,а със спестените пари ще търсим да си сменим спалня с качествен матрак ,набелязали сме в Румъния ,качеството там е страхотно ,а цените три пъти надолу от тук .

 41. 41 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 388 Весело

  В частност:
  Вече не си купувам дрехи от МОЛА, с които да се облека за да отида в МОЛА , защото сега не ходя в МОЛА.
  А иначе:
  Черния петък в България е опорочен по български , както и други чуждоземски практики и "ритейлъри".
  БГ мениджмънт.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 42. 42 Профил на pry131048991
  pry131048991
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Измамата с намалението в БГ е вечна, не само по време на черния петък. Преди време купих кафе машина за приятелка. Хареса ми и реших да си взема същата и за мене след около месец. Видях я на малко по висока цена и познаите изненадата ми когато консултанта в магазина ми обяви "страхотна кафе машина, сега даже е на промоция -20 процента". Доколкото имах спомен тази която бях купил месец по рано не беше на промоция и беше по евтина, даже вървеше и с подарък пакет кафе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK